خشکسالی مهربانی / تفاوت نوع بروز احساسات در زنان و مردان

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا ، زنان همیشه دنبال این هستند که چرا مردها اینقدر بی‌احساس هستند و مردان هم همیشه می‌خواهند بدانند که چرا زنان منطقی‌تر برخورد نمی‌کنند.

در نگاه اول شاید این موضع چندان جدی به نظر نرسد ولی همین تفاوت‌های رفتاری و عدم درک آن از سوی مرد یا زن باعث پیدایش بسیاری از اختلافات زناشویی می‌شود و مسیر زندگی را در نهایت به بن‌بست می‌رساند. اگر پای در دادگاه خانواده بگذارید و پای درد دل‌های زوجین جوان بنشینید حتما در بین همه اختلافات زناشویی به یک چیز پی می‌برید. بیشتر زنانی که اقدام به طلاق می‌کنند همیشه از کمبود محبت گلایه دارند و معتقدند شوهرشان آنها را دوست ندارد و در خانه کمتر مورد توجه قرار می‌گیرند. روان‌شناسان معتقدند زن و مرد از نظر بار احساسی دارای گرایشات و تفاوت‌های مختلفی هستند و درک این تفاوت‌ها بسیار ضروری و مهم است.

لزوم شناخت تفاوت‌ها

مجتبی مظلوم روان‌شناس بالینی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا درباره تفاوت نوع بروز احساسات در زنان و مردان می‌گوید: بدیهی است دو جنس مرد و زن با یکدیگر متفاوت هستند. این تفاوت‌ها و عدم شناخت این تفاوت‌ها باعث عدم درک و پذیرش متقابل در دو جنس است. همین امر لزوم مطالعه در این زمینه و شناخت تفاوت‌ها در جنس مخالف را برای هر فرد نشان می‌دهد.

چه بسا ندانستن و پیش‌بینی نکردن رفتار طرف مقابل باعث خشم و ناراحتی از او می‌شود به عنوان مثال فردی را در نظر بگیرید که همسر خود را بسیار دوست دارد و در قبال این دوست داشتن خودش را ملزم به انجام برخی کار‌ها می‌داند و در مقابل انتظار دارد و معتقد است اگر همسرم نیز من را دوست دارد باید همانند من برخورد کرده و رفتار کند و این در صورتی است که شاید برخی رفتار‌ها که او نمی‌شناسد نشانگر دوست داشتن و محبت همسرش به او باشد. این بی‌اطلاعی و توقعات و انتظارات از پیش تعیین شده آن زمان که برآورده نشود باعث می‌شود فرد از همسر خود مایوس و ناامید شود زیرا توقع دارد همسرش همانند او رفتار کند و پاسخ محبت‌های او را همانند خودش بدهد. در مواردی که طرفین قبول کنند، زن و مرد با یکدیگر متفاوت هستند و در مواقع مختلف این حقیقت را که با یکدیگر فرق دارند فراموش نکنند، مشاهده شده است که اختلافات به طرز چشمگیری کاهش می‌یابد.

از بین تفاوت‌های موجود این مساله بین زن و مرد شایع است که معتقدند محبت و دوست داشتن آنها از طرف همسرشان پاسخ داده نمی‌شود یا اینکه پاسخی درخور و شایسته دریافت نمی‌کنند اما در بسیاری موارد ناآگاهی و عدم اطلاع در اینکه چگونه باید محبت کنیم یا چگونه محبت همسرمان را جلب کنیم باعث می‌شود رفتار‌هایی را انجام دهیم که به نظر ما محبت است و از نگاه همسر رفتاری ناپسند و دور از انتظار. به عنوان مثال برخی زن‌ها چک کردن مداوم و بی‌وقفه همسر خود را دلیل بر محبت و دوست داشتن زیاد خود می‌دانند و به‌صورت ناآگاهانه برای اثبات این دوست داشتن چنین رفتاری را با همسر خود انجام می‌دهند و مصرانه آن را پیگیری می‌کنند و این در حالی است که این رفتار از نگاه مرد به معنی تحت سلطه درآمدن و زیر بار اجبار رفتن و از دست دادن کنترل تلقی می‌شود و ادامه چنین رفتاری و چنین برداشتی از یکدیگر باعث ایجاد فاصله بین آنها می‌شود و با گذر زمان فاصله‌ها بیشتر شده تا جایی که در برخی موارد پر کردن این فاصله یا بازگشت به نقطه اول کار مشکلی می‌شود.

