اخبار مهم بورس امروز و یک هفته اخیر

 

معاون بورس: مسیر حمایت از بازار سهام ادامه‌دار است

بازار سرمایه: معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس با تاکید بر اینکه مسیر حمایت از بازار سهام ادامه‌دار است، گفت: تاکنون بخشی از حمایت نظام بانکی وارد بازار شده و مابقی به تدریج تزریق خواهد شد.

حمید یاری روز چهارشنبه با مرور تحولات اخیر بازار سرمایه، گفت: از ابتدای امسال و در پی شکل‌گیری فضای مثبت ناشی از مذاکرات هسته‌ای، بازارسرمایه با اقبال قابل ملاحظه‌ای مواجه شد و پس از چند سال رکود، در جایگاه مناسبی قرار گرفت که بخشی از بازده ۲۰درصدی در برخی نمادها و رشد حدود ۱۲ درصدی شاخص را می‌توان حاصل همین فضای خوش‌بینانه دانست.

وی ادامه داد: پس از حوادث سه هفته پیش و تنش‌های امنیتی، شرایط ویژه‌ای بر کشور و بازار سرمایه حاکم شد.

وی افزود: تعطیلی سه‌روزه بورس در آن زمان به پیشنهاد هیات‌مدیره سازمان، با هدف صیانت از بازار صورت گرفت. این تصمیم آخرین گزینه ما بود، اما با توجه به فضای پرتنش آن‌ زمان و هم چنین درخواست فعالان بازار، این اقدام را ضروری دیدیم، شورای‌عالی بورس برای دو دوره سه‌روزه با تداوم تعطیلی بازار سهام موافقت کرد.

یاری با اشاره به تداوم فعالیت‌های کارشناسی در روزهای تعطیلی بازار اعلام کرد: در این مدت، سازمان بورس تعطیل نبود و بررسی‌های تخصصی و جلسات کارشناسی ادامه داشت.

وی افزود: برای بازگشایی بازار پس از جنگ نیز در شورای عالی بورس سناریوهای سازمان بورس به‌صورت دقیق بررسی شد. برخی پیشنهادها برای باز شدن بازار با دامنه نوسان باز هم مطرح بود اما در نهایت، مدل فعلی، یعنی بازگشایی بازار با دامنه ۳ درصدی، با حمایت شورای عالی بورس انتخاب شد.

معاون بورس با تأکید بر اینکه شرایط اخیر بازار سرمایه با بحران‌های قبلی هم چون شیوع کرونا یا سال ۱۳۹۹ متفاوت است، افزود: بحران ناشی از تهدیدات امنیتی در نوع خود خاص و پیچیده است. در برخی کشورها نهادهای نظارتی چابک‌تر عمل می‌کنند و حتی دامنه نوسان را آزاد می‌گذارند، اما ما به دلیل ماهیت بازار و ساختار سرمایه‌گذاران، نمی‌توانیم بازار را در معرض شوک قرار دهیم.

یاری ادامه داد: در مواجهه با فضای «پنیک» ایجاد شده، به‌سرعت بسته حمایتی بازار تعریف شد که بخشی از آن به حمایت ۶۰ هزار میلیارد تومانی نظام بانکی بازمی‌گردد. تاکنون بخشی از این حمایت نظام بانکی وارد بازار شده و مابقی به تدریج تزریق خواهد شد.

وی همچنین به نقش دولت و بانک مرکزی در حمایت از بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: برخلاف برخی دیدگاه‌ها که مداخله دولت را نادرست می‌دانند، مامعتقدیم اگر بازار سرمایه دچار تزلزل شود، تبعات آن به بازارهای دیگر مانند سیستم بانکی سرریز خواهد شد. خوشبختانه بانک مرکزی نیز به خوبی درک درستی از شرایط داشت و همکاری لازم را انجام داد.

معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس در بخش دیگری از این گفت‌وگو از برگزاری بیش از ۳۰ «میز صنعت» برای بررسی مشکلات کلان صنایع در سازمان بورس خبر داد.

