میانگین قد کودکان مناطق محروم ایران کمتر از متوسط کشوری / تاثیر گرانی بر کوتاه قدی ایرانیان

به گزارش رکنا ؛ کوتاهی قد در بسیاری از موارد یک امر طبیعی است و فقط در برخی موارد به اختلال نزدیک است. کوتاهی قد می‌تواند بر روابط بین فردی، انتخاب شغل، دوست یابی و حتی ازدواج فرد تأثیر بگذارد.

پیش از آن که به کوتاهی قد و علل و مشکلات ناشی از آن بپردازیم، بهتر است نگاهی به مراحل طبیعی رشد و افزایش قد بیاندازیم. بیشتر افراد به طور طبیعی در سه مرحله افزایش قد دارد:

1. تا دو سالگی 30 تا 35 سانتی‌متر رشد قدی دیده می‌شود اما این سرعت رشد با افزایش سن کاهش می‌یابد.

2. پس از دو سالگی تا سن بلوغ، کودکان سالانه 5 تا 7 سانتی‌متر قد می‌کشند. البته این میزان با افزایش سن و نزدیک شدن به سن بلوغ کاهش می‌یابد.

3. دوران بلوغ، دوره‌ی جهش رشد قدی است. در این دوران به طور میانگین دختران 20 تا 25 و پسران حدود 25 تا 30 سانتی‌متر قد می‌کشند. این جهش رشدی تا قبل از شروع عادت ماهیانه در دختران و مراحل انتهایی بلوغ در پسران در اوج خود قرار دارد.

به گزارش رکنا، زهرا عبدالهی، مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در گفت و گو با رکنا گفت: کوتاهی قد فقط به کمبود ویتامین مربوط نمی شود. کوتاهی قد عامل سوتغذیه مزمن و طولانی در کودک است. اگر کودک در دوران رشد خود دچار سوتغذیه شود و به لحاظ کمبود دریافت انرژی، پروتئین و ریزمغذی ها و همه چیزهای که برای رشد لازم است به خصوص رشد اسکلتی ، مثل ویتامین آ ، پروتئین ، کلسیم و فسفر و منیزیم با کمبود مواجه شود، رشد قدش دچار توقف و در نتیجه باعث کوتاهی قد می شود.

وی با بیان اینکه در این چند سال میزان سوء تغذیه کودکانمان کاهش یافته گفت: در دو سه دهه گذشته، 20 درصد کودکان زیر 5 سالمان دچار کوتاه قدی بودند، اما بنابر آخرین مطالعات، ظرف دو سه دهه گذشته، این عدد به حدود زیر 4 درصد رسیده است. ما در تمام استان های کشور حتی استان های محروم هم با این کاهش قابل ملاحظه رو به رو بوده ایم. اما در یکسری استان ای محروم، وضع خوب نیست و نیاز به توجه دارد چون هنوز این میزان کم تر از متوسط کشوری است.

ترویج الگوی صحیح غذایی در مدارس

عبدالهی گفت: مدارس و رسانه های جمعی مثل صداوسیما باید بر روی بالا بردن دانش تغذیه ای کشور کار کنند. به خصوص مدارس باید به دانش آموزان یاد دهد که از منابع غذایی دردسترس به درستی استفاده کنند. از رفتارهای غلط غذایی که باعث سوتغذیه می شود؛ مثل مصرف زیاد و بی رویه فست فود ها و تنقلاتی که ارزش غذایی ندارند دوری کنند.

وی افزود: تشویق کودکان و نوجوانان برای افزایش تحرک بدنی با کمک وزارت ورزش و جوانان باید صورت گیرد تا امکان ورزش برای همه افراد جامعه فراهم شود. مثلا بوفه مدارس مواد غذایی سالم بفروشند و از فروش مواد غذایی که ارزش غذایی ندارد جلوگیری کنند.

گرانی و افزایش بی رویه مواد غذایی سبب کوتاهی قد می شود

مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: گرانی و افزایش بی رویه مواد غذایی می تواند باعث شود دسترسی مردم به به مواد غذایی با کیفیت کم شود و سفره خانوده از مواد غذایی که برای رشد بچه ها لازم است خالی شود. بنابراین افزایش بی رویه مواد پروتئینی مانند گوشت و لبنیات و تخم مرغ می تواند به خصوص در خانواده هایی که درآمد کم درآمد موجب بروز سوء تغذیه شود که این سوء تغذیه خودش را به صورت اختلال در رشد ،  لاغری و کوتاه قدی و کمبود ریز مغذی ها مثل کمبود آهن ، روی و ویتامین آ نشان می دهد.