در دومین روز مذاکرات وین برای لغو تحریم ها چه گذشت / اراده و عزم قوی تیم مذاکره کننده ایرانی

اکثر قریب به اتفاق دیپلمات های شرکت کننده در مذاکرات، فضای گفتگوها را مثبت ارزیابی کرده اند و با وجود اینکه برای دستیابی به توافق، هنوز راه دشواری در پیش است اما کارشناسان و اعضای هیات های مذاکره کننده حصول توافق را دور از دسترس نمی دانند.

ادامه دار بودن این دور از مذاکرات و برگزاری نشست کارگروه های لغو تحریم ها و مسائل مرتبط با فعالیت های هسته ای ایران، خود یکی از نشانه های مثبت بودن روند گفتگوهای  جاری در وین است.

روز گذشته جلسه کارگروه رفع تحریم در سطح کارشناسان و با حضور نمایندگان ایران، گروه ۱+۴ و اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ وین برگزار شد.

در این نشست، مذاکره‌کنندگان ایرانی ضمن تشریح دیدگاه‌های جمهوری اسلامی ایران و ارائه پیشنهادهای جدید، بار دیگر بر موضع اساسی تهران مبنی بر لزوم رفع مؤثر تحریم‌ها علیه ملت ایران تأکید کرده و دیگر اعضا را به مشارکت سازنده در گفتگوها تشویق کردند.

در این جلسه، نمایندگان سایر کشورها هم  آمادگی و جدیت خود را برای تعامل در موضوع رفع تحریم‌ها، ابراز کردند.

عصرروز گذشته هم نشستی دوجانبه میان علی باقری کنی رییس هیأت مذاکره‌کننده ایرانی و انریکه مورا معاون دبیر کل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا برگزار شد.  دو طرف در این جلسه، با بررسی نتایج جلسه دوشنبه و نشست کارگروه رفع تحریم، در خصوص نحوه ادامه گفتگوها به بحث و رایزنی پرداختند.

امروز ( چهارشنبه ) هم جلسه کارگروه مسائل هسته‌ای آغاز خواهد شد و مذاکرات در قالب این دو کارگروه در روزهای آینده پیگیری خواهد شد. اما نفس این مساله که رفع تحریم‌ها در دستور کار نخست مذاکرات وین قرار دارد بر اراده و عزم قوی تیم مذاکره کننده ایرانی برای پیگیری منافع به حق جمهوری اسلامی ایران دلالت دارد.

«انریکه مورا» می‌گوید که جمهوری اسلامی ایران برای لغو تحریم‌ها مصمم است و در وین حضور دارد تا در این زمینه رایزنی کند. سفرای چین و روسیه هم که ریاست تیم‌های دو کشور را مذاکرات وین برعهده دارند، تاکید می‌کنند که اولویت با رفع تحریم‌ها علیه ایران است.

در همین حال برخی رسانه‌های غربی تلاش دارند با خبرسازی و اظهارنظرهای خاص بر روند مذاکرات تاثیر بگذارند.

خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌های اروپایی گزارش داد که ۷۰ تا ۸۰ درصد پیش‌نویس مربوط به توافق ازسرگیری اجرای برجام از دور قبل آماده است و قدرت‌های جهانی منتظرند که تائید ایران را برای ادامه مذاکره در این رابطه دریافت کنند.

جمهوری اسلامی ایران هم تاکید دارد که تبدیل پیش‌نویس به توافق نیازمند مذاکره است؛ کاری که در چارچوب دو کارگروه رفع تحریم و مسائل هسته‌ای در حال پیگیری است. در واقع رسالت هیات اعزامی جمهوری اسلامی ایران به وین نیز، رسیدن به یک متن مورد توافق است که مورد رضایت تمام طرف‌ها باشد.

اینکه دولت جدید نسبت به برخی از بخش‌های پیش‌نویس دور قبل نکاتی دارد بر خلاف گزارش‌های ادعایی و شیطنت‌امیز رسانه های غرب نباید ملاک ارزیابی گفت‌وگوها قرار گرفته و اصل، مذاکره برای دستیابی به متن مورد توافق است. گفته می شود طرف مقابل هم این مساله و اینکه موضوع رفع تحریم‌ها محور گفت‌وگوها باشد را پذیرفته است.

باقری در این زمینه به خبرنگاران ایرانی گفت که جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره اراده جدی و برای دستیابی به توافق امادگی عملی دارد و نسبت به آینده خوش‌بین است.

بر اساس این گزارش طرف‌های شرکت کننده در مذاکرات وین تاکید دارند که رایزنی‌ها تا زمان رسیدن به جمع بندی ادامه دارد و در پایان که هنوز زمان آن مشخص نیست، یک نشست اختتامیه با حضور مذاکره کنندگان ارشد گروه ۱+۴، ایران و اتحادیه اروپا برگزار خواهد شد.