وی گفت: در این میزها، نمایندگان دولت، نهادهای مرتبط و ناشران حضور دارند تا مشکلاتی مانند مسائل مالیاتی یا تأمین خوراک بررسی و راهکارهای عملیاتی تدوین شود. پیگیری این مسائل با امضای رییس سازمان بورس انجام می‌شود که وزن بیشتری به موضوع می‌بخشد.

یاری با اشاره به نقش نظارتی و حمایتی سازمان بورس تاکید کرد: ماتعارفی در برخورد با تخلفات نداریم و بدون لکنت وارد می‌شویم. گاهی اطلاعات خاصی از بازار در اختیار داریم که به‌صورت عمومی افشا نمی‌شود، امادر صورت لزوم به سرعت اقدام می‌کنیم.

یاری اعلام کرد: سامانه‌های نظارتی سازمان بورس به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که بتوانند تریگرها و سیگنال‌های هشداردهنده را به‌موقع شناسایی کنند و از بروز خسارات بزرگ جلوگیری کنند. ما تلاش می‌کنیم تا اکثر اقدامات را در حین بازار انجام دهیم و در صورت نیاز، مداخلات لازم مانند ابطال یا توقف معاملات را در دستور کار قرار دهیم.

وی در پایان تأکید کرد: از دل هر بحران، ظرفیت‌های جدیدی به وجود می‌آید. امیدواریم با استفاده از این فرصت، صندوق‌های حمایتی نوین ایجاد شود و ابزارهای جدید از هفته‌های آینده اجرایی شود. مسیر حمایت از بازار ادامه‌دار است و سازمان بورس در کنار سهامداران خواهد بود.

روایت یک هفته پرتلاطم در بازار سرمایه ایران

ایرنا: بازار سرمایه، در هفته دوم خرداد، روزهای ملتهبی را پشت سرگذاشت؛ هفته ای سرخپوش با تلاش های مستمر حقوقی های برای کوتاه کردن صف فروش که نتوانست از هیجان سهامداران خرد بکاهد به طوری که در نهایت بازار به عقبگرد ۲۹۱ هزار و ۳۶۱ واحد عقبگرد رضایت داد.

با شروع جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی علیه ایران، شورای عالی بورس برای حفظ منافع سهامداران، تصمیم گرفت تا پایان شرایط جنگی، بازار سرمایه را متوقف کند.

این اقدام پیشگیرانه اگرچه از زیان سنگین جلوگیری کرد، اما نگرانی‌ها درباره آینده بازار را افزایش داد در روزهایی که تنها خرید و فروش واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق‌های درآمد ثابت و معاملات فیزیکی برخی بورس‌ها در جریان بود و علائم انتظار، فضای بازار را فراگرفته بود.

این نگرانی ها بی‌جا نبود و نخستین روز پس از بازگشایی، شنبه‌ای نه چندان آرام برای بورس تهران بود. شاخص کل، با افت ۶۲ هزار و ۵۰۴ واحدی، به تراز ۲ میلیون و ۹۲۲ هزار واحد عقبگرد کرد؛ ضربه‌ای که بخش عمده بار آن را افت قیمت در نمادهای بانکی، فلزی، پالایشی و توقف برخی نمادهای بزرگ بازار به دوش کشیدند. بازاری که بدون هیچ دستور و برنامه‌ای از سوی تصمیم‌گیران و سیاست‌گذاران با همان دامنه نوسان مثبت و منفی سه قبل از تعطیلی.

حمید یاری معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس و اوراق بهادار در همین رابطه اعلام کرد که بعد از بررسی سناریوهای مختلف به این نتیجه رسیدیم که بازار بدون محدودیت دامه نوسان آغاز به کار کند با آنکه انتظار می رفت با افت شاخص کل همراه باشد.

دومینوی ریزش؛ سهام در سراشیبی

ریزش شاخص به این افت ختم نشد؛ یکشنبه، بازار سرمایه با کاهش ۷۲ هزار و ۸۹۲ واحدی مواجه شد و شاخص به محدوده ۲ میلیون و ۸۴۴ هزار واحد سقوط کرد.

