افتادن آتش به جان مراتع و عرصه های جنگلی ایران / عامل انسانی در آتش سوزی جنگل ها 98 درصد تاثیر دارد

به گزارش رکنا به نقل از نورنیوز، هنوز چند روزی از مهار آتش سوزی جنگل‌های منطقه حفاظت شده خائیز در مرز کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان نگذشته که آتش دوباره به جان جنگل‌های مناطق دیگر کشور افتاده است. آتش‌سوزی در جنگل «اولنگ» شاهرود، و مراتع و جنگل‌های ارتفاعات منطقه «شیره زول» محدوده روستای ماژین شهرستان ایوان در استان ایلام تنها چند روز پس از حریق در خائیز نشان از در خطر بودن مراتع و جنگل‌ها در این فصل دارد.

جنگل‌های بلوط ایلام نه تنها جزو قدیمی‌ترین گونه‌های گیاهی کشور محسوب می‌شوند، در جلوگیری از فرسایش خاک و کنترل سیلاب‌ها در این استان نیز نقش بسزایی دارند و بویژه به عنوان سدی در مقابل ریزگردها عمل می‌کنند. کارشناسان، آتش‌سوزی را از جمله دلایل اصلی انقراض جنگل‌های زاگرس عنوان می‌کنند و دلیل بسیاری از آتش‌سوزی هم عامل انسانی شمرده می‌شود.   

بین 95 تا 98 درصد علل وقوع آتش‌سوزی در مراتع و جنگل ها عامل انسانی است که یا به صورت سهوی و یا عمدا سبب بروز آتش‌سوزی می‌شود. گردشگران برای سپری کردن اوقاتی خوش راهی جنگل‌ها و مراتع می‌شوند و معمولا برای پختن یا گرم کردن غذا آتش درست می‌کنند که گاهی سهل انگاری در خاموش کردن کامل آتش منجر به بروز فاجعه می‌شود.

همچنین  استعمال دخانیات و رهاسازی ظروف یک بار مصرف و قابل اشتعال در طبیعت از جمله دیگر دلایل اصلی آتش‌سوزی‌هاست. بطری‌های شیشه‌ای نیز از آنجا که ممکن است در مقابل نور خورشید مثل عدسی رفتار کنند، از دلایل دیگر بروز آتش‌سوزی به شمار می‌روند که انباشت آنها در جنگل ممکن است بسیار خطرآفرین باشد.

بر اساس پژوهشی که بین سال های 2000 تا 2017 در آمریکا انجام شده، نزدیک به 85 درصد آتش‌سوزی در مناطق جنگلی در ایالات متحده توسط انسان ایجاد می‌شود. آتش‌سوزی‌های انسانی ناشی از آتش‌سوزی در کمپ، سوزاندن پسماند، استفاده از تجهیزات آتش افروزی و نقص در عملکرد آنها، سیگارهای دور انداخته شده از روی سهل انگاری و نیز اقدامات عمدی آتش‌سوزی است.

در اصل ۵۰ قانون اساسی تأکید شده که حفاظت‌ محیط زیست‌، وظیفه‌ عمومی‌ تلقی‌ می‌شود. برای مرتکبین تخریب و آتش زدن جنگل‌ها به موجب قانون مجازات‌هایی در نظر گرفته شده است. مهم‌ترین ماده‌ای که می‌توان به آن استناد کرد ماده ۴۷ قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع است که به موجب این ماده ، هرکس در جنگل عمداً آتش‌سوزی ایجاد کند به حبس از ۳ تا ۱۰ سال محکوم خواهد شد.