LNG چیست؟ + فیلم
حجم ویدیو: 21.00M | مدت زمان ویدیو: 00:02:53

 LNG مخفف  Liquefied Natural Gas است. هر شهروندی حداقل یک بار نام گاز طبیعی مایع را شنیده است. گاز طبیعی مایع همان LNG است. LNG روش مناسبی است که بتوان در مسیرهای طولانی که حمل و نقل و انتقال خطوط لوله برای گاز طبیعی وجود ندارد، آن را به شکل مایع انتقال داد. امروزه برای بسیاری از کشورها، گاز طبیعی منبع انرژی حیاتی به شمار می آید. ایالات متحده آمریکا، یکی از بزرگ ترین تولید کنندگان LNG است. در ادامه شما را با LNG بیشتر آشنا می کنیم.

به گزارش رکنا، این گاز توانسته است انرژی اولیه ایالات متحده را به خوبی تامین کند.

LNG برای انتقال و ذخیره بهتر با روش خنک کنندگی به شکل مایع درآمده و حجم آن حدود ششصد بار کم تر از حالت گازی آن است.

این روش کمک می کند که گاز طبیعی مایع شده به خوبی در مناطقی که امکان انتقال خطوط لوله وجود ندارد، ارسال شود.

بدین ترتیب برای کشورهایی که از منطقه های تولید فاصله داشته و لوله کشی به صورت مستقیم برای آن ها وجود ندارد، می توانند با LNG به گاز طبیعی دسترسی داشته باشند. به طوری که در حالت مایع، با تانکرهای مخصوصی منتقل شده و در سراسر جهان توزیع می شود.

در ترمینال ها، گاز مایع شده به شکل اولیه خود و گاز برگردانده شده و با استفاده از شبکه های توزیع، به مصرف کنندگان انتقال داده می­ شود.

روش های انتقال LNG

برای آن که بدانید روش های انتقال LNG چیست، می توان گفت هنگامی که قرار است در حجمی بالا و از طریق اقیانوس ها گاز طبیعی مایع انتقال یابد، از کشتی هایی که مخازن دو جداره دارند، استفاده می شود تا هم عایق مناسبی برای این ماده ارزشمند باشد و هم ایمنی های لازم صورت بگیرد اما هنگامی که کشتی ها به بنادر تحویل LNG می رسند، گاز طبیعی مایع به مخازن ذخیره سازی که آن ها نیز عایق بسیار مناسبی دارند، انتقال یافته و در آن ها بارگیری صورت می گیرد. بدین ترتیب گاز طبیعی برای ورود به شبکه های توزیع آماده بوده و به صورت گاز انتقال خواهد یافت.

از سویی دیگر هنگامی که قرار باشد حمل LNG در حجم و فواصل کم تری صورت گیرد، از کانتینرهایی استفاده می شود که در کامیون ها قرار گرفته و گاز طبیعی مایع در مقیاس های کم تر انتقال و ارسال می شود. این نوع تجارت LNG امروزه بسیار در حال رشد است.

این کانتینر ها لازم است که به مخازن برودتی مجهز بوده و بتوانند گاز طبیعی را به شکل مایع ذخیره نمایند تا در بازارهای مخصوص تحویل داده شود.

 فرآیند و مراحل تولید LNG چیست؟

تصفیه سازی

ابتدا برای انجام تصفیه و جداسازی جامد و مایع گاز طبیعی، گاز از ایستگاه ها به مخازن LNG وارد می شود.

این کار به این دلیل است که از ایجاد کف در زمان عبور اسیدهای گازی از فیلترها جلوگیری به عمل آید.

گازهای اسیدی مانند CO2 و H2O توسط محلول آمین در ستون های جذب، جدا می شوند.

جداسازی و حذف CO2 باعث می شود که از میزان قابل توجهی یخ زدن در حین عملیات مایع سازی ممانعت به عمل آید.

سپس توسط سیستم تبرید آمونیاک، آب اشباع شده برای جدا سازی خنک می شود.

این آب خنک و مایع، دارای آمین است، جهت جریان برگشتی، به ستون های جذب بازگردانده می شوند.

