پدرو مادر ها چطور از اعتیاد فرزندانشان پیشگیری کنند؟
1. معیارهای «خوب بودن» و «بد بودن» را به فرزندانشان یاد بدهند و ارزشهای پسندیده اخلاقی، رفتارهای مناسب اجتماعی، انتظارات جامعه از یک نوجوان مسئول، اهمیت رشد و بالندگی نوجوان برای پیشرفت اجتماعی که در آن زندگی میکند و ... را به آنها بیاموزند.
به گزارش رکنا، 2. دربرابر اجرای مقررات و قوانین حاکم بر خانه، مدرسه و اجتماع، جدی، مسئول و هشیار باشند؛ رعایت آییننامههای انضباطی و ضوابط و قوانین مدونی که در مدارس اجرا میشوند، میتواند مانعی برای بسیاری از کجرویهای اجتماعی باشد. اهمیت دادن به نظم و انضباط، داشتن رفتارهای موجه، شیوهی تفکر سالم و... از نکات ارزشمندی است که میتوان به نوجوانان و جوانان آموخت. آنها باید بدانند که با هرگونه دسترسی به مواد مخدر چه جرایمی را مرتکب میشوند و چه مجازاتهایی را باید متحمل گردند.
3. سعی کنید الگوی رفتاری خوبی برای فرزندان نوجوان خود باشید. او همواره نظارهگر اعمال و رفتارهای شماست. والدینی که خود سیگار میکشند، در مصرف داروهای مسکن و خواب آور افراط میکنند یا نگرش و دیدگاه شفافی در برابر مصرف مواد مخدر به فرزندانشان ارائه نمیکنند، راه را برای انحراف و تصمیمگیریهای نامناسب جوانان هموار میسازند. به اختلاف بین حرف و عمل خود آگاه باشید. نوجوانان نسبت به این تناقضات بسیار حساساند و به راحتی حرفها و عقایدشان را زیر پا خواهند گذاشت.
4. عزتنفس، خویشتنداری و اعتماد به نفس فرزندتان را تقویت کنید. فرصتها و موقعیتهایی برای فرزند نوجوانتان پیش آورید تا او بتواند پیروزمندانه به اهدافش برسد. او را به دلیل تواناییها و استعدادهایش حمایت و تشویق کنید. این کار به او کمک میکند تا احساس خوبی نسبت به خودش پیدا کند. برداشتهای جوان نسبت به تواناییها و استعدادهایش مهمترین تأثیر را بر عزتنفس او میگذارد. هنگامی که والدین در مییابند تجربههای دشوار زندگی ، اعتماد به نفس و خویشتن داری نوجوانشان را تحت تاثیر قرار داده است، باید به او کمک کنند تا با انتخاب راه و مسیر درست زندگی، خود را از انحطاط ، تسلیم و بیارزشی نجات دهد.
5. ارتباط مؤثر و صمیمانهای با نوجوان (یا جوان) برقرار کنید. گوش دادن به صحبتهای او، حمایت از رفتارهای مثبت، پسندیده و سالم، توجه به احساسات و عواطف او و پذیرش بیقید و شرط جوانان و نوجوانان به آنها کمک میکند تا با ایجاد رابطهای نزدیک و صمیمانه با والدین خود درصدد مقابله با بحرانهای زندگی برآیند. دیدگاهها و اعتقادهایتان را با صبوری و انعطافپذیری به جوان بیاموزید. اجازه دهید تا با بحث و گفتگو، احساس مسئولیت، ارزشمندی و خودکارآمدی در آنها رشد یابد. در دوران نوجوانی فرزندان ما دست به شناخت، ماجراجویی، خطر کردن و کنجکاوی میزنند؛ در اینجا وظیفه والدین و مربیان است که سعی کنند با گزینش روشهای معقول و سنجیده، راه رسیدن به استقلال فردی و رشد اجتماعی را برای آنها روشن سازند.
