افزایش خانه های خالی در مراکز شهر / مالیات بر خانه های خالی یک ایده خام بود

خانه های خالی / به گزارش رکنا ؛‌تورم باری بر دوش پولدارها نشد بلکه زخمی بر زندگی قشر متوسط بود که روزگار قضر ضعیف را هم له تر کرد. با افزایش تورم، خانه های خالی میانه شهر بیشتر شد با این تفاوت که قبلا خانه ها را صاحبان خانه به خواست خود خالی نگه می داشتند ولی حال خانه هایی در میانه شهر بی ساکنین مانده است که خالی ماندنشان اجباری است و نه مالک می تواند به خاطر گرانی ها کمتر اجاره درخواست کند و نه مستاجران می توانند به دلیل تورم و نابرابری آن با حقوق ها به این خانه ها برای سکونت فکر کنند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، شمال شهر نشینان با افزایش تورم و مشکلات اقتصادی شاید با چالش های کوچکی روبرو شوند اما بدون شک قشر متوسط و ضعیف جامعه با مشکلات اساسی روبرو خواهند شد که یکی از آنها مهاجرت به مناطق دیگر است.

مهاجرت قشر متوسط از مرکز شهر به جنوب شهر و مهاجرت جنوب شهری ها به حاشیه شهرها یکی از نتایج افزایش تورم و مشکلات اقتصادی است که تا کنون بسیاری از کارشناسان آن را بازگو کرده اند اما مسئله ای که در این بین باید مورد بررسی قرار بگیرد این است که با مهاجرت قشر متوسط به سایر نقاط خانه های خالی در مرکز شهر افزایش خواهد داشت. حال با توجه به اینکه این خانه های خالی نیز اجاره بهای خود را بسیار بالا برده اند باید بررسی شود تا چه اقدامی برای کنترل قیمت ها باید صورت بگیرد تا نه صاحبان خانه و نه مستاجران متضرر شوند

میثم مهرپور کارشناس اقتصاد مسکن در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره خانه های خالی در مرکز شهر گفت: بر اساس آمارهای اعلام شده چند سال قبل، تعداد خانه های خالی در کشور حدود 2.5 میلیون مسکن است که بیشتر در مرکز و شمال شهر است و عموما برای آنها تقاضا وجود ندارد.

مهرپور افزود: عدم تناصب عرضه و تقاضا نیازها را مرتفع نمی کند و همین خانه های خالی که وجود دارد یک بخشی از آن متعلق بانک ها و ادارات است که اجاره هم نمی دهند. یک بخشی نیز برای افرادی است که از ایران رفته اند یا نیازی به پول آن مسکن ندارند و آن را خالی گذاشته اند.

این کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه افزایش شدید اجاره ها باعث شده تا افراد به حاشیه شهرها مهاجرت کنند تصریح کرد: نکته ای که در این بین وجود دارد این است که افراد از شمال شهر به مرکز و جنوب شهر مهاجرت نکرده اند چراکه عموما یا صاحب خانه هستند یا اگر اجاره نشین نیز هستند به دلیل اینکه با افزایش تورم درآمد آنها نیز اضافه شده است فلذا این قشر 4 الی 10 درصدی آسیبی از تورم ندیده اند و حتی جزو منتفعین تورم نیز هستند.اما بخش مرکز شهر نشین نیز به دلیل تورم آسیب دیده و به سمت جنوب شهر نقل مکان کرده اند.

این کارشناس اقتصاد مسکن در پاسخ به این سوال که آیا می توان مالیات برخانه های خالی مرکز شهر را گرفت تصریح کرد: مالیات برخانه های خالی یک ایده خام بود که اجرای آن با واقعیت فاصله زیادی دارد چراکه هدف نخست در مالیات گرفتن، شناسایی افراد است که در زمینه شناسایی خانه های خالی عملا این کار غیر ممکت بود و سازوکار شناسایی دقیقی برای این مسئله مدنظر قرار نگرفت.

مهرپور تشریح کرد: در بودجه 1400 یک رقم 200 میلیاردی برای خانه های خالی گنجانده شد درحالی که طراحان این طرح یک قابلیت 2 هزار میلیارد تومانی را در نظر گرفته بودند.

این کارشناس اقتصاد مسکن در پایان با بیان اینکه طرح فوق نواقص زیادی داشت تصریح کرد: تنها راه حلی که امروز پیش پای ما قرار دارد مالیات بر عایدی سرمایه و مسکن است که در تمام بازارهای اقتصادی وضع شود. اینکه صرفا بخواهیم مالیات برخانه های خالی را اجرا کنیم بازدارنده نیست و نمی تواند ما را به خواسته های خودمان برسد.