کرونا ، خشکسالی و مالیات به آجیل فروشان صدمه زد / بادام هندی آلوده است !

قیمت آجیل بدون باسلوق حداقل 180هزار تومان و حداکثر 275 هزار تومان و قیمت آجیل با باسلوق حداقل 150هزار تومان و حداکثر 250 هزار تومان اعلام شد. قیمت آجیل امسال نسبت به سال گذشته بیش از 35 درصد افزایش یافته است. افزایش قیمت آجیل براثر کاهش قدرت خرید مردم، کاهش تولید به دلیل خشکسالی و مشکلات صنف آجیل و خشکبار به دلیل کرونا و مشکلات واردات است. اما آنچه بیش از پیش صنف آجیل و خشکبار را دستخوش صدمه قرار داده است، بحث مالیات است. در اکثر کشورهای دنیا وقتی صنفی مورد آسیب و ضرر قرار می گیرد، دولت با بسته های تشویقی و کاهش یا عدم دریافت مالیات، باعث می شود که آنها بار دیگر بتوانند بر روی پای خود بایستند و به بازار بازگردند. اما در کشور ما متاسفانه نه تنها از آنها حمایت نمی شود، بلکه مشکلاتی را نیز برای آن ها بوجود می آورند.

به گزارش اقتصادی رکنا، در آستانه شب یلدا هستیم و مردم در این شب در تدارک خرید اقلام مورد نیاز خود هستند. خرید آجیل یکی از این اقلام است که می تواند بخشی از سبد خانوار باشد. در این خصوص و همچنین مشکلاتی که صنف آجیل و خشکبار با آن مواجه هستند، گفتگوی رکنا با مصطفی احمدی، رئیس اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار تهران را بخوانید:

ضرر 400 میلیارد تومانی آجیل فروشان در سال گذشته

مصطفی احمدی ابتدا درخصوص وضعیت صنف آجیل و خشکبار گفت: یکی از صنف هایی که از کرونا در سال 1399 و 1400 آسیب دید، صنف آجیل و خشکبار بود. به دلیل این که در گذشته اجناس ما به صورت فله و روباز عرضه می شد و بسته بندی نبود و مردم خرید اجناس بسته بندی را مورد تایید قرار نمی دادند. در دوران 2 ساله کرونا به دلیل ترس مردم از احتمال آلوده بودن آجیل فله و روباز خرید مردم کاهش یافت.

وی درخصوص وضعیت اعضای صنف آجیل و خشکبار در تهران گفت: از سال گذشته تا تابستان سال جاری 20 تا 25 نفر از اعضای ما از این صنف انصراف دادند. این افراد  جواز خود را باطل کردند و شغل خود را تغییر دادند. زیرا سرمایه ای که در این کار وارد کرده بودند به دلیل کاهش فروش با ضرر همراه شد.

آمار دقیق و رسمی از تعداد ورشکسته ها و بیکاران این صنف در این مدت وجود ندارد، ولی ضربه سنگینی به اعضای ما وارد شد که آن را اعلام هم کرده ایم. در سال گذشته در مجموع هر آجیل فروشی حدود 300 تا 400 میلیون تومان ضرر کرد. در حال حاضر ما حدود هزار آجیل فروش رسمی که جواز کسب دارند و تعدادی هم در دست اقدام برای اخذ مجوز هستند، داریم. یعنی با در نظر گرفتن این تعداد، حدود 400 میلیارد تومان ضرر کردند.

رئیس اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار تهران درخصوص حمایت های دولت گفت: دولت گذشته طرحی را پیشنهاد کرد که برای هر کارگر بیمه شده 12 تا 16 میلیون تومان وام بدهد. تحقق این طرح در شغل ما امکان پذیر نبود، چون در زمستان کارگران اعضای ما بیشتر و در تابستان کمتر است. این اتفاق در تابستان سال گذشته رخ داد و یک آجیل فروشی یک تا دو کارگر داشت. آیا 30 میلیون تومان وام مشکل یک آجیل فروشی را حل می کرد؟ اعضای ما دیدند که مبلغ وام ارزش وقت گذاشتن برای ضامن و پروسه اداری را ندارد و به همین خاطر وامی که دولت قبل مصوب کرده بود را هیچ یک از آنها نگرفت.

