اوره خون بالا نشانه چیست؟

به گزارش رکنا، بالا بودن اوره خون یکی از علائمی بسیار جدی است که نشان‌دهنده یک اتفاق مهم و بسی خطرناک در بدن ما به شمار می‌آید. ابتلا به برخی از بیماری‌ها ما را ناچار می‌کند که در رژیم غذای‌مان تغییراتی را ایجاد کنیم که یکی از این موارد بالا بودن اوره است. در ادامه این مقاله از مجله درمانکده ما قصد داریم به صورت کامل تخصصی در مورد علل، عوارض، روش‌های پیشگیری و حتی بالا بودن اوره خون در کودکان برای شما بگوییم. اگر شما هم دچار این عارضه هستید و به دنبال یک راه حل اساسی برای رهایی از این معضل هستید، می‌توانید از متخصصان کلیه، مجاری ادرای و تناسلی کمک بگیرید.

اوره خون چیست؟

پروتئین یکی از مهم‌ترین مواد غذایی است که در رژیم غذایی خود باید آن را داشته باشیم. برای تنظیم سطح متابولیسم بدن و ساختار ماهیچه و… بدن ما به شدت به این ماده نیاز دارد. ولی اوره و اسید اوریک از مواد دفعی جانداران هستند که دارای نیتروژن بوده و به ترتیب از متابولیسم پروتئین و پورین‌ها در بدن ایجاد می‌شوند. اوره تولید شده در طی متابولیسم پروتئین که یک ماده زائد به شمار می‌آید،در طی چرخه اوره به شکل قابل دفع تبدیل شده و سپس از طریق کلیه‌ها به درون ادرار دفع می‌شود.

عوارض بالا بودن اوره خون

عوارض بالا رفتن اوره خون در بسیاری از موارد ممکن است بسیار خطرناک باشد و زندگی افراد را تحت تاثیر خود قرار دهد. از جمله عوارض بالا رفتن اوره خون می‌توان به این موارد اشاره کرد:

    از کار افتادن کلیه‌ها

    مسمومیت بالا در فرد به همراه تشنج و یا از دست دادن هوشیاری

    بروز مشکلات قلبی- عروقی، حملات قلبی و حتی مرگ

    خارش شدید پوست ناشی از اختلالات هورمونی

    ابتلا به بیماری آمیلوئیدوز (بیماری نادر که سبب دردناک شدن و خشک شدن مفاصل می‌شود)

    پرخاشگری و افسردگی

    اسیدوز (افزایش اسید در خون)

    کم کاری تیروئید

    هیپرکالمی (افزایش پتاسیم در خون)

    هیپرپاراتیروئیدیسم (افزایش کلسیم و فسفر بیش از حد در خون که باعث افزایش سطح هورمون پاراتیروئید و ناهنجاری‌های استخوانی می‌شود)

    فشار خون بالا

علل بالا بودن اوره خون

علل بالا رفتن اوره خون می‌تواند به موارد گوناگونی بستگی داشته باشد که در ادامه به این موارد اشاره شده است:

    تغییر میزان پروتئین

    مشکل در عملکرد کلیه‌ها

    کم آبی شدید در بدن و کاهش حجم مایعات

    بیماری‌های کلیوی مثل سنگ کلیه

    عفونت و بیماری‌های کیست در کلیه

    سنگ حالب انسدادی

    تنگی شدید در محل اتصال حالب به لگنچه کلیه

    پروستات انسدادی و مزمن

    خونریزی‌های داخلی و گوارشی

    مصرف برخی داروهای خاص مثل جنتامایسین، کاربامازپین و متوترکسات

    افزایش سن

اینفوگرافی از علل بالا رفتن اوره خون

در صورت ابتلا به هر کدام از این موارد می‌توانید مطمئن شوید که اوره خون‌تان بالا رفته است

علل بالا بودن اوره

علائم افزایش اوره خون

رایج‌ترین علائم افزایش اوره خون که بلافاصله بعد از مشاهده آنها باید به دکتر جراح کلیه و مجاری ادراری و تناسلی مراجعه کرد، شامل این موارد هستند:

