سازه های آبی شوشتر از جاذبه های گردشگری خوزستان / فیلم
حجم ویدیو: 51.45M | مدت زمان ویدیو: 00:00:59

به گزارش رکنا، سازه های آبی شوشتر بزرگ‌ترین سازه صنعتی است که حتی قبل از انقلاب صنعتی بشتر کمر همت به درست کردن آن بسته است. این را من نمی‌گویم ها بلکه مادام ژان دیولافوآ باستان‌شناس نامدار فرانسوی در سفرنامه خود به آن اشاره می‌کند. هنر نزد ایرانیان است و بس! وقتی برای اولین بار سازه های آبی شوشتر را ببینید اولین چیزی است که به ذهنتان می‌رسد. اصلا مگر می‌شود عظیم‌ترین پروژه آبادانی صدها سال پیش را ببینید و به این فکر نکنید؟

تاریخ پرفراز و نشیب ایران کهن همیشه شگفتی‌هایی برای نسل‌های آینده خود باقی می‌گذاشت. جوری که حتی آوازه این شگفتی به گوش خارج نشین‌ها هم رسیده است. شوشتر و سازه آبی معروفش یکی از همین میراث باقی مانده از اجدادمان است.

مردمان زیادی از سراسر ایران و جهان هرسال برای دیدن این عجایب جهانی به شوشتر سر می‌زنند و غرق دنیای آبی می‌شوند که پدرانمان با خشت و گل ساخته‌اند.

وقتی برای اولین بار مجموعه سازه های آبی شوشتر را ببینید، متوجه می‌شوید چرا مردم از ایران و جهان، خودشان را به اینجا می‌رسانند تا آن را ببینند. ۲۰۰۰ سال است که گل و خشت و آب در کنار هم محکم و استوار باقی مانده‌اند تا ۱۳ سازه آبی را تشکیل بدهند و با خودشان آبادانی و زندگی بیاورند.

جدا از ارزش تاریخی که خود مجموعه سازه های آبی شوشتر دارد، نمی‌توانید چشم‌نوازی و دل‌نوازی آن را هیچ جوره نادیده بگیرید. صدای آبشار ها در گوشتان می‌پیچد. باد روی رودخانه وسط سازه موج‌های کوچک ایجاد می‌کند و می‌توانید پرندگان شادی که در آن حوالی پرواز می‌کنند را ببینید.

هرچقدر از شگفتی سازه های آبی شوشتر بگویم کم گفته‌ام. فقط باید خودتان آنجا باشید تا ذره‌ذره ابهت آن را درک کنید. با همه فراز و نشیب‌هایی که این سازه به خود دیده، جانش اکنون در خطر است و ممکن است روزی دیگر خبری از این همه زیبایی و اصالت نباشد.

مردم هرجای ایران یا خارج باشند، هر سال خود را به سازه های آبی شوشتر می‌رسانند تا نگاهی به هنر دست معمارانی بیندازند که جز با خاک و گل چیزی ساخته‌اند که امروز هم ساخت آن سخت و حتی غیر ممکن است.

کل مجموعه آبی که در شهر شوشتر وجود دارد مجموعا ۱۳ سازه است و در ۱۷ آذر ماه سال ۱۳۷۷ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد. سال ۲۰۰۹ هم این سازه را به صورت یکجا در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت کردند.

سازه آبی شوشتر کجاست؟

آدرس سازه های آبی شوشتر بسیار سر راست است. برای رفتن به این سازه وارد شوشتر، دو خواهران، میدان هفده شهریور، خیابان شریعتی شوید تا به مقصد خود برسید.

مسیر دسترسی به سازه آبی شوشتر

برای رسیدن به سازه های آبی شوشتر می‌توانید از هواپیما، قطار، تاکسی یا ماشین شخصی استفاده کنید.

– استفاده از هواپیما

خود شهر شوشتر فرودگاه ندارد. اما می‌توانید با هواپیما به دزفول یا فرودگاه اهواز بروید و با اتوبوس یا تاکسی هم به شوشتر بروید. فاصله دزفول تا شوشتر ۶۰ کیلومتر و فاصله اهواز تا شوشتر ۹۰ کیلومتر است.

