نظر پزشکان برای روزه در دوران کرونا / دکتر مردانی: همه روزه بگیرند / دکتر طبرسی: به مکان پرخطر می روید، روزه نگیرید

براساس اعلام ستاد استهلال دفتر مقام معظم رهبری، فردا نخستین روز از ماه مبارک رمضان سال 1442 هجری قمری است؛ ماه رمضان امسال اما در شرایطی فرا رسیده است که بیشتر مناطق کشور از نظر شیوع کرونا در وضعیت قرمز قرار گرفته و احکام شرعی و بهداشتی روزه داری در این دوره خاص مورد سوال افکار عمومی قرار دارد.

روزه داری در زمان کرونا چه حکمی دارد؟

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، متخصصان بهداشتی در دوره شیوع ویروس همه گیر کووید 19 بارها تاکید کرده اند که برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس، تمام افراد باید ضمن رعایت کامل پروتکل های بهداشتی، مایعات زیاد مصرف کنند، گلوی خود را همیشه تر نگه دارند و با مصرف کافی غذای مناسب، قوای جسمانی و سیستم ایمنی بدن خود را نیز قوی نگه دارند.

اما حالا که در آستانه فرا رسیدن ماه مبارک رمضان قرار گرفته ایم و براساس حکم شرعی، کسانی که قادر به روزه داری هستند، باید از سحر تا افطار از خوردن و آشامیدن پرهیز کنند، این سوال برای برخی از مردم بخصوص کسانی که با وجود فراگیر شدن وضعیت قرمز کرونا در سطح کشور، ناچار هستند برای امرار معاش در سطح شهر و مکان های پرخطر حاضر شوند، پیش آمده است که آیا در شرایط کنونی می توانند بدون مشکل، روزه بگیرند یا خیر؟

مردانی: روزه گرفتن با شیوع کرونا تعطیل نمی شود

با توجه به این که مراجع دینی همواره توصیه می کنند که افراد برای روزه گرفتن باید با متخصصان علم پزشکی مشورت کنند، این پرسش مطرح در افکار عمومی را با دو نفر از اعضای برجسته کمیته عملی مبارزه با کرونا در میان گذاشتیم.

دکتر مسعود مردانی، متخصص بیماری های عفونی در پاسخ به این سوال رکنا تصریح کرد: هر فرد مسلمانی که بیمار نباشد و از نظر قوای جسمانی استطاعت کافی را داشته باشد، باید روزه بگیرد.

وی با تاکید بر این که روزه گرفتن هیچ تاثیری در بالا رفتن احتمال ابتلا به کرونا ندارد، گفت: افرادی که بیماری ندارند، در دوره کرونا نیز برای رسیدن به اهداف تعالی روزه داری باید با همان روش هایی که پیش از این از خوردن و آشامیدن امساک می کردند، روزه بگیرند.

عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا اظهار داشت: این طور نیست که چون متخصصان گفته اند که برای پیشگیری از ابتلا به کرونا باید مصرف آب زیاد باشد، حالا روزه گرفتن تعطیل شود؛ چراکه کرونا اولین بیماری نیست که در دنیا همه گیر شده است و زمانی که طاعون، سیل و سایر بیماری های همه گیر نیز در سطح جهان پدید آمد، روزه سر جای خود بود و اکنون هم به همین صورت است.

مردانی درباره تفاوت روزه داری در دوران کرونا و پیش از آن توضیح داد: مهمترین تفاوتی که در دوره کرونا درباره روزه داری پدید آمده، این است که بیمار مبتلا به کرونا حق گرفتن روزه ندارد. همچنین افرادی هم به تازگی از کرونا بهبود یافته اند، حداقل تا دو هفته بعد از بهبودی کامل نباید روزه بگیرند.