    افزایش غلظت و فشار خون

    خشک شدن و خارش شدید پوست

    ملتهب شدن پاها

    احساس ضعف، خستگی و گیجی

    حالت تهوع و استفراغ

    تکرر ادرار

    بی‌حسی و گزگز کردن دست‌ها و پاها

درمان افزایش اوره خون

با روش‌های درمانی زیر می‌توان تا حدی از افزایش اوره خون جلوگیری کرد و از عوارض این بیماری جلوگیری کرد:

مصرف سفیده تخم‌مرغ: زرده تخم مرغ حاوی مقادیر زیادی از اسید است که موجب بالا رفتن اوره خون می‌شود. پس بهتر است فقط سفیده تخم‌مرغ را مصرف کرد

عدم مصرف غذاهای سرشار از پورین: غذاهایی که پروتئین بالایی دارند، حاویی مقادیر زیادی از پورین هستند. مثل گوشت قرمز، غذاهای دریایی (ماهی، میگو…)، احشای داخلی نظیر کله پاچه، مغز، جگر ،دنبلان و ماکیان

محدود کردن غذاهایی که سطح متوسطی از پورین دارند: مثل مارچوبه، گل کلم، اسفناج ، ریواس، لوبیاها، قارچ و عدس

کم کردن میزان چربی‌ها: چربی زیاد مانع دفع اسید اوریک می‌شود و به این ترتیب حملات و درد نقرس افزایش پیدا می‌کند

محدود کردن مصرف گوجه‌فرنگی: گوجه‌فرنگی می‌تواند موجب اسیدی شدن خون شود که به تشکیل کریستال‌های اورات کمک کرده و افزایش حملات نقرس را به دنبال خواهد داشت

نوشیدن 8 لیوان آب در روز: نوشیدن آب باعث خروج اسید اوریک در بدن می‌شود و مانع تشکیل سنگ‌های کلیوی و در نهایت کاهش حملات نقرس خواهد شد

مصرف روزانه گیلاس: مصرف روزانه 250 گرم گیلاس می‌تواند سطح اسیداوریک را در خون پایین آورده و حملات نقرس را کم کند

محلول بسیار رقیق شده سرکه سیب با آب    دو قاشق چای خوری سرکه سیب را به 450 سی سی آب اضافه کرده و این محلول را سه بار در روز همراه با غذا میل کنید

کاهش مصرف نمک: اگر بیمار تنها سطح کراتینین خونش بالا باشد ولی فشار خون و التهاب و ورم کلیه نداشته باشد، بایستی مصرف نمک را در رژیم غذایی خود کم کند

افزایش مصرف ویتامین: مصرف غذاهایی با ویتامین‌های A، B2 و C

کاهش مصرف موز: به دلیل داشتن پتاسیم زیاد، ممکن است به کلیه‌های فردی که دچار اوره خون بالاست آسیب وارد کند و در موارد شدیدتر موجب بروز مشکلات قلبی شوند

نوشیدن چای برگ گزنه: خوردن روزانه یک تا دو فنجان چای گزنه به کاهش سطح کراتینین و بهتر کردن عملکرد کلیه موثر است

بالا رفتن اوره خون در کودکان

کودکان هم دقیقا همانند بزرگسالان ممکن است با مشکل بالا رفتن اوره خون مواجه شوند. بالا بودن اوره خون در کودکان ممکن است بسیار خطرناک باشد. به صورت عادی اوره در کبد ساخته می‌شود و کودک از طریق ادرار آن را دفع می‌کند. حال اگر کلیه‌های کودک نتواند اوره را از خون به طور معمول حذف کنند، با بالا رفتن اوره خون مواجه خواهد شد و در صورت کم آبی بدن هم این بالا رفتن اوره بیشتر و بیشتر هم خواهد شد.

با اندازه‌گیری سطح کراتینین در خون کودک می‌توان از نحوه کارکرد درست کلیه‌‌های کودک مطمئن شد. بالا بودن سطح کراتینین در آزمایش‌های نشان‌دهنده این خواهد بود که کلیه‌ها آن طور که باید کار نمی‌کند و باید به دنبال یک راه چاره بود.

پیشگیری از بالا رفتن اوره خون

در صورتی که به همراه بالا بودن اوره خون دچار نارسایی‌های شدید کلیوی هم شود، بهترین راه درمانی دیالیز است که موجب خارج شدن ضایعات از خون خواهد شد. روشی مطمئن برای پیشگیری از بالا رفتن اوره خون، عدم مصرف مواد غذایی حاوی سدیم، فسفر و پتاسیم زیاد است. بهترین کار داشتن یک رژیم غذایی سالم از یک متخصص تغذیه و داشتن فعالیت بدنی مناسب می‌تواند تا حد زیادی سلامتی را به شما هدیه دهد.

