درمان خاص ضرب دیدگی هر عضو بدن
رکنا : ضرب دیدگی نوعی از آسیب های استخوانی- عضلانی است که با کشش و یا پارگی الیاف و بافت های عضلانی از جمله رباط ها همراه است.
دست و پا از اعضای پرکار بدن هستند به همین دلیل امکان آسیب دیدن آنها بسیار زیاد است. در ادامه به شما عزیزان می گوییم که اگر دچار ضرب دیدگی دست و پا شدید چه باید کنید؛ به ویژه در ایام تعطیلات مانند عید نوروز باید مراقب باشید تا با ضرب دیدگی بخش های مختلف دست و پای تان تعطیلات را به کام خود و اطرافیان تلخ نکنید.
به گزارش رکنا، در طول روز در اثر انجام فعالیت های ورزشی، کارهای روزانه و یا حوادث مختلفی از جمله تصادف، زمین خوردن، دعوا و... ممکن است نواحی مختلفی از جمله دست و پا که به طور مکرر در حال تحرک و فعالیت می باشند، دچار آسیب شوند. گاهی این آسیب ها بسیار شدید بوده و گاهی اثر آن فقط تا مدت کوتاهی باقی می ماند. یکی از این آسیب دیدگی های رایج در دست و پا، ضرب دیدگی تروما یا آسیب تروماتیک (Traumatic Injury) می باشد.
در این مقاله شما را با ضرب دیدگی های نواحی مختلف بدن از جمله مچ دست و انگشتان آن و همچنین مچ پا، ساق پا و زانو آشنا کرده و بهترین روش های درمانی ضرب دیدگی را نیز به شما ارائه خواهیم داد.
ضرب دیدگی چیست؟
ضرب دیدگی نوعی از آسیب های استخوانی- عضلانی است که با کشش و یا پارگی الیاف و بافت های عضلانی از جمله رباط ها همراه است. ضرب دیدگی های عضلات به طور معمول یا یکدیگر اتفاق می افتند، چرا که اگر عضلات بیش از حد اصلی و عادی خود کشیده شوند و یا متحمل فشار زیادی شوند، دچار انقباض بیش از حد شده و آسیب می بینند. معمولا آسیب از نوع ضرب دیدگی با فعالیت ها و حرکات ورزشی همراه می باشد.
انواع ضرب دیدگی
ضرب دیدگی نواحی مختلف مانند شکستگی ها دارای انواع مختلفی می باشد که بر حسب شدت ضرب دیدگی و میزان آسیب وارد شده به بدن به صورت زیر دسته بندی می شود:
ضرب دیدگی خفیف: زمانی که ضرب دیدگی با کشش چندین بافت از عضله و یا پارگی آن ها همراه باشد، آسیب از نوع خفیف (درجه یک) می باشد. این نوع ضرب دیدگی با اینکه دردناک است اما از توانایی و استحکام عضله نمی کاهد.
ضرب دیدگی با درد (نسبتا شدید): گاهی ضرب دیدگی با آسیب های متوسط بافت های عضلانی همراه بوده و علاوه بر ایجاد درد شدیدتر، موجب ایجاد تورم های خفیف، کبودی و همچنین کاهش توانایی در حرکت عضو آسیب دیده می شود. در این حالت ضرب دیدگی و آسیب از نوع نسبتا شدید و یا متوسط (درجه دو) است.
ضرب دیدگی شدید: این ضرب دیدگی به طور کامل عضله را درگیر کرده و موجب عدم توانایی در حرکت و کاهش دامنه حرکتی یا توقف آن می شود و از نوع آسیب های شدید و از نوع درجه سوم است.
