مسافری از شیکاگو برای پست وزارت / موافقان و مخالفان مدنیزاده چه میگویند؟
رکنا سیاسی : دو نکته به صورت محوری برای نقد انتخاب احتمالی مسافری از شیکاگو برای پست وزارت اقتصاد مطرح است. اول این که او در آمریکا درس خوانده و دوم این که سابقه اجرایی در کارنامه خود ندارد و اهل تئوری است.

شنیدهها حاکی از آن است که سیدعلی مدنیزاده ، رئیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف به گزینه اصلی دولت پزشکیان برای معرفی به مجلس به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد تبدیل شده است. واکنشهای مثبت و منفی به این نام و کنار رفتن گزینههای دیگر نیز این احتمال را بیشتر میکند. در حال حاضر مدنیزاده موافقان و مخالفانی جدی به خصوص در میان جناحهای موافق و مخالف دولت دارد.
فرزند او متولد آمریکاست
سارا فلاحی، نماینده مجلس در فیلمی که امروز رسانه منتقد دولت «اقتصاد ۱۲۰» منتشر کرد، میگوید: «وزارت اقتصاد خیلی وزارتخانه مهمی است و رئیسجمهور فردی را زودتر معرفی کند. شنیدم فردی مورد نظرشان بوده و او هم بچهاش متولد آمریکا بوده، شناسنامه آمریکایی داشته و اگر بیاید غیرقانونی است. سریعاً یک تصمیمی گرفته شود و فردی را آنجا بگذارند، مقتدر باشد، فرافکن نباشد و سیاسیکاری نکند. کار اقتصادی کند و تلاشش این باشد که وضعیت اقتصادی ما را از نقطه الف به نقطه ب برساند. وقتی برای دولت مهم نباشد، پیام خوبی برای مردم نیست. در صورتی که اگر دولت آب در دست دارد باید بگذارد زمین و وزیر اقتصاد را تعیین تکلیف کند. ما نمایندهها در حال حاضر در استانها مشکلات اقتصادی داریم و نمیدانیم به چه کسی مراجعه کنیم. »
نخبه یا نفوذی؟
حسین صمصامی، اقتصاددان و نماینده مجلس یکی از مخالفان جدی مدنیزاده محسوب میشود. او طی روزهای گذشته حداقل دو بار به این گزینه واکنش منفی نشان داد. او با انتشار یک فیلم در فضای مجازی نوشت: «نوشین هاشمی از بنیاد Hand و مرتبط با بنیاد آمریکایی صهیونیستی راکفلر از انتخاب دانشجویان نخبۀ ریاضی برای تربیت اقتصادی سخن میگوید. علی مدنی زاده نیز به عنوان نخبۀ ریاضی دانشگاه شریف، از طریق این بنیاد و بدون تحصیل پایهای علم اقتصاد، در مکتب شیکاگو دکترای اقتصاد گرفت.» او از هشتگ شبکه نفوذ برای این پست استفاده کرد.
او سپس در پست دیگری نوشت: «آیا دکتر مدنی زاده را نفوذی میدانیم؟ خیر، ایشان را جوانی متدین و نخبه میدانیم، اما بارها در کلاسهای درسی هم عرض کردم: علم اقتصاد، ریاضیات و حسابداری نیست، بلکه از علوم انسانی و علم تحلیل رفتار است و باید مبانی آن را به شکل پایهای با توجه به معرفتشناسی، هستیشناسی و انسانشناسی یاد گرفت.
متاسفانه شبکۀ نفوذ غرب، جوانان نخبۀ ما را از دانشگاههای برتر و صنعتی کشور بورسیه کرده و عمدتاً در حوزۀ علوم انسانی تحت تعلیم مبانی خود قرار میدهند. این جوانان پس از بازگشت به کشور، تحت تاثیر مبانی علمی جهتداری که به آنها آموزش داده شده، در پستهای کلیدی قرار میگیرند و آن آموزهها را میخواهند در کشور پیادهسازی کنند و ایشان احتمال نمیدهد که برای چنین هدفی توسط دشمنان آموزش دیده است.»
