نان‌ هایی که قند خون را پایین می‌ آورند، کدامند؟

به گزارش رکنا، استفاده از روش‌های منجمد کردن مواد غذایی از دهه‌ها قبل به عنوان روشی رایج تبدیل شده است و بسیاری از خانواده‌ها برای حفظ تازگی مواد غذایی از دمای سرد بهره می‌برند، به ویژه مواد غذایی مانند ماهی و سبزیجات را برای مدت طولانی‌تری منجمد می‌کنند.

مشخص شده است که انجماد مواد غذایی، به ویژه نان ، می‌تواند فواید غیرمنتظره‌ای داشته باشد. نان زمانی که به دمای زیر صفر می‌رسد، به روش‌هایی مفید تغییر می‌کند و به این ترتیب، مصرف آن می‌تواند تاثیر مثبتی روی قند خون داشته باشد.

تأثیر منجمد کردن نان بر قند خون

محققان روش‌های مختلف نگهداری و آماده‌سازی نان سفید را بررسی کرده و مشاهده کرده‌اند که انجماد و سپس یخ‌زدایی نان، واکنش قند خون را در مقایسه با نان تازه به‌طور قابل‌توجهی کاهش می‌دهد. همچنین برشته کردن نان نیز منجر به کاهش قند نان می‌شود.

ترکیب این روش‌ها، یعنی انجماد، یخ‌زدایی و سپس برشته کردن، منجر به کاهش قند نان شده و نشان می‌دهد که چنین راهکارهایی می‌تواند به‌طور مطلوب پاسخ گلیسمی نان سفید را تغییر دهد.

انجماد و تغییر نشاسته نان

بر اساس نتایج تحقیقات در سایت ارث، نان بیشتر از نشاسته تشکیل شده است که حدود ۸۰ درصد آرد گندم را تشکیل می‌دهد. وقتی نان در دماهای پایین قرار می‌گیرد، نشاسته به فرآیندی به نام پسرفت دچار می‌شود که ساختار آن را تغییر می‌دهد. این تغییر باعث ایجاد نشاسته مقاوم می‌شود که روده کوچک نمی‌تواند به‌طور کامل آن را هضم کند و به روده بزرگ می‌رود، جایی که باکتری‌های روده آن را تجزیه کرده و اسیدهای چرب مفید آزاد می‌کنند.

یکی از محصولات جانبی تجزیه نشاسته مقاوم، بوتیرات است که به دلیل حمایت از محیط روده، ماده سالمی محسوب می‌شود و در برخی مطالعات به اثرات ضد التهابی آن اشاره شده است که می‌تواند مشکلات گوارشی را کاهش دهد.

افرادی که نان‌شان را منجمد کرده و آن را به‌صورت وعده‌های کوچک مصرف می‌کنند، می‌توانند از این تغییر در محتوای نشاسته بهره ببرند. این روش نه تنها از بیات شدن نان جلوگیری می‌کند بلکه باعث کاهش ضایعات می‌شود.

منجمد کردن غذاها همچنین از دیرباز به دلایل بهداشتی توصیه شده است. برای نمونه، در مورد ماهی به از بین بردن انگل‌های مضر می‌پردازد، و در میوه‌ها و سبزیجات نیز ویتامین‌ها را برای مدت طولانی‌تری حفظ می‌کند. شرایط مختلف نگهداری و آماده‌سازی منجر به کاهش مقادیر گلوکز خون در مقایسه با نان تازه می‌شود.

نان منجمد اغلب پس از ذوب شدن به همان اندازه نان تازه، طعم خوبی دارد و از ضایعات اضافه جلوگیری می‌کند که در بسیاری از خانه‌ها مشکل‌ساز است. برآوردها نشان می‌دهد که سالانه مقادیر زیادی نان به محل‌های دفن ضایعات می‌روند، و گرم کردن مجدد برش‌هایی از نان کامل می‌تواند این ضایعات را کاهش دهد.

برخی ترجیح می‌دهند نان را قبل از انجماد به برش‌هایی تبدیل کنند تا مصرف آن در وعده‌های کوچک راحت‌تر شود. منجمد کردن سریع نان از بیات شدن آن جلوگیری و تبدیل نشاسته دوستدار روده را حفظ می‌کند تا روده شما بهترین نتیجه را داشته باشد.

این فرآیند فقط منحصر به نان نیست و تحقیقات نشان می‌دهد که مواد دیگر مانند سیب‌زمینی یا برنج پخته و خنک شده نیز تغییرات مشابهی را در ترکیب نشاسته خود تجربه می‌کنند. بخش مهم دیگر این است که در مصرف تمام غذاهای نشاسته‌ای باید اعتدال را رعایت کنیم. کنترل وعده‌های غذایی، تنوع و توجه به الگوهای غذایی کلی برای داشتن سلامت بهتر ضروری است. اتخاذ تصمیم به منجمد کردن نان می‌تواند علاوه بر کاهش ضایعات، مزایای گوارشی نیز داشته باشد.

دانشمندان بیان کرده‌اند که برای تایید این نتایج در جمعیت‌های بزرگتر به مطالعات بیشتری نیاز است، اما یافته‌های اولیه نشان می‌دهد که استفاده از راهکارهای ساده مثل انجماد نان برای بهبود تغذیه روزانه، امیدبخش است. اگرچه نان به‌تنهایی نمی‌تواند نگرانی‌های سلامتی را رفع کند، اما مشخصات نشاسته مقاوم بهبود یافته آن می‌تواند جزئی از یک رژیم غذایی کامل باشد و هر برش نان می‌تواند گامی کوچک به سمت عادات غذایی بهتر باشد.

نتایج مقاله "بررسی راهکارهای کاهش ضایعات و بهبود کیفیت نان" منتشرشده در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی نشان می‌دهد که تأمین نان برای جمعیت بالای کشور از همکاری بخش‌های مختلفی مانند کشاورزی، صنعت، حمل‌ونقل، و ذخیره‌سازی و توزیع فراهم می‌شود. مصرف نان ۴۰ درصد از انرژی مورد نیاز بدن را تأمین و کمترین ضایعات مربوط به نان سنگک و بیشترین آن مربوط به نان لواش است. کیفیت نان نیز در افزایش ضایعات آن بسیار مؤثر است.