ضرب دیدگی زانو
همانطور که می دانید مفصل زانو از نواحی مهم بدن و یکی از مراکز اصلی بدن در انتقال وزن آن به زمین می باشد. این مفصل در راه رفتن و ایستادن و تغییر وضعیت فرد نقش مهمی دارد و می تواند به دلیل ناپایداری و تحریک بسیار، به دلایل مختلفی در بخش های خود دچار آسیب و ضرب دیدگی شود. این مفصل در بخش های کشک و کاسه زانو دچار ضرب دیدگی می شود. کاسه زانو از استخوان ران، استخوان درشت نی و کشکک تشکیل شده است. این ناحیه دارای اتصالات مختلف عضلانی بوده و از رباط های بسیاری تشکیل شده است.
با وارد شدن ضربه به این ناحیه، کشش و پارگی های جزئی و یا شدید اتفاق افتاده و زانو دچار ضرب دیدگی و آسیب می شود. در نهایت این ضرب دیدگی منجر به کاهش دامنه حرکتی و ایجاد درد و ناراحتی در زانو می شود. قسمت دیگر زانو که ممکن است دچار ضرب دیدگی شود، کششک زانو می باشد. این ناحیه در بخش جلویی زانو قرار گرفته و عضله چهار سر ران از روی آن عبور می کند. محیط کشکک، شامل بورس ها و رباط های زیادی شده و توسط تاندون مهمی به استخوان درشت نی متصل می شود. در صورت ضرب دیدگی و آسیب هایی از جمله کشش عضله 4 سر به طور مستقیم بر روی این استخوان ران اثر گذاشته و ممکن است حتی موجب تغییر در مسیر و راستای کشکک زانو شود.
انواع ضرب دیدگی زانو
انواع ضرب دیدگی زانو بر اساس شدت آن به سه درجه تقسیم بندی می شود. در ضرب دیدگی درجه اول معمولا عضله تنها کشیده شده است و پارگی خفیف دارد، بنابراین عضله حساس، دردناک و ملتهب است. در ضرب دیدگی درجه دوم آسیب شدید تر است و پارگی نسبی فیبرهای عضله وجود دارد. در این حالت درد و تورم شدید، کبودی و کاهش حرکت زانو وجود دارد. در ضرب دیدگی درجه سوم، پارگی کامل عضله رخ داده است و عضله دیگر توانایی حرکت ندارد.
ضرب دیدگی مفصل زانو
مفصل زانو ناحیه ای بسیار مهم در بدن است. این مفصل یکی از مراکز اصلی انتقال وزن بدن به زمین بوده و نقش کلیدی را در راه رفتن، ایستادن و تغییر وضعیت بر عهده دارد. گاهی اوقات به علت ورزش نامناسب، حرکت های ناگهانی، تصادفات، زمین خوردگی و پرش و فرود های نامناسب، زانو دچار ضرب دیدگی می شود. این حالت وضعیت حادی را در زانو به وجود می آورد که بیمار دچار درد، التهاب و گاهی اوقات کبودی در ناحیه می شود. اقدام اولیه در ضرب دیدگی زانو ، بی حرکت کردن اندام و کاهش وزن روی زانوی آسیب دیده است. در این مرحله می توان از بریس ها و زانوبندهای مناسب استفاده نمود. با توجه به وسعت آسیب و علائم ایجاد شده مانند درد و التهاب، استفاده از یخ و بانداژ فشاری در جهت کاهش این علائم توصیه می شود. در صورتی که ضرب دیدگی آسیب جدی در زانو به وجود آورده باشد، این آسیب مزمن شده و باعث درد مداوم زانو می گردد.
ضرب دیدگی کشکک زانو
کشکک، استخوانی در ناحیه جلویی زانو می باشد که عضله 4 سر از روی آن عبور می کند. در اطراف کشکک، بورس ها و رباط های زیادی وجود دارد و به وسیله یک تاندون مهم به استخوان درشت نی وصل می شود. در صورت وارد شدن ضربه سنگین، زمین خوردگی و فشار مستقیم بر روی کشکک و حرکات ورزشی نادرست، ممکن است دچار ضرب دیدگی شود. در هنگام ضرب دیدگی معمولا التهاب زیادی اطراف کشکک جمع شده و کشکک در لمس حالت شناور پیدا می کند که این التهاب باید به سرعت رفع شود، زیرا با مزمن شدن ممکن است بر عملکرد کشکک تاثیر بگذارد. گاهی اوقات نیز انقباض و کشیدگی و ضرب دیدگی عضله 4 سر مستقیما بر روی این استخوان اثر گذاشته و ممکن است حتی راستای کشکک را تغییر دهد. در صورت ضرب دیدگی کشکک زانو، اقدامات جهت کاهش درد و التهاب از همان ساعات اولیه باید آغاز گردد.
