خشکسالی گسترده کشور در ده سال اخیر/ خطر تورم حاد و سونامی بیکاری با بی توجهی دولت به کربن زدایی

به گزارش  رکنا، رئیس مرکز ملی پیش‌بینی وضع آب و هوا با بیان اینکه ایران از ۵۰ سال گذشته تاکنون درگیر روند صعودی دمای هوا است و  تا سال ۲۱۰۰ روند افزایشی دما را دارد خبر داده است:"در ۱۰ سال اخیر، اغلب مناطق کشور درگیر خشکسالی هستند. این تغییر اقلیم ناشی از انتشار گازهای گلخانه‌ای است."

سه استان بیشترین مهاجران اقلیمی را دارد

طبق تحقیقات رصد خانه مهاجرت ایران، سه استان خوزستان، لرستان و کرمانشاه بیشتر تب مهاجرت را دارا هستند و استان های تهران، البرز و یزد بیشترین آمار مهاجرت پذیری را دارند. 90 درصد علت این تب مهاجرت نیز به تغییرات اقلیمی و آسیب های معیشتی و زیستی آن بر می گردد به عبارتی این سیل مهاجرت ، حرکت مردمانی است که تغییرات آب و هوایی آنها را مجبور بهمهاجرت اقلیمی کرده است.

برنده امروز درآمد با سوخت فسیلی به زودی بازنده است

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، جنگ امروز و فردا جهان؛ نبرد انرژی است. در حال حاضر کشور در تولید گازهای گلخانه ای وضعیت اسفباری دارد و خیلی زود تغییر سبک استفاده از انرژی در جهان تغییر می کند و برنده امروز درآمد با سوخت فسیلی به زودی بازنده در آمد سالهای آینده خواهد بود و از حرکت اقتصاد نیز جا می می ماند.

تا هشت سال آینده کشور دیگر راهی برای اصلاح نخواهد داشت

کشور در وضعیت اسفباری از نظر تولید گازهای گلخانه ای است.اگر سریعا اقدامات اصلاحی شروع نشود،تا هشت سال آینده، احتمالا کشور دیگر راهی برای اصلاح نخواهد داشت.لزوم  نیروگاه‌های انرژی تجدیدپذیر به جای نیروگاه های برقی و جایگزینی تمام خودروها با خودرو برقی است. ادامه وضعیت فعلی،بحران جدی برای زیست ایرانیان و اقتصاد فردای کشور است.

گرمایش بدون انتشار دود فسیلی و با انرژی سبز و حمل و نقل الکتریکی به حتم آسان نخواهد بود ولی باید عملی شود و چاره ای جز حرکت در این مسیر نیست و توقف در شرایط فعلی و ادامه تولید گازهای گلخانه ای به زودی  ایران را در اقتصاد جهان منزوی خواهد کرد و بحران جدی و خطرناکی از نظر اقتصادی برای ایران شکل خواهد گرفت ضمن اینکه زیست انسانی و حیوانی و گیاهی در این بخش از کره زمین نیز در موقعیت اضطراری قرار خواهد گرفت.

سه وزارتخانه و قوه قضائیه به میدان بیایند

نکاتی که در این مسیر باید مورد توجه قرار گیرد به سه وزارتخانه کشور یعنی وزارت صمت، وزارت نیرو و وزارت ارشاد بر می گردد. شاید سوال این باشد که  چرا ارشاد؟ به این علت که باید اول پذیرش و آگاهی در مورد تغییر از فضای انرژی فسیلی به انرژی تجدید پذیر در بین مردم شکل بگیرد. موفقیت انرژی سبز در وهله اول به تمایل مردم برای پذیرش این فناوری بستگی دارد .

از سوی دیگر قانونگذاران نیز باید به میدان بیایند. جایگزین‌های تجدیدپذیر باید نسبت به نفت، زغال‌سنگ و گازی که ما به آن‌ها متکی هستیم، راحتی، سرعت، صرفه‌جویی و امنیت بیشتری را به مردم نوید دهند. قانونگذاران همچنین باید با بن بست قانونی مبارزه کنند تا اطمینان حاصل شود که سیاست های انرژی پایدار می تواند اجرا شود.

انرژی خورشیدی، باد، زمین گرمایی، زیست توده، یا حتی گداخت هسته ای می توانند ما را به تغییر سبک مصرف انرژی کمک کند و چند راه برای همسو بودن با تغییرات جهان در مسیر انرژی و اقتصاد برای ما باشند. زیرا سیاره زمین به سمت خنک شدن حرکت ندارد بلکه به سمت گرم شدن است. 

