نابودی قشر متوسط با مالیات تورمی / فشار دولت به طبقه متوسط

قشر متوسط/ به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا،از سوی دیگر با روی کار آمدن دولت یازدهم و دوازدهم این قشر به بهانه آن که دستش به دهانش می رسد، از لیست یارانه و بسته های حمایتی دولت ریزش کرد.

این در حالی است که قشر فقیر از حمایت های دولتی بهره مند، می شوند و قشر مرفه هم آنقدر هر روز بر ثروت شان افزوده می شود که نیازی به حمایت نداشته باشند. به نظر می رسد که فقط قشر مرفه و فقیر به چشم دولت می آیند و قشر متوسط با بی توجهی و بی مهری روبرو شده و هر روز به خط فقر نزدیک تر می شود

اما علت این بی توجهی و حذف قشر متوسط از لیست یارانه ها چیست؟ احسان سلطانی، پژوهشگر اقتصادی پاسخ به این سوال به خبرنگار اجتماعی رکنا گفت: در سه دهه گذشته جامعه ما به سمت فقر پیش رفته اند. یعنی تعداد آدم های فقیر بیشتر شده و ثروت ها بیشتر در دست افراد خاصی متمرکز شده است.

احسان سلطانی / پژوهشگر اقتصادی

تفاوت مالیات تورمی و مالیات عادی

وی با بیان این که توزیع ثروت نامتقارن تر شده است، افزود: در 10 سال گذشته دولت ها سیاست اخذ مالیات تورمی را در پیش گرفته اند. مالیات تورمی یعنی این که با تورم از مردم مالیات اخذ می شود. قیمت بنزین یا ارز افزایش می یابد و باعث تورم در جامعه شده و نرخ مالیات نیز به همین نسبت افزایش می یابد. در حالی که مالیات عادی این است که به بازتوزیع ثروت و رفاه عمومی کمک می شود. مالیات عادی از افراد ثروتمند گرفته می شود و هزینه خرج و مخارج رفاه جامعه می شود.

مالیات تورمی طبقه متوسط را نابود می کند

این پژوهشگر اقتصادی با بیان این که اما مالیات تورمی از طبقات متوسط و پایین اخذ می شود، تاکید کرد: مالیات تورمی طبقه متوسط را نابود می کند. مالیات تورمی در ایران با افزایش نرخ ارز دریافت می شود. نرخ ارز افزایش می یابد و باعث افزایش قیمت کالاهای دیگر می شود. پس از مدتی دوباره نرخ ارز و دیگر کالاها افزایش می یابد و این راه مارپیچ باعث افزایش مالیات می شود. یعنی نرخ ارز سه برابر و قیمت بنزین و کالاهای دیگر نیز دوبرابر می شود. بعد از گرانی کالاها دوباره نرخ ارز دوبرابر می شود و... عملکرد جاری دولت این است.

در 10 سال اخیر نرخ ارز 21 برابر شده است

احسان سلطانی با مقایسه قیمت ها در 10 سال گذشته گفت: اگر شرایط کنونی را نسبت به سال 89 مقایسه کنید، درآمد حقوق بگیران 6 برابر شده است در حالی که نرخ مسکن (اجاره و خرید) 12 برابر، دلار 21 برابر و کالاهای مصرفی (خودرو، وسایل خانه، کالاهای دیجیتالی و...) 21 برابر، سهام بورس 51برابر شده است. در این معادله ظرف 10 سال قدرت خرید مردم به یک دوم یا یک سوم رسیده است. یعنی با گران کردن دلار و فشار روی بازارها و قیمت ها از مردم مالیات اخذ کرده اند.

حقوق ایرانیان پایین ترین دستمزد منطقه

وی با بیان این که طبقه متوسط در حال تحلیل رفتن است، افزود: اگر سهم قشر متوسط در اقتصاد 10 سال پیش 50درصد بود امروزه به 20درصد رسیده است. میانگین حقوق کارمند و کارگران 3میلیون تومان است یعنی چیزی حدود 120 دلار دستمزد می گیرند در زیمباوه هم حقوق بیش از این است. در حالی که متوسط حقوق در عراق حقوق 300 دلار، عربستان 1000 دلار، ترکیه 800دلار، روسیه 1000 دلار است. متوسط دستمزد ایران در حد حقوق در کشورهای عقب مانده آفریقایی است.

اقتصاد میانه مفقود شده است

این پژوهشگر اقتصادی با اشاره به این که علاوه بر طبقه متوسط آب رفته است، اقتصاد میانه نیز مفقود شده است، تاکید کرد: تعداد واحدهای اقتصادی خرد بسیار زیاد است، تعدادی واحدهای بزرگ خصولتی نیز داریم، سهم واحدهای کوچک و متوسط در اقتصاد بسیار پایین است. همان طور که طبقه متوسط ما آب رفته است واحدهای کوچک و متوسط نیز آب رفته است. جامعه ما به اقلیت متمرکز بسیار پولدار و اکثریت فقیر و یارانه بگیر تبدیل شده است.

عزمی برای دریافت مالیات از پولدارها وجود ندارد

احسان سلطانی در پاسخ به این سوال که چرا قشر متوسط از لیست یارانه ها حذف شدند؟ گفت: دولت تصمیم ندارد که این قشر را به لیست یارانه اضافه کنند. برخی می گویند لیستی از افراد جامعه در دست دولت نیست در حالی که دولت اگر تصمیم به کاری بگیرد به سرعت می تواند انجام دهد. درست مانند مالیات گرفتن از پولدارها. آیا امکان ندارد که از پولدارها مالیات بگیرند؟ قطعا این امکان وجود دارد اما عزمی برای آن وجود ندارد. دارایی به 9-10 سال پیش برگشته است و حساب های بانکی و معاملات آنها را زیر و رو می کند. در حالی که قانون "ورود به حساب های بانکی جهت اخذ مالیات" در آن زمان مصوب نشده بود. با وجود آن که قانون عطف به ماسبق نمی شود دولت در حساب های بانکی مردم کنکاش می کند. دولت هر کاری دلش بخواهد می کند چون یک سیستم پولی متمرکز و در دست دولت داریم.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.