از آنجایی که بالا رفتن اوره خون می‌تواند منجر به بیماری‌های شدید کلیوی و نارسایی کلیه شود، با چند راه‌کار بسیار ساده می‌توان از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کنید. برخی از روش‌های پیشگیری از بیماری‌های کلیوی عبارتند از:

    کنترل دیابت

    حفظ فشار خون سالم

    اقدامات لازم برای حفظ سلامت قلب و عروق

    سیگار نکشیدن

    رعایت یک رژیم غذایی سالم و برنامه ورزشی برای جلوگیری از چاقی

البته لازم به ذکر است که برخی از عوامل خطرزا  مانند بالا رفتن سن و سابقه خانوادگی بیماری‌های کلیوی و… نیز هستند که ممکن است در پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های کلیوی دشوارتر باشند ولی با این حال با انجام دادن اقدامات پیشگیرانه‌ای که بالا به آن اشاره کردیم، تا حد زیادی به شما کمک خواهد کرد.

اینفوگرافی از روش‌های پیشگیرانه بالا رفتن اوره خون

با رعایت کردن این نکات ساده می‌توانید از سلامت کلیه و بالا نرفتن میزان اوره خون‌تان مطمئن باشید

پیشگیری از اوره

جمع‌بندی

در این مقاله ما سعی کردیم تا به صورت کاملا تخصصی در مورد عوارض، علل، نشانه‌ها و درمان بالا بودن اوره خون بگوییم. توجه داشته باشید که ابتلا به هر بیماری، با رژیم غذایی ما ارتباط مستقیم دارد و با اصلاح سبد غذایی خود، می‌توان به راحتی بسیاری از بیماری‌ها درمان کرد. چنانچه به بالا بودن‌ اوره خون دچار هستید، غذاهای مفیدی که می‌توانید آنها را مصرف کنید را معرفی کرده‌ایم:

    سبزیجات با برگ تیره و کاهو ، خیار و کدو

    میوه‌هایی مانند گیلاس، آناناس، سیب، پرتقال، نارنگی، لیمو ترش که ویتامین C بالایی داشته باشند

    استفاده از گوشت و شیر حیواناتی که از علف تغذیه می‌کنند و ذرت نمی‌خورند

غذاهایی که در صورت بالا بودن اوره خون به هیچ وجه توصیه به مصرف آنها نمی‌کنیم هم این موارد هستند:

    غذاهای حاوی پروتئین حیوانی مانند گوشت، شیر

    غذاهای دریایی مثل صدف و انواع ماهی ساردین، قزل آلا و ساردین و ماهی تن

    غذاهای با سدیم بالا مانند غذاهای فراوری شده با نمک

    غذاهای سرشار از فسفر مانند آجیل‌ها، پسته، بادام، گردو، دانه‌ی سویا

    غذاهای سرخ شده و فست فود ها

سوالات متداول

علت پایین بودن سطح اوره خون چیست؟

پایین بودن حجم دریافت پروتئین، اختلالات کبدی و ناتوانی کبد از متابولیسم پروتئین و یا مصرف بیش از حد مایعات موجود پایین بودن سطح اوره خون می‌شود که دقیقا مثل بالا بودن سطح اوره خون می‌تواند خطرناک باشد و باید آن را جدی گرفت.

سطح طبیعی اوره خون چقدر است؟

به طور میانگین میزان طبیعی سطح اوره خون در افراد بالغ 15 تا45 mg/dl و در کودکان باید بین 10 تا 40 mg/dl باشد.

روش‌های تشخیص اوره خون بالا چیست؟

اولین علامت برای تشخیص اوره خون بالا، توجه به علائم بالینی مثل خارش پوست، تکرر ادرار، گیجی یا تنگی نفس است. برای تشخیص میزان غلظت اوره خون پزشک این آزمایش‌ها را پیشنهاد خواهد کرد: آزمایش خون و ادرار و تعیین میزان اوره، آزمایش و معاینه‌ی مفصل، رادیوگرافی مفصل، آزمایش مایع مفصلی و بیوپسی مفصل.

الناز مقیمی