تاری دید زنگ هشدار این بیماری هاست

شناخت عوامل تاری دید ما را یاری می کند تا با احتمالاتی که با آن ها روبرو هستیم آشنا شویم. این مطالعات به کمک ما می آیند تا مچ بیماری را زودتر از آنکه زمین گیرمان کند، بگیریم یا اینکه ما را از نگرانی درباره بیماری های سخت در آورد. در این مقاله به شایع ترین علت های تاری دید و نشانه هایی که به همراه آنها بروز می کند اشاره می کنیم.

ضعف بینایی

وقتی کره چشم از حالت گرد به شکل تخم مرغی در آید، یا عدسی یا قرنیه به اندازه کافی انحنا نداشته باشند، نور نمی تواند در نقطه صحیح متمرکز شود. این حالت منجر به عدم وضوح تصاویر در بعضی از فواصل –دور بینی و نزدیک بینی- می شود یا اختلال دید –آستیگماتیسم- به همراه می آورد. این عیوب انکساری را می توان با عینک، لنز تماسی یا جراحی های ساده تصحیح کرد.

خستگی چشم

اگر برای مدت زیادی به صفحه دیجیتال یا صفحات کتاب خیره شده باشید دچار خستگی چشم می شوید. وقتی افراد روی چیزی متمرکز می شوند کمتر پلک می زنند. هر بار پلک زدن اشک را به سطح چشم روانه می کند و حرکت آن را نرم و روان می کند، علاوه بر این، اشک چشم را پاک می کند و خستگی آن را کاهش می دهد. برای پیشگیری از خستگی چشم می بایست به خود یاد آور شوید که بیشتر پلک بزنید، در میانه کار خستگی در کنید و به اطراف نگاه کنید.

دیابت

اگر قند خونتان به درستی کنترل نشده باشد، مایعات وارد عدسی چشم می شوند و آن را متورم می کنند. این اتفاق معمولا وقتی می افتد که هنوز «دیابت» در شما تشخیص داده نشده یا درمان خود را تغییر نداده اید، مثلا تزریق انسولین را آغاز نکرده اید. وقتی قند خون به حالت طبیعی بازگردد عدسی چشم هم به حالت طبیعی بر می گردد. مبتلایان به دیابت Diabetes بیشتر در معرض ابتلا به «رتینوپاتی دیابتی» و مشکلات چشمی هستند. به همین علت می بایست هر ساله مورد معاینه کلی قرار بگیرند.

التهاب چشم

ممکن است بافت چشم در اثر پاشیدن یا کوبیده شدن چیزی متورم شود یا اینکه «ویروس هرپس» از یک تبخال به چشم منتقل شود. خوابیدن با لنز، تمیز نکردن دقیق لنز چشمی یا دور نینداختن آنها به هنگام اتمام دوره مصرف، می تواند عفونت را به چشم منتقل کند. بیماری های سیستم ایمنی مثل پسوریازیس، بیماری التهابی روده و آرتریت روماتویید که روی بخش های دیگر بدن تاثیر می گذارند هم می توانند باعث التهاب چشم ها شوند.

افت فشار خون

اگر احساس ضعف و سرگیجه دارید ممکن است علت آن کاهش فشار خون باشد. افت فشار خون می تواند به سبب کم آب شدن بدن در اثر فعالیت زیاد در هوای گرم باشد. برخی از داروها، مشکلات قلبی، تغذیه نادرست و عدم تعادل هورمونی منجر به افت فشار خون و در نتیجه تاری دید می شود.

تجمع مایعات در چشم

تجمع مایعات باعث فشار آمدن به اعصاب بینایی و صدمه به آنها می شود. اگر اطراف منابع نور هاله هایی می بینید، چشم هایتان بسیار قرمز و دردناک هستند و احساس تهوع می کنید احتمالا دچار «گلوکوم زاویه بسته حاد» شده اید. این عارضه به سرعت ایجاد می شود و ممکن است در صورت درمان نشدن ظرف یک روز بینایی شما را از بین ببرد. «گلوکوم زاویه باز» عارضه ای شایع تر است، اما معمولا در ابتدا روی بینایی تاثیر نمی گذارد.

