نیروگاه‌های کلاسF ؛ گامی در مسیر افزایش بازده/فولاد مبارکه در مسیر خودتامینی

به گزارش رکنا از اصفهان؛ همایش سالانه کاربران توربین‌های گازی با تمرکز بر نیروگاه‌های کلاس F با محوریت چالش‌های صنایع نیروگاهی به میزبانی فولاد مبارکه برگزار شد.

علی نیکبخت، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی نیروگاه های ایران (اصنا) در این همایش در خصوص دلایل ناترازی‌های جدی صنعت برق تصریح کرد: رشد فزاینده تقاضا، عدم توسعه متناسب زیرساخت‌ها، کاهش شدید سرمایه‌گذاری‌ها، فرسودگی، عدم تعمیرات و نگهداری تجهیزات از دلایل اصلی ناترازی انرژی برق است.

ناترازی می‌تواند به بحرانی بزرگ‌تر تبدیل شود

نیکبخت خاطرنشان کرد: این وضعیت هشداری جدی است که نشان می‌دهد بدون اصلاحات عمیق و سیاستگذارای مدبرانه ممکن است این ناترازی‌ها به بحرانی‌های بزرگ‌تری تبدیل شود.

رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی نیروگاه های ایران (اصنا) اضافه کرد: مشکلات اقتصادی صنعت برق به ویژه در بخش تولید باعث شده این صنعت به جای تمرکز بر روی برنامه‌های استراتژیک و توسعه‌ای صرفاً به رفع نیازهای روزمره خود بپردازد که این وضعیت نه تنها موجب کاهش توانمندی در اجرای پروژه‌های نوسازی و بهسازی شده بلکه تلاش برای افزایش راندمان و کاهش آلاینده‌های زیست محیطی که در برنامه‌های توسعه به صورت منظم به آنها اشاره شده، را به تأخیر انداخته است.

IMG_20241217_231323_255لزوم توجه به راندمان در وضعیت ناترازی

همچنین محمد نصیری دبیر همایش سالانه کاربران توربین‌های گازی و رئیس نیروگاه‌های فولاد مبارکه در این رویداد گفت: اصنا سالانه همایش توربین‌های گازی را برگزار می‌کرد که امسال هیئت مدیره تصمیم گرفت که تمرکزی روی توربین‌های کلاس F داشته باشد که دلیل آن ارتباط با موضوع ناترازی است.

وی افزود: امروز کلمه «ناترازی» را همه می‌شنویم و زمانی که سوخت کم داریم، راندمان مهم می‌شود و در بحث راندمان باید ماشین پربازده برای ما مهم باشد. حدود 15 توربین کلاس F در کشور داریم که هر کدام 300 مگاوات ظرفیت اسمی دارد و حدود 5 درصد از ظرفیت توان اسمی کشور را تشکیل می‌دهد که این موضوع در اصنا مطرح شد.

دبیر همایش سالانه کاربران توربین‌های گازی ادامه داد: فولاد مبارکه از سال ۱۴۰۰ پروژه توربین‌های کلاس F خود را با همکاری گروه مپنا آغاز کرد و امسال توربین‌ها در مدار قرار گرفت و تابستان نقش مؤثری در حفظ تولید فولاد مبارکه به عنوان یک صنعت مادر داشت.

رئیس نیروگاه‌های فولاد مبارکه تصریح کرد: با توجه به اهمیت موضوع توربین برای مدیرعامل فولاد مبارکه و چالش‌های راه‌اندازی این توربین‌ها، با دید مثبت به این موضوع واکنش دادند و فولاد مبارکه با دغدغه حل مشکلات این توربین‌ها در آینده و لزوم هم‌افزایی در حوزه بومی‌سازی و تأمین قطعات مورد نیاز، میزبانی همایش را پذیرفته است.

IMG_20241217_231326_840فولاد مبارکه در مسیر خودتامینی برق

همچنین غلامرضا سلیمی معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه در این همایش اظهار کرد: در حال حاضر ناترازی گاز به شدت احساس می‌شود و روی بسیاری از صنایع تاثیر گذاشته است و روی صنعت فولاد تاثیر زیادی دارد و منجر به توقف تمام ۱۲ کارخانه تولید آهن اسفنجی موجود در فولاد مبارکه شده است.

معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه ادامه داد: در این زمینه صنایع می‌توانند با هم‌افزایی و تصمیم سازی برای نهادهای حاکمیتی ورود کنند و این گامی است که صنایع می‌توانند در رفع این مشکل بردارند که در این مسیر تعدادی از نهادهای حاکمیتی کنار صنعت بودند و امروز این همایش نیز می‌تواند گامی در این مسیر باشد.

 سلیمی ادامه داد: فولاد مبارکه تصمیم گرفته است که در تأمین منابع انرژی، سیاست خود تأمینی را در پیش گیرد و چه بسا بسیاری از شرکت‌های بزرگ مانند فورد و سامسونگ نیز همین رویه را در پیش گرفته‌اند؛ در واقع زمانی که به مرحله توسعه یافتگی رسیدند و توان تولید دارند اما زیر ساخت ندارند، خود به فراهم‌سازی زیرساخت اقدام کردند.

وی تفکر تولید و توسعه را مهم دانست و افزود: یک نیروگاه سیکل ترکیبی کلاس F در فولاد مبارکه وجود دارد و نیروگاه خورشیدی نیز امروز ۴۰ مگاوات انرژی را به شبکه تزریق می‌کند و درواقع امسال فولاد مبارکه با برق تولیدی خود، تابستان را سپری کرد و اگر این اقدامات انجام نمی‌شد فولاد مبارکه نیز مانند سایر صنایع متوقف می‌شد.

معاون بهره‌برداری شرکت فولاد مبارکه خاطر نشان کرد: حدود ۱۴ ماه از زمان انعقاد قرارداد نیروگاه سیکل ترکیبی کلاس F تا رسیدن به تولید، زمان صرف شد که رکورد آن در کشور زده شد؛ بنابراین می‌شود در این کشور و با وجود تحریم‌های ظالمانه کارکرد و نیروگاه سیکل ترکیبی کلاس F تأسیس کرد و تنها به یک اراده مدیریتی نیاز داریم و باید بخواهیم تا کارها انجام شود.

ادامه قطعی گاز مشکلات جدی ایجاد می‌کند

همچنین محمد اولیا مدیرعامل گروه مپنا در این همایش اظهار کرد: شرکت مپنا توربین ۱۹۵ تا ۲۲۰ مگاوات در وریئشن‌های مختلف را ساخته که همان راندمان ۳۰۰ مگاواتی را در نیروگاه سیکل ساده و سیکل ترکیبی کلاس F را دارد.

وی با بیان اینکه توسعه نیروگاه‌های کلاس F به شکل‌های مختلفی از سال ۱۳۹۴ در کشور مورد توجه قرار گرفته افزود: بهره‌برداری از این نیروگاه در سال ۱۳۸۲ انجام شد، در توسعه فناوری و ساخت برای احداث نیروگاه‌های کلاس F این کار از تجهیزات جانبی هم در نیروگاه‌هایی که گروه مپنا احداث کرد و هم نیروگاه‌های دیگری که بهره‌برداران و مالکان دیگر دارد، شروع شد. 

مدیرعامل گروه مپنا با اشاره به اینکه این شرکت راه‌اندازی نیروگاه‌های کلاس F را در نیروگاه‌های هنگام، فولاد مبارکه و سهند اجرائی کرده و برای بومی‌سازی مهندسی و ساخت آنها اقدام کرده است، اضافه کرد: برای ژنراتورهای نیروگاه‌های کلاس F لیسانس زیمنس را دریافت کردیم و شرکت پارس مپنا از یک سال گذشته در این زمینه نسبت به ساخت اقدام کرده است، اما توان این توربین کم است و نیاز به فضای کمتر و سرمایه‌گذاری کمتر از مزایای این توربین‌ها است و چنانچه نیاز به توان بالاتر باشد می‌تواند از تعداد بیشتر توربین استفاده کند. 

وی با بیان اینکه این مشکل از ۱۵ سال پیش و با کاهش گردش نقدینگی در صنعت برق در کشور آغاز شده است، تاکید کرد: ادامه روند قطعی گاز علاوه‌بر کاهش و بعضاً توقف خطوط تولید دیگر این شرکت، پاسخ‌گویی به تعهدات صنایع پایین‌دستی و تأمین مواد اولیه پروژه‌های متعدد زیربنایی و زیرساختی، صنایع خودروسازی، لوازم‌خانگی و... را دچار مشکل جدی و تأخیر چندماهه در تحویل محصول به مشتری خواهد کرد.