کمبود روی در بدن و فواید این عنصر مهم و شگفت انگیز

نقش اساسی این ماده ی معدنی در سنتز پروتئین و تنظیم تولید سلول ها برای سیستم ایمنی بدن است. روی عمدتا ً در قوی ترین عضلات بدن و نیز با غلظت زیاد در گلبول های سفید و قرمز خون، شبکیه چشم، پوست، کبد، کلیه ها، استخوان ها و پانکراس وجود دارد.
در بدن انسان بیش از 300 آنزیم مختلف وجود دارد که برای داشتن عملکرد طبیعی خود به روی نیاز دارند. محققان بر این باورند که از بین 100 هزار پروتئین موجود در بدن انسان، 3000 پروتئین عمدتاً از روی تشکیل شده اند.
یک فرد معمولی در بدن خود حدود 2 تا 3 گرم روی دارد. غدد بزاقی، غده پروستات و پانکراس در بدن انسان روی ترشح می کنند. روی در بسیاری از فرآیندهای سوخت و ساز بدن نقش دارد و از طریق ادرار دفع می شود به همین دلیل باید با مصرف مناسب جایگزین گردد. در صورتیکه نیاز بدن به روی تأمین نشود علائمی بروز خواهد کرد.
علایم کمبود روی در بدن انسان
عقب ماندگی رشد
فشار خون پایین
عدم رشد استخوانی مناسب
از دست دادن اشتها
از دست دادن حس بویایی و چشایی
افسردگی
پوست خشن
کاهش وزن
اسهال
ریزش مو
خستگی
لکه های سفید زیر ناخن ها
منابع مهم روی
مهمترین منبع غذایی برای روی گوشت و دیگر محصولاتی مانند صدف، شلغم، نخود، جو، بادام زمینی، بادام درختی، دانه گندم، تخم کدو حلوایی، ریشه زنجبیل و گردو هستند.
مزایای روی برای سلامت بدن
مهمترین فواید روی برای سلامتی بدن در زیر آورده شده اند:
مراقبت از پوست
تحقیقات نشان داده اند که مصرف روی بر درمان جوش و آکنه اثر دارد. این ماده ی معدنی هورمون توستوسترون را در بدن تنظیم و کنترل می کند که نقش مهمی در ایجاد آکنه دارد. علاوه بر این در سنتز کلازن برای پوست دخیل است. چربی پوست را تعدیل می کند و سلامت پوست را حفظ می کند. زخم هایی که در اثر آکنه ایجاد می شوند عمدتاً دچار عفونت های باکتریایی یا ویروسی می شوند و برای کنترل آن ها به گلبول های سفید سیستم ایمنی نیاز است و سیستم ایمنی با روی تقویت شده و با این چنین عفونت ها به خوبی مقابله می کند.
گلبول های سفید خون برای فرآیند بهبودی ضروری هستند و از بدن در برابر انواع عفونت ها در هر گونه زخم، جراحت، سوختگی، زخم های جراحی دفاع می کنند. کمبود روی در بدن می تواند باعث عدم مقابله ی درست در برابر زخم ها و تشدید عفونت شود.
اگزما
اگزما نوعی بیماری التهابی و مزمن پوست و عمدتاً ناشی از کمبود روی در بدن است. روی نقش مهمی در بهبود التهابات مزمن پوستی ایفا می کند. حساسیت ها با ایجاد تعادل در میزان روی در خون بهبود می یابند
اختلال پروستات
روی در مواجهه با اختلالات پروستات بسیار مهم است. کمبود روی در بدن سبب بزرگ شدن پروستات و حتی افزایش خطر ابتلا به سرطان می شود. توصیه می شود مبتلایان به اختلال پروستات زیر نظر پزشک روزانه 15 میلی گرم روی مصرف کنند. زیرا، زمانی که روی به اندازه ی مناسب در بدن وجود دارد شاهد کاهش رشد تومور در پروستات خواهیم بود.
عملکرد شناختی مغز
تحقیقات جدید نشان داده اند که روی سبب تقویت عملکرد ذهنی می شود. زیرا همراه با ویتامین ب 6 عملکرد انتقال دهنده ی عصبی مغز را بهبود می دهد. به همین دلیل بر کنترل فکر و حافظه تأثیر دارد. تأمین روی در بدن مغز را قوی نگه می دارد.
حس بویایی و چشایی
روی یکی از مهمترین عناصر برای بدن است و یکی از ویژژگی های منحصر به فرد آن اینست که حس بویایی و چشایی را تقویت می کند. رشد مناسب سلول های بویایی و چشایی به روی وابسته است.
سرماخوردگی و عفونت
مکمل های روی باعث کاهش شدت و مدت سرماخوردگی و سایر بیماری های خفیف می شود. همچنین با تقویت سیستم ایمنی بدن بهبود عفونت ها و التهاب هایی مثل ذات الریه را تسریع می کند.
کاهش وزن
روی در کاهش وزن افراد چاق مؤثر است. روی سبب کاهش اشتهای کاذب می شود زیرا در بدن تعادل هورمونی ایجاد می کند.
باروری
روی برای ترمیم و عملکرد دی ان آ ضروری است و کمبود روی در بدن می تواند تشکیل و توسعه سلول های جنین را با اختلال مواجه کند. تسریع فعالیت های آنزیمی به واسطه ی روی در دوران بارداری مواد مغذی را به طور مناسب به مادر و جنین می رساند.
در مردان روی در تولید اسپرم سالم نقش دارد و در زنان در تمام مراحل باروری از ابتدا تا شیردهی نقش مهمی دارد.
آنتی اکسیدان
روی به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند و در برخی از واکنش های بیوشیمیایی تعیین کننده در بدن دخالت دارد، از جمله سنتز پروتئین، عملکرد آنزیمی و سوخت و ساز کربوهیدرات. به همین دلیل شما باید روی را در رژیم غذایی خود به میزان کافی داشته باشید.
خاصیت آنتی اکسیدانی روی سبب جلوگیری از رشد سلول های سرطانی و کاهش خطر ابتلا به سرطان می شود و در از بین بردن رادیکال های آزاد در بدن نقش به سزایی دارد.
تنظیم آنزیمی
روی در آنزیم های مرتبط به رشد سلول، سنتز پروتئین، سطح هورمون، دی ان آ، تنظیم رونوشت ژنی، سوخت و ساز و سایر عملکرد های مربوطه کمک می کند و کمبود روی در بدن می تواند در هر کدام از این عملکرد ها اختلال ایجاد کند.
خستگی مزمن
معمولاً افرادی که از خستگی مزمن رنج می برند، از روغن ماهی استفاده می کنند که غنی از روی است. جبران کمبود روی در بدن هم چنین می تواند خستگی های عضلانی را نیز کاهش دهد و سبب افزایش انرژی شود.
تقویت استخوان ها
تأمین روی کافی برای بدن برای سلامت استخوان ها و جلوگیری از نشانه های پیری زودرس و پوکی استخوان لازم و ضروری است.
شب کوری
مصرف حدود 150 تا 450 میلی گرم روی به بهبود بینایی افراد کمک می کند. به همین دلیل برای تقویت بینایی مصرف گوشت، صدف، گندم سیاه و منابع دیگر روی توصیه می شود. ویتامین آ که نقش مهمی در دید شبانه دارد بدون عملکرد آنزیم ها قادر به ایفای نقش خود نیست و این ها بستگی به وجود روی دارد. بنا براین کمبود روی در بدن می تواند بر شب کوری اثر داشته باشد و با تأمین روی در بدن کاهش یابد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

وبگردی