– استفاده از قطار

خوشبختانه شوشتر به سیستم حمل‌و‌نقل ریلی کشور متصل است و می‌توانید با استفاده از قطار به این شهر بروید و سازه های آبی شوشتر را ببینید. فاصله بین ایستگاه راه‌آهن تا سازه آبی شوشتر ۴.۱ کیلومتر است و می‌توانید در مدت زمان ۱۰ تا ۱۵ دقیقه با ماشین شخصی یا تاکسی‌هایی که آنجا هستند بروید.

– استفاده از تاکسی یا خودروی شخصی

اگر در خود شوشتر باشید، هم با پای پیاده و هم با ماشین شخصی یا تاکسی می‌توانید به سازه های آبی شوشتر بروید. سازه در خود شهر قرار گرفته و از میدان ۱۷ شهریور تا این مکان با ماشین ۲ دقیقه راه است و کلا فاصله ۵۰۰ متر است.

– سفر از تهران به سازه آبی شوشتر

اگر می‌خواهید از تهران به سازه های آبی شوشتر سفر کنید تا از این سازه‌ها بازدید کنید، می‌توانید از قطار، هواپیما یا خودروی شخصی استفاده کنید که البته توضیح دادیم که چطور به شوشتر بروید. استفاده از خودروی شخصی کمی راه شما را طولانی می‌کند. فاصله تهران تا شوشتر ۸۱۳ کیلومتر است و اگر با خودروی شخصی سفر کنید، چیزی حدود ۹ ساعت در راه خواهید بود.

تاریخچه سازه آبی شوشتر

وقتی در مورد هخامنشیان حرف می‌زنیم، اولین چیزهایی که به ذهنمان می‌رسد آبادانی، زیبایی و رونق است. اولین خشت‌های سازه های آبی شوشتر را هم در همین بازه زمانی تاریخ بنا کردند. حتی بعضی از تاریخ‌نویسان می‌گویند دستور ساخت این مجموعه از طرف کوروش کبیر صادر شده است.

هرچند نمی‌توانم تاریخ دقیقی از ساخت آن را به شما بگویم اما در نوشته‌های تاریخی زمان ساسانیان آمده که مجموعه پل‌ها، بندها، آسیاب‌ها، آبشار‌ها، کانال‌ها و تونل‌ها بیشترشان در همین زمان ساخته شدند.

کار بازسازی و توسعه بخش‌های مختلف سازه های آبی شوشتر از دوران ساسانیان شروع شد. شروع این توسعه به ۳۰۰ سال بعد از میلاد مسیح برمی‌گردد. شاپور یکم به این مجموعه بسیار اهمیت می‌داد و برای توسعه آن تلاش زیادی کرد.

وقتی امپراتور روم، امپراتور والرین از شاپور یکم در جنگ شکست خورد، صدها رومی به اسارت ایرانی‌ها درآمدند. شاپور ساسانی دستور داد از آن‌ها برای توسعه و گسترش سازه های آبی شوشتر استفاده کنند.

خیلی از گردشگران خارجی و معروف دنیا از سازه های آبی شوشتر بازدید کردند و در مورد آن با شگفتی و تحسین صحبت کردند. ده‌ها کتاب، مقاله و رساله در مورد این شاهکار هیدرولیکی نوشته شده و در موردش صحبت شده است. معروف‌ترین آن‌ها هم گردشگر معروف جهان عرب، ابن بطوطه است از این سازه را دید و در مورد آن در کتاب‌های خود نوشت.

سازه های آبی شوشتر با خشت، گل، چوب و ساروج روی در طی صدها سال ساخته شد و مجموعه‌های مختلفی برای کارهای متفاوتی به آن اضافه شد. اول تنها یک سد بود، اما بخش‌هایی مثل آسیاب و باریکه آب برای تامین آب شرب و کشاورزی مردم منطقه به آن اضافه شد.

هنوز هم سازه های آبی شوشتر از عجایب دوره ساسانی پابرجاست و از نظر زیبایی و شگفتی حرف‌های زیادی برای گفتن دارد؛ اما متاسفانه هر آمدنی رفتنی هم دارد. از دوره قاجار تاکنون، طبیعت با این سازه مهربان نبوده و بخش‌های مختلفی از آن یا به کل تخریب شدند و یا در حال خراب شدن هستند.