شروع میگرن

حدود یک چهارم مبتلایان به «میگرن»، معمولا قبل از شروع درد و به مدت کمتر از یک ساعت دچار مشکلات دیداری می شوند. این مشکلات از دیدن خطوط نورانی زیگزاگ، جرقه و فلاش، گرفته تا دیدن نقاط سیاه و دید تونلی متغیر هستند. در این حالت انگار دارید از پشت ظرف آب یا شیشه شکسته به اجسام نگاه می کنید. حتی ممکن است این نشانه ها بعد از سردرد یا بدون بروز سردرد رخ دهند. اگر تنها در یک چشم این اتفاق بیفتد به پزشک Doctor مراجعه کنید شاید مشکل مهمی داشته باشید.

آب مروارید

وقتی بخشی از عدسی چشم که باید به طور طبیعی شفاف باشد کدر می شود «آب مروارید» به وجود می آید. آب مروارید به کندی رشد می کند و معمولا هر دو چشم را درگیر می کند. این عارضه به طور معمول بعد از 55 سالگی دیده می شود، اما در جوانترها و حتی کودکان هم امکان بروز دارد. آب مروارید سبب می شود رنگ ها محو دیده شوند، دید شب با سختی همراه باشد و چشم به تشعشع نور حساس شود. عینک ها و لنزهای مخصوص به بهبود دید کمک می کنند. گاهی برای جایگزینی عدسی کدر با یک عدسی مصنوعی عمل جراحی انجام می شود.

بالا رفتن سن

با شروع سن چهل سالگی انجام کارهایی که نیاز به دید نزدیک دارند مثل خواندن متون، با سختی همراه می شود. لنز شفاف درون چشم انعطاف خود را از دست می دهد و این طبیعی است. پزشک به شما توصیه خواهد کرد که از عینک، لنز یا عمل جراحی استفاده کنید.

خراشیدگی قرنیه

وقتی قرنیه خراشیده می شود احساس می کنید یک تکه چوب بزرگ درون آن جا مانده است. ممکن است قرنیه در اثر یک جراحت خراشیده شود، اما بیشتر از آن امکان دارد گرد و غبار یا سنگریزه در آن رفته باشد. در این حالت چشم را با فشار آب بشویید. همچنین چند بار پلک بزنید تا اشک بیشتری جاری شود، اما به یاد داشته باشید که از مالیدن یا لمس کردن کره چشم خودداری کنید، این کار اوضاع را بدتر می کند. در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

مشکلی در مغز

«کانکاشن» یا آسیب مغزی باعث گسیختگی اطلاعات ارسالی از چشم به مغز می شود. تومور مغزی بسته به اندازه آن می تواند روی توانایی دیداری افراد اثر بگذارد. دوبینی یکی از نتایج تورم مغز یا تورم غشای در بر گیرنده آن است –«انسفالیت» یا «مننژیت». اغلب این عارضه ها در اثر عفونت پدید می آیند. تاری دید می تواند خبر از بروز سکته مغزی بدهد، البته بیشتر مردم چنین علایم هشداری را نمی شناسند.

آسیب شبکیه

شبکیه –که ماکولا در آن قرار دارد- بخش پشتی چشم است و نور در این نقطه به هم می رسد و مانند پرده نمایش، تصویر روی آن تشکیل می شود. اگر اتفاقی برای این قسمت بیفتد مثلا متورم یا پاره شود بخشی از تصویر یا همه آن از بین می رود و شما درست نمی بینید. رژیم غذایی نادرست، کلسترول بالا و دیابت احتمال بروز مشکلاتی مانند «ادم ماکولار» و «جداشدگی شبکیه» را بیشتر می کند.

ام اس

وقتی اعصاب چشم متورم شوند یا آسیب ببینند ارسال پیام ها از چشم به مغز با مشکل مواجه می شود. پزشکان دقیقا نمی دانند چه عاملی باعث «نوریت اپتیک» می شود، اما حدود نیمی از مبتلایان به این عارضه ظرف 15 سال دچار «ام اس» می شوند. مشکلات بینایی معمولا اولین نشانه ام اس است.

مشکلات بارداری

تاری دید به همراه سردرد، تنگی نفس یا احساس تهوع ممکن است نشانه عارضه ای جدی به نام «پره اکلامپسی» -مسمومیت حاملگی- باشد. وقتی رگ های خونی جفت به شدت تنگ می شوند و به درستی کار نمی کنند مسمومیت حاملگی بروز می کند. فشار خون بالا بعد از 20 هفته معمولا اولین نشانه پره اکلامپسی است. در چنین شرایطی به سرعت به پزشک مراجعه کنید. اگر این عارضه درمان نشود ممکن است زندگی مادر را تهدید کند. می توان با دارو و استراحت تا زمان زایمان شرایط را بهبود داد.

 

وبگردی