علت مرگ آتشنشانان پلاسکو چه بود؟ / پزشکی قانونی اعلام کرد
حوادث رکنا: در پنجشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۵، حادثهای دلخراش در تهران رخ داد و ساختمان پلاسکو پس از آتشسوزی فرو ریخت. در این حادثه ۱۶ آتشنشان و ۵ کسبه جان باختند. اکنون ۸ سال بعد، دکتر محمد جواد هدایتشده، رئیس تالار تشریح پزشکی قانونی تهران، از جزئیات شناسایی پیکرها و علت مرگ آتشنشانان میگوید
به گزارش رکنا، در روز پنجشنبه ۳۰ دی ماه ۱۳۹۵، خبری تلخ و غمانگیز همه شهروندان تهرانی را شوکه کرد. در این روز، ساختمان پلاسکو که در چهارراه استانبول واقع شده بود، دچار آتشسوزی شد و بهطور ناگهانی فروریخت. در این حادثه که جمعی از آتشنشانان و کسبه در آن حضور داشتند، پس از آواربرداری بیش از ۱۰ روزه، ۱۶ آتشنشان و ۵ نفر از کسبه جان خود را از دست دادند.
امروز که ۸ سال از این فاجعه میگذرد و هنوز درد و داغ از دست دادن این عزیزان برای خانوادههایشان تازه است، دکتر محمد جواد هدایتشده، رئیس تالار تشریح پزشکی قانونی استان تهران و متخصص پزشکی قانونی در خصوص این حادثه گفت: زمانی که این فاجعه رخ داد، من شیفت کاری در سازمان بودم و به محض دریافت خبر، با هماهنگی قضائی به محل حادثه اعزام شدیم. پس از ورود به محل حادثه و مسدود بودن مسیر توسط پلیس، پس از دو روز موفق به ورود به منطقه شدیم و در نهایت یک کانکس برای نظارت بر کار جمعآوری اجساد در اختیار ما قرار گرفت.
رئیس تالار تشریح پزشکی قانونی استان تهران با تأکید بر اهمیت حضور متخصصان پزشکی قانونی در محل حادثه بیان کرد: در چنین اتفاقات بزرگی، باید تیم متخصص پزشکی قانونی در صحنه حضور داشته باشند تا روند جمعآوری اجساد به درستی انجام گیرد. همچنین باید دقت شود که هر عضو بدن در بستهبندی مناسب قرار گیرد تا شناسایی افراد با مشکلات کمتری همراه باشد.
هدایتشده در ادامه گفت: از آنجا که آتشنشانان لباسهای فرم خاص خود را پوشیده بودند، شناسایی آنها نسبت به سایر افراد بسیار آسانتر بود. علت مرگ بسیاری از آتشنشانان نیز بر اثر شوک حرارتی ناشی از دمای بالا بود که منجر به ایست قلبی و سپس مرگ شد. لباسهای آتشنشانان طراحی شدهاند تا تبادل حرارتی از بیرون به داخل کاهش یابد، بنابراین در حالی که بدن آنان در لباسها سالم بود، اما به دلیل شوک حرارتی، جان خود را از دست دادند.
این پزشک قانونی همچنین در توضیح علت مرگ آتشنشانان گفت: شوک حرارتی به دمایی اطلاق میشود که در آن لحظه، دمای بدن بهطور ناگهانی بالا میرود و این مسئله موجب ایست قلبی و مرگ فرد میشود. شناسایی آتشنشانان به دلیل داشتن علائم هویتی در لباسهایشان و امکان شناسایی چهره، به سرعت انجام شد.
دکتر هدایتشده در ادامه بیان کرد: "در همان ساعات اولیه پس از فروریختن ساختمان، فرضیات مختلفی مبنی بر شنیدن صدای زندهماندن افراد از زیر آوار و تماسهای تلفنی آنها با خانوادهها مطرح شده بود، اما تحقیقات ما نشان داد که بیشتر آتشنشانان بلافاصله پس از وقوع حادثه جان خود را از دست دادهاند و این فرضیات رد شدند."
وی افزود: در این میان، یکی از آتشنشانان که سر تیم گروه بود و مسنتر از دیگران بود، بر اثر اصابت جسم سخت به سر کشته شد و البته او هم بلافاصله پس از آن آسیب جان خود را از دست داد و هیچگونه ارتباطی با افراد خارج از محل حادثه نداشت.
در نهایت، این گزارش نشان میدهد که حادثه پلاسکو علاوه بر خسارات انسانی، بهویژه در حوزه آتشنشانان و کسبه، همچنان در یادها باقی مانده است و داغ از دست دادن این عزیزان بر دل خانوادههایشان سنگینی میکند.
ارسال نظر