ضرب دیدگی کاسه زانو
کاسه زانو شامل استخوان ران، استخوان درشت نی و کشکک زانو می باشد. در این ناحیه اتصالات مختلف عضلانی و رباط های زیادی وچود دارد که مسئول حفظ ساختار و بهبود عملکرد زانو هستند. کاسه زانو ناحیه ای حساس می باشد و معمولا در زمین خوردگی ها اولین جایی است که دچار آسیب می گردد. همچنین در تصادفات رانندگی، آسیب های ورزشی و وارد شدن ضربات سنگین مثل ورزش کشتی یا ورزش های رزمی، به سرعت دچار ضرب دیدگی می گردد. اگر ضرب دیدگی کاسه زانو در حد جزئی باشد، در طی کمتر از یک هفته بهبود می یابد، اما در صورتی که ضرب دیدگی وسیع باشد و علائم التهاب و درد شدید را ایجاد کرده باشد، باید اقداماتی نظیر یخ گذاری، کاهش فشار ناحیه، برداشتن وزن از پای آسیب دیده، استفاده از داروهای مسکن و ضد التهاب و بانداژهای فشاری یا بریس های ثابت کننده زانو انجام شود.
علائم ضرب دیدگی زانو
ضرب دیدگی در نواحی کاسه و کشکک زانو با علائم و نشانه هایی همراه می باشد. این نشانه ها در ضرب دیدگی های خفیف و شدید متفاوت است.
علائم و نشانه های ضرب دیدگی خفیف زانو عبارتند از:
ایجاد درد های خفیف و متوسط
حساس شدن زانو
همچنین علائم و نشانه های ضرب دیدگی شدید زانو عبارتند از:
کاهش دامنه حرکتی زانو
دردهای مداوم و شدید در زانو
عدم توانایی در حرکت دادن زانو
تورم و التهاب زانو
کبودی زانو
ناتوانی در تحمل وزن بدن و بی ثباتی زانو
علل ضرب دیدگی زانو
زانو در ناحیه کاسه و کشکک دچار آسیب و ضرب دیدگی می شود. این آسیب ها به دلایل مختلفی اتفاق افتاده و موجب ایجاد اختلال در زانو می شوند که عبارتند از:
انجام فعالیت های ورزشی نامناسب
آسیب به هنگام مسابقات ورزشی
انجام حرکتهای ناگهانی و عجولانه
سوانحی از جمله تصادفات، زمین خوردن و پرش از ارتفاع و فرود های نامناسب و افتادن از روی دوچرخه و...
برخورد زانو با اشیاء (در، دیوار، میز و...)
درمان ضرب دیدگی زانو
ضرب دیدگی زانو معمولا با انجام مراقبت های لازم و بعد از یک هفته بهبود می یابد. البته مدت زمان بهبود آن بسته به درجه و شدت آسیب زانو می باشد. بعد از آسیب و ضرب دیدگی زانو جهت درمان آن اقداماتی صورت می گیرد که شامل موارد زیر می شوند:
ابتدا با بررسی علائمی از جمله تورم و کبودی، بهتر است زانوی ضرب دیده را بی حرکت نگه داشته و عدم شکستگی آن مطمئن شوید. از بریس و زانوبند استفاده کنید. (البته دقت کنید که زانو را طولانی مدت در بریس و زانوبند قرار ندهید.)
