مهدی زارع استاد زمین شناسی در گفت و گو با رکنا مطرح کرد
دریاچه ارومیه به یک تالاب یا دریاچه فصلی تبدیل شده/ اکنون 800 میلیون مترمکعب آب دارد، برای زنده شدن به 24 میلیارد مترمکعب آب نیاز است
رکنا اجتماعی، مهدی زارع گفت: تا احیای دریاچه ارومیه و رسیدن به شرایط نسبتا پایدارخیلی فاصله داریم.بر اساس داده ها از مراجع رسمی اکنون حدود 800 میلیون مترمکعب آب در این دریاچه وجود دارد که حتی نزدیک به نیمه پرشدگی هم نیست.در سال 1375 که دریاچه زنده بود چیزی حدود 24 میلیارد متر مکعب آب داشت اما در حال حاضر با وجود بارندگی های اخیر عددی کمتر از یک میلیارد متر مکعب آب دارد و بیشترین حجم آب در قسمت های شمالی دریاچه وجود دارد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، این روزها تصاویر دریاچه ارومیه پر آب در فضای مجازی و رسانه ها منتشر می شود که بسیار حس زیبایی به مخاطب انتقال می دهد. حس بازگشت از مرگ یک دریاچه و زنده شدن بخشی از خاک ایران که بی جان شده بود. اما آیا این تصویرهای دل انگیز خبر از نجات دریاچه ارومیه می دهند؟
اکنون فقط حدود 800 میلیارد مترمکعب آب در دریاچه وجود دارد
مهدی زارع استاد زمین شناسی درباره سرانجام احیای دریاچه ارومیه به خبرنگار اجتماعی رکنا گفت:بر اساس داده ها از مراجع رسمی اکنون حدود 800 میلیون مترمکعب آب در این دریاچه وجود دارد که حتی نزدیک به نیمه پرشدگی هم نیست.
مهدی زارع در ادامه گفت:در سال 1375 که دریاچه زنده بود چیزی حدود 24 میلیارد متر مکعب آب داشت اما در حال حاضر با وجود بارندگی های اخیر عددی کمتر از یک میلیارد متر مکعب آب دارد و بیشترین حجم آب در قسمت های شمالی دریاچه وجود دارد. بر طبق بررسی های انجام شده توسط پژوهشکده آرتمیا در دانشگاه ارومیه در قسمت های مرکزی به سمت جنوب دریاچه ارومیه ،حجم رسوبات تا 7 متر می رسد که همین ویژگی باعث می شود آب به لایه های زیرین دریاچه نفوذ نکند و در سطح باقی بماند و در معرض آفتاب تبخیر شود.
این استاد دانشگاه با بررسی روند خشک شدن دریاچه ارومیه افزود:در سیلاب های بهار سال 98 دریاچه آبگیری شد ولی در سال آبی بعد و به تبع آن سالهای آبی بعدتر که بارش های کمی داشتیم همان میزان آب هم تبخیر شد و دوباره دریاچه خشک شد.
او با اظهار امیدواری در روند رو به افزایش بارشها گفت: بایدامیدار باشیم که بارشها در ادامه سال آبی همچنان ادامه داشته باشد تا وضعیت دریاچه ارومیه رو به بهبودی برود اما به طور معمول بارشها از اردیبهشت تا شهریور رو به کاهش می رود و فقط 10 درصدبارشها در باقیمانده سال آبی رخ می دهد.
این پژوهشگر با طرح مواردی که می تواند در احیای دریاچه موثر باشد می گوید:به احتمال زیاد دوباره شاهد خشک شدن دریاچه خواهیم بود اگر سیاستهای سازگار با تغییر اقلیم در این حوزه اجرا نشود،مانند ممنوعیت برداشتهای آبهای زیر زمینی ،رهاسازی حجم آب سدهای بزرگ و کوچکی که در این حوزه احداث شده و اجرای سیاستهای تعدیلی در مصرف آب در این حوزه آبریز که یکی از بزرگترین حوزه های آبریز کشور است.
او تشریح کرد:درحال حاضر دریاچه ارومیه به یک تالاب ودریاچه فصلی تبدیل شده که با بارش ها در فصول سرد و بارندگی پر و در فصول گرم خشک می شود.
او با اشاره به مخاطرات زیست محیطی که خشک شدن دریاچه می تواند در پی داشته باشد ادامه داد:برخاستن گردوغبار نمکی با وزش باد در صورت خشک شدن دریاچه یکی از موضوعاتی است که محیط زیست منطقه را به خطر می اندازد.
گفتنی است در حوزه آبریز دریاچه ارومیه که از بزرگترین حوزه های آبریز کشور است 90 سد بزرگ و کوچک احداث شده است.
جو منفی لطفا ایجاد نکن..من کارمندوزارت نیرو هستم و متخصصه بخش آب و برق و سد های کوچک..با اطمینان صددرصدی بشما اعلام میکنم حداقل یک و نیم میلیارد متر مکعب در داخل دریاچه موجوده و اگرسیستم آبیاری قطره ای اجرا بشه سال بعد ۲ میلیارد در دریاچه آب خواهد بود
خوبه عالی بهتر ازاین نمیشه خدایا شکرت خدایا شکرت خدایاشکرت نوکرتم خدا بهترین هدیه ای بود امسال دادی به ما
منابع رسمی شما فکر کنم اینترنشنال هس، من خودم اهل ارومیه هستم و اینو میدونم که بیشتر از دو میلیارد متر مکعب میشه نه۸۰۰ میلیون
مسئولین نابودی دریاچه ارومیه متوجه کسانی است که شب میخوابیدند صبح مجوز سد سازی در تمام مسیرهای تغذیه دریاچه میدادند بدون توجه به اخطار کارشناسان واین خیانت همچنان در سراسر کشور ