برخی از بانکها راه دزدی از حساب مردم را برای مجرمان باز کردند ! / جدول سقف پیامک تراکنش های 18 بانک + فیلم
حجم ویدیو: 8.72M | مدت زمان ویدیو: 00:00:26

به گزارش رکنا، برخی بانک های خصوصی و دولتی سقف ارسال پیامک‌ تراکنش های خود را به 50 هزار تومان افزایش داده اند که دلیل آن را هم ارائه مطلوب تر خدمات الکترونیک به مشتریان و کاهش هزینه ها بیان می کنند. این در حالی است که اغلب مردم از نرم افزارهای بانکی استفاده نمی کنند و در این صورت اگر برای خرید و خدماتی هزینه زیر 50 هزار تومان از حساب آنها کسر شود، پیامکی برای آنها ارسال نمی شود. این مساله موجبات سواستفاده و کلاهبرداری را فراهم کرده است.

در ماه های اخیر گزارشاتی مبنی بر کلاهبرداری در پمپ بنزین ها، فروشگاه ها، مغازه ها و ... از سوی مردم شنیده می شود که به دلیل عدم ارسال پیامک زیر 30 یا 50 هزار تومان برخی سودجویان به صورت متعدد دست به برداشت مبالغی می کنند که می دانند پیامک آن برای مردم ارسال نمی شود.

در همین رابطه مسئول یکی از بانک های خصوصی به خبرنگار رکنا گفت: براساس توافقی که بین بانک های خصوصی وجود دارد و با هماهنگی بانک مرکزی به دلیل افزایش هزینه های مخابراتی و صرفه جویی در هزینه ها تراکنش های زیر 50 هزار تومان دیگر برای مشتریان ارسال نمی شود.

وی ادعا کرد: چون بانک های مربوطه در پایان سال بابت ارسال پیامک ها از حساب مشتریان هزینه ای را کسر می کنند، کاهش تراکنش ها می تواند به نفع مردم باشد.

بانک مرکزی پاسخ نداد/ جمشیدی: منتظر تصمیم هستیم!

محمدرضا جمشیدی

در این خصوص خبرنگار رکنا موضوع را از بانک مرکزی جویا شد، اما هنوز پاسخی از سوی بانک مرکزی دریافت نشده است.

در این راستا محمدرضا جمشیدی، دبیر کانون بانک‌ ها و موسسات اعتباری خصوصی به خبرنگار رکنا گفت: اگر قرار باشد پیامک قطع نشود و بدون محدودیت ارسال شود و در مقابل حق اشتراک سالانه افزایش یابد، بانک مرکزی باید مجوز آن را صادر کند.

وی درخصوص سواستفاده و کلاهبرداری هایی که این موضوع می تواند ایجاد کند، گفت: مشکلات مردم در پی قطع پیامک را با کمیسیون فناوری مطرح می کنم و منتظر تصمیم هستیم.

عدم ارسال پیامک موجب سواستفاده سودجویان می شود

مساله ای که در این میان وجود دارد این است که عدم ارسال پیامک می تواند موجب سواستفاده مالی و کلاهبرداری شود. بهتر نیست بانک ها با نظر مردم دست به تغییرات بزنند که مستقیما با زندگی آنها مربوط است و یا حداقل هزینه حق اشتراک سالانه ارسال پیامک را افزایش دهند و بدون محدودیت تمام هزینه های پرداختی و تراکنش ها را برای مردم ارسال کنند.

اگر بحث هزینه های مخابراتی است در این میان هستند بانک هایی که بدون محدودیت حتی تراکنش هزار تومان را برای مشتریان خود ارسال می کنند. آنچه مشخص است این است که بانک ها از این طریق می خواهند به اجبار مردم را به سمت استفاده از اپ های(نرم افزارهای) خود ترغیب کنند.

چرا مردم و قشر زحمتکش جامعه که دارای گوشی موبایل هوشمند نیستند یا با طرز استفاده از اپ های اینترنتی آشنایی ندارند و یا برخی از اقشار مانند سالمندان که به هر دلیلی به اینترنت دسترسی ندارند باید در معرض سواستفاده و کلاهبرداری قرار بگیرند.

