خوددرمانی با گیاهان دارویی ممنوع

تصور این‌که مصرف خودسرانه و بی‌رویه گیاهان دارویی هم می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد، هنوز برای بسیاری از مردم دشوار است.

به گزارش رکنا ، خیلی‌ها هنوز فکر می‌کنند که چون از گیاهان دارویی یا داروهایی با منشأ گیاهی استفاده می‌کنند نباید دلواپسی بابت عوارض جانبی آن یا اختلالات دارویی داشته باشند. درحالی‌که این اشتباه‌ترین باوری است که متاسفانه بین خانواده‌ها وجود دارد.

هدف ما مصرف دمنوش گیاهانی مثل بابونه، گل گاوزبان، آویشن یا استفاده موضعی از روغن بادام و رزماری نیست، گاهی ما پا را فراتر می‌گذاریم و با ترکیب چند گیاه دارویی به‌صورت خودسرانه  چنان معجونی تهیه می‌کنیم که استفاده از آن نه‌تنها حال‌مان را بهتر نمی‌کند، بلکه ممکن است سلامت ما را هم به خطر بیندازد.

تداخل خطرناک برای بیماران قلبی

خیلی از افراد میانسال به توصیه نزدیکان‌شان یا عطاری‌ها مصرف سیرخام را در برنامه غذایی روزانه‌شان می‌گنجانند. در بیشتر مواقع این گروه سیرخام را با وعده‌های ناهار و شام میل می‌کنند یا کپسول‌های حاوی سیر خشک‌شده یا عصاره آن را از عطاری‌ها تهیه کرده و می‌خورند.

تصور این گروه این است که با مصرف سیر می‌توانند فشارخون، چربی خون و کلسترول را کنترل و غلظت خون را مهار ‌کنند. این در حالی است که اگر مصرف سیر یا فرآورده‌های آن همزمان با مصرف بعضی داروهای رقیق‌کننده خوب مثل وارفارین همراه باشد، خطر زیادی برای مبتلایان به بیماری‌های قلبی به دنبال دارد و می‌تواند ریتم قلبی آن‌ها را دچار اختلال کند.

مبتلایان به آسم مراقب باشند

یکی دیگر از گیاهان دارویی چینی که این روزها استفاده از آن باب شده گیاه جینکو بیلوباست. البته در ایران بیشتر کپسول‌های حاوی این گیاه دیده می‌شود یا فرآورده‌های دارویی حاوی این گیاه فروخته می‌شود. این مکمل گیاهی که بیشتر برای تقویت قوای جنسی معروف است، برای افراد مبتلا به ناراحتی‌های ریه و مبتلایان به آسم خطرناک است.

بنابراین پیش از مصرف آن باید با پزشک خود مشورت کنید. مصرف این مکمل می‌تواند جریان گردش خون در ناحیه میانی بدن و ریه‌ها را کاهش و جریان گردش خون در بخش تحتانی بدن را تقویت کند. بنابراین افرادی که دچار مشکلات تنفسی هستند با کاهش یافتن میزان خون در ریه‌ها دچار حملات تنفسی می‌شوند.

خطر در کمین کبد

بسیاری از مردم در سراسر جهان از خواص درمانی گیاه اکیناسه و فرآورده‌های گیاهی آن برای درمان بیماری رایج در فصل پاییز و زمستان استفاده می‌کنند. نوشیدن دمنوش اکیناسه یا مصرف کپسول‌های گیاهی آن می‌تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند و مقاومت بدن را در برابر ویروس‌ها بالا ببرد اما نکته‌ای که غالبا کمتر به آن پرداخته می‌شود، تداخل دارویی اکیناسه با داروی کاهنده‌کلسترول خون، استاتین است.

البته افرادی که داروی کاهنده چربی خون مصرف می‌کنند یا مکمل‌های نیاسین دریافت می‌کنند هم از جمله افرادی هستند که در صورت مصرف همزمان این داروها با مکمل گیاهی اکیناسه نه‌تنها اثر داروی خود را از بین می‌برند، بلکه فشار زیادی به کبد شان وارد می‌کنند و زمینه ابتلا به آسیب و اختلالات کبدی را فراهم می‌کنند.

گیاهانی که تاثیر وارفارین را خنثی می‌کند

یکی دیگر از گیاهانی که مصرف آن بین مردم بسیار رایج است و حتی نوشیدن دمنوش آن را جایگزین چای روزانه‌شان می‌کنند، چای سبز است. مصرف چای سبز به صورت دمنوش یا هر شکل دارویی دیگری بر تندشدن متابولسیم بدن تاثیر زیادی دارد و به کنترل کلسترول خون کمک می‌کند.