ناظران این افت را در سایه نااطمینانی ناشی از بحران جنگ قابل انتظار خواندند. معاون نظارت بر بورس‌ها، تعطیلی بازار در شرایط بحرانی را طبیعی و موقت دانست و وعده داد بزودی بازار سرمایه به وضعیت عادی بازخواهد گشت.

اما هیجان و بی‌اعتمادی کهنه‌تر از آن بود که به این زودی‌ها رفع شود، دوشنبه با افت ۵۲ هزار واحدی همراه شد تا میزان کاهش شاخص کل طی سه روز به ۱۹۱ هزار و ۷۴۹ واحد برسد.

سه‌شنبه، شاخص کل با افت ۵۷ هزار و ۴۱۰ واحد دیگر، به مرز ۲ میلیون و ۷۳۱ هزار واحد رسید، با وجود تزریق ۵.۵ همت از سوی صندوق تثبیت بازار، این حجم حمایت برای مقابله با صف فروشِ ۳۰ همتی کافی به نظر نمی‌رسید و بسیاری از کارشناسان خواستار ورود جدی‌تر بانک مرکزی و شبکه بانکی به حمایت از بازار شدند.

درست در همین شرایط حجت الله صیدی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از آغاز حمایت تدریجی از بازار سرمایه به ویژه سهامداران خرد خبر داد.

چهارشنبه؛ امید زیر سایه ابهام

روز چهارشنبه ریزش شاخص ادامه یافت و بورس تهران ۴۲ هزار و ۲۰۲ واحد دیگر را از دست داد تا در تراز ۲ میلیون و ۶۸۹ هزار واحد متوقف شود. با وجود تشکیل صف فروش ۲۰ همتی در ابتدای معاملات، مداخله و حمایت حقوقی‌ها ۱۶ هزار واحد از این افت را جبران کرد.

ارزش معاملات این روز از مرز ۴۰ همت گذشت، در حالی که سهم معاملات خرد بورس‌ها و فرابورس تنها ۲.۵ همت بود. خروج حقیقی‌ها نیز کماکان ادامه داشت؛ ۱۲.۸ همت از بازار سهام و حدود ۴ همت از صندوق‌های سهامی خارج شد. همزمان ورود ۱.۴ همت پول حقیقی به صندوق‌های درآمد ثابت، از تغییر پارادایم ریسک‌گریزی سرمایه‌گذاران خبر می‌داد.

سرانجام خبر خوش از بانک مرکزی در خصوص حمایت از بازار سرمایه رسید.

شورای عالی بورس برای دومین بار طی یک هفته تشکیل جلسه داد تا منابع حمایتی بیشتری به بازار تزریق کند. سرانجام، توافقی برای حمایت ۶۰ همتی شبکه بانکی و بانک مرکزی از بازار سرمایه حاصل شد.

بانک مرکزی هم‌زمان برای بازیابی اعتماد در زنجیره خودروسازی، سقف اعتباری سایپا را به ۱۲ همت افزایش داد؛ اقدامی معنادار برای یکی از شاخص‌سازترین شرکت‌های بازار که در هفته اخیر بیشترین ریزش‌ها را تجربه کرده بود.

ناظران بازار چه می‌گویند؟

امیر تقی‌خان تجریشی، تحلیل‌گر ارشد بازار سرمایه، با اشاره به اهمیت پیش‌بینی‌پذیری شرایط برای سرمایه‌گذاران می گوید: تا زمان تعیین تکلیف نهایی بحران سیاسی و شفاف نشدن چشم‌انداز کشور، بازار سرمایه نمی‌تواند شاهد رونق باشد.

او معتقد است شوک‌های اقتصادی می‌توانند به شرط شفافیت سازوکارها و حذف رانت‌ها، فرصتی برای اصلاح ریشه‌ای اقتصاد و بازار باشند.