در گزارشی که به مسئولین دولت گذشته دادیم، اعلام کردیم که کف وامی که می تواند صنف ما را از آسیب کرونا نجات دهد، حداقل 500 میلیون تومان وام به هر آجیل فروشی است تا بتواند خود را سرپا نگه دارد، اما این اتفاق رخ نداد.

کاهش 60 درصدی فروش و کاهش 50 درصدی تولید ما را دچار آسیب کرد

احمدی درخصوص وضعیت فروش و تولید در این سال ها گفت: سال 1399 به شدت آسیب دیدیم و نسبت به سال 1398 نزدیک به 60 درصد کاهش فروش داشتیم و امسال هم این کاهش فروش ادامه داشت و ضررهای ما جبران نشد. مقداری از آسیب کرونا رها شدیم اما تولید به میزانی نبود که قیمت ها را در بازار متعادل کند. وقتی امسال قیمت ها افزایش یافت، خریدار کم شد و فروش بسیار پایین آمد.

وی درخصوص وضعیت تولید گفت: تولید به دلیل خشکسالی بسیار کاهش یافت. اجناس ما همه محصولات کشاورزی است. اکثر این محصولات به صورت دیم کشت می شود و به دلیل خشکسالی که بوجود آمد و هنوز هم ادامه دارد، حدود 50 درصد افت تولید پیدا کردیم.

رئیس اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار تهران درخصوص مشکلات موجود گفت: بزرگترین مشکلی که در حال حاضر اعضای ما با آن دست به گریبان است، مالیات بر تراکنش های بانکی نسبت به سال های گذشته است. در سال های 92 تا 94 ما اظهار نامه اعلام کردیم. در صورتی که در آن سال ها این قانون وجود نداشت. این قانون از سال 95 در مجلس ابلاغ و اجرا می شود که مسئولین امروز برای رسیدگی به تراکنش های بانکی به سال های 92 باز می گردند که آجیل فروشان ما هیچ مدرکی از آن سال ها ندارند.

کجای دنیا از سود 10 درصدی، مالیات 16 درصدی گرفته می شود؟

وی افزود: این مساله جزو معضلات ما شده است. ضمن این که به صورت علی الراس در آن زمان مالیات اخذ می شد و امروز تراکنش های مالیاتی را براساس ضریب مالیاتی 16 درصد در خرده فروشی و 8 درصد در عمده فروشی محاسبه می کنند. در حالی که سود عمده فروش ما 3 درصد و خرده فروش 10 درصد است. کجای دنیا از 10 درصد سود فروش، 16 درصد مالیات می گیرند؟ یا این که عمده فروشان 3 درصد سود می گیرند و بین 6 تا 8 درصد مالیات می دهند؟ این ظلمی است که متاسفانه همین حالا هم در قبال اعضای ما رخ می دهد.

بادام هندی موجود در بازار از طریق قاچاق وارد کشور می شود و بهداشتی نیست

احمدی ضمن بیان این که مشکلاتی هم در خصوص واردات و تنظیم بازار وجود دارد، گفت: درحالی که با خشکسالی و افت تولید مواجه هستیم و برخی از محصولات در داخل تولید نمی شود، برای تنظیم بازار باید جنسی که برای آن تقاضا وجود دارد به صورت کنترل شده وارد شود، ولی متاسفانه در صنف ما این اتفاق رخ نمی دهد.

در حال حاضر تولید بادام هندی در کشور صفر است و این در حالی است که ما اجازه ثبت سفارش این محصول و واردات رسمی آن را نداریم، اما در کشور به وفور از طریق کوله بری، ته لنجی و قاچاق پیدا می شود.