قرا دادن کمپرس سرد بر روی زانو در چند ساعت اول ضرب دیدگی (هر ۲۰ دقیقه به مدت ۸ الی ۱۰ دقیقه)
ماساژ ناحیه آسیب دیده با آب گرم و ولرم
استفاده از داروهای ضد درد و ضد التهاب
استفاده از بانداژ در مدت کوتاه
فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی
درمان خانگی ضرب دیدگی زانو
ضرب دیدگی زانو ممکن است در اثر عوامل مختلفی همانند ضربه، تصادفات، آسیب های ورزشی و حتی در زمین خوردن های ساده رخ دهد. در صورتی که آسیب خیلی شدید نباشد و احتمال شکستگی وجود نداشته باشد، .می توانید به صورت اولیه از درمان های خانگی برای ضرب دیدگی زانو استفاده کنید. به این منظور پای بیمار را به آرامی بلند کنید و با استفاده از یک بالش آن را بالاتر از سطح قلب قرار دهید. استفاده از کمپرس سرما تا 72 ساعت پس از آسیب می تواند به کاهش درد، تورم و کبودی بافت کمک کند. بعد از 72 ساعت می تواند از گرما برای تسکین درد، کاهش گرفتگی عضلات و بهبود خونرسانی به ناحیه استفاده کرد. در صورت افزایش درد و علائم بیمار مراجعه به پزشک، تشخیص و درمان قطعی ضرب دیدگی زانو امری ضروری است.
درمان سنتی ضرب دیدگی زانو
درمان ابتدایی ضرب دیدگی زانو، استراحت، استفاده از کمپرس سرما، بالا نگه داشتن پا، بستن آن با بانداژ و استفاده از زانو بندهای معمولی می باشد. در صورتی که احتمال وجود شکستگی، در رفتگی و یا آسیب شدید بافتی وجود دارد، از درمان های خودسرانه بپرهیزید و به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که آسیب خیلی شدید نباشد استفاده از داروهای گیاهی همانند سرکه، عرق کامفره و روناس می تواند مفید باشد. استفاده از پماد مخصوص ضرب دیدگی همانند پماد دپی، پماد متیل سالیسیلات و پماد رزماری می تواند در کاهش درد و کبودی مفید باشد.
ضرب دیدگی مچ پا
مچ پا مشتکل است از چهار استخوان، مفصل تیبیوفیبولار تحتانی، رگ ها، اعصاب، عضلات و بافت های نرم تاندون ها و رباط ها. در صورت وارد شدن ضربه و فشار به این ناحیه، بافت های نرم عضلات مچ پا، دچار آسیب هایی از جمله کشیدگی و پارگی شده و ضرب دیدگی در مچ پا رخ می دهد.
علائم ضرب دیدگی مچ پا
آسیب مچ پا، کشش و پارگی بافت های عضلانی آن با علائم و نشانه هایی همراه می باشد. این علائم و نشانه ها با توجه به میزان آسیب به صورت زیر طبقه بندی می شوند :
علائم و نشانه های ضرب دیدگی نسبتا شدید و یا شدید مچ پا:
کاهش دامنه حرکتی مچ پا
عدم توانایی در حرکت دادن مچ پا و راه رفتن روی پا
تورم و التهاب زانو
دردهای مداوم و شدید در مچ پا
کبود شدن مچ پا
عدم تعادل در ایستادن بر روی پا
علائم و نشانه های ضرب دیدگی خفیف مچ پا:
ایجاد درد های خفیف و متوسط
حساس شدن مچ پا به لمس
علل ضرب دیدگی مچ پا
مچ پا همواره به دلایل مختلفی دچار آسیب و ضرب دیدگی می شود. دلایل ضرب دیدگی مچ پا عبارتند از:
انجام فعالیت های ورزشی نامناسب
ضربه و فشار به هنگام مسابقات ورزشی (فوتبال و ورزش های رزمی و...)