به اعتقاد تجریشی، تقسیم سود عادلانه شرکت‌ها و استفاده بهینه از منابع مالی، تنها زمانی موثر خواهد بود که گره‌های سیاستی و بیرونی بازار نیز باز شوند.

بازار سرمایه در یک هفته پرچالش، درس‌های جدید و قدیمی گرفت؛ از اهمیت نقش سیاست کلان تا ضرورت اصلاحات ساختاری و حمایت هوشمندانه داخلی. در ادامه مسیر، پیوند تصمیم‌گیری سیاسی با اصلاحات اقتصادی بیش از همیشه آشکار شده و آینده بازار، بیش از پیش به توانایی سیاست‌گذاران در بازگرداندن اعتماد گره خورده است.

محدودیت‌های جدید خرید و فروش اوراق تسهیلات مسکن اعلام شد + قیمت اوراق تسه

فرابورس ایران اعلام کرد: محدودیت ورود سفارش خرید و انجام معامله اوراق تسهیلات مسکن بانک مسکن به میزان حداکثر ۱۵۶۰ ورقه برای هر کد معاملاتی در هر جلسه معاملاتی است.  

شرکت فرابورس ایران اعلام کرد: پیرو مصوبات مرجع نظارت پولی و بانکی کشور، موارد زیر در خصوص اوراق گواهی حق تقدم استفاده از تسهیلات مسکن بانک مسکن اعلام می‌شود:

- محدودیت زمانی عدم فروش توسط خریداران در نمادهای معاملاتی تسه ۱۴۰۲، تسه ۱۴۰۳ و تسه ۱۴۰۴ به مدت ۴ ماه خواهد بود

- نماد تسه ۱۴۰۲ شامل عدم اعمال محدودیت فروش به مدت ۲ ماه است که در بازه زمانی عدم اعمال محدودیت مذکور از تاریخ ۱۶ دی‌ماه ۱۴۰۴ تا تاریخ ۱۵ اسفندماه ۱۴۰۴ است

- در خصوص اوراق گواهی صادره بانک مسکن محدودیت ورود سفارش خرید و انجام معامله به میزان حداکثر ۱۵۶۰ ورقه برای هر کد معاملاتی در هر جلسه معاملاتی است

متقاضیان خرید باید محدودیت‌های مذکور را در خصوص ورود سفارشات خرید و معاملات انجام‌شده رعایت کنند.

همچنین آخرین نرخ اوراق تسهیلات مسکن در معاملات فرابورس ایران طی معاملات امروز برای نماد تسه ۱۴۰۲ با رشد ۱۶۰۰ تومانی ۱۱۰ هزار و ۷۰۰ تومان، برای نماد تسه ۱۴۰۳ با کاهش ۷۰۰ تومانی ۱۰۹ هزار تومان و برای نماد تسه ۱۴۰۴ با کاهش ۱۳۴ تومانی ۱۰۹ هزار و ۷۰۰ تومان کشف قیمت شد.

هر سه نماد مذکور در آخرین روز کاری فرابورس پیش از توقف فعالیت بازار سرمایه در روز چهارشنبه ۲۱ خرداد، در دامنه قیمتی ۱۰۸ تا ۱۰۹ هزار تومان قرار داشتند. اما در ۸ تیر ماه (دومین روز بازگشایی بازار سرمایه پس از توقف فعالیت طی جنگ ۱۲ روزه) نرخ اوراق تسهیلات مسکن در دامنه ۱۰۲ تا ۱۰۳ هزار تومان کشف قیمت شده بود.

بر اساس آخرین مصوبه هیأت عالی بانک مرکزی، وام خرید مسکن زوجین در تهران ۸۰۰ میلیون تومان و جعاله ۱۶۰ میلیون تومان است که متقاضیان برای دریافت این تسهیلات (۹۶۰ میلیون تومان) می‌بایست ۱۹۲۰ برگه ۵۰۰ هزار تومانی حق تقدم تسهیلات مسکن خریداری کنند که با احتساب ۱۱۰ هزار تومان برای هر برگه، ۲۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان از تسهیلات ۹۶۰ میلیون تومانیِ زوجین، بابت خرید اوراق تسه هزینه خواهد شد.