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در این گیاه از جمله مهم‌ترین عناصر برای پیشگیری از ابتلا به سرطان است اما نکته‌ای که بسیار اهمیت دارد، وجود مقادیر بسیار بالای ویتامین‌K در چای سبز مانع از جذب اثرات دارویی وارفارین در بیماران مبتلا به ناراحتی‌های قلبی می‌شود. علاوه بر این زنجبیل که مصرف خوراکی و موضعی آن برای کنترل دردهای مفصلی بسیار توصیه شده، می‌تواند تاثیر دارویی وارفارین را تحت‌تاثیر قرار داده و احتمال خونریزی ناشی از مصرف داروی وارفارین را تقویت می‌کند.

آلوئه‌ورا علیه دیگوکسین

آلوئه‌ورا از گیاهان پرمصرف و خوش خوراکی است که نه‌تنها در سبد غذایی خانواده‌ها به وفور دیده می‌شود بلکه مصرف موضعی آن هم برای تسکین التهاب‌های پوستی و آبرسانی به پوست استفاده می‌شود. درمانگران طب چینی از آن برای تسریع روند درمان بیماران مبتلا به دیابت، التهاب‌های دستگاه گوارش، بهبود سردردهای ناشی از صرع و حتی آرتروز مفصلی استفاده می‌کنند اما هرگز استفاده از آن را برای بیماران مبتلا به آریتمی قلبی مجاز نمی‌دانند و معتقدند که این بیماران نباید به هیچ‌وجه در مصرف آلوئه‌ورا زیاده‌روی کنند.

آلوئه‌ورا از جمله گیاهان دارویی است که مصرف آن همزمان با داروی دیگوکسین که برای درمان مبتلایان به آریتمی قلبی تجویز می‌شود با تداخل دارویی همراه است و می‌تواند عوارضی را برای بیمار ایجاد کند.

خطرخونریزی را جدی بگیرید

حتما درباره فواید درمانی زغال‌اخته مطالب زیادی شنیدید. درمانگران طب طبیعی معتقدند مصرف خوراکی زغال‌اخته تازه و خشک می‌تواند به تصفیه خون و بهبود جریان گردش خون کمک کند. درمانگران شیوه طبیعی درمان مصرف این میوه ترش‌مزه را برای تسریع روند درمان بیماران مبتلا به واریس و گرفتگی عروق خونی، گرگرفتگی‌های زنانه و حتی اختلالات ناشی از بازشدن دریچه معده مفید می‌دانند اما زغال‌اخته با همه ویژگی‌های مثبتی که دارد، می‌تواند تاثیر خواص درمانی بعضی داروهای بیماران قلبی همچون داروهای رقیق‌کننده خون را در بیماران مبتلا به تصلب شرایین را خنثی کند و احتمال خونریزی ناشی از مصرف این داروها را که از جمله عوارض جانبی مصرف این داروهاست، بیشتر کند.

دیابتی‌ها سراغ این گیاه نروند

درمانگران شیوه‌های طبیعی درمان شنبلیله و تخم آن را از جمله بهترین داروها برای بهبود عملکرد دستگاه گوارشی به ویژه معده می‌دانند. گروهی دیگر نوشیدن دمنوش آن را در دوره زمانی مشخص برای کنترل کلسترول خون مفید می‌دانند. درمانگران شیوه‌های طبیعی درمان استفاده از این گیاه دارویی را بهترین راه برای افزایش میزان شیر مادران شیرده می‌دانند اما آن‌ها همیشه به بیماران خود توصیه می‌کنند که در صورتی که سابقه ابتلا به بیماری دیابت یا بیماری قلبی دارند داروی گیاهی دیگری را جایگزین شنبلیله کنند. چراکه مصرف این گیاه می‌تواند اثرات درمانی داروهای بیماران دیابتی را از بین ببرد.

تداخل دارویی شیرین‌بیان و دیورتیک‌ها

اگر همین الان به سبدادویه‌ها و گیاهان دارویی خانه سر بزنید راحت به شیشه شیرین بیان دسترسی پیدا می‌کنید. شیرین بیان هم از همان گیاهانی است که هر زن خانه‌داری به آن احتیاج پیدا می‌کند. این گیاه مرهم دردهای معده و در فصل زمستان بهترین دارو برای تسکین گلودرد است اما این گیاه هم می‌تواند به‌موقع خطرآفرین و دردسرساز شود.

محققان و درمانگران طب طبیعی بر این باورند که افراد مبتلا به فشار خون که برای کنترل فشارخون خود داروهای دیورتیک مصرف می‌کنند از مصرف همزمان شیرین بیان و این داروها پرهیز کنند چراکه شیرین بیان می‌تواند خاصیت این داروها را از بین ببرد و روند کنترل فشار خون را مختل کند. از طرفی بیماران مبتلا به بیماری‌های قلبی هم بهتر است در مصرف شیرین بیان دقت داشته باشند چراکه این گیاه می‌تواند با کاهش میزان پتاسیم بدن ریتم و عملکرد قلب آن‌ها را دچار اختلال کند.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

وبگردی