آیا بختک واقعیت دارد؟

بختک هنگام خواب به طور ناخودآگاه فرد را درگیر می کند. بختک را بسیاری از افراد قبول دارند و عده ای هم آن را غیر واقعی و خیالی می دانند. بختک عبارتست از عدم توانایی در حرکت دادن اندام ها در خواب، پیامی از سوی مغز است تا فرد در اثر دیدن کابوس به خود آسیب نزند. اما اینکه آیا بختک واقعیت دارد؟ سوالی است که شاید برای شما هم پیش آمده باشد. در این مطلب به شما حقایقی را درباره بختک می گوییم.

به گزارش رکنا، احساس خفگی، ترس، عدم توانایی در حرکت دادن اندام ها، تنفس سنگین، شنیدن صداهای نامفهوم و احساس پریشانی در خواب از مواردی است که بیشتر افراد حداقل یک بار آن را تجربه کرده اند.

در باورهای عامیانه این حالت های اختناق و سنگینی در خواب را بختک، درفنجک، سکاچه و غیره می نامند و اعتقاد دارند موجودی نامرئی شب هنگام بر بدن افراد چیره می شود و روح او را تسخیر می کند. این حالت با احساس شناور بودن در هوا و وزوز کردن گوش نیز همراه است.

برخی معتقدند بختک یا سکاچه موجودی جاندار است که شب ها و در تاریکی زیر درخت ها و جنگل ها می گردد. احتمال این اعتقاد از ناآگاهی عوام از گازکربنیکی است که شب ها از گیاهان متصاعد می شود و کسی را که زیر درخت خوابیده را خفه می کند.

بختک از  نظر علمی توجیه پذیر است؟

از نظر علمی فلج خواب همان علایمی را دارد که در هنگام چیره شدن بختک بر بدن روی می دهد. در این فرایند که هنگام بیدار شدن از خواب یا مدت کوتاهی پس از خواب رفتن روی می دهد بخش یا تمام اندام ها شامل بازوها، پاها و یا کل بدن قدرت حرکت را از دست می دهد این حالت که به صورت خودکار از سوی مغز کنترل می شود برای جلوگیری از حرکت فردی است که خواب می بیند و ممکن است در خواب اقدام به راه رفتن کرده و به خود آسیب بزند.

خواب یک نیاز فیزیولوژیک است که بی نظمی و کم خوابی می تواند به علت اختلالاتی در سیستم بدن شود.

فاطمه مهارلو متخصص مغز و اعصاب در اینباره می گوید: اضطراب، افسردگی، مشکلات روحی، خواب نامنطم و اضافه وزن  می تواند از دلایل دیدن کابوس در خواب و در نتیجه  فلج خواب باشد. بهتر است قبل از خواب از مصرف نوشیدنی های کافئین دار، چای، ‌قهوه و نوشابه و همچنین خوردن غذای سنگین خودداری شود. مصرف فرآورده های گوشتی مثل سوسیس و کالباس نیز قبل از خواب می تواند باعث اختلال در خواب شود.

فلج خواب یک اختلال رایج در دنیا است

تحقیقات نشان می دهد بیش از 25 تا 40 درصد جمعیت جهان در طول عمر خود حداقل یک بار فلج خواب را تجربه کرده اند، بنابراین این پدیده شایعی محسوب می شود.

تغییر سبک زندگی، رفتن به محیط جدید و بهم خوردن زمان خواب از دلایل بروز این حالت است.

به طور معمول زنان 2 تا 4 درصد بیشتر از مردان دچار فلج خواب می شوند، این پدیده اصلا ترسناک نیست و در زمان کوتاهی پایان می گیرد و هیچ گونه صدمات جسمی به همراه ندارد.

وبگردی