کم توجهی به کرامت ارباب رجوع توسط کارمندان ادارات / شهروندان از حق خود دفاع کنند

یکی از مشکلاتی که شاهد آن هستیم رعایت نشدن حقوق ارباب رجوع در ادارات و برخورد نامناسب برخی کارمندان با مردم است که گاها پیش می آید برخی به ادارات مراجعه می کنند و با رفتار های زشت و توهین آمیز کارمندان آن اداره مواجه می شوند و حقوق ارباب رجوع رعایت نمی شود. بی تردید اشراف مردم بر حقوق خود و پیگیری حقوق ارباب رجوع، از طریق مراجع قانونی می تواند در کاهش این تخلفات نقش موثری داشته باشد.

تکریم ارباب رجوع چیست؟

به گزارش رکنا، محمد شمعی، حقوقدان عمومی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا، گفت: طرحی وجود دارد به نام تکریم ارباب رجوع که مصوب شورای عالی اداری است، که مبنا را بر این می گذارد ، فردی که وارد یک اداره می شود باید به عنوان ارباب رجوع به آن نگاه کرد و آن فرد از کرامت و شخصیت برخوردار شود.

وی ادامه داد: کارمندان دولت یکسری وظایفی دارند که باید آن را رعایت کنند. اگر هم رعایت نکنند شما می توانید با مراجعه به دادگاه های اداری و حتی در دیوان عدالت اداری موضوع را پیگیری کنید. اگر شکایتی وجود داشته باشد، طرح تکریم ارباب رجوع یک سری قواعد و قوانینی را برایش در نظر دارد. به صورت کلی قوانینی وجود دارد که انسان ها باید به هم احترام بگذارند و کرامت هم را حفظ کنند ، اما در قانون اساسی کشور مستندی راجب به این موضوع وجود ندارد.

شمعی بیان کرد: گاه این موضوع موردی است، یعنی یک کارمند اداره نقض قانون می کند، گاهی اوقات هم این مشکل و نقض قانون سیستماتیک است و کل اداره با مردم بد رفتار می کنند، اگر موردی باشد باید از آن فرد شکایت کرد. اگر سیستماتیک باشد باید از کل اداره ای که این کار را می کند شکایت کرد.

چگونه حق خود را بگیریم؟

وی در پاسخ به این سوال که چنین رفتار هایی در اداره ها اوج گرفته و بیشتر شاهد این هستیم که با ارباب رجوع بد رفتاری می شود ، ادامه داد: این ها جزو جرم های عمومی است که در صورت ارتکاب هر کسی می تواند شکایت کند، اما اگر از طرف کارمند صورت گیرد، از حیث اداری هم می تواند شکایت کرد، یعنی شکایت خود را در اداره مطرح کنید که حالا این موارد برای کارمند خاطی شامل توبیخ و ... خواهد شد. در صورت یکه مردم حق خود را بدانند و نسبت به گرفتن آن برآیند، کمتر شاهد چنین رفتار هایی خواهیم بود.

وبگردی