طبرسی: روزه گرفتن احتمال ابتلا به کرونا را بالا می برد

اما با وجود این صحبت های دکتر مردانی، دکتر پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری نظری مخالف را در خصوص روزه داری در دوره کرونا ابراز کرد و به خبرنگار رکنا گفت: افرادی که بیشتر ساعت ها در منزل حضور دارند، می توانند در ماه رمضان روزه بگیرند، اما افرادی که مجبور هستند به محیط های پرخطر بروند، آن طور که مراجع دینی گفته اند، بهتر است روزه نگیرند، چون این کار برایشان خطرناک است، ولی بعدا باید قضای آن را به جا بیاورند.

این عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه برخلاف دکتر مردانی معتقد است که روزه گرفتن می تواند احتمال ابتلا به کرونا را بالا ببرد. طبرسی در این باره استدلال کرد: در شرایط روزه داری، افراد ناچار می شوند که ساعت ها آب نخورند و خستگی جسمی و ضعف قوای جسمانی بر آنها چیره می شود. این مسائل البته در حالت عادی برای افراد مشکل حادی ایجاد نمی کرد، چون می توانستند آن را تحمل کنند، اما الان که وضعیت به لحاظ شیوع کرونا وخیم است، قطعا خطر ابتلا به کرونا بالا می رود.

وی در ادامه تاکید کرد: بنایراین کسانی که در مکان های پرخطر حضور پیدا می کنند، به ویژه کسانی که ریسک ابتلای آنها به کرونا بالاست و بیماری زمینه ای دارند، بهتر است روزه نگیرند. این موضوعی است که مورد تایید مراجع دینی ما از جمله حضرت آیت الله خامنه ای و آیت الله سیستانی نیز قرار گرفته و ایشان تکلیف شرعی این مساله را هم توضیح داده اند.

رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری به کسانی که در ماه رمضان از فیض روزه داری بهره مند می شود نیز توصیه کرد که حتما مایعات زیاد بنوشند تا در طول روز دچار کمبود مایعات نشوند. همچنین به گفته طبرسی، برای تقویت سیستم ایمنی در ماه رمضان، مصرف غذاهای معمولی کفایت می کند، اما افراد در این دوره باید از خوردن فست فود پرهیز کنند، ضمن این که به همه روزه داران توصیه می شود که با توجه به تاثیر استراحت مناسب در تقویت سیستم ایمنی، حتما استراحت کافی داشته باشند.

فتوای مراجع عظام دینی درباره روزه داری در دوره کرونا

در این میان روز شنبه 21 فروردین، پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حکم حضرت آیت الله سید علی خامنه ای درباره شرایط روزه داری در زمان شیوع بیماری کرونا را به این صورت اعلام کرد: «روزه از ضروریات ارکان شریعت اسلام است و ترک روزه ماه رمضان جایز نیست، مگر آن که فرد، گمان عقلایی پیدا کند که روزه گرفتن یا موجب ایجاد بیماری شود و یا تشدید بیماری و یا افزایش طول بیماری و تاخیر در سلامتی می‌شود.»

رهبر معظم انقلاب در ادامه تاکید کرده اند: «در این موارد، روزه ساقط ولی قضای آن لازم است. بدیهی است در صورتی که این اطمینان از گفته پزشک متخصص و متدین نیز به دست آید، کفایت می‌کند. بنابراین اگر فردی نسبت به امور یادشده خوف و نگرانی داشته و این خوف منشاء عقلایی داشته باشد، روزه ساقط ولی قضای آن لازم است.»

همچنین آیت الله سید علی سیستانی از دیگر مراجع عظام تقلید نیز حکم روزه داری ماه مبارک رمضان در دوران شیوع کرونا را به این صورت اعلام کرده است: «کسانی که به هیچ دلیلی نمی توانند کارشان را رها کنند و ترس از این دارند که اگر در طول روز آب ننوشند به ویروس کرونا مبتلا می شوند و هیچ کار دیگری نتوانند انجام دهند که آنها را از ابتلا به بیماری مصون نگه دارد، روزه بر آنها واجب نیست.» آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.