انجام حرکت های سریع و ناگهانی
سوانحی از جمله تصادفات، زمین خوردن، پرش از ارتفاع و فرود های نامناسب، دویدن و ...
رقص باله و انجام حرکات چرخشی بر روی انگشتان و مچ پا
درمان ضرب دیدگی مچ پا
معمولا ضرب دیدگی در مچ پا کمتر از یک هفته بهبود می یابد. البته این زمان برای آسیب های خفیف پیش بینی می شود و بهبود ضرب دیدگی های شدید به زمان بیشتر و اقدامات درمانی مناسب نیاز دارد. این اقدامات درمانی عبارتند از:
قرار دادن مچ پا در مچ بند
استفاده از کمپرس های سرد در چند ساعت اول ضرب دیدگی (هر ۲۰ دقیقه به مدت ۸ الی ۱۰ دقیقه)
ماساژ با آب گرم و ولرم
مصرف داروهای ضد درد و ضد التهاب
استفاده از بانداژ در مدت کوتاه
انجام تمرینات مناسب ورزشی برای بازگشت عملکرد و جلوگیری از خشکی و اسپاسم
استفاده از روش های فیزیوتراپی مانند مگنت تراپی، الکتروتراپی، تیپینگ و لیزر
درمان خانگی ضرب دیدگی مچ پا
گاهی اوقات پس از فعالیت های ورزشی سنگین و یا پیاده روی با کفش نامناسب، ضرب دیدگی استخوان مچ پا به وجود می آید. معمولاً این ضرب دیدگی به دنبال پیچ خوردگی مچ پا ایجاد می شود که یکی از بهترین اقدامات، بستن مچ پا و فیکس کردن آن با مچ بند یا گچ گرفتن است. در ضرب دیدگی شدید مچ پا به بیمار استفاده از عصا توصیه می شود و با توجه به وسعت آسیب دیدگی، بین 4 تا 6 هفته مچ پا باید در گچ باشد. حال در طب سنتی نیز اقداماتی برای کاهش علائم فرد وجود دارد. یکی از این اقدامات، بستن مچ با زرده تخم مرغ و زردچوبه می باشد. همچنین استفاده از زردچوبه و گوجه فرنگی به خاطر خاصیت ضدالتهابی توصیه می شود.
ضرب دیدگی ساق پا
ساق پا بخشی از ناحیه تحتانی بدن بوده و بین زانو و مچ پا قرار می گیرد. ساق پا از استخوان ها، رگ ها، اعصاب و عضلات بسیاری تشکیل شده است. به هنگام وارد شدن ضربه و فشار به آن، بافت های نرم عضلات پا دچار آسیب هایی از جمله کشیدگی و پارگی شده و ضرب دیدگی در ساق پا اتفاق می افتد.
علائم ضرب دیدگی ساق پا
فشار و ضربه در ناحیه ساق پا موجب کشش و پارگی بافت های عضلانی و در نهایت ضرب دیدگی ساق پا می شود. این آسیب با علائم و نشانه هایی همراه می باشد. این علائم و نشانه ها با توجه به میزان آسیب به صورت زیر طبقه بندی می شوند :
علائم و نشانه های ضرب دیدگی نسبتا شدید و یا شدید مچ پا:
کاهش دامنه حرکتی و حرکت دادن پا
عدم توانایی در راه رفتن روی پا
دردهای مداوم و شدید
کبودی، تورم و التهاب
عدم تعادل در ایستادن بر روی پا
علائم و نشانه های ضرب دیدگی خفیف مچ پا
ایجاد درد های خفیف و متوسط
حساس شدن به لمس
علل ضرب دیدگی ساق پا
ساق پا نیز می تواند به دلایل مختلفی دچار آسیب و ضرب دیدگی شود. این دلایل عبارتند از:
انجام فعالیت های ورزشی نامناسب
ضربه بر ساق پا درسوانح مختلفی از جمله زمین خوردن، افتادن از روی دوچرخه، تصادفات و پرش از ارتفاع و فرود های نامناسب و ...
