بهزاد وحیدنیا: کاهش 14.5درصدی طلاق های توافقی در سال 98 / کودکان طلاق زودتر متارکه می کنند

طلاق توافقی/ به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، طبق توافقی که بین سازمان بهزیستی کشور و قوه قضائیه جهت کاهش طلاق های توافقی صورت گرفت، "سامانه تصمیم" در استان های مختلف راه اندازی شد. زوجین قبل از طلاق باید دوره مشاوره ای را پشت سر بگذارند.

خیانت کمترین دلیل طلاق

طبق اعلام های رسمی "از اول تا آبان سال 98 چیزی بالغ بر ۵۳ هزار و ۸۰۰ نفر و از ابتدای سال ۹۹ تا آبان ۶۷ هزار و ۶۰۰ نفر در سامانه تصمیم برای طلاق توافقی درخواست خود را اعلام کردند و درخواستشان پذیرش شده است. بیشترین دلیل طلاق، بر اساس خود اظهاری افراد در مرتبه اول مربوط به اختلافات فرهنگی - طبقاتی، اختلافات سنی، اختلالات شخصیتی_روانی و در مرتبه بعدی بددهنی، بی احترامی، بی توجهی، بیکاری، پایین بودن آستانه تحمل، طلاق عاطفی، عدم مسئولیت زوجین و ضعف در مهارت‌های بین‌فردی است. کمترین سهم طلاق‌ها در مرتبه بعدی به موضوعات خیانت و مهاجرت گزارش داده شده است.

پیچیدگی های خاص طلاق های توافقی

بهزیستی مسئول "سامانه تصمیم" است. بهزاد وحیدنیا، مدیرکل دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور در گفتگو با خبرنگار اجتماعی رکنا تاکید کرد: طبق توافقاتی که سازمان بهزیستی با قوه قضائیه داشته است زمان انتظار خدمت کاهش دهیم. زوجینی که قصد طلاق توافقی دارند، ابتدا غربالگری دریافت کرده و سپس به مراکز خدمات روانشناختی مراجعه می کنند. در این مراکز جلسات مربوطه را طی کرده و نظرات تخصصی به قوه قضائیه ارسال می شود. سال گذشته (98) میزان سازش ها مبتنی بر "سامانه تصمیم" در کشور حدود 14.5 درصد بوده است. در حقیقت 14.5 درصد طلاق های توافقی که درخواست داده شده به سازش رسیده است. این آمار قابل توجهی است درباره طلاق های توافقی است که ورود به آن پیچیدگی های خاص خود را دارد.

حداکثر زمان جلسات روانشناختی در بهزیستی

وی در پاسخ به این سوال که حداکثر زمان جلسات روانشناختی چقدر است؟ گفت: حداکثر زمانی که برای این پروسه در نظر گرفته شده 45 روز است. بیشتر از 45 روز اگر در صورت نبود همکاری زوجین پرونده برای تصمیم گیری به قوه قضائیه ارجاع می شود. اما در موارد بسیاری بعد از ارسال نامه به قوه قضائیه، زوجین یا یکی از طرفین پرونده خدمت روانشناختی را برای ماهها دریافت می کند و این 45 روز به چند ماه تبدیل می شود.

برنامه های ارتقائی در دستور کار بهزیستی

بهزاد وحیدنیا در پاسخ به این سوال که چرا این خدمات قبل از ازدواج اجباری نمی شود؟ تاکید کرد: امیدواریم بتوانیم برنامه ای طراحی شود که این آموزش ها قبل از ازدواج ارائه شود. سازمان بهزیستی در طراحی های خود در حوزه خانواده برنامه ای ارتقائی را در دستور کار خود قرار داده است. این برنامه ها با سرفصل های ویژه ای در کشور طراحی، استانداردسازی و به روز رسانی شده است. حتی قبل از سایر نهادهایی که نقش هایی را در حوزه خانواده دیده اند، این برنامه ها پیاده می شد.

بومی سازی مهارت های زندگی در ایران

مدیرکل دفتر مشاوره و امور روانشناختی سازمان بهزیستی کشور افزود: آموزش های حوزه خانواده (آموزش های پیش از ازدواج، پس از ازدواج و زندگی خانواده، تربیت فرزند، بلوغ و نوجوانی، تاب آوری و مهارت های زندگی) را پیش برده است. البته مهارت های زندگی در ایران توسط بهزیستی بومی سازی شده و 3 سال است که فرهنگ بومی سازی به مرحله اجرا رسیده است.

