چه کسانی بیمه رایگان می شوند؟ / نحوه پایدار کردن بیمه سه ماهه + لینک سامانه شهروندی بیمه سلامت

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در هفته های اخیر وزارت بهداشت اجرای طرح «دارویار» را برای اصلاح سیاست های دولت در حوزه تخصیص ارز دارو آغاز کرده است. آن طور که مسئولان این وزارتخانه اعلام کرده اند، با اجرای طرح دارویار، قیمت دارو به صورت آزاد بیشتر خواهد شد، اما چون پوشش بیمه ای داروها افزایش خواهد یافت، عملا هزینه پرداختی از جیب مردم برای خرید دارو بیشتر نمی شود. همچنین دولت 119 قلم داروی خارج از نسخه را نیز بیمه خواهد کرد تا اجرای طرح جدید وزارت بهداشت فشاری از نظر هزینه دارو روی مردم وارد نکند. 

در این میان سوال مهمی که پیش می آید این است تکلیف افراد فاقد بیمه چیست و آیا آنها ناچار خواهند بود که هزینه بیشتری را برای داروهای مورد نیاز خود پرداخت کنند؟ وزارت بهداشت برای حل این مساله و البته در جهت کاهش هزینه های درمانی برای اقشار کم درآمد، در ماه های اردیبهشت و خرداد امسال با همکاری سازمان بیمه سلامت 5 میلیون و 400 هزار نفر از کسانی را که از نظر وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جزو سه دهک پایین جامعه هستند و بیمه نداشتند، تحت پوشش بیمه همگانی یا همان بیمه رایگان قرار داد. 

در عین حال اما آن طور که اخیرا بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت گفته است با وجود پوشش بیمه ای این تعداد از ایرانیان فاقد بیمه پیش از اجرای طرح دارویار، هنوز یک میلیون و 600 هزار ایرانی فاقد بیمه هستند. البته عین اللهی تاکید کرده است که از آغاز اجرای طرح دارویار یعنی 23 تیر 1401 تا سه ماه بعد از آن، این یک میلیون و 600 هزار ایرانی نیز به شرط داشتن کارت ملی عملا بیمه خواهند بود و به این افراد سه ماهه فرصت داده شده است تا بیمه خود را پایدار کنند. 

بهره مند شدن 5 میلیون و 400 هزار ایرانی از بیمه رایگان 

در این میان اما با وجود توضیحات مسئولان وزارت بهداشت درباره طرح های دارویار و بیمه همگانی، هنوز سه سوال مهم برای افکار عمومی باقی مانده است؛ اولا آیا بیمه رایگان برای 5 میلیون و 400 هزار نفری که پیش از اجرای طرح دارویار بیمه شده بودند نیز مانند یک میلیون و 600 هزار ایرانی که هنوز بدون بیمه هستند، فقط تا سه ماه برقرار خواهد بود؟ ثانیا نحوه پایدار کردن بیمه سه ماهه رایگان برای افراد بدون بیمه چیست و هزینه آن چقدر است؟ ثالثا آیا بیمه رایگان فقط مربوط به خرید دارو است یا هزینه های دیگر را هم پوشش می دهد؟ این سوالات را از دکتر حنان حاجی محمودی، مدیرکل بیمه گری و درآمد سازمان بیمه سلامت پرسیدیم. 

حاجی محمودی در ابتدای اظهارات خود به رکنا گفت: در ماه های اردیبهشت و خرداد حدود 5 میلیون و 400 هزار نفر از ایرانیان فاقد بیمه که جزو سه دهک پایین جامعه هستند، به صورت رایگان توسط سازمان بیمه سلامت بیمه شدند. بیمه رایگان این افراد به مدت یک سال برقرار خواهد بود و همین حالا بیمه این افراد تا یک سال بعد از تاریخ شروع بیمه آنها پایدار است و آنها نیازی به پایدار کردن مجدد بیمه خود با اجرای طرح دارویار ندارند. 