وام مسکن فردی در تهران نیز شامل ۴۰۰ میلیون تومان وام خرید مسکن به همراه ۱۶۰ میلیون تومان وام جعاله است که متقاضی دریافت مجموع این تسهیلات (۵۶۰ میلیون تومان) می‌بایست ۱۱۲۰ برگه تسهیلات مسکن خریداری کند که با احتساب هر برگه ۱۱۰ هزار تومان، ۱۳۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان از مبلغ تسهیلات خود را بابت خرید اوراق مسکن هزینه کند.

جزییات حمایت شبکه بانکی از بازار سرمایه

بانک مرکزی: معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی گفت: شبکه بانکی از طریق بازارگردانی سهام در بازار سرمایه، بسته حمایتی ۶۰ همتی و به کارگیری ابزار سیاست پولی و اعتباری از بازار سرمایه و سهامداران حمایت می کند.

محمد شیریجیان روز چهارشنبه در خصوص برنامه بانک مرکزی و شبکه بانکی در حمایت از بازار سرمایه گفت: بانک مرکزی و سازمان بورس طی جلسات مستمر طی دو هفته اخیر در سطوح کارشناسی و مدیریتی و همچنین جلسات مشترک رئیس کل بانک مرکزی وزیر امور اقتصادی و داریی و رئیس سازمان بورس تصمیمات مهمی در حمایت از بازار سرمایه اتخاذ کرده اند.

معاون سیاستگذاری پولی بانک مرکزی در خصوص شیوه های حمایت نظام بانکی از بازار سرمایه گفت: بخشی از این حمایت به صورت حمایت مستقیم از بازار سرمایه و در قالب بازارگردانی سهام بانک ها و گروه های زیرمجموعه شبکه بانکی به خصوص بانک های اصل ۴۴ قانون اساسی انجام می شود.

شیریجیان افزود: بخشی از این حمایت نیز به صورت غیر مستقیم از بازار سرمایه و در قالب بسته حمایتی ۶۰ همتی انجام می شود. این بسته در قالب تامین مالی صندوق تثبیت، صندوق توسعه ملی و تامین مالی سازمان بورس تامین مالی اعتباری خود بازار سرمایه و خرید اوراق تبعی بازار سرمایه انجام می شود. این موضوع نقش به سزایی در بازار سازی و بازارگردانی سهام ایفا خواهد کرد.

وی استفاده از ابزارهای سیاست های پولی و اعتباری بانک مرکزی را نیز بخشی از اقدامات در راستای حمایت از بازار سرمایه برشمرد و گفت: بر این اساس حجم عمق بازار بین بانکی از حدود ۸۳ همت در پایان سال گذشته به به حدود ۳۲۱ همت افزایش یافت که نشان از افزایش ۴ برابری عمق بازار بین بانکی دارد که این موضوع نیز می تواند نقش موثری بر کنترل نرخ سود در بازار بین بانکی و نرخ سود اوراق دولتی و در نهایت بر بازار سرمایه داشته باشد.

وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی از بورس حمایت می کنند

رییس سازمان بورس گفت: وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی برای حمایت از بازار سرمایه پای کار آمدند.

حجت‌اله صیدی تاکید کرد: وزیر اقتصاد از همان روز اول و بالافاصله پس از کسب رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی برای حمایت از بازار سرمایه پای کار آمد. رییس کل بانک مرکزی هم به‌طور کامل از بازار حمایت کرد.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: ما باید بتوانیم به‌رغم همه تهدیدها بازار سرمایه را زنده نگه داریم و طوری عمل کنیم که حال این بازار روزبه‌روز بهتر شود.

  • زاویه متفاوتی از نوحه‌سرایی محمود کریمی در مراسم شب عاشورا با حضور رهبر انقلاب در حسینیه امام خمینی

اخبار تاپ حوادث

وبگردی