اگر کودک تان دیر می خوابد این مطلب را بخوانید
رکنا : مشکل دیر به خواب رفتن کودکان را بررسی کرده ایم.
خواب برای کودک همانند تغذیه لازم و ضروری است.
به گزارش رکنا ، بسیاری از کودکان برای به خواب رفتن مشکل دارند و به موقع نمیخوابند، در کودکان معمولا بیخوابیاوایل شب اتفاق میافتد و به اصطلاح به آن بیخوابیشبانه گفته میشود.
احتیاج به خواب در انسانها در سنین مختلف متفاوت است، به عنوان مثال به طور متوسط یک کودک دوازده ساله به 9 ساعت خواب و یک کودک چهار ساله به 5/11 ساعت خواب احتیاج دارد، البته این مسئله بین کودکان با هم در یک سن فرق میکند.
کودکی که شبها با آرامش و به حد کافی خوابیده، روز بعد به موقع از خواب بیدار میشود و ا گر به حد کافی نخوابد، صبح روز بعد به علت کافی نبودن مقدار خواب بهانه گیر و کج رفتار میشود و کمتر شاد به نظر میرسد و انرژی کمتری دارد در بچههای بزرگتر ، به اندازه نبودن خواب شب آنها را خسته، کند و حساس میکند و نمیتوانند بر روی درس تمرکز کنند.
والدین در خواباندن کودک نقش مهمیرا ایفا میکنند، حتی عدهای از کودکان تا زمانی که یکی از والدین خصوصاً مادر در کنارشان نباشد به خواب فرو نمیروند. عواملی که سبب دیر به خواب رفتن در کودکان میشود ممکن است دلایل متعددی داشته باشد.
وقتی میبینید کودک شما در به خواب رفتن مشکل دارد بهتر است به موارد زیر توجه کنید:
1ـ آیا ساعتی مشخص و منظمیبرای رفتن کودک به تخت وجود دارد؟
2ـ آیا کودک در تخت خود احساس خوبی دارد (به عنوان مثال : محیط اتاق خواب برایش مطبوع است؟ خیلی روشن یا تاریک نیست؟ زیاد گرم یا سرد نیست؟ آیا تخت مرتب شده و یا تشک خوبیدارد؟ )
3ـ آیا بچههای متعدد در یک اتاق میخوابند و همدیگر را بیدار نگه میدارند؟
4ـ آیا کودک شما در طول روز مسائلی داشته که فکرش را به طور مداوم مشغول میدارد و وی را هیجان زده میکند و باعث اخلال در خواب میشود ؟ (مثال: هیجانات ، دعوا و در گیری ، فیلمهای مهیج و یا تولد بچه دیگر)
5ـ آیا ممکن است سر و صدا زیاد باشد و مانع خواب کودک شود؟
6ـ آیا مهمان آمده و کودک تمایل داردترجیحا بیدار بماند؟
7ـ آیا کودک در اتاق وقتی تنها است احساسترس میکند؟
در کل دلایل متفاوتی میتواند باعث نرفتن به موقع کودک به طرف تخت خود شود.
واقعیت این است که برای داشتن خوابی راحت در شب برای کودک تنها یک روش وجود ندارد، راهحلها و توصیههای گوناگونی در این زمینه وجود دارد به شرح زیر است:
برای کودکتان زمان خواب با مشورت با خودش تعیین کنید و وقتی به زمان خواب وی نزدیک است به کودک باید حتما فرا رسیدن زمان خواب را یادآوری کنید ، آنها به برخورد قاطع شما و یک قرار ثابت برای خواب نیاز دارند.
سعی کنید برو به اتاق خوابت مثل یک عمل تنبیهی به نظر نرسد و به جای آن میتوانید به کودک بگویید که لازم نیست بخوابی بلکه باید در تخت خودت استراحت کنی، وقتی جنبه اجبار برای خواب از بین برود احساس آرامش و خواب خود به خود به وجود میآید .
تشویق کودک با صحبت و با عمل ، به این صورت که هر شب به وقتشناسی و در رختخواب رفتن وی جایزه بدهید. جایزه میتواند یک خوراکی ویژه قبل از خواب مثل یک لیوان شیر یا خوراکی که کودک دوست دارد باشد و یا به عنوان تشویق یک لباس خواب نو و قشنگ به او هدیه بدهید.
میتوانید قبل از خواب با یک عمل مطبوع مثل : قصه گفتن و یا گوش کردن به نوار قصه و یا لالایی روزش را به پایان برسانید همین طور حمام کردن و ماساژ قبل از خواب و یا تکان دادن کودکان کوچکتر به آرامی، مفید خواهد بود.