آسیب به هنگام مسابقات ورزشی
انجام حرکت های ناگهانی و فشار بر ساق پا
درمان ضرب دیدگی ساق پا
ضرب دیدگی ساق پا معمولا با انجام مراقبت های لازم و بعد از یک هفته بهبود می یابد. البته مدت زمان بهبود آن بسته به درجه و شدت آسیب ساق پا می باشد. بعد از آسیب و ضرب دیدگی ساق پا برای درمان آن اقداماتی صورت می گیرد:
ابتدا با بررسی علائمی از جمله تورم و کبودی، بهتر است پای ضرب دیده را بی حرکت نگه داشته و از عدم شکستگی آن مطمئن شوید.
قرا دادن کمپرس سرد بر روی ساق پا در چند ساعت اول ضرب دیدگی (هر ۲۰ دقیقه به مدت ۸ الی ۱۰ دقیقه)
ماساژ ناحیه آسیب دیده با آب گرم و ولرم
استفاده از داروهای ضد درد و ضد التهاب
استفاده از بانداژ در مدت کوتاه
فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی
ضرب دیدگی مچ دست
با وارد شدن فشار و ضربه به مچ دست و با توجه به آناتومی آن، مفاصل رادیو اولنار، اینترکارپال، رادیوکارپال و اولنار کارپال، استخوان ها، عضلات و بافت های نرم اطراف آن دچار کشیدگی و یا پارگی شده و پدیده ضرب دیدگی اتفاق می افتد.
علائم ضرب دیدگی مچ دست
مچ دست دراثر فشار و ضربه دچار آسیب و ضرب دیدگی می شود. این ضرب دیدگی با علائم و نشانه هایی همراه بوده که با توجه به میزان آسیب و ضرب دیدگی، متفاوت است.
علائم ضرب دیدگی انگشت دست عبارتند از:
احساس درد شدید و مداوم
حساس شدن به لمس و تکان دادن مچ
ایجاد خون مردگی و کبودی
تورم و التهاب
کاهش دامنه حرکتی و عدم توانایی حرکت انگشت
علل ضرب دیدگی مچ ست
دلایل مختلفی موجب پارگی بافت های عضلانی و یا کشیدگی آن و ضرب دیدگی در مچ دست می شود. ضرب دیدگی مچ دست نیز در انجام فعالیت های دست اختلال ایجاد می کند.
فشار و ضربه هنگام برخورد با اشیا (در، دیوار، میز و...)
ضربه و فشارهای ناگهانی
سوانحی از جمله تصادفات ،افتادن روی زمین، دعوا و...
انجام حرکات ورزشی نامناسب
ورزش هایی از جمله بسکتبال، والیبال، تنیس و...
درمان ضرب دیدگی مچ دست
برای درمان ضرب دیدگی مچ دست با توجه به میزان آسیب، روش های درمانی زیر توصیه می شود:
بستن مچ دست با مچ بند طبی
استفاده از کمپرس سرد و گرم
ماساژ با آب گرم و ولرم
تمرینات ورزشی
بالا نگه داشتن عضو آسیب دیده
استفاده از روش های فیزیوتراپی در صورتی که ضرب دیدگی بسیار شدید باشد.
ضرب دیدگی انگشت دست
با توجه به آناتومی انگشتان دست، هنگام وارد شدن فشار و ضربه ناگهانی به انگشت، بندهای انگشتان (دیستال،پریگزیمال، میدل) و استخوان ها و مفاصل دست دچار آسیب شده و بافت های نرم و الیاف عضلات انگشتان کشیده و یا پاره می شوند و دچار ضرب دیدگی می گردند. در نتیجه در فعالیت و حرکت انگشتان اختلال ایجاد می شود.