این بنا حالا فقط جنبه تماشایی دارد و از دوره قاجار دیگر استفاده‌ای از آن نشده اما مردم از جاهای مختلف ایران به شوشتر سفر می‌کنند تا ونیز ایرانی را ببینند و چیزی که پدرانمان ساخته‌اند را تحسین کنند.

علت نام‌گذاری سازه آبی شوشتر

سیستم آبی تاریخی شوشتر در جهان با اسم سازه های آبی شوشتر معروف است. تا آن را از نزدیک نبینید، متوجه این نامگذاری نمی‌شوید. کل این بنا از مجموعه‌هایی درست شده که همگی با سیستم هیدرولیک و به صورت بهم پیوسته کنار هم کار می‌کنند.

همه این‌ها دست‌به‌دست هم دادند تا در طول تاریخ این مجموعه را به عنوان سازه های آبی شوشتر بشناسند. جالب است بدانید اینقدر این سازه در دنیا معروف است که در خیلی از کتاب‌های تاریخی به عنوان یکی از عجایب ایران و جهان باستان در موردش حرف می‌زنند.

این افتخار را هم مدیون همه مهندسانی هستیم که روی رود کارون سد ساختند و آب آن را به بخش‌های مختلف هدایت کردند تا آبادانی و زندگی را به این منطقه شوشتر بیاورند.

اگرچه هدف اولیه از ساخت سازه های آبی شوشتر تقدیس الهه آب و باروری آناهیتا بود، اما رونق شهر و تمدن اطراف چشمگیرتر از حد انتظار شد و به جایی برای آبرسانی زمین‌های کشاورزی و نیروی محرکه آسیاب‌هایی برای آرد کردن گندم تبدیل شد.

به همین خاطر در طول زمان سازه های آبی شوشتر به‌هم‌پیوسته به سازه آبی معروف شد و اسم شهری که در آن قرار گرفته یعنی شهر شوشتر هم روی آن باقی ماند و حالا مردم دنیا آن را با اسم سیستم آبی تاریخی شوشتر یا Shushtar Historical Hydraulic System می‌شناسند.

بخش‌های مختلف سازه های آبی شوشتر

سازه های آبی شوشتر به عنوان یکی از جذاب‌ترین جاذبه‌های گردشگری در خوزستان، از ۱۳ بخش اصلی تشکیل شده و بخش‌هایی مثل پل‌ها و تونل‌ها هم آن‌ها را به‌هم متصل می‌کند. در ادامه بخش‌های مختلف آن را به شما معرفی می‌کنم تا بیشتر با آن آشنا شوید.

– آبشارها و آسیاب‌های آبی

اگر وارد خیابان شریعتی شوید، چندین آبشار و آسیاب آبی در می‌بینید. اینجا بخش جنوبی پل بند گرگر است و شامل مجموعه‌ای از سد، کانال‌های آبی، آسیاب‌های آبی و تونل‌ها است. در زمان کار سازه های آبی شوشتر، وقتی آب گرگر بالا می‌آمد، وارد کانال‌ها می‌شد و روی آسیاب می‌ریخت تا آن را به کار بیندازد و بقیه آن‌ هم به صورت آبشارهای زیبا پایین می‌آمدند.

حالا دیگر خبری از آسیاب‌های متعدد نیست و تنها آسیاب رضا گلاب کار می‌کند. می‌توانید هنوز ظرافت و زیبایی را در دستسازه مهندسان ایرانی ببینید.

– قلعه سلاسل

قدیمی‌ترین بخش سازه های آبی شوشتر، همین قلعه سلاسل است. وقتی به آن نگاه می‌کنید کاملا کاربرد آن را تشخیص می‌دهید. زمانی این قلعه کاربرد نظامی داشت و برای محافظت از شهر طراحی شده بود.

کاربرد دیگر این قلعه، کنترل آب رود داریون بود. خود قلعه بخش‌های مختلفی مثل شبستان، برج، نقاره خانه، سرباز خانه، حصار، قورخانه و خندق داشت. متاسفانه امروزه چیز زیادی از این قلعه نمانده و تنها تونل‌های نهر داریون و چند اتاق زیرزمینی باقی مانده است.