سعی کنید هنگام خواب ، کودک لباس خواب راحتی بپوشد و اتاق خواب کودک تهویه خوبیداشته باشد و لحافهای سنگین را برای او نگذارید. توجه کنید کودک شما یک محل خواب مطبوع داشته باشد که خوب به نظر برسد مثل: یک اتاق شخصی و یا تخت شخصی.
فعالیتهای بدنی کودک مانند: بازی کردن در پارک، برنامههای ورزشی و... را در طول روز افزایش دهید. البته باید این بازیها تا غروب ادامه داشته باشد و بهتدریج فعالیت کودک را از زمان غروب به بعد کاهش داده و به جای بازیهای پر تحرک، فعالیتهایی مثل: مطالعه کردن و شنیدن قصه و یا تماشای تلویزیون را جایگزین کرد، باید سعی کرد قبل از خواب بازیهای هیجان انگیز مثل: بازیهای کامپیوتری انجام ندهند و یا فیلمهای هیجان انگیز نبیند.
اگر کودک در شب سخت به خواب میرود به او اجازه خوابیدن در طول روز را ندهید.
به خاطر داشته باشید مصرف شبانه برخی از مواد غذایی مانند : چای و یا نوشابه ، خواب کودک را کاهش میدهد.
اگر کودک شما در اتاق خواب خودش میترسد خیلی مهم است که شماترس او را جدی بگیرید ، کودک را آرام کنید و سعی کنید با هم پی به علتترس ببرید . به کودک این فرصت را بدهید که در مورد مشکل احتمالی و هیجانات یا چیزهای جالبیکه در روز برایش اتفاق افتاده با شما صحبت کند ، حتی کودک میتواند وقتی در تخت خود دراز کشید از زبان خودش داستانی برای شما بگویید و در مورد این داستان با او صحبت کنید و مطمئن شوید که تخیلات در ذهن او نماند. این مسئله کمک میکند که کودک با آرامش بیشتری به خواب فرو رود.
مقدار لازم خواب برای کودکان در سنین نوزادی، یکسالگی ، 3 سالگی ، 5 سالگی و 7 سالگی تقریباً چقدر است؟
معمولا کودکان و نوجوانان 8 ساعت در شبانه روز میخوابند و مقدار نیاز به خواب در انسانها را نمیتوان به طور دقیق گفت به این دلیل که مقدار خواب بر اساس نیازهای فرد فرق میکند. اما به طور میانگین میتوان گفت: یک نوزاد در 24 ساعت بین 19 تا 20 ساعت میخوابد و یک کودک یک ساله معمولا در شبانه روز بین 14 تا 15 ساعت در خواب است ، همینطور یک کودک 3 ساله در 24 ساعت به طور میانگین 12 ساعت در خواب است و یک کودک 5 ساله معمولا در شبانه روز 11 ساعت میخوابد و همچنین یک کودک 7 ساله در طول 24 ساعت به طور میانگین 9 تا 10 ساعت میخوابد.
دیر خوابیدن کودکان زیر یک سال که تقریبا زیاد مشاهده میشود چه علتی دارد؟
خواب یک نوزاد به طور کل با خواب بزرگسالان تفاوت دارد و ما نمیتوانیم توقع داشته باشیم که بتوانیم نوزاد را به خواب منظمیعادت دهیم ، خواب نوزاد قبل از 3 ماهگی خیلی سبک است و نوزاد میتواند بر اثر گرسنگی و سر و صدا از خواب بپرد.
در واقع به این دلیل است که خواب نوزاد در این مرحله به این صورت است که او در جریان خواب ، در مرحله خواب سبک و سپس خواب سنگین در تناوب است و تدریجاً با رشد سنی او این خواب به مراحل عمیقتری تبدیل میگردد ، معمولاً از 3 ماهگی خواب کودک ریتم پیدا میکند و در 6 ماهگی کودک میتواند تمام شب را یکسره به خواب رود و در صبح و بعد ظهر خواب کوتاهی داشته باشد
در مورد کودکان بین 9 تا 12 ماه میتوان گفت این کودکان در این سن به این دلیل که میخواهند محیط اطراف را شناسائی کنند و میل به شناخت محیط اطراف آنها را فعال میکند ، معمولا دیر به خواب فرو میروند.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
پورفخریان ـ کارشناس روانشناسی بالینی
ارسال نظر