علائم ضرب دیدگی انگشت دست
انگشت دست به هنگام آسیب و ضرب دیدگی دچار علائم و نشانه هایی می شود که این نشانه ها با توجه به میزان آسیب و درجهت ضرب دیدگی، متفاوت می باشند. علائم ضرب دیدگی انگشت دست عبارتند از:
تورم و التهاب
درد شدید و مداوم
حساس شدن به لمس انگشت
خون مردگی و کبودی
کاهش دامنه حرکتی و عدم توانایی حرکت انگشت
علل ضرب دیدگی انگشت دست
انگشت دست به دلایل مختلفی دچار پارگی بافت های عضلانی و یا کشیدگی می شود. این دلایل موجب ضرب دیدگی انگشت دست شده و در فعالیت و حرکت انگشتان دست اختلال ایجاد می کنند:
فشار و ضربه هنگام برخورد با اشیا (در، دیورا، میز و...)
فشارهای ناگهانی
افتادن شی بر روی انگشت از جمله لیوان، موبایل و...
ورزش هایی از جمله تکواندو، بستکتبال، والیبال و...
تصادف و افتادن روی زمین
درمان ضرب دیدگی انگشت دست
برای بهبود سریع تر انگشت ضرب دید
درمان ضرب دیدگی انگشت دست
ه، باید از روش های زیر استفاده کرد:
استفاده از اسپلینت آلومینیومی بین 5 تا 12 روز و ثابت نگه داشتن فوری انگشت
استفاده از کمپرس های سرد و گرم بر روی انگشت
ماساژ با آب ولرم و گرم
تمرینات ورزشی مناسب
فیزیوتراپی با روش های آن از جمله تیپینگ، لیزر، کایروپراکتیک و...
پماد برای ضرب دیدگی
بعد از ضرب دیدگی و آسیب دیدن نواحی مختلف بدن، یکی از راه های درمانی در جهت بهبود و کاهش و تسکین درد و همچنین تورم ناحیه آسیب دیده، استفاده از پمادهای مخصوص ضرب دیدگی می باشد. یکی از پمادهای موثر در درمان ضرب دیدگی نواحی مختلف بدن، پماد تروماهرب می باشد. این پماد خاصیت ضد درد و ضد التهاب داشته و با نفوذ به بافت آسیب دیده موجب بازسازی بافت ها و تسکین درد و تورم ناحیه ضرب دیده می شود. این پماد از عصاره گیاهان همیشه بهار کوهی، مریم گلی، پودر کافر، شاه بلوط هندی، هاماملیس و تیمول تشکیل شده و مصرف آن برای افراد باردار و همچنین افرادی که به گیاهان بابونه و همیشه بهار آلرژی دارند، نامناسب بوده و توصیه نمی شود.
مراقبت های بعد از ضرب دیدگی
بعد از ضرب دیدگی هر کدام از اندام ها و عضو های بدن جهت بهبود سریع تر عضو آسیب دیده و همچنین جلوگیری از آسیب های جدی، فرد باید اقداماتی را انجام دهد. این اقدامات عبارتند از:
در مرحله اول دقت کنید ممکن است یک ضرب دیدگی ساده نباشد و احتمال شکستگی وجود داشته باشد. بنابراین تا وقتی از وجود شکستگی اطلاع پیدا نکردید و مشخص نیست که آسیب فقط ضرب دیدگی است، عضو آسیب دیده را حرکت ندهید.
بلافاصله بعد از ضرب دیدگی در سه ساعت اول از کمپرس سرد استفاده کنید.
تا ۳ روز بعد از ضرب دیدگی، باید روی ناحیه ضرب دیده کمپرس گرم قراردهید. با گذاشتن کمپرس گرم بر روی ناحیه ضرب دیده، جریان خون افزایش یافته و بافت ها زودتر ترمیم می شوند.
از استراحت دادن به عضله آسیب دیده در طولانی مدت بپرهیزید، چرا که این عمل موجب خشکی و گرفتگی عضلات و همچنین ضعف عضلانی می شود.
قبل از انجام دادن هرگونه ورزش و فعالیت های ورزشی، حتما بدن خود را گرم کنید.
