دزدان دریایی سومالی صیادان و صنعت لنج‌سازی را ورشکسته کرده است

عمده صید ایران در آب‌های فراساحل انجام می‌شود و عمده صیادان فراساحل ایران نیز در شهرهای چابهار و کنارک زندگی می‌کنند و این 2 بندر مهم قطب صید و صیادی ایران و غرب اقیانوس هند هستند.

بنا بر آمار سازمان شیلات ایران 11 بندر صیادی چابهار و کنارک، 36 درصد صید جنوب کشور، 20 درصد کل صید کشور و تأمین‌ کننده بیش از 70 درصد تن ماهیان کشور است که این امر چابهار و کنارک را برای چند سال متوالی به‌ عنوان رتبه اول میزان صید بین بنادر ایران مطرح کرده است.

بنادر چابهار و کنارک به گواه کمیسیون تن ماهیان اقیانوس هند(IOCT) قطب صید و صیادی غرب آسیا نیز هستند چرا که بنا بر آمار، این نهاد بین‎المللی که وظیفه مدیریت ماهیگیری منطقه‌ای در حوزه اقیانوس هند را بر عهده دارد، چابهار و کنارک با صید سالانه بیش از 170 هزار تن انواع ماهی رتبه دوم میزان صید و صیادی را در اقیانوس هند(بعد از کشور اندونزی) و رتبه اول را در غرب اقیانوس هند و غرب آسیا دارند.

ماهیگیران فراساحل چابهار و کنارک عمدتاً برای صید بیشتر هزاران مایل از آب‌های ایران دور می‌شوند و در آب‌های کمیسیون تن ماهیان اقیانوس هند به صید می‌پردازند؛ این آب‌ها بسیار وسیع است اما به گفته صیادان در محدوده نزدیک به کشورهای سومالی و سودان ماهی‌ها را می‌توان به‌ صورت گله‌ای به دام انداخت و صید پر و پیمانی داشت بنابراین صیادان فراساحل بلوچ عمدتاً در آب‌های IOCT(کمیسیون تن ماهیان اقیانوس هند) نزدیک به سومالی به صید می‌پردازند.

صید در آب‌های نزدیک به سومالی برای صیادان بسیار خطرآفرین است چرا که کشور جنگ‌زده و قحطی‌زده سومالی مهد بزرگ‌ترین گروه‌های دزدان و غارت‌گران دریایی است؛ به گفته سازمان ملل متحد پدیده دزدی theft دریایی در اقیانوس هند از سال 1991 آغاز شد، زمانی که عمر آخرین دولت رسمی سومالی پایان یافت و جنگ داخلی و قحطی‌های مداوم مردم این کشور شاخ آفریقا را به تأمین معاش از این طریق سوق داد.

هیئت دولت 25 میلیارد تومان برای کمک به مالکان لنج‌های آسیب‌دیده از دزدی دریایی اختصاص داد

مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان می‌گوید: از سال 1387 تاکنون 54 لنج فراساحل چابهار و کنارک به‌ اتفاق ماهیگیرانشان به‌ وسیله دزدان دریایی به سرقت Stealing رفته است.

هدایت‌الله میرمرادزهی می‌افزاید: صیادان و مالکان لنج سیستان و بلوچستان از دزدی دریایی بسیار آسیب‌پذیر شده‌اند بنابراین با وزارت کشور توافق شد و لایحه‌ای به دولت ارسال شد و در آن برآورد همه خسارت‌های دزدی دریایی در آن تخمین زده شد.

وی تصریح می‌کند: هیئت دولت هم در تیرماه امسال با پرداخت خسارت‌ها و آسیب‌های ناشی از دزدی دریایی موافقت کرد و 2 کمک 12 میلیارد تومان با بازپرداخت 7 ساله و کارمزد 12 درصد و نیز یک کمک 13 میلیارد تومانی بلاعوض برای کمک به مالکان لنج‌های آسیب‌دیده از دزدی دریایی تخصیص داد.

با وجود مصوبه 7 ماه قبل دولت، تاکنون هیچ تسهیلاتی به مالکان لنج‌ها پرداخت‌ نشده!