مبحث کربن زدایی از صنعت و اقتصاد ی که  مبحث حاشیه ای میان بحث های روز ایران و مشکلات امروزی کشور نیست. اگر همین امروز برای کربن زدایی از صنعت و اقتصاد اقدامات فوری صورت نگیرد در کمتر از دو دهه آینده ایران با بحران جبران ناپذیر اقتصادی، سونامی بیکاری و تورم حاد مواجه خواهد شد. کربن زدایی از صنعت و اقتصاد اقدامی است که اقتصادهای بزرگ جهان با سرعت زیاد در حال انجام آن هستند و مسیر اقتصاد جهانی با در حال تغییر شکل جدی است.

ارتباط مستقیم کربن زدایی با معیشت مردم

کربن زدایی ارتباط مستقیمی با وضعیت معیشت  مردم در آینده نه چندان دور در تمامی کشورهای دنیا دارد. هر کشوری از هم اکنون برای کربن زدایی از صنعت و اقتصاد خود اقدام نکند در فاصله زمانی کوتاه به فقیر ترین و منزوی ترین کشورهای جهان خواهد پیوست.

تاثیر کربن زدایی کشورهای عمده مصرف کننده انرژی همچون آمریکا و اتحادیه اروپا ظرف چند سال آینده در کشورهای تولید کننده نفت پدیدار خواهد شد. این اثر به دو صورت خواهد بود:

۱- انرژی‌های تجدید پذیر و تکنولوژی های پاک و بدون کربن جایگزین سوخت های فسیلی شده و تقاضای سوخت های فسیلی از طرف مصرف کنندگان عمده در بازارهای جهانی نفت و گاز بشدت کاهش پیدا خواهد کرد.

از سال ۲۰۱۷ ایالات متحده نیاز نفتی خود را با اتکا به نفت داخلی و تکنولوژی نفت شیل برطرف کرده است و واردات خالص نفتی بسیار ناچیزی دارد. رشد انرژی‌های تجدید پذیر در پانزده سال گذشته در آمریکا بطور چشم گیری سرعت گرفته و نیروگاه های برق جدید با سوخت های فسیلی یا احداث نمی شوند یا تحت شرایطی سخت اجازه فعالیت پیدا می کنند.

نیروگاههای قدیمی با بازنشستگی زود هنگام از مدار خارج شده و جای خود را به نیروگاه های تجدید پذیر می دهند. اتحادیه اروپا گرچه منابع نفت و گاز کافی برای مصرف داخلی ندارد اما با گسترش انرژی‌های تجدید پذیر و تکنیک‌ها و تکنولوژی‌های لازم برای صرفه جویی در مصرف انرژی در مسیر کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی نفت و گاز است.

۲- با گسترش تکنولوژی‌های انرژی پاک و پایین آمدن قیمت آنها، استفاده از این تکنولوژی‌ها در کشورهای در حال توسعه بیش از پیش اقتصادی خواهد بود و سوخت های فسیلی توان رقابت در بازار انرژی را از دست خواهند داد. این مساله خود به سقوط تقاضا برای سوخت های فسیلی کمک خواهد کرد و راه برای استفاده جهانی از تکنولوژی‌های انرژی پاک هموار خواهد کرد.

آغاز کربن زدایی اقتصادهای بزرگ جهان

کربن زدایی اقتصادهای بزرگ جهان، کشورهای تولید کننده نفت را تا ۱۸ سال دیگر با کسری بودجه ۱۳٫۰۰۰ میلیارد دلاری مواجه خواهد کرد. انتظار می رود که درآمد کشورهای تولید کننده نفت در مجموع به نصف تقلیل پیدا کند. پیش بینی های موسسات مالی جهانی تخمین می زنند که ایران تا ۲۰ درصد در آمد خود را بخاطر شتاب کربن زدایی اقتصادهای بزرگ جهان تا ۱۸ سال دیگر از دست بدهد.

با کنار رفتن سوخت های فسیلی در جهان و حرکت جهان به سوی انقلاب صنعتی سوم، منابع سرشار نفت و گاز ایران نه تنها اهمیت خود را بعنوان منابع تولید درآمد از دست خواهند داد بلکه دیگر ابزاری برای تنظیم معادلات ژئو پولتیک هم نخواهند بود.

کربن زدایی آغاز نشود، سونامی بیکاری از راه می رسد

با کربن زدایی اقتصادهای جهان، و منع تولید گازهای گلخانه ای، نفت و گاز ایران حتی برای مصرف انرژی داخلی هم قابل استفاده نخواهند بود. اگر منابع انرژی پاک در کشور ایجاد نشوند و ایران همگام با تمام دنیا در راه کربن زدایی اقتصاد و صنعت خود قدم برندارد، بحران انرژی و بحران شدید اقتصادی ، با تمام نتایج نامطلوب آن در جامعه نظیر بیکاری و تورم حاد در راه خواهند بود.

زمان برای اقدام کمی دیر شده است ولی در صورت یک عزم ملی برای جلوگیری از یک فاجعه امکان مهار بحران وجود دارد. تعلل بیشتر نتیجه ای جز پشیمانی نخواهد داشت.