استفاده از داروهای ضد التهاب مانند ایبوپروفن و داروهای ضد درد مانند استامینوفن موجب تسکین درد و همچنین کاهش تورم عضو ضرب دیده می شود.
تقویت عضلات با ورزش های مناسب
یکی دیگر از روش های مراقبتی استفاده از آب گرم و ولرم و قراردادن ناحیه ضرب دیده درون آن است.
سوالات متداول
برای ضرب دیدگی زانو چه کار باید کرد؟
بعد از ضرب دیدگی زانو باید اقدامات لازم جهت جلوگیری از آسیب های شدیدتر و بهبود سریع تر صورت بگیرد. ابتدا به دلیل اطلاع نداشتن از درجه آسیب بهتر است زانو را در بریس یا زانوبند قرار داده و اجازه حرکت به آن ندهید. مصرف داروهای مسکن، بستن زانو با باندهای کشی، قراردادن کمپرس سرد بر روی زانو به درمان سریع ضرب دیدگی کمک می کند. در صورتی که بعد از گذشت ۷۲ ساعت بهبودی حاصل نشد و شدت درد بیشتر شد، باید حتما به پزشک و متخصص ارتوپدی مراجعه شود تا از ناحیه آسیب دیده عکس گرفته شود، چرا که ممکن است زانو دچار شکستگی شده باشد نه ضرب دیدگی و یا برای درمان به فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی نیاز داشته باشید.
برای ضرب دیدگی مچ پا و ساق پا چه باید کرد؟
ابتدا باید با مراجعه به متخصص ارتوپدی و عکس برداری ازمچ و یا ساق پای ضرب دیده از شکسته نشدن استخوان های پا مطمئن شوید. سپس اقداماتی از جمله مصرف دارو، بستن پا با باند کشی، استفاده از کمپرس های سرد و گرم و همچنین ماساژ پا با آب گرم و درمان های خانگی توصیه می شود. در صورتی که ضرب دیدگی شدید باشد، ممکن است به تمرینات ورزشی و فیزیوتراپی نیاز داشته باشید که با مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی می توانید ضرب دیدگی مچ خود را بهبود بخشید.
برای ضرب دیدگی انگشت دست چه باید کرد؟
ابتدا انگشت را بی حرکت نگه داشته و ببندید. سپس روی آن کمپرس سرد قرار دهید. اگر درد و تورم آن بعد از گذشت ۷۲ ساعت کم نشد، به پزشک متخصص ارتوپدی مراجعه کنید و در صورتی که درد آن کاهش یافت، با مراقبت های لازم و درمان های خانگی می توان به درمان سریع تر انگشت کمک کرد. ممکن است به فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی نیاز داشته باشید.
درمان ضرب دیدگی مچ دست چه باید کرد؟
روزانه به طور متوسط هر فرد نزدیک 10000 بار از مچ خود در حرکات مختلف استفاده می کند.مچ دست مفصلی متحرک و کوچک میباشد که در تمامی فعالیتهای روزانه نقش مهمی دارد.هرچه تحرک مفصلی بیشتر باشد ثبات آن کمتر می شود. مچ دست نیز یکی از این مفاصل پرتحرک است. حرکات ناگهانی مانند برداشتن یا کشیدن جسمی سنگین، وارد شدن ضربه سنگین و نیز فعالیت های نامناسب ورزشی باعث ضرب دیدگی شدید مچ دست می شوند. علایم ضرب دیدگی مچ دست عبارتست از درد در تمامی حرکات مچ، ناتوانی در بلند کردن اشیا هرچند سبک، محدود شدن دامنه حرکتی و التهاب دور مچ و انگشتان.
برای درمان ابتدا باید علایم فرد را کنترل کرد که اولین قدم ثابت کردن مچ با استفاده از مچ بند مناسب و توصیه به استفاده از یخ است. در این حالت فرد باید فشار بر روی مچ خود را تا حد امکان کم کرده است.
ارسال نظر