هر چند مدیرکل شیلات از تخصیص کمک خبر می‌دهد اما به گفته رئیس هیئت‌ مدیره اتحادیه‌های صیادی چابهار و کنارک، با وجود مصوبه 7 ماه قبل دولت برای پرداخت کمک و تسهیلات به مالکان لنج‌های آسیب‌دیده از دزدی دریایی تاکنون هیچ تسهیلاتی پرداخت‌ نشده است.

ناخدا علیم افشار، رئیس هیئت‌ مدیره اتحادیه‌های صیادی چابهار و کنارک در گفت‌وگو با تسنیم می‌افزاید: دزدی دریایی در دهه اخیر به‌ ویژه در 2 تا 3 سال گذشته موجب ورشکستی صنعت لنج سازی به‌ویژه در چابهار و کنارک شده است.

وی می‌افزاید: بسیاری از مالکان لنج چابهار و کنارک زمانی که صیادان لنج‌هایشان اسیر دزدان دریایی می‌شوند باید مبالغ بسیار بالا، برای آزادی Freedom هر لنج حداقل 60 هزار دلار و برای آزادی هر ملوان لنج حداقل یک هزار و 500 دلار به دزدان دریایی پرداخت کنند و اگر این پول را نداشته باشند، دزدان لنج‌ها را به نشانه انتقام به صخره می‌کوبند و غرق می‌کنند؛ در بسیاری از موارد همچون ما ارتباط مستقیمی با دولت و یا دزدان دریایی سومالی نداریم زمانی که ما پول را به واسطه‌ها پرداخت می‌کنیم تا به دزدان دریایی تحویل دهند آن‌ها پول را به جیب می‌زنند و به دزدان پرداخت نمی‌کنند.

دزدی دریایی صنعت لنج‌سازی را ورشکسته کرده است

به گفته رئیس هیئت مدیره اتحادیه تعاونی‌های صیادی چابهار و کنارک، تاکنون بارها مالکان لنج‌های دزدیده‌شده با هزاران مشقت پول درخواستی دزدان را آماده و به واسطه‌ها دادند که به آنها پرداخت کنند ولی واسطه‌ها پول را به جیب زده و به دزدان نداده‌اند که این امر موجب اسارت طولانی ملوانان و لنج‌های دزدیده‌ شده توسط سومالیایی‌ها شده است.

وی تصریح می‌کند: مثلاً برای آزادی صیادان و لنج ناخدا "جمال‌الدین دهواری" که از سال 94 تاکنون اسیر دزدان دریایی سومالی است، تاکنون 2 مرحله هر بار 150 هزار دلار به واسطه‌ها پرداخت‌ شده تا به دزدان بدهند اما آنها پول را به جیب زدند و به دزدان پرداخت نکردند؛ دزدان هم لنج ناخدا جمال‌الدین را که متعلق به یکی از صاحبان به نام لنج در کنارک بوده به صخره کوبیده و غرق کرده‌‌اند.

ناخدا افشار با اشاره به لنج ناخدا رحمتی که 17 مهرماه سال جاری به همراه 14 ملوان اسیر شد، می‌گوید: صاحب این لنج که بدهکار بانک بوده و پول و سرمایه خود را برای رونق صیادی آورده به دلیل عدم توانایی مالی برای پرداخت پول برای آزادی صیادان و لنج خودش به دزدان دریایی سومالی الان ورشکسته شده است.

وی خاطرنشان می‌کند: صنعت لنج‌ و لنج‌سازی در چابهار و کنارک در چند سال اخیر پس از دزدی‌های متعدد دزدان دریایی سومالی ورشکسته شده و به دلیل ریسک بالا دیگر کسی به‌ دنبال خرید لنج نیست و همین موجب بیکاری هزاران صیاد و کارگر لنج‌ سازی شده است.

رئیس هیئت‌ مدیره اتحادیه تعاونی‌های صیادی چابهار و کنارک در پایان می‌گوید: برای پا گرفتن دوباره صنعت لنج‌سازی هیئت دولت 2 کمک 12 میلیارد تومان و نیز یک کمک 13 میلیارد تومانی بلاعوض برای کمک به مالکان لنج‌های آسیب‌دیده از دزدی دریایی تخصیص داد که این مبلغ هم هنوز پرداخت‌ نشده است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.