نخستین اعلام رسمی ضرر کرونایی اقتصاد ایران به روایت وزیر

به گزارش رکنا، «فرهاد دژپسند» روز یکشنبه در صحن علنی مجلس با تشریح شرایط اقتصادی کشور، با اشاره به تحریم صادرات نفت، افزود: حتی اگر صادرات نفت بدون تحریم و مشکل انجام شود، باز هم به همه منابع، دسترسی نخواهیم داشت، بنابراین امسال باید بودجه غیرنفتی را تجربه کنیم که ویژگی آن تکیه بر درآمدهای مالیاتی است.

ساماندهی درآمدهای مالیاتی

وزیر اقتصاد اضافه کرد: در سال گذشته، برخلاف سال‌های پیشین، بیشتر از مبلغ مورد انتظار، درآمد مالیاتی داشتیم در حالی که به علت کرونا، برخی امهال‌ها در نظر گرفته شد.

دژپسند با اشاره به اقدامات انجام شده برای ساماندهی درآمدهای مالیاتی گفت: از جمله تدابیر این بود که جریمه‌های تاخیر در پرداخت مالیات را بخشیدیم و ترغیب کردیم که افراد مالیات را بدهند که از طریق آن ۱۰ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی دریافت شد.

وی با بیان اینکه به دنبال فشار به مودیان خوش حساب نیستیم، ادامه داد: نمی‌خواهیم مودیان مالیاتی گرفتار مشکلات شوند، بر این اساس، در شرایط شیوع کرونا برای مودیان درخواست امهال کردیم.

وزیر اقتصاد تصریح کرد: برای تحقق درآمدهای تمیز و سالم مالیاتی، قصد نداریم که تولیدکنندگان و مودیان خوش حساب، تحت فشار قرار گیرند.

دژپسند اظهار داشت: درباره معافیت‌های مالیاتی نیز گفت: به دنبال کاهش و ساماندهی هوشمند معافیت های مالیاتی وی هستیم.

استقراض دولت از بانک مرکزی

وی با تاکید بر پرهیز از استقراض از بانک مرکزی گفت: یک نگرانی وجود دارد که آیا دولت برای تامین مالی به استقراض از بانک مرکزی روی می آورد یا نه؟

وزیر اقتصاد تاکید کرد: برنامه جامعی داریم که متوسل به این امر نشویم. پس از موضوع مالیات و واگذاری‌ها، یک اجازه ای را نیز برای تامین مالی داریم که آن، استقراض از مردم و بخش خصوصی است.

دژپسند افزود: آثار استقراض از بانک مرکزی زیانبار است و لذا تمایل نداریم که به آن تن دهیم. بازار سرمایه امروز به بلوغ رسیده است که می توان از آن بهره گرفت.

وی یادآور شد: تجربه موفقی را به تازگی در واگذاری‌ها داشتیم که می‌توانیم تا پایان امسال از این تجربه استفاده کنیم.

وزیر اقتصاد با اشاره به خسارت های کرونا به اقتصاد کشور گفت: بیماری کرونا ۱۵ درصد به جی. دی. پی کشور (تولید ناخالص داخلی) خسارت زد.

دژپسند یادآور شد: رشد اقتصادی کشور در سال گذشته با احتساب نفت، منفی بوده که برای بهبود شرایط اقتصادی باید به سیاست‌های تحریک تقاضا روی آورد.

وزیر اقتصاد با برشماری راه های جایگزین درآمدهای نفتی، گفت: خزانه داری کشور به گونه‌ای برنامه‌ریزی کرده که ۱۰۰ درصد بودجه عمرانی پرداخت شود.

دژپسند اضافه کرد: همچنین باید تلاش کنیم که هزینه‌ها نیز مدیریت شود که البته راحت نیست زیرا برخی هزینه ها، ساختاری است.

لزوم افزایش نرخ بهره‌برداری از ظرفیت‌های موجود

وزیر اقتصاد با اشاره به نامگذاری سال 99 به نام سال جهش تولید، گفت: در این شرایط باید به رونق و جهش تولید توجه کرد. تحقق این هدف، باعث تحرک سایر بخش ها و زمینه ساز رفع بیکاری و مدیریت تورم خواهد بود.

دژپسند اضافه کرد: برای رسیدن به رشد اقتصادی پایدار و اشتغال‌زا، در همین شرایطی که با تحریم مواجه هستیم باید به دو مساله توجه کنیم که اول، سرمایه‌گذاری برای ایجاد ظرفیت جدید تولید و دوم، سیاست گذاری برای بالا بردن نرخ بهره‌برداری از ظرفیت های موجود است.

وی افزود: باید به طور کامل از ظرفیت‌های موجود استفاده کنیم که از طریق آن، افزایش عرضه تحقق می‌یابد که باعث تامین نیاز داخل و افزایش صادرات و تامین منابع ارزی صورت می‌گیرد.

وزیر اقتصاد خاطر نشان کرد: نرخ بهره‌برداری از ظرفیت های موجود حدود 55 درصد است که اگر به 75 تا 80 درصد افزایش یابد، به جهش مناسب در تولید دست خواهیم یافت.

دژپسند با بیان اینکه سیاست دیگر باید تمرکز روی سرمایه‌گذاری باشد، اضافه کرد: در هشت سال گذشته، در برخی سال‌ها رشد سرمایه‌گذاری منفی اما در بیشتر سال‌ها رشد مثبت بوده است.

وی با اشاره به شرایط تورم، اظهار داشت: مدیریت تورم در ایران شرایط خاص خود را دارد. بخشی از تورم ناشی از فشار هزینه است.

دژپسند در ادامه به واردات اشاره کرد و گفت: بخش زیادی از واردات ما مربوط به کالاهای واسطه ای و سرمایه است که رشد نرخ ارز باعث افزایش هزینه تمام شده کالا می شود.

وزیر اقتصاد افزود: در سال‌های اخیر سرمایه‌گذاری در ماشین‌آلات افت زیادی داشته است که باید به آن توجه داشت.

وی با اشاره به فشارهای دشمنان، گفت: دشمن از تمام تجربه و توان خود برای مسدود کردن ورود منابع به ایران خودداری می‌کند به طوری که از تحریم صادرات نفتی، تحریم نقل و انتقال مالی، تحریم صادرات غیر نفتی و ... استفاده کرده است.

دژپسند اضافه کرد: ما در این شرایط باید تمام تلاش ها را معطوف کنیم به این مساله که تامین منابع فقط به منابع خارجی، منحصر نشده و از ظرفیت‌های داخلی به صورت یک بسته سیستمی استفاده شود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.