جمالی:پلاسما فروشی منجر به کاهش اهدای خون می شود

به گزارش رکنا، مصطفی جمالی، روز سه‌شنبه در کنگره بین المللی طب انتقال خون ، با بیان اینکه بخش عمده‌ای از ملزومات انتقال خون در کشور تولید می‌شود، گفت: سازمان انتقال خون ایران در آستانه پنجاه سالگی تأسیس دستاوردها و توفیقات خوبی داشته است و بنا به اعلام سازمان بهداشت جهانی الگویی موفق از یک سازمان انتقال خون ملی است.

وی ادامه داد: مطابق با آخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی از سال ۲۰۰۷ اهدای خون در ایران صد درصد داوطلبانه می‌باشد وشاخص‌های سلامت خون در ایران همانند کشورهای پیشرفته با درآمد بالا است.

جمالی با اشاره به شکست حد نصاب شاخص اهدای خون در کشور، گفت: سال گذشته در کشور بیش از دو میلیون و ۳۰۰ هزار واحد اهدای خون داشتیم و برای اولین بار به شاخص اهدای خون ۲۷.۳ در هزار دست یافتیم و برای اولین بار تأمین نیاز مراکز درمانی به خون و فراورده‌های خون را از میانگین کشوری ۹۰ درصد در سالیان گذشته به ۱۰۰ درصد رساندیم.

وی در خصوص آزمایشات غربالگری ویروسی و گروه بندی خون در سراسر کشور با بیان اینکه تمامی مراحل به صورت اتوماسیون انجام می‌گیرد، افزود: غربالگری آنتی بادی و تعیین فنوتیپ گروه‌های خونی به صورت اتوماسیون راه اندازی شده و تا پایان سال جاری غربالگری آنتی بادی بر روی همه خون‌های اهدایی انجام خواهد شد همچنین امکان تعیین ژنوتیپ گروه‌های خونی در کشور فراهم شده است.

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران گفت: درصد خون کم لکوسیت از حدود ۲۵ درصد در سالیان گذشته به ۷۰ درصد رسید و برای نخستین بار در کشور آزمایش غربالگری مولکولی برای یک میلیون خون اهدایی در حال انجام است و تا پایان سال بر روی تمامی خون‌های اهدایی انجام خواهد شد.

جمالی افزود: روش بافی کت در کشور برای نخستین بار در یکی از استان‌های کشور انجام شد و برنامه ریزی برای جایگزینی این روش در سازمان انتقال خون در حال انجام است و برنامه ریزی‌های صورت گرفته به گونه‌ای است که انتقال خون پیش بیمارستانی در کشور به تدریج توسعه یابد.

وی با اشاره به عبور میزان پلاسمای استحصال شده از خون‌های اهدایی در سازمان انتقال خون از عدد ۱۸۰ هزار لیتر در سال به عدد ۳۰۰ هزار لیتر در سال گذشته، گفت: برنامه ریزی شده تا پایان سال به عدد ۳۵۰ هزار لیتر دست یابیم.

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، از پلاسما فروشی در بخش خصوصی انتقاد کرد و افزود: این روش ضمن به خطر انداختن سلامت اهداکننده و مصرف کننده داروهای مشتق از پلاسما، خطر کاهش اهدای داوطلبانه خون را در پی خواهد داشت.

جمالی در پایان با اشاره به برخی نگرانی‌های سازمان انتقال خون در همسایگی ایران، گفت: طبق آخرین گزارش سازمان انتقال خون، بخشی از کشورهای منطقه از حداقل‌های انتقال خون برخوردار نیستند و در زمینه اهدا و انتقال ایمن خون پیشرفت چندانی نداشته اند که این موضوع می‌تواند این بحث انسان دوستانه را در معرض خطر قرار دهد و امیدواریم در جلسات تخصصی با کشورهای عضو قدم‌های خوبی برای ایجاد حداقل‌های استقرار این مهم در این کشورها داشته باشیم.

 

وبگردی