وی افزود: کسانی اکنون باید بیمه خود را پایدار کنند که هنوز بدون بیمه هستند و در ماه های قبل نیز جزو 5 میلیون و 400 هزار ایرانی تحت پوشش بیمه رایگان قرار نگرفتند. این افراد از روز 23 تیر تا سه ماه به صورت رایگان بیمه هستند و در این مدت فرصت دارند که برای پایدار کردن بیمه خود، به سامانه شهروندی بیمه سلامت (لینک) یا دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنند. تا زمانی هم که نتیجه ارزیابی وسع این یک میلیون و 600 هزار ایرانی بدون بیمه مشخص شود، این افراد به مدت سه ماه به صورت رایگان بیمه خواهند بود.  

نحوه اعتراض به دهک بندی در طرح بیمه همگانی 

حاجی محمودی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: افرادی که در ماه های اردیبهشت و خرداد تحت پوشش بیمه رایگان قرار نگرفتند و پیش از آن هم بیمه نداشتند، احتمالا جزو سه دهک پایین جامعه نیستند. بنابراین بعد از پایان مهلت سه ماهه، دیگر بیمه رایگان به این افراد تعلق نمی گیرد، مگر این که آنها در طرح بیمه رایگان سازمان بیمه سلامت که ماه های قبل اجرا شد، جا مانده باشند. اگر این اتفاق افتاده باشد و این افراد بتوانند ثابت کنند که جزو سه دهک پایین جامعه هستند، آنها هم به مدت یک سال به صورت رایگان بیمه خواهند شد. 

این مقام مسئول در سازمان بیمه سلامت ادامه داد: افراد بدون بیمه ای که احساس می کنند جزو سه دهک پایین جامعه هستند، اما در طرح بیمه رایگان ماه های اردیبهشت و خرداد بیمه نشدند، می توانند برای تعیین وسع خود به سامانه اعتراض به دهک بندی وزارت کار مراجعه کنند. اما سایر افرادی که در این فرصت سه ماهه برای پایدار کردن بیمه خود به سامانه شهروندی بیمه سلامت یا دفاتر پیشخوان دولت مراجعه می کنند، ولی اعتراضی به دهک بندی خود ندارند، نیازی نیست به به سامانه وزارت کار مراجعه کنند. 

وی در ادامه تاکید کرد: تعیین دهک بندی افراد بدون بیمه برعهده وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و برای مشخص شدن فرآیند دهک یک فرد یا خانوار، دقیقا همان فرآیندی طی می شود که برای تعیین دهک بندی یارانه ها تعریف شده است. سازمان بیمه سلامت نیز در طرح بیمه همگانی درباره دریافت حق بیمه یا تخصیص بیمه رایگان به افراد مختلف، مطابق اطلاعات ارائه شده توسط وزارت رفاه عمل می کند. 

حق بیمه افراد در طرح بیمه همگانی چقدر است؟ 

حاجی محمودی درباره میزان حق بیمه تعیین شده در طرح بیمه همگانی افراد بدون بیمه توضیح داد: همان طور که گفته شد، تا کنون 5 میلیون و 400 هزار ایرانی بدون بیمه که جزو سه دهک پایین جامعه بوده اند، تا یک سال به صورت رایگان بیمه شده اند و نیازی به پرداخت حق بیمه ندارند. یک میلیون و 600 هزار ایرانی باقیمانده بدون بیمه نیز اگر بتوانند ثابت کنند که جزو سه دهک پایین جامعه هستند، برای پایدار کردن بیمه خود نیازی به پرداخت حق بیمه ندارند، اما سایر افراد فاقد بیمه که در طرح بیمه همگانی بیمه شده اند، باید حق بیمه خود را بپردازند. 

مدیرکل بیمه گری و درآمد بیمه سلامت ادامه داد: در طرح بیمه همگانی، افرادی بدون بیمه ای که جزو سه دهک پایین جامعه نیستند، بسته به دهکی که وزارت رفاه برایشان تعریف می کند، حق بیمه خواهند داد؛ به نحوی که افراد متعلق به دهک چهار باید 10 درصد، افراد متعلق به دهک های پنج و شش باید 25 درصد، افراد متعلق به دهک های هفت و هشت باید 50 درصد و افراد متعلق به دهک های نه و ده باید 100 درصد حق بیمه خود را بپردازند تا به مدت یک سال بیمه شوند. حق بیمه هر فرد نیز ماهیانه 92 هزار تومان است. 