او در نهایت با انتشار یک تصویر و استفاده از هشتگ نفوذ، آخرین واکنش خود را نیز در شبکههای اجتماعی منتشر کرد: «کشوری که دارو را برای کودکان ما تحریم، دانشمندان هستهای و سرداران نظامی ما را ترور و با ایجاد اتاقهای جنگ، شدیدترین تحریمها را بر اقتصاد ما اعمال میکند و با تزریق درد بین مردم و نظام فاصله میاندازد، آیا منطقی است برای پیشرفت اقتصاد ما نیروی انسانی تربیت کند؟»
بیشتر تحقیق خواهم کرد
مالک شریعتی نیاسر، نماینده تهران در مجلس واکنش کوتاهی به طرح نام مدنیزاده نشان داد. او نوشت: «۱. سیدعلی مدنیزاده را به نخبگی، دیانت و سلامت میشناسم. ۲. به تعداد اقتصاددانها، رویکرد اقتصادی وجود دارد؛ ترجیح میدهم اگر معرفی شد، مجموعه نظراتش را از خودش بشنوم. ۳. درباره صلاحیتهای مهم دیگر نیز تحقیق خواهم کرد.»
همتی به توان ۲
امیرحسین ثابتی منفرد، دیگر نماینده تهران بدون نام بردن از مدنیزاده نوشت: «براساس برخی اخبار، دولت قصد دارد فردی را به عنوان وزیر اقتصاد معرفی کند که به لحاظ دیدگاههای اقتصادی غلط، همان همتی به توان ۲ است، با این تفاوت که سابقه اداره هیچ دستگاه و نهادی را هم نداشته است. آقای پزشکیان! کشور فرصتی برای آزمون و خطای جدید ندارد، فردی را معرفی کنید که برخلاف همتی اولویتش احیای حاکمیت ریال، افزایش قدرت پول ملی و مبارزه با رانت خواران، مستکبران داخلی و بریز و بپاشهای دستگاههای دولتی باشد.»
ما علاف نیستیم
روحالله ایزدخواه، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در یکی از مصاحبههای خود اینگونه گفت: «دولت پیش بینی نمیکرد که مجلس در قضیه وزیر اقتصاد جدی باشد، گمان می کردند یک لابی معمولی است. منتهی مجلس تصمیم جدی خود را گرفت، باید این کار میشد. آن زمان به گمانم رئیس جمهور ناراحت شد از دست مجلس و این تاخیر برای معرفی وزیر جدید که افتاد [به خاطر این موضوع بود]. هر گزینهای که معرفی شود حتما باید تعهد بدهد که این رویه را تغییر دهد اگر قرار باشد گزینهای بیاید که همین مسیر را ادامه دهد ما که علاف نیستم وقت خودمان و مردم را بگیریم.
انتظارمان قاطعانه این است که دولت تغییر رویکرد بدهد و فردی را بفرستد که حتما این مسیر را اصلاح کند، بحث کاهش نرخ ارز، مهار تخلفات روزمره بانکی در ستور کار قرار دهد. هرکسی که باشد قطعا بدانید که با همان چارچوبی که همتی را استیضاح کردیم با همان چارچوب او را بررسی
می کنیم. توصیه بنده به پزشکیان این است که دایره کارشناسی تان را بازتر کنید، حتما اقتصاددانان بهتری در کشور هستند که نگاهشان مکتب شیکاگو و آنگلوساکسون و لندنی نیست و همه چیز را در افزایش قیمتها خلاصه نمیکنند.»
ظرفیت استفاده از نخبگان
صادق الحسینی، کارشناس اقتصادی در واکنش به تخریب مدنیزاده نوشت: «فکر میکنم ساختار سیاسی ما هنوز ظرفیت لازم برای استفاده از نخبگانش مثل مدنیزاده را نداره، اما باید با تمام توان از حضور نخبگان به جای پخمگان حمایت کرد. همین که ۱۷ سال قبل صمصامی مزرعه آخوند بدون سابقه بعنوان وزیر مطرحه و امروز مدنیزاده (حتی اگر وزیر نشه) خودش نشونه پیشرفته.»
