ضرورت راه‌اندازی بانک آمار نیروی پرستاری در کشور

حمید چراغی در همایش نقد و بررسی طرح تربیت پرستار بیمارستانی اظهار کرد: گاهی مطرح می‌شود که مشکل امروز جامعه پرستاری کمبود نیرو است، اما این سوال مطرح می‌شود که آیا واقعا کمبود پرستار داریم یا خیر. چرا تا امروز منبع یا تحقیقی در این زمینه مشخص نشده است؟

وی ادامه داد: این ارقام بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار کمبود نیرو را مطرح می‌کنند. ما در هیات مدیره نظام پرستاری تهران مکاتبه‌های متعددی را با بیمارستان‌ها و دانشکده‌های پرستاری درباره آمار پرستاران آماده به کار و در حال فعالیت داشته‌ایم، اما از بین ۱۸۸ مرکز تنها ۲۰ مرکز این اطلاعات را داشتند؛ این موضوع به معنی نبود بانک آمار نیروی پرستاری است.

رییس هیئت مدیره نظام پرستاری استان تهران همچنین اضافه کرد: در گام چهارم طرح تحول نظام سلامت، پرستاران در قالب ساماندهی اتاق‌های استراحت و پاویون دیده شدند. به هر بخش بیمارستانی نیز ۱۰ میلیون تومان بودجه جهت این کار اختصاص داده‌ شد و لازم است درباره محل هزینه این رقم نیز توجه شود. از سال ۱۳۹۳ چندین طرح با عنوان‌های آموزش کمک پرستاری و به کارگیری دانشجویان پرستاری در بالین مطرح شد که البته نتیجه مثمرثمری نداشت.

چراغی با بیان اینکه بدون ایجاد امنیت شغلی و جذابیت کاری، نمی‌توان تنها روی مبحث کمبود پرستار دست گذاشت، در عین حال به برخی مشکلات طرح تربیت پرستار بیمارستانی اشاره و اظهار کرد: فضای آموزشی لازم و هیئت علمی دانشکده‌های پرستاری پیش از ابلاغ طرح تربیت پرستار بیمارستانی در نظر گرفته‌ نشده‌ است و بیمارستان‌هایی که در تهران با کمترین امکانات فعالیت می‌کنند به صورت اجباری باید درخواست پذیرش دانشجو در کنکور سال ۹۶ بدهند.

ساختار بیمارستان‌ها برای عرضه توانمندی‌های دانشجویان آماده شود

دکتر حسن ناوی‌پور، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس و دبیر مجمع تشکل‌های مردم نهاد پرستاری نیز گفت: از سال‌های ۱۳۶۴ و ۱۳۶۵ چالش خروج پرستاری از سیستم آکادمیک مطرح بود. در بهمن‌ماه ۱۳۹۵ نشستی در وزارت بهداشت با حضور روسای دانشکده‌های پرستاری برگزار شد. چند روز پیش از این نشست نیز مجمع تشکل‌های مردم نهاد پرستاری در نامه‌ای اعلام کرد که اگر هدف از این نشست نهادینه کردن آموزش پرستاری در بیمارستان‌ها است ما با آن مخالف هستیم.

وی افزود: چهار روز بعد از این نشست، معاونت آموزشی وزارت بهداشت تاکید کرد که اگر برخی از دانشکده‌های پرستاری و بیمارستان‌ها توانایی پذیرش دانشجو دارند، در صورت صلاحدید وزارت بهداشت و داشتن شرایط مناسب کار تربیت پرستار به آنها سپرده می‌شود. چرا در اردیبهشت‌ماه سال جاری که کشور نیاز به آرامش داشت، ابلاغیه‌ای صادر و بر آموزش دانشجویان پرستاری در بیمارستان‌ها تاکید شد؟ این ابلاغیه وزیر تصریح می‌کند که حداقل سه بیمارستان در هر منطقه آمایشی تولیت امر آموزش دانشجویان پرستاری را برعهده گیرند.

به گفته دبیر مجمع تشکل‌های مردم نهاد پرستاری، در حال حاضر دانشکده‌های علوم پزشکی موظف هستند که این ابلاغیه را اجرا کنند. همچنین دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز قرار است ۸۷۰ دانشجو را برای ۱۰ بیمارستان پذیرش کند.

ناوی پور همچنین تصریح کرد: در برخی شهرستان‌ها این نیروها برای مجتمع‌های عالی سلامت تربیت می‌شوند. ما به عنوان مجمع تشکل‌های مردم نهاد پرستاری با هر نوع آموزش دانشجوی پرستاری خارج از سیستم آکادمیک مخالفیم.

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس با اشاره به مصاحبه قائم مقام وزیر بهداشت درباره آموزش پرستاران در تیرماه سال جاری اظهار کرد: ایشان به صراحت از واژه پرستاران بیمارستانی استفاده کرده‌اند و گفته شده که ما به دنبال دریافتی بالا هستیم. بار سنگین مراقبت امروز بر دوش پرستاران است. اضافه‌کاری‌های اجباری کمر آنان را می‌شکند اما با وجود همه فشارها به کار مراقبت ادامه می‌دهند.

ناوی‌پور اضافه کرد: گاهی مطرح می‌شود که پرستاران آکادمیک توانایی لازم برای کار در بالین را ندارند، اما همین پرستاران در کشورهای حاشیه خلیج فارس تبدیل به بهترین نیروها می‌شوند و کشورهای پیشرفته آنها را می‌پذیرند؛ به همین دلیل ساختار بیمارستان‌ها باید برای عرضه توانمندی‌های دانشجویان آماده شود.

 در ادامه این نشست نیکفر - عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: لازم است در طرح تحول نظام سلامت، خط مقدم درمان یعنی پرستاران، پزشکان عمومی و متخصصان تمام وقت به خوبی دیده شوند. طرح تحول نظام سلامت تا حدودی رضایتمندی حداقلی را برای مردم فراهم کرد و لازم است رضایت پزشک و پرستار را هم به دنبال داشته باشد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.