– برج کلاه فرنگی

پیش از بند میزان، برجی به اسم کلاه فرنگی در سازه های آبی شوشتر قرار گرفته است. این برج روی پایه‌هایی به طول ۴ متر قرار گرفته و به صورت ۸ ضلعی طراحی شده است. برج با سنگ‌های تراش خورده تزئین شده ولی فقط ۷ متر از ارتفاع آن باقی مانده است.

هنوز دقیق نمی‌دانیم که چرا این برج درست شده ولی برخی باور دارند که اینجا جایی بوده که شاپور ساسانی روی کار سربازان رومی و کارگران نظارت می‌کرده است. از میدان ۱۷ شهریور به سادگی می‌توانید برج کلاه فرنگی را ببینید.

– بند میزان

بند، یکی از مهم‌ترین بخش‌های سازه های آبی شوشتر به حساب می‌آید. این بخش چندین دهانه دارد و آب رودخانه را به دو بخش شُطیط و گَرگَر تقسیم می‌کند. نحوه عملکرد آن هم به این صورت است که اگر دبی آب شُطیط از یک سوم بیشتر شود، مازاد آب را به گَرگَر منقل می‌کند. برعکس این عملکرد را هم انجام می‌دهد. این خود یک معماری حیرت‌انگیز به حساب می‌آید.

چون بند آب را به دو قسمت مساوی تقسیم می‌کند به آن بند میزان می‌گویند. این بند اسم‌هایی مثل قیصر، شاپوری، دولت‌شاه، تراز، خاقان و محمدعلی شاه هم دارد. بند از سنگ و ساروج درست شده و در بخش انتهایی برج کلاه فرنگی قرار گرفته است.

– رودخانه و پل بند گرگر

رود کارون چندین شاخه فرعی دارد که رودخانه گرگر یکی از آن‌ها است. این رود به دستور اردشیر ساسانی به صورت دستی و مصنوعی درست شده است. بستر رود سنگفرش شده و با بست‌های فلزی هم به هم وصل شده‌اند تا بستر رود عمیق‌تر نشود. این رود به چرخه سازه های آبی شوشتر کمک می‌کند.

در بخش پایینی بند میزان، آسیابی قرار دارد که پل بند گرگر و سه تونل دیگر به اسم‌های بلیتی، شهر و سه کوره آب آن را تامین می‌کنند. این آب از روی صخره ها و تونل‌ها عبور می‌کرد تا آسیاب حرکت کند. حالا که دیگر کسی نیست تا گندمش را آسیاب کند، آب به صورت آبشار از روی صخره پایین می‌آید و منظره‌ای دلنشین درست می‌کند.

– پل بند برج عیار

روی رود گرگر، در قسمت پایینی آبشارهای سازه های آبی شوشتر پل بند برج عیار قرار گرفته است. آب این پل به کمک تونل بلیتی تامین می‌شد. هنوز هم در بخش شرقی بند برج عیار می‌توانید باقی مانده اتاقک‌ها و کانال‌های آن را ببینید.

– پل بند شادروان

اگر کنار رود کارون قدم بزنید، هنوز هم می‌توانید بقایای یکی از مهم‌ترین پل‌های سازه های آبی شوشتر را ببینید. پل بند شادروان، زمانی توسط شاپور اول با آجر ساخته شد تا آب شوشتر را بالا بیاورد. یکی از کسانی که در مورد پل بند شادوران صحبت کرده و آن را از نزدیک دیده است، ابن حوقل است که در کتاب خود صوره الارض در مورد آن نوشته است.

– پل شاه علی

پل شاه علی در واقع همان بند شاه علی است و ۳ دهانه مهم دارد. این پل روی نهر داریون قرار گرفته است. پل شاه‌ علی یک پل ارتباطی بود و در دوره صوفی و پهلوی دوم هم از آن استفاده می‌کردند. این پل شوشتر را به روستاهای جنوبی آن متصل می‌کرد. اما بین اهواز و شوشتر پل جدیدی درست شد و استفاده از این پل منسوخ شد.

– پل بند لشکر

کنار امام زاده عبدالله و روی نهر رقط پل بند لشکر مجموعه سازه های آبی شوشتر درست شده است. شهر شوشتر ۶ دروازه تاریخی داشت که یکی از آن‌ها کنار این پل‌ بند بود. هنوز هم می‌توانید بقایای آن را ببینید. این مکان هنوز هم پابرجاست و در سال ۸۷ هم آن را مرمت کردند.