مشکل اساسی قاچاق بادام هندی برای کشور این است که بهداشتی نیست. اقلام خوراکی که مردم خریداری می کنند، وقتی از مبادی قانونی وارد شود، قرنطینه می شود و از نظر بهداشتی آزمایش می شود که اگر قابل مصرف باشد اجازه ترخیص پیدا می کند، در حالی که جنس قاچاق به این شکل نیست. هر نوع جنسی وارد می شود و هیچگونه آزمایش، نظارت و کنترل بهداشتی بر آن وجود ندارد و در کشور مصرف می شود.

متاسفانه گوش شنوایی هم در وزارت جهادکشاورزی وجود ندارد که این مساله را بپذیرد. در دولت گذشته در چندین جلسه کارشناسی این مسائل گفته شد و در آخر یک کارشناس معرفی کردند که در آنجا بیان کردم که بادام هندی در داخل اصلا تولید نمی شود و باید به طور قانونی وارد شود، اما نپذیرفتند. این مشکلات باید حل شود که حداقل بتوانیم اعضای باقی مانده خود را در این صنف حفظ کنیم.

با ادامه این وضعیت کشاورزان و باغداران کشور تولید را رها می کنند

رئیس اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار تهران در ادامه افزود: یک فرد در گذشته با حدود 100 میلیون تومان می توانست یک آجیل فروشی دایر کند و کار کند و حداقل برای دو نفر اشتغال ایجاد کند. اما هم اکنون با یک میلیارد تومان هم نمی توان یک آجیل فروشی را دایر کرد. به همین دلیل اعضای صنف ما یکی پس از دیگری از این شغل خارج می شوند و این مساله واقعا جای تاسف دارد.

صنف آجیل و خشکبار بعد از نفت و پتروشیمی مهمترین صادرات غیرنفتی ما است و این اتفاق برای کشور خبر خوبی نیست و ، به تبع آن حتما در صادرات ما تاثیرگذار خواهد بود.

ما در سال 200 هزار تن تولید پسته داریم که نهایتا در شرایط مطلوب باتوجه به میزان خرید و قدرت مالی مردم، 20 هزار تن مصرف داخل است. 180 هزار تن این میزان باید صادر شود و اگر این اتفاق رخ ندهد، باغدار و کشاورز کشور ما ضربه می بینند و تولید را رها می کنند. این مسائل نیاز به پشتیبانی و مبادی صادراتی آسان دارد. امیدوار هستیم در دولت جدید با مدیریت جدید وزارت صمت ان شاالله حل شود.

قیمت آجیل شب یلدا تا 40 درصد افزایش یافت

احمدی در آخر ضمن بیان این که قیمت آجیل امسال نسبت به سال گذشته 35 تا 40 درصد افزایش یافته است، گفت: آجیل شب یلدا دو نوع است. آجیل بدون باسلق هر کیلو از 180 هزار تومان تا 275 هزار تومان و آجیل با باسلق هر کیلو از 150 هزار تومان تا 250 هزار تومان اعلام کردیم و آجیل فروشی ها موظف به رعایت این قیمت هستند. مردم می توانند موارد تخلف را با شماره 124 و شماره اتحادیه 33112315 اطلاع دهند.

در جلسات هفته گذشته که با اعضای خود داشتیم، مقرر شد اعضاء باتوجه به گرانی های موجود برای مردم از سود خود مقداری کسر کنند. این اتفاق افتاد و قیمت هایی که اعلام شد از نظر شرایط بازار، تولید و قیمت هایی که وجود دارد، به نظر قیمت های مناسبی است. شب یلدا یک شب است و بیشتر فروش حتما دوشنبه و سه شنبه خواهد بود. امیدواریم مردم استقبال کنند که آجیل فروشی ها بیش از این ضرر ندهند.

وبگردی