ادامه نهضت پروژه های عمرانی نیمه تمام شهر تهران /50 هزار میلیارد تومان دارایی شهر فریز شده است

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، علیرضا نادعلی سخنگوی شورای اسلامی شهر تهران در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا در اردیبهشت ماه سال 1401 گفته بود:آنچه مسلم است  رویکرد اصلی در شهرداری تهران اتمام پروژه های نیمه تمام بوده است. در بودجه 1401 نیز شورا و شهرداری تهران تمهیدات ویژه ای برای پروژه های عمرانی فارغ از اینکه دولت کمک نکرده یا بدهی های از قبل باقی مانده است در نظر گرفته ایم. اگر بتوانیم جذب سرمایه گذاری را برای شهرداری داشته باشیم آن زمان برای شروع پروژه های جدید نیز مشکلی نخواهیم داشت اما فعلا با توجه به بودجه 1401 برنامه اصلی ما اتمام پروژه های نیمه تمام خواهد بود.

این عضو شورای اسلامی شهر تهران در پایان اظهار داشته بود: می توان این نوید را به مردم  تهران داد که در سال 1401 پروژه های عمرانی نیمه تمام تکمیل خواهند شد. ما در این دوره شهرداری و شورای شهر فارغ از دیدگاه های سیاسی به دنبال برطرف کردن نیازهای مردم هستیم و در این زمینه نیز نه تنها به آنها پاسخگو هستیم بلکه تمام تلاش خود را برای آرامش خاطر آنها در شهر تهران خواهیم کرد.

این سخنان در اردیبهشت ماه سال 1401 اعلام شد و حال در آذرماه همین سال ما همچنان با لیست بلند بالای پروژه های ناتمام شهر تهران مواجه هستیم. تهران به لطف عملکرد مبهم شورای شهر و شهرداری مملو از پروژه‌های ناتمامی است که فضای شهر را غم‌زده کرده است که حدود ۹۰ درصد پروژه‌های نیمه کاره متعلق به معاونت‌های فرهنگی و اجتماعی، خدمات شهری و حمل و نقل است.این در حالیست که تخصص این معاونت‌ها عمرانی نیست و با اینکه بودجه به آنها اختصاص داده می‌شود اما بعد از مدتی با معاونت عمرانی قرارداد بسته و اجرای پروژه را به آنها موکول می‌کنند اما تخصیص بودجه از طریق معاونت‌ها انجام می‌گیرد.

فریز دارایی شهر در پروژه های مشارکتی

در میان پرونده پروژه های نیمه کاره شهرداری باید توجه ویژه به پروژه های مشارکتی داشت که 50 هزار میلیارد تومان از دارایی های شهر در پروژه های مشارکتی فریز شده است . رقمی معادل بودجه یک سال شهرداری تهران .

طبق گفته میثم مظفررییس کمیته بودجه شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه بالغ بر 95 درصد پروژه‌های مشارکتی شهرداری تهران در سال‌های گذشته و اکنون به اختلافات حقوقی رسیده است، گفت: 50 هزار میلیارد تومان سهم دارایی‌های شهرداری به قیمت روز در پروژه‌های مشارکتی است که فریز شده؛ یعنی معادل بودجه یک سال شهرداری دارایی بلوکه شده در پروژه‌های مشارکتی وجود دارد.

این عضو شورای شهر تهران افزود: این موضوع یکی از دغدغه‌های مهم است و انتظار داریم شهرداری تهران در این زمینه اقدام ویژه‌ای انجام دهد. البته سازمان سرمایه‌گذاری و مشارکت اقتصادی اعلام کرده که مشکل برخی از این پروژه‌های مشارکتی حل شده است.

رئیس کمیته بودجه شورای شهر تهران درخصوص دلایل شکست پروژه‌های مشارکتی در شهرداری گفت:‌ چند عامل وجود دارد که ریشه این مشکلات است نخست شهرداری قبل از اینکه پروژه مشارکتی آغاز کند، باید از دارا بودن سند چه برای سهم خود و چه برای سهم سرمایه‌گذار یقین پیدا کند. بسیاری از زمین‌هایی که متعلق به شهرداری است، سند ندارد و آنها را به عنوان آورده در پروژه مشارکتی با بخش خصوصی محاسبه می‌کند و پروژه آغاز می‌شود و بعد از پیشرفت کار مشارکت کننده می‌خواهد بخشی از سند را به نام بزند تا مطمئن‌تر شود و کار را ادامه دهد و شهرداری می‌گوید سند ندارد؛ مانند پروژه هزار و یک شب و این اشتباه است.

وی افزود: شهرداری پیش از آغاز یک پروژه مشارکتی باید پروانه احداث بنا صادر کند. شهرداری می‌گوید چون پروژه متعلق به او است نیاز به صدور پروانه نیست. درست نیست که رویه‌های قانونی انجام نشود به‌طور مثال در مورد تامین پارکینگ، یک مجتمع تجاری ساخته می‌شود و می‌بینیم شهرداری خود تخلف کرده و پارکینگ آن را تامین نکرده است. چالش بعدی اخذ پایان کار است. زمانی یک پروژه مشارکتی ساخته می‌شود،باید پایان کار گرفته شود. اگر از پروژه‌ای که تجمع جمعیت ایجاد می‌کند و جاذب سفر است و تقاضا ایجاد می‌کند، تا مادامی که استانداردها برای اخذ پایان کار مانند آتش‌نشانی، ایمنی و تامین پارکینگ نداشته باشد، نباید مورد بهره‌برداری قرار بگیرد. یک اتفاق شیرین و 10 اتفاق بد برای مردم محله می‌افتد و آنجا شلوغ می‌شود و نمی‌توانند پارکینگ تامین کنند. همچنین تضامین لازم از سرمایه‌گذار گرفته نمی‌شود؛ یعنی سرمایه‌گذار کار می‌کند و در میانه کار می‌بیند که نقدینگی ندارد؛ اول باید اهلیت و توانایی سرمایه‌گذار محرز شود و سپس تضامین اخذ شود تا در اسنای پروژه به مشکل نخورد.

 لطمه به اعتماد عمومی با افتتاح پروژه‌های ناتمام

چند روز پیش نرجس سلیمانی، عضو شورای اسلامی شهر تهران هم درباره افتتاح پروژه‌های نیمه‌تمام از سوی شهرداری تهران تذکر داد و گفت: شهرداری تهران اهتمام بیشتری نسبت به استانداردسازی و مدیریت هوشمند وظایف ذاتی خود دارد و باید از افتتاح پروژه‌ها قبل از رسیدن به مرحله تحویل موقت احتراز کند؛ چراکه نباید با افتتاح پروژه‌های ناتمام به اعتماد عمومی لطمه بزند.