در زمان مرمت پل بند لشکر، آثار یکی دو گور اشکانی هم در کنار پایه‌های این پل پیدا شد. این نشان می‌دهد که ممکن است این افراد در اینجا کار می‌کردند که همانجا هم دفن شده‌اند.

– بند خاک

از نهر داریون، آبی به اسم نهر رقط مجموعه سازه های آبی شوشتر جدا می‌شد. این آب توسط بند خاک بین این دو نهر تبادل می‌شد. این سازه به شکل حرف u طراحی شده و ۲ بخش مختلف دارد. یکی از آن‌ها روباز و یکی دیگر سرپوشیده است.

این بند برای جلوگیری از سیل طراحی شده بود. به لطف این بند، سیل دشت میاناب و شوشتر را تهدید نمی‌کرد. متاسفانه در دهه ۶۰، برای درست کردن یک خیابان کمربندی، بخش زیادی از این بند تخریب شد و از بین رفت.

– پل بند شرابدار

در مسیر نهر رقط و در قسمت جنوبی شوشتر، بند شرابدار قرار گرفته است. بند شرابدار بخش مهمی از سازه های آبی شوشتر به حساب می‌اید و از سنگ و ساروج درست شده است. این پل بند نقش پل ارتباطی هم داشته و باروی خرم که یک قلعه نظامی بود را به بخش شمالی نهر داریون متصل می‌کرد.

این بند برای آبیاری باغ‌های انگور استفاده می‌شد. خود بند شرابدار در بین دو بخش مهم‌دیگر به نام‌های پل بند لشکر و پل بند خداآفرین واقع شده است.

– بند دختر نهر داریون

رود کارون جایی نزدیک قلعه دختر از آخرین تنگه کوهستانی عبور می‌کند. بند این بخش را بند دختر نام‌گذاری کرده‌اند. بند دختر نهر داریون، اسم خود را از قلعه دختر گرفته است. البته برخی از باستان شناسان معتقدند که این بند منتسب به الهه آب و باروری آناهیتا بوده است به همین دلیل به آن بند دختر می‌گویند.

– سیکا

همانطور که گفتم، سازه های آبی شوشتر در واقع یک مجموعه سد و آسیاب بود. این محوطه را سیکا می‌نامیدند. سیکا دارای ۳۲ آسیاب بود که نیروی آب را به حرکت تبدیل می‌کرد تا همه این آسیاب‌ها بچرخند. از بخش سیکا برای تفریح و تفرج و استراحت استفاده می‌شد و به صورت سقف‌بندی شده طراحی شده بود.

در دیواره سیکا جوی آبی قرار دارد که از نظر معماری بسیار قابل توجه است. آب این رود به یک حوض ۸ ضلعی می‌ریزد و فضایی جالب درست کرده است.

– پلکان قدیمی و معروف سازه های آبی شوشتر

اگر به سازه های آبی شوشتر رفتید، حتما سری به بخش جنوبی آن بزنید، در این بخش جدا از آبشارهای زیبایی که روی صخره‌ها صدها سال است که پایین می‌آیند، ۲۰۰ پله هم وجود دارد. چیزی که در مورد این پله‌ها جالب است، تاریخ کهن این بخش و بخصوص سازه‌های آن است. محوطه پلکان‌ها آبشارها را به بخش مسکونی متصل می‌کنند. اتاقک‌هایی هم در آن مسیر وجود دارند. زمانی هردوت از این پله‌ها بالا رفته و ۲۵۰۰ سال پیش در مورد آن‌ها صحبت کرده است.

او در آن زمان معتقد بوده که این پله‌ها ۱۰۰۰ سال قدمت دارند. خود اتاقک‌ها و سازه‌های معروف آن هم کاملا بررسی شده و تخمین زده می‌شود که برای منظور نگهبانی درست شده‌اند و حدودا ۴۰۰۰ سال قدمت دارند.

