45 درصد ایرانیان زیر خط فقر مسکن/ لزوم راه اندازی وزارت عقلانیت در کشور

به گزارش رکنا، تاریخ به وجود آمدن سکونتگاه های غیر رسمی در ایران به بیش از یک صد سال می رسد و هرگاه کشور از نظر شرایط اقتصادی و سیاسی وضعیت بی ثباتی داشته این سکونتگاه های غیر رسمی نیز به تبع آن افزایش چشم گیر داشته اند. حلبی آبادها، کوره‌پزخانه ها، ذاغه ها و... جزوی از همین سکونتگاه های غیر رسمی هستند که در چند سال گذشته به شکل های دیگری مانند گورخوابی، کوه خوابی، دره خوابی درآمده اند. 

 هرچه روی زمین از نظر اقتصادی زندگی برای خانواده ها و افراد سخت تر شود آنها بیشتر به سمت مکان هایی سوق پیدا می کنند که ارزان تر باشد هرچند که از نظر خدماتی از وضعیت مناسبی برخوردار نباشند. متاسفانه این روزها نیز مراجعه به سکونت گاه های غیر رسمی افزایش داشته و  مسئولان نیز صدای کارشناسان و فعالان اجتماعی-سیاسی را نمی شنوند و فقط به دنبال دلسرد کردن، خسته کردن، ناامید کردن و متهم کردن افراد به ارتباط داشتن با این و آن هستند تا افراد دغدغه مند کنار رفته و خودی هایشان روی کار بیایند.

60 میلیون ایرانی زیر خطر فقر هستند

محمدرضا محبوب فر آسیب شناس اجتماعی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره این مسئله که افزایش سکونتگاه های غیر رسمی چه میزان افزایش داشته است گفت: متاسفانه طبق آمار 60 میلیون ایرانی زیر خطر فقر قرار دارند که از تعداد 45 درصد آنها نیز زیر خط فقر مسکن قرار گرفته اند. بنابراین همین مسئله باعث شده است که در چند سال گذشته افراد از مرکز شهر ها به سمت حاشیه نشینی رفته و از حاشیه نیز به سمت روستاهایشان بروند.

او افزود: جمعیت حاشیه نشین بر اساس سکونت افراد به دو دسته ساکن در سکونتگاه های غیررسمی و شبه رسمی تقسیم بندی می شود. البته سکونتگاه های غیر رسمی مثل زاغه ها، کوه خوابی های، رود خوابی ها، زیر پل خوابی ها و.... در حال افزایش است که باید هرچه سریع تر برای آن چاره ای اندیشیده شود.

افزایش زاغه نشینی و مشاغل غیررسمی

محبوب فر تاکید کرد: متاسفانه روز به روز بر آمار جمعیت حاشیه نشین و روستا نشین به علت مسائل اقتصادی و سیاسی افزوده می شود و این افراد روز به روز به دلیل بیکار شدن به سمت مشاغل غیر رسمی مثل دستفروشی می روند. همچنین دزدی های خرد نیز در بین حاشیه نشین ها افزایش پیدا کرده و دیگر سرقت ها شامل تلفن همراه نمی شود بلکه کاپشن و لباس نیز جزو اقلامی هستنند که این روزها به سرقت می روند و دلیل اصلی آن نیز فقیر تر شدن خانواده ها است.

باید نهادهای مردمی تقویت شوند

این آسیب شناس اجتماعی تاکید کرد: دولت باید در خصوص مشکلات سکونتگاه های غیر رسمی و این جمعیت آسیب دیده در درجه نخست، با همه منابع و همه توان خود ورود پیدا کند. عزم ملی و اراده سیاسی از طرف دولت و حتی کلیه نهادهای فرا دستی بسیار مهم است. همچنین باید نهادهای مردمی تقویت شوند و به دور از جناح بازی به مشکلات حاشیه نشین ها ورود کنند. امروز شاهد این هستیم که همه را از یک طیف و جناح سیاسی انتخاب می کنند که این مسئله خیلی بد است.

نیاز به استفاده از عقل نخبگان برای حل مشکلات

محبوب فر با بیان اینکه بعد از 43 سال از انقلاب نیاز داریم تا به نخبگان بها داده شود تا آنها با ایده هایشان مشکلات را حل کنند گفت: گفته می شود برخی از وزارت خانه ها قرار است تغییر بکنند اما ما بجای این کار باید یک وزارت خانه جدید با نام وزارت خانه عقلانیت تاسیس کنیم تا نخبگان گرد هم بیایند و مشکلات کشور را فراتر از باندها و جناح های سیاسی حل کنند.

این کارشناس تاکید کرد: تا زمانی که کارها به نخبگان سپرده نشود و عده ای غیر متخصص روی کار باشند بدون شک وضعیت ما از این که هست بدتر خواهد شد و به زودی شاهد یک فروپاشی اجتماعی خواهیم بود.