آیا خرید ماهی قرمز ایراد دارد؟

آیا خرید ماهی قرمز ایرادی دارد؟ این سوالی است که هر ساله به عید نوروز که نزدیک می شویم به یک پرسش و پاسخ اجتماعی تبدیل شده و کارشناسان محیط زیست یک مباحثی را می گویند و تاریخ شناسان مباحث دیگر و جامعه هم از منظری دیگر به این سوال و پاسخ آن نگاه می کند.


به گزارش رکنا ، پهن کردن بساط بازار شب عید برای خیلی‌ها بویژه اقشار کم درآمد و جوانان مازندران فرصتی برای کسب نقدینگی و خرید نیازمندی‌ها نوروز بود، اما به نظر می‌رسد ویروس کرونا خرید و فروش ماهی قرمز را که با کمترین سرمایه‌ تبدیل به پررونق‌ترین بساط بازار شب عید می‌شد، تحت الشعاع قرار داده است.

به گزارش ایرنا، فروش ماهی قرمز در خیابان ها همیشه خبر از آمدن بهار می دهد. این آبزی ریزنقش با جنب و جوشش در بساط بازار شب عید، هیجان و نشاط روزهای پایانی سال را در کنار سفره های هفت سین ، میوه و شیرینی و سایر اقلام شب عید بیشتر می کند، اما امسال برای دومین سال متوالی نبود تنگ‌های شیشه‌ای و سطل ها و وان های پر از ماهیان قرمز که حاوی پیام و هشدار تداوم شیوع کرونا است، دلتنگی خاصی را هنگام گشت و گذار در بازار شب عید ایجاد می کند.

مازندرانی ها همانند همه مردم ایران هر ساله و در ایام نوروز خرید ماهیان قرمز برای زینت سفره هفت سین را از جمله اموری می دانند که به عنوان نماد زایش و زندگی باید خریداری و نگهداری ، اما بررسی ها نشان می دهد که بازار عرضه این مهمان سفره هفت سین عید نوروز تحت تاثیر شرایط کرونایی قرار گرفته است.

اگرچه کرونا عرضه و تقاضای بازار تمامی محصولات و کالاهای مصرفی را در طی یک سال اخیر دچار نوسان کرده است و صد البته لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی نیز بر کسی پوشیده نیست ، اما ماهی قرمز همواره به عنوان مهمان همیشگی و جدا نشدنی سفره های هفت سین ، کسب و کار بخشی از جامعه را رونق می داد ، بخشی که با کمترین سرمایه می توانستند از راه بازار کردن فروش ماهی قرمز هزینه شب عیدشان را فراهم کنند.

به نظر می رسد ، با توجه به این که دامپزشکی نیز توصیه های بهداشتی خرید و نگهداری ماهی قرمز را در شرایط کرونایی مورد تاکید قرار داده است، بساط عرضه این مهمان اصلی سفره هفت سین طی روزهای آینده بیش از پیش تحت تاثیر قرار بگیرد ، این درحالی است که کارشناسان شیلاتی ضمن تایید لزوم رعایت توصیه های دامپزشکی در خرید و نگهداری ماهیان قرمز ، بر این باورند که شهروندان در کنار خرید شب عیدشان نباید جا باز کردن برای ماهی قرمز را نادیده بگیرند ، چرا که عمده کسانی که وارد بساط بازار شب عید می شوند، افراد کم درآمد جامعه هستند و نیاز مبرم به درآمد ناشی از کسب و کار شب عیدی دارند.

دامپزشکی مازندران بتازگی با انتشار اطلاعیه ای ، با تاکید بر این که ویروس عامل بیماری کووید ۱۹ در ماهیان بیماری‌زا نیست ، از شهروندان خواسته بود تا به منظور جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی ، توصیه های بهداشتی را رعایت کنند.

توصیه مهم دامپزشکی مازندران به فروشندگان و خریداران ماهی قرمز این بوده است که در صورت تماس با ماهی و یا آبی که در آن ماهی قرمز نگهداری می شود، بلافاصله دست‌ها را با آب و صابون کاملا بر اساس پروتکل های بهداشتی و یا با استفاده از مواد ضدعفونی کننده‌ مناسب ، شست و شو دهند.

اگر چه در اطلاعیه دامپزشکی هیچ هشداری در باره خرید و نگهداری ماهی قرمز داده نشده و تنها بر رعایت پروتکل های بهداشتی کرونایی هنگام حمل ماهی تاکید شده است ، ولی برخی شهروندان با تفسیر سختگیرانه، آن را به منع خرید و فروش ماهی قرمز تقلیل داده اند ، تفسیری که به اعتقاد کارشناسان شیلات می تواند به کسب و کار بخشی از آسیب پذیرترین قشر تولید و عرضه کننده آسیب جدی وارد کند.

درآمدی برای اقشار ضعیف

معاون پرورشی شیلات مازندران با اظهار این که ۹۰ درصد بچه ماهی قرمز از استان گیلان وارد مازندران می شود و نمی توان آمار دقیقی از مقدار عرضه و فروش ماهی قرمز را در بازار شب عید در این استان تخمین زد ، گفت : طبق بررسی های صورت گرفته عمده ماهی قرمزهایی که در بساط خیابانی بازار شب عید عرضه می شود توسط اقشار ضعیف جامعه صورت می گیرد.