بهترین زمان بازدید از سازه آبی شوشتر

معمولا فصل بهار، بهترین زمان سفر به خوزستان و شهر شوشتر و دیدن سازه های آبی شوشتر است. سازه آبی شوشتر ارزش آن را دارد که در زمان بهار سری به آن بزنید. در ماه‌های اردیبهشت و خرداد، مسافران زیادی از اطراف برای دیدن این شاهکار و عجایب معماری به آنجا می‌آیند. برای رفتن به این سازه باید بلیط تهیه کنید که در همان باجه ورودی فروخته می‌شود.

ساعت ۸ صبح تا ۸ شب بازدید از سازه های آبی شوشتر آزاد است و می‌توانید در ساعات‌های مختلف از آن بازدید کنید. به طور کل هم یک تا دو ساعت برای دیدن همه بخش‌های آن کافی خواهد بود. ساعات شلوغی آن بیشتر بعد از ظهرها است و اگر می‌خواهید از این شلوغی دور باشید، می‌توانید صبح زود ساعت ۸.۵ یا ۹ صبح برای بازدید اینجا بروید.

امکانات رفاهی سازه آبی شوشتر

سازه های آبی شوشتر خیلی کهن و باستانی هستند به همین دلیل بشدت از آن‌ها محافظت می‌شود. به همین دلیل زیاد نمی‌توان انتظار امکانات رفاهی داشت. اما در نزدیکی سازه مغازه‌ها و هتل‌هایی هستند که خدمات رفاهی خوبی به مسافران عرضه می‌کنند.

در تمام هتل‌ها نمازخانه و اتاق‌های تمیز و مرتب برای اقامت نزدیک سازه های آبی شوشتر وجود دارد. در آن نزدیکی می‌توانید چند سوپرمارکت خوب هم پیدا کنید. اما یادتان باشد که نمی‌توانید خوراکی‌های خود را به داخل سازه ببرید.

جاهای دیدنی نزدیک به سازه های آبی شوشتر

حالا که تا شوشتر آمده‌اید و از سازه‌های آبی این شهر دیدن کرده‌اید، بد نیست چند جای دیدنی دیگر نزدیک به این سازه شگفت‌انگیز را مشاهده کنید. می‌توانید از جاهایی که در ادامه معرفی می‌کنم دیدن کنید. حتما از آن‌ها خوشتان می‌آید.

– خانه تاریخی مرعشی

در دوره قاجار یک خانه بسیار زیبا و جذاب ساخته شد که محل زندگی خانواده مرعشی بود. این خانه در میان سازه های آبی شوشتر درست شده و امروزه یکی از جاهای دیدنی بسیار محبوب در شوشتر به حساب می‌آید.

صاحب خانه یعنی سید محمد حسین مرعشی و خانواده‌اش آنجا زندگی می‌کردند و در ساخت این خانه ویلایی نهایت سلیقه خود را به خرج دادند. فکرش را بکنید وسط زیباترین سازه آبی جهان یک خانه زیباتر بسازید.

اگر به این خانه سری بزنید، معماری قاجاری و پهلوی که در خانه غالب است، شما را به شدت متحیر می‌کند. حاج محمد تقی معمار با نهایت ظرافت و زیبایی خانه را طراحی کرد و طوری آن را ساخت تا امروز بجا بماند و هر ببیننده‌ای را عاشق خود کند.

– خانه تاریخی مستوفی

در قسمتی از شوشتر کمی دور از سازه های آبی شوشتر که بافت تاریخی دارد، خانه‌ای زیبا با چشم‌اندازی زیباتر بنام خانه تاریخی مستوفی وجود دارد. این خانه حالا یک موزه هم به حساب می‌آید و انتخاب خوبی برای کسانی است که می‌خواهند کمی بیشتر با زندگی مردمان قدیم شوشتر آشنا شوند.

خانه مستوفی مثل سازه های آبی شوشتر تجلی فرهنگ و هنر تاریخ است که به دوره قاجار برمی‌گردد. با معماری زیبا و چشم انداز رو به رود شطیط بهترین خاطرات را برایتان رقم می‌زند. این خانه نه تنها موزه است، بلکه یک رستوران سنتی هم به حساب می‌آید و از شما با غذاهای سنتی هم پذیرایی می‌کنند.

چی از این بهتر، نمای زیبا، غذای خوشمزه شوشتری و یک خانه زیبا. همه چیز در خانه رستوران مستوفی دست به دست هم می‌دهند تا یک گردش و بازدید خاطره‌انگیز داشته باشید.