6. فرصتهایی برای او ایجاد کنید تا مسئولانه در مورد کارهای روزانهی خودش تصمیمگیری کند. به او یاد بدهید که چگونه با افراد دیگر اجتماع ارتباط برقرار کند. برای مثال، زمانی که تنها در جمعی حضور دارد، چه باید بگوید، چه کار باید بکند،... در نظر داشته باشید اگر او فرد ولنگار و بی بند و باری نباشد، در مقابل تعارف دوستانش برای سیگار کشیدن و ... مطیع نخواهد شد. هر اندازه که تأثیر دوستان و همسالان جوان بر او زیاد شود، نقش والدین و راهنمایانش برای هدایت او کمرنگتر خواهد شد. هر اندازه والدین، جوان را به حال خود واگذارند، او را در برابر محیط و اجتماع آسیب پذیرتر ساختهاند و بعدها برای این تسلیم بهای سنگینتری باید بپردازند. والدین باید با درک تأثیر همسالان بر فرزندانشان آنها را برای مقابله با فشارها و تحریکات موجود آماده کنند. توان «نه گفتن» و داشتن رفتاری مستقلانه و صحیح را در آنان باید تشویق و تمجید کرد. باید به جوان یاد داد که «نه گفتن» او دلیل بر احترام او به خودش است. از آنها بخواهید که به هنگام احساس خطر، قدرت ترک محل را داشته باشند.
7. نسبت به احساس افسردگی، بیحوصلگی و انزواطلبی فرزند نوجوانتان حساس و هوشیار باشید. نوجوانی که دچار افکار پریشان و مأیوس کننده میشود، قابل تأمل و بررسی است ؛ زیرا او اساساً پیامدهای رفتاری خودش را نمیداند. افسردگی برای این گروه از نوجوانان ممکن است زمینهساز بسیاری از آسیبهای اجتماعی مثل: روی آوردن به سیگار، مواد مخدر، فحشا، بزهکاری و ... شود. والدین باید رفتارها و عادات فرزندان نوجوانشان را که احتمال میدهند به دلایلی منجر به افسردگی در آنان شود، مدنظر داشته باشند.
8. واقعیت های اجتماع را به فرزند نوجوان (یا جوانتان) گوشزد کنید. گروهی از والدین تصور میکنند با مطرح نکردن مشکلات گوناگون جامعه و سرپوش گذاشتن بر حقایق تلخ زندگی، روشی مناسب برای حمایت از فرزندشان انتخاب میکنند. در حالی که آنان نیاز دارند اطلاعات صحیحی دربارهی مسائل جامعهای که در آن زندگی میکنند، داشته باشند و در این زمینه، بهترین راه کار آن است که پدر و مادر سعی کنند با یافتن منابع و مدارک علمی و موثق، اطلاعات و دانستههای خانوادشان را ارتقاء دهند و راهنمای معتمدی برای فرزندانشان باشند. هدایت سالم والدین و مربیان دلسوز بسیار ارزشمندتر از دوستیهای بحرانزا و مشکلآفرین است. (اینترنت)
به طور خلاصه آنچه والدین میتوانند در مورد مواد مخدر به فرزندشان بیاموزند، میتواند در زمینه پزشکی (آسیبهای بدنی ناشی از مواد، مثل: ابتلای به ایدز، هپاتیت و انواع بیماریهای قابل انتقال از طریق تزریق) یا روانشناسی (آسیبهای رفتاری ناشی از مصرف مواد مثل: بزهکاری، فحشا، جنایت، ...) یا حتی عواقب قانونی دستگیر شدن همراه با مواد مخدر و مسایل قضایی متعاقب آن باشد. آنها باید از همان ابتدا مواد را نپذیرند . آنها باید چنان تعلیم ببینند که اساساً هیچ گرایشی به مواد مخدر پیدا نکنند و با قاطعیت تمام ، دست رد به سینه دوستان و افراد ناباب جامعه بزنند. نوجوانان و جوانان میتوانند با استفاده از یادگیری مهارتهای زندگی و شیوههای حل مشکلات، راههای مقاومت و استقامت در برابر مصرف مواد را بیاموزند
باید در نظر داشت رهایی از تجربیات مکرر، بسیار دشوار و طاقت فرساست. گروهی دیگر از جوانان و نوجوانانی که شروع به مصرف مواد مخدر میکنند، اظهار میدارند که برای فرار از مشکلات و مسائل زندگی روزمره و داشتن احساسی بهتر از احساس فعلیشان دست به این کار زدهاند.
فرماندهی انتظامی غرب استان تهران-معاونت فرهنگی و اجتماعی
ارسال نظر