 

چرا بانک ها نظر مردم را سوال نمی کنند و قطع پیامک را اختیاری نمی کنند و یا حتی با یک پیامک تغییرات را به مردم اطلاع نمی دهند؟

 

باتوجه به اینکه نقطه شروع بسیاری از دسترسی های غیرمجاز به حساب های بانکی مردم همین مساله اخذ موجودی است و در اغلب پرونده های سایبری و اسکیمرها، متهمین ابتدا اقدام به گرفتن موجودی از حساب مردم می کنند. شاید بسیاری از مردم وقتی می گویند کارت بانکی که در اختیار ما است و فرد دیگری موجودی می گیرد، نشانه هایی برای مردم باشد تا توسط پلیس اقدام پیشگیرانه صورت گیرد، اما با قطع پیامک از سوی بانک ها دیگر مردم متوجه کسر موجودی نمی شوند تا مبالغ هنگفت از حساب مردم کسر می شود.

 

با تاکید بر این که برخی از مردم به اینترنت و گوشی های هوشمند دسترسی ندارند، بانک ها وقتی پیامک های تراکنش ها را از یک سقفی قطع می کنند علیرغم اینکه دارای ابزارهای جایگزین مثل برخی اپ ها هستند، باید قطع پیامک را در اختیار مشتریان قرار دهند.

این حق مشتری است که هر لحظه بداند که چه میزان از حساب او کسر می شود، زیرا این مساله زمینه ساز جرایمی خواهد شد که دسترسی غیرمجاز به حساب های بانکی مردم وجود داشته باشد، اعم از اسکیمر، فیشینگ، همراه بانک و هر نوع دسترسی دیگر به حساب های بانکی که پیش از این پیامک ارسال می شده و دیگر ارسال نمی شود.

قطع پیامک باعث می شود گاهی مردم دیر متوجه کسر موجودی از حساب شان شوند و این دیر متوجه شدن مردم باعث می شود که پول از چرخه بانکداری خارج شود و در اختیار مجرمین سایبری قرار گیرد.

 

وقتی بانک ها هزینه ارسال پیامک را هر سال از مشتری کسر می کنند توجیه پذیر نیست که به دلیل هزینه زا بودن و صرفه جویی در هزینه ها پیامک ها را قطع کنند. لذا جهت پیشگیری از جرایم گفته شده باید سقف تراکنش ها نامحدود بوده و قطع پیامک را اختیاری کنند و اگر شهروندی نمی خواهد پیامکی برای او ارسال شود، اعلام کند و براین اساس پیامکی برای او ارسال نمی شود و مسئولیت از بانک ساقط خواهد شد.

 

به نظر می رسد در این راستا بایستی هشدارهای لازم را به مردم داد و مسئولین مربوطه بانکی و حفاظتی اقدامات لازم را برای حفاظت از مال مردم انجام و تذکرات لازم را به بانک ها بدهند و در پی آن بانک ها نیز ارسال پیامک را اختیاری و بدون محدودیت در اختیار شهروندان قرار دهند و خود مردم باشند که تصمیم بگیرند می خواهند پیامک با سقف تعیین شده برای آنها ارسال شود یا ارسال پیامک بدون محدودیت باشد.

وضعیت ارسال پیامک تراکنش های برخی بانک های خصوصی و دولتی

نام بانک سقف ارسال پیامک تراکنش های بانکی
آینده 50 هزار تومان
ملل 50 هزار تومان
پارسیان 50 هزار تومان
پاسارگاد 50 هزار تومان
ملت 50 هزار تومان
اقتصادنوین 30 هزار تومان
کارآفرین 30 هزار تومان
ملی 30 هزار تومان
سامان 10 هزار تومان
سینا 10 هزار تومان
رفاه نامحدود
دی نامحدود
شهر نامحدود
تجارت نامحدود
صادرات نامحدود
سپه نامحدود
مسکن نامحدود
گردشگری نامحدود