وی در ادامه تاکید کرد: تمام افرادی که در ماه های اردیبهشت و خرداد به صورت رایگان بیمه شدند یا بعد از اجرای طرح دارویار تحت پوشش بیمه همگانی قرار می گیرند، از تاریخ شروع بیمه خود به صورت یک سال بیمه خواهند بود. بعد از یک سال نیز این افراد می توانند برای تمدید بیمه خود به سامانه شهروندی بیمه سلامت (لینک) یا دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنند. در تمام این فرآیند هم دهک بندی افراد برای تعیین میزان حق بیمه پرداختی توسط وزارت رفاه انجام می شود. 

درخواست بیمه سلامت برای لغو مقررات ارزیابی وسع 

حاجی محمودی با بیان این که سازمان بیمه سلامت خواستار لغو مقررات مربوط به ارزیابی وسع شده است، عنوان کرد: تعیین دهک بندی افراد در طرح بیمه همگانی بر مبنای آیین نامه ارزیابی وسع انجام می شود، ولی سازمان بیمه سلامت از دولت درخواست کرده است که با توجه به شرایط دشوار اقتصادی موجود، این آیین نامه لغو شود، زیرا سازمان بیمه سلامت در این صورت می تواند تمام افراد بدون بیمه را مانند دوران اوج گیری کرونا به صورت رایگان بیمه کند. 

این مقام مسئول در سازمان بیمه سلامت ادامه داد: در صورتی که مقررات ارزیابی وسع لغو نشود، تمام افراد تحت پوشش بیمه همگانی برای تعیین میزان حق بیمه پرداختی جهت تمدید بیمه سالانه خود، سال به سال از طرف وزارت رفاه مشمول ارزیابی وسع خواهند شد. هر زمانی هم که یک فرد خانواده جدیدی تشکیل می دهد یا به دلایل مختلف دهک اقتصادی او تغییر می کند، مجددا باید در سامانه دهک بندی وزارت رفاه ارزیابی شود. 

وی در ادامه تاکید کرد: در طرح بیمه همگانی، تمام اقدامات مربوط به پایدار کردن بیمه، تمدید بیمه سالانه و پرداخت حق بیمه در سامانه شهروندی بیمه سلامت (لینک) انجام می شود و ارزیابی وسع تمام بیمه شدگان هم مطابق اطلاعات ارائه شده وزارت رفاه، در همین سامانه انجام می شود. بنابراین نیازی نیست که افراد برای ارزیابی وسع به صورت جداگانه به سامانه های وزارت رفاه مراجعه کنند، مگر این که به دهک بندی خود اعتراض داشته باشند. 

مزایای طرح بیمه همگانی  

حاجی محمودی در بخش پایانی اظهاراتش درباره مهمترین مزایای طرح بیمه همگانی گفت: در طرح بیمه همگانی، 7 میلیون ایرانی فاقد بیمه تحت پوشش بیمه سلامت قرار گرفته اند، به نحوی که حق بیمه حداقل 5 میلیون و 400 هزار نفر از آنها رایگان است. همچنین با وجود این که اجرای طرح بیمه همگانی با طرح دارویار مصادف شده است، اما بیمه همگانی فقط مربوط به خرید دارو نیست، بلکه افراد تحت پوشش این طرح می توانند از تمام خدمات بهداشتی و درمانی مربوط به مراجعات سرپایی و بستری بخش دولتی نیز با در نظر گرفتن فرانشیزهای سازمان بیمه سلامت استفاده کنند. 

وی در پایان تصریح کرد: اگر برای افراد تحت پوشش طرح بیمه همگانی پزشک خانواده تعیین شود، بیمه شدگان مربوط به این طرح می توانند در صورت تشخیص و ارجاع پزشک خانواده خود، از خدمات بهداشتی و درمانی مربوط به طرح بیمه همگانی در بخش خصوصی نیز بهره مند شوند. البته فرانشیزهای تعریف شده برای بخش خصوصی با بخش دولتی متفاوت است. 

وبگردی