تجربه یک همکاری
عضویت در هیئت عامل سازمان فناوری اطلاعات ایران در دوران وزارت محمدجواد آذری جهرمی، یکی از سوابق مدنیزاده است. امیر ناظمی، معاون وزیر وقت و رئیس این سازمان بین سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۰ پس از طرح نام مدنیزاده در توئیتر نوشت: «چرا علی مدنیزاده برایم بسیار قابل احترام است؟
زمانی که از علی مدنیزاده عزیز خواستم تا عضو هیات عامل «سازمان فناوری اطلاعات ایران» شود، در صحبتهایی طولانی از من خواست تا استراتژیها و دیدگاههایم را با او طرح کنم، و به شرطی که او مخالفشان نباشد، همراه خواهد شد. در حقیقت پرسش اصلیاش آن بود که چرا از او به عنوان اقتصاددان، چنین درخواستی کردهام؟
پاسخ من روشن بود:
۱. حوزه فینتک
۲. سیاست پول دیجیتال خصوصا CBDN
۳. و مهمتر از همه: مسائل مالی اکوسیستم، از بودجه دولتی تا تامین مالی از بورس تا نهادهای سرمایهگذاری مانند VC و Crowdfund
در نهایت علی پذیرفت. اما برای حکم اعضای هیات عامل سازمان فناوری باید ۵ عضو کابینه نیز امضا میکردند، از جمله «وزیر اقتصاد» و «رییس سازمان برنامه.» وقتی این دو نفر میخواستند موافقت کنند، هر دو اظهار کردند که به علی مدنیزاده، معاونت سازمان و معاونت وزارت افتصاد را پیشنهاد دادهاند، اما او نپذیرفته است! آنجا بود که بیشتر به همکاری با او افتخار کردم. او برخلاف رویه معمول، انسانی توسعهگرا بود که نه شیفته سمت و صندلی بود و نه میخواست هر کاری را (حتی اگر دانش آن را نداشته باشد) بپذیرد. سالهای همکاری با مدنیزاده برایم فرصت یادگیری از دانش و اخلاق او بود، و پر از موفقیتهایی در توسعه اکوسیستم استارتآپی که او در تدوین سیاست اقتصادی و مالیاش نقش داشت.»
به صندلی اعتبار میبخشد
داوود سوری، اقتصاددان و استاد پیشین دانشگاه صنعتی شریف از طرح نام مدنیزاده برای تصدی وزارت اقتصاد استقبال کرد.
او با انتشار یک اینفوگرافیک از سوابق علمی و کاری مدنیزاده اظهار داشت: «شخصا به وی توصیه نمیکنم ولی اگر« سید» وزارت را بپذیرد از خودگذشتگی اوست و اعتبار بخشیدن به صندلی که بعد از مرحوم [سید محسن] نوربخش ساکنی لایق نیافته است. »
نوآوری در حکمرانی
سیدامیر سیاح، از مدیران وزارت اقتصاد در دولت سیزدهم و معاون فعلی اقتصادی و تنظیم مقررات مرکز ملی فضای مجازی از طرح نام مدنیزاده استقبال کرد. او ضمن بازنشر فیلمی از دیدار نخبگان و دانشگاهیان با رهبر انقلاب مربوط به مهر ۱۴۰۳ که مدنیزاده نیز یکی از سخنرانان آن بود، نوشت: «مهمترین ویژگی وزیراقتصاد آینده، باید نوآوری در حکمرانی برای حل مشکلات قدیمی اقتصاد ایران باشد. این ویژگی در دکتر مدنیزاده کاملا وجوددارد. سپردن اقتصاد ایران به ایشان خبرخوشی برای جبهه رقابت و کارآفرینی خواهد بود. »
منبع : فرارو
-
نقاشی کودکانه/درخت بکشیم + فیلم
ارسال نظر