طبق اعلام رسمی شیلات ایران با نزدیک شدن به ایام نوروز، بازار فروش ماهیان قرمز رونق می گیرد و استان گیلان با تولید بیش از ۲۰ میلیون قطعه ماهی قرمز، مقام اول تولید این ماهیان را در کشور به خود اختصاص داده است.

گلدفیش ، کالیکو، بلک مور، کله شیری ، شیشه ای و تلسکوپی ماهیان قرمز تولیدی را تشکیل می دهند که صیدشان برای ارسال به استان های دیگر از بهمن ماه در استان گیلان شروع می شود.

محمدمهدی عباس زاده روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا توضیح داد: از آن جایی که بچه ماهی قرمز با کمترین هزینه تولید و با فروش عمده ای در اختیار خرده فروشان در قالب بساطی های بازار شب عید قرار می گیرد ، سود قابل توجهی را برای فروشندگان در پی دارد ،چراکه با کمترین نقدینگی ،درآمد نسبتا خوبی به نسبت نقدینگی ایجاد می شود.

وی با تاکید بر این نکته که خرید ماهیان قرمز همانند دیگر کالاها باید طبق ضوابط و مقررات پروتکل های بهداشتی صورت بگیرد، ادامه داد: اگر بیش از پیش به بهانه کرونا ،ممنوعیت خرید ماهی قرمز مطرح شود، به طور یقین مانع درآمد اقشار ضعیف جامعه در شب عید می شویم.

معاون پرورشی شیلات مازندران از مردم خواست تا ماهی قرمز را پس از تعطیلات عید وارد رودخانه ها و نهرهای استان نکنند و تاکید کرد : احتمال اینکه این ماهیان به بیماری قارچی مبتلا شده باشند ،زیاد است در نتیجه بیماری را به سایر آبزیان انتقال می دهند.

وی تصریح کرد: شهرداری های استان مازندران دارای حوضچه و استخر هایی هستند که با هماهنگی آنان می توان ماهی قرمز را در این محیط رها کرد.

شیلات مازندران با دارا بودن بیش از سه هزار و ۵۰۰ مرکزآبزی پروری و اشتغال بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ نفر در این واحدها ، جایگاه ویژه ای درفعالیت های شیلاتی کشور دارد.

طبق آمار شیلات مازندران پارسال حدود ۱۰۵ هزار تن انواع آبزیان پرورشی در استان تولید شد.

 

حسین عبیری گلپیایگانی فعال محیط زیست روز چهارشنبه در گفتگو در این باره به خبرنگار محیط زیست ایرنا گفت: بعضی از فعالان اعتقاد دارند تا ۱۰۰ سال پیش در عید نوروز ماهی قرمز بر سر سفره هفت سین ایرانیان جایی نداشت، آنان از نقاشی سفره هفت سین کمال الملک به عنوان یک سند گویا نام می‌برند؛ زیرا از وجود ماهی قرمزرنگ در سفره هفت سین این نقاش بزرگ خبری نیست، آنان می‌گویند که حتی در دوره قاجار نیز مردم در سفره هفت سین از ماهی قرمز استفاده نمی‌کردند و این نشان می‌دهد که ماهی قرمز در چند دهه اخیر بر این سفره راه یافته است.

وی افزود: شواهد نشان می‌دهد فقط در کشور چین مردم در مراسم عید خود از ماهی قرمز استفاده می‌کردند و در پایان مراسم نیز ماهی‌ها را در آب‌های روان رها می‌کردند، اما ولی از حدود ۸۰ سال پیش همزمان با ورود چای از چین به ایران استفاده از ماهی قرمز در جشن‌های نوروزی که یکی از اعیاد مخصوص ایرانیان است، شایع شده است.

این فعال محبط زیست به بخش بهداشتی این موضوع اشاره کرد و گفت: ممکن است که در هنگام تکثیر و پرورش ماهی‌های قرمز از آب‌های آلوده و غیر بهداشتی استفاده شود که عامل انتقال بیماری‌های ویروسی، انگلی و یا باکتریایی باشند و یا در هنگامیکه زمان پرورش ماهی‌ها کامل شد و باید برای فروش جابجا شوند در هنگام حمل و نقل به بدن ماهی ضربه زده شود که موجب مجروح شدن ماهی شود.

عبیری ادامه داد: اگر بخواهیم به جنبه اقتصادی آن نیز نگاه کنیم می‌بینم که مقرون به صرفه نیست، فرض کنید که حدود ۱۰ میلیون خانوار ایرانی تصمیم به خرید ماهی قرمز بگیرند و به طور میانگین هر خانواده دو ماهی بخرد حدود چند میلیارد تومان پول برای آن هزینه می‌شود که مبلغ چشمگیری است که متاسفانه بیشتر آن‌ها تا پایان تعطیلات نوروزی زنده نخواهند ماند، این در حالی است که عمر طبیعی ماهیان قرمز بین ۱۲ تا ۲۰ سال است، اما در تنگ‌های بلورین حداکثر دو ماه بیشتر زنده نمی‌مانند.

وی درباره انتقال ویروس کرونا از طریق ماهی قرمز گفت: در باره اینکه ماهی‌های قرمز ویروس کرونا را منتقل می‌کنند یا نه جای تامل دارد، اما ممکن است ظرفی که این ماهی‌ها در آن قرار دارند به ویروس آلوده شده باشد و یا فردی که به این حیوان دست زده ناقل ویروس باشد بنابراین بهتر است که رعایت کنیم و به دلایلی که گفته شد از خرید ماهی قرمر خودداری کنیم.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.