– مسجد جامع شوشتر

مسجدها، به عنوان یک سازه زیبا، شگفت‌انگیز و پر از ظریف‌کاری، یکی از مهم‌ترین سازه‌های ایرانی به حساب می‌آیند. در شوشتر می‌توانید مساجد تاریخی زیبایی پیدا کنید اما مسجد جامع شوشتر گل سرسبد آن‌ها به حساب می‌آید.

این مسجد باستانی مثل سازه های آبی شوشتر تاریخی بوده و یکی از مساجدی است که در صدر اسلام در زمان سیزدهمین خلیفه عباسی و در زمان خلافت امام حسن عسکری درست شده است. طبق کتب و نوشته‌های تاریخی، سال ساخت آن به ۲۵۴ هجری قمری برمی‌گردد.

این بنا در ابتدا با سبک عربی و سپس در زمان صفوی با چند سبک اسلامی دیگر درست شد. این بنا بارها درست شد دوباره و بازسازی شد و از بنای اصلی جز چند دیوار در قسمت شرقی و نقشه اولیه ساختمانی چیزی باقی نمانده و همه چیز بازسازی شده است.

اما هنوز هم می‌توانید اثر شگفتی استفاده از آجر‌های قدیمی را در این مسجد ببینید. این مسجد هم از نظر تاریخی و هم از نظر اسلامی بسیار قابل احترام و قابل ستایش است.

– پارک جزیره

اگر تابستان گذرتان به شوشتر خورد، بعد از سازه آبی شوشتر، دومین جایی که می‌روید، پارک جزیره باشد. یکی از جذاب‌ترین و بهترین جاذبه‌های تفریحی شهر شوشتر این پارک آبی است. جدا از تفریحی بودن این پارک آبی، چندین فست فودی، بیمارستان، پمپ بنزین و پارک بعثت شوشتر هم در همین نزدیکی قرار گرفته و در صورت نیاز می‌توانید به آن‌ها سر بزنید.

اقامت در شوشتر برای بازدید از سازه های آبی شوشتر

برای اقامت در شوشتر نمی‌توانید در کنار سازه آبی چادر بزنید، اما می‌توانید در یکی از بوستان‌های آن چادر برپا کنید. اما در کنار خود این سازه چند هتل خوب وجود دارد که می‌توانید در آن‌ها اقامت کنید.

اینطوری می‌توانید در کوتاه‌ترین زمان ممکن به آنجا بروید و یک دل سیر از معماری شگفت‌انگیز آن لذت ببرید. می‌توانید در هتل‌های زیر اقامت داشته باشید که از نظر کیفیت در سطح خوبی هستند.

    هتل گرگر

    هتل سنتی سرابی شوشتر

    هتل سنتی خانه طبیب

    اقامتگاه سنتی افضل

    بوتیک هتل اقامتگاه پدری

این هتل‌ها و اقامتگاه‌ها هم به سازه های آبی شوشتر نزدیک هستند و هم از نظر کیفیت می‌توانید روی آنها حساب کنید. می‌توانید برای بازدید از بخش‌های دیگر شوشتر هم در هتل‌ها اقامت کنید چون تقریبا در مرکز شهر قرار گرفته‌اند و به چندین بخش جذاب و دیدنی دیگر شوشتر هم نزدیک هستند.

توصیه‌هایی برای بازدید از سازه آبی شوشتر

برای بازدید از سازه های آبی شوشتر یک کوله پشتی با خودتان بردارید و اگر دوست دارید عکس‌های قشنگی از این سازه و معماری خارق‌العاده آن بگیرید، حتما دوربین عکاسی با خودتان ببرید.

همانطور که می‌دانید در هر سفری لازم است پول نقد و مدارک شناسایی هم همراه داشته باشید. اگر می‌خواهید خانوادگی برای بازدید از اینجا بروید، مراقب بچه‌ها باشید تا آسیب نبینند.

نکته مهم دیگر این که از بردن خوراکی با خودتان خودداری کنید؛ کفش و لباس مناسب برای پیاده‌روی با خودتان ببرید و از دیدن شاهکاری که زمانی با کمترین امکانات درست شده لذت ببرید.