این واحد می تواند جریان را تا میزان مجازی آب زدایی کند.

در این واحد سه دستگاه وجود دارد که دو دستگاه مطابق با فرآیند جذب عمل نموده و سومین آن ها باعث ایجاد فشار لازم برای فرآیند می شود.

در ادامه مسیر، جریان به واحد جداسازی جیوه می رسد.

لازم است که پیش از ورود به واحد مایع سازی، تمامی جیوه موجود از ترکیبات حذف شود.

در مرحله نهایی، هیدروکربن هایی مانند بنزن و پنتان حذف می شوند.

البته میزان مجازی از این مواد به جهت ممانعت از یخ زدگی وجود دارد.

تبرید آمونیاک

نقش آمونیاک در مسیر آماده سازی LNG چیست؟

می توان گفت این ماده یک مبرد طبیعی است که در مقایسه با اتانول و پروپان، کاربردهای بیشتری دارد.

به عبارتی آمونیاک در فرآیندهای تبرید، جایگزین بسیار مناسبی در مقایسه با سایر مبردهاست.

در سیستم تبرید آمونیاک، از یک یا دو واحد به هم پیوسته استفاده می شود.

تجهیزات تبرید دارای دو توربین بخار هستند که به صورت موازی واقع شده و از گازهای بازیافتی در سیستم برای عملکرد خود استفاده می کنند.

این سیستم تاثیر مثبتی را ایجاد کرده و به صورت مستقیم باعث می شود دما ثابت نگاه داشته شده و مانع تخریب دستگاه ها و تجهیزات این فرآیند می شود.

مایع سازی

در این قسمت است که گازی که وارد می شود، از دمای 8- درجه سانتی گراد به 162- رسیده و به خوبی خنک شده و به مایع تبدیل می شود.

در این بخش مایع سازی که مطابق با فرآیند SMR می باشد، بخار فشرده سازی شده و با کمک مبردهایی که دارای هسته های منحنی بوده و مبدل های آلومینیومی خنک و مایع می شوند. این سیستم را جعبه سرد نیز می گویند.

پس از آن جریان به یک جدا کننده وارد می شود تا حالت های دوفازی به کلی از جریان خارج شود.

این جریان مجدد وارد جعبه سرد شده و دمایع آن به 162- رسیده و مایع می شود.

نهایتا در این مرحله LNG یا گاز طبیعی مایع شده وارد مخازن ذخیره سازی می شود.

همچنین در قطارهای LNG دو سیستم وجود دارد که به صورت موازی واقع شده و دستگاه هایی همچون کمپرسور، جعبه سرد و کولر را شامل می شود.

انواع مخازن ذخیره سازی LNG چیست؟

در مخازن نوع اول، یک مخزن در مخزن دیگری واقع می شود. وظیفه مخزنی که در داخل واقع شده است و از جنس فولادهایی از ترکیب نیکل ساخته می شود،

نگه داشتن مایع در دمای بسیار پایین است اما مخزن خارجی به طور معمول نقش عایق را داشته و عمدتا از جنس کربن استیل ساخته می شود.

همچنین به جهت حفظ ایمنی و جلوگیری از نشتی های احتمالی، تمامی عملیات های ورود و یا تخلیه LNG از سقف مخازن single tank صورت می گیرد.

مخازن نوع double tank

این مخازن بسیار شبیه مخازن نوع اول هستند و تنها تفاوت آن ها این است که قابلیت مخزن خارجی نیز همانند مخزن داخلی بوده و در شرایطی که مسئله نشتی در مخزن داخلی به وجود آید، مخزن خارجی از گاز طبیعی مایع، نگهداری خواهد کرد.

مخازن نوع full tank

این نوع از مخازن، با پیش بینی کامل، مسیرهای نشتی گاز، تولید و ساخته شده اند. به عبارتی مخازن خارجی، خود مانع از ایجاد نشتی و خروج گاز طبیعی مایع از مخزن داخلی هستند و ایمنی این نوع از مخازن در حمل و نقل LNG بسیار بالاتر خواهد بود.