پاسخ‌های معیوب و ادامه دور باطل

این روان‌شناس بالینی ادامه می‌دهد: این چنین پاسخ‌های معیوب در روابط بین‌فردی باعث ایجاد دور‌های باطلی می‌شود که به ایجاد یأس و ناامیدی و خشم در دو طرف دامن می‌زند. به عنوان مثال در نمونه‌ای که هم اکنون ذکر شد مرد پس از اینکه احساس کرد تحت سلطه همسرش قرار گرفته و کنترلش را از دست داده است سعی می‌کند برای رهایی از این موقعیت از خود واکنشی نشان دهد.

واکنش مرد که ممکن است شامل پرخاشگری یا بی‌توجهی باشد خود باعث ایجاد شدن نگرشی در زن می‌شود مبنی بر اینکه مورد پرخاشگری و بی‌توجهی واقع شده و پاسخ محبتش داده نشده است و خود این دیدگاه واکنش دیگری را برمی‌انگیزد. واکنش‌های مرد و زن در این دور باطل باعث تشدید یکدیگر می‌شود و همین امر تداوم رفتار‌های نامتناسب و نادرست را در پی دارد. درخصوص مسائل احساسی و هیجانی و تفاوت بروز آنها در دو جنس نیز بررسی تفاوت‌های موجود بین دو جنس در شیوه ابراز هیجانات می‌تواند فرد را در پیش‌بینی رفتار جنس مخالفش کمک کرده و توقعات وی را در موقعیت‌های مختلف برای دریافت پاسخ متناسب متعادل کند. زن‌ها در بیان احساسات و برون‌ریزی هیجانات به‌طور کلی از مردان قوی‌تر و برونگراتر هستند و بیش از مردان به جنبه‌های احساسی و هیجانی مسائل توجه می‌کنند. زنان برای نشان دادن محبت خویش به همسر خود سعی در بیان آن و بیرون‌ریزی هیجانات و عواطف خود دارند.

از سوی دیگر مردان برای نشان دادن محبت و عواطف خود بیشتر سعی در انجام رفتار‌های حمایتگرانه از همسر خود دارند و به اندازه زن‌ها به جنبه‌های احساسی مسائل توجه‌شان معطوف نمی‌شود و بیشتر عواطف خویش را درون‌ریزی و در برخی موارد حتی سرکوب می‌کنند. در چنین مواردی ممکن است نوع رفتار‌هایی که هر فرد برای نمایش عواطف خود نشان می‌دهد حتی در یک جنس نیز از فردی به فرد دیگر و از فرهنگی به فرهنگ دیگر یا از برهه تاریخی به برهه تاریخی دیگر متفاوت باشد به همین دلیل هر فرد باید بتواند رفتار‌های فرد مقابل خود را در مواقع مختلف شناسایی کرده و تعبیر و تفسیر درستی از رفتار او داشته باشند. اما مسلما برخی رفتار‌ها از طرف دو جنس ممکن است نادرست و نابجا باشد به همین دلیل هم زنان و هم مردان باید رفتار‌های غالبی و کلیشه‌ای جنس خود و نیز جنس مخالف را شناخته و رفتار‌های صحیح در موقعیت‌های مختلف را آموزش ببینند.

چنین آموزش‌هایی باعث می‌شود فرد بداند در مواقع بیان عواطف و احساسات متناسب با موقعیت باید از چه رفتار‌هایی استفاده کند و همین طور رفتار جنس مخالف خود را به‌صورت درست و صحیح تعبیر و تفسیر کند. این‌گونه آموزه‌ها برای زنان و مردان می‌تواند از طریق مطالعه درخصوص ویژگی‌ها و انتظارات جنس مخالف صورت پذیرد و در موارد وجود مشکلات فردی و خصوصی‌تر زوجین می‌باید به متخصصین خانواده درمانی مراجعه کرده تا از این طریق رفتاری‌های ناکارآمد و نامتناسب و نادرست‌شان را شناسایی کرده و رفتار‌هایی صحیح و متناسب را جایگزین آنها کنند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.