احتمال طلاق کودکان طلاق بیشتر است

وی با بیان این که به نظر می رسد که در رویکردهای کاهش طلاق اتفاقا باید قبل از ازدواج اقدامات صورت گیرد، اظهار کرد: آموزش در حوزه کاهش طلاق باید قبل از ازدواج، قبل از انتخاب همسر و حتی در زمان تربیت کودک ارائه شود. بر این اساس مراجع علمی یا منابع علمی، احتمال طلاق فرزندان طلاق (که تجربه طلاق را داشته اند) بیشتر است. آثار روانی، تربیتی و شخصیتی نیز گریزناپذیر در طلاق است. بنابراین نگاه پیوست داری در خصوص رشد فردی و بین فردی نیاز داریم. این نگاه پیوست داری باید بتواند نیازهای افراد مختلف را در مقاطع مختلف و متناسب با شرایط تامین کند. یعنی آموزش قبل از ازدواج باید مورد توجه قرار گیرد و "ازدواج آگاهانه" را هدف قرار دهد. دانشنامه ازدواج تهیه کند و افراد بتوانند با دسترسی به داده های این دانشنامه وارد زندگی مشترک شوند. در دانشنامه ازدواج باید مباحث قبل از ازدواج مطرح شود. به نظر می رسد وقتی دو مورد آگاه همدیگر را انتخاب می کنند به تناسب و ویژگی های شخصیتی و نگاه فرهنگی – اجتماعی شان جلسات روانشناختی پیش از ازدواج را باید پشت سر بگذارند.

اجرای طرح ارتقا کیفیت زندگی خانواده

بهزاد وحیدنیا تاکید کرد: مدر حقیقت هر چقدر افراد در انتخاب کیفی تر بودن افراد دقت کنند ضمن تاکید بر توجه به ازدواج آسان، باید به ازدواج آگاهانه اهمیت بیشتری داد. سازمان بهزیستی نیز ابرپروژه ای را با عنوان "ارتقا کیفیت زندگی خانواده" با نگاه پیوست داری طراحی کرده است. این طرح قبل، حین و پس از ازدواج را پوشش می دهد. سال گذشته اجرای طرح "ارتقا کیفیت زندگی خانواده" در 4 استان شروع شد. اما شیوع کووید-19 این طرح را تحت تاثیر قرار داد. مراجعه به این نوع خدمات داوطلبانه است. امیدواریم این آموزش ها را توسعه دهیم و آنچه شورای عالی فرهنگی و وزارت کشور در بحث ساماندهی این خدمات مدنظر دارند و سندی را طراحی و تدوین می کنند بتواند منابع بودجه ای و سیاست کشوری را جلب کند.

وی با بیان این که در زندگی مشترک نیز مباحث تخصصی دیگری وجود دارد، افزود: تصمیم برای فرزندآوری مقوله ای است که باید روی آن بحث شود.

تاثیرات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی بر حوزه خانواده

بهزاد وحیدنیا افزود: تقویت انجمن های تخصصی در این حوزه نیز از مواردی است که سازمان از دیرباز به آن پرداخته است. انجمن و سازمان های تخصصی ازدواج در کشور فعال هستند که در 17 استان فعال هستند و خدمات مختلفی را ارائه می دهند. موسسات تخصصی که در حوزه خانواده کار می کنند نیز در قالب گروه های همکار فعالیت می کنند. این موسسات در همکاری ها توانمندتر شده و برنامه ریزی و آموزش هایی را در سطح گروه هدف تعریف و پیاده می کنند و نظرات تخصصی ارائه می دهند. امیدواریم که با این نگاه ها شرایط بهتری را برای جوانان رقم بزنیم. هر جا بحث از خانواده است نمی شود فارغ از مسائل اجتماعی حاکم بر جامعه، سیاستگذاری ها، اتفاقات و بحران های سلامت اقتصادی و سیاسی بررسی کرد، چرا که این مسائل می تواند اثر خود را در تمام موضوعات من جمله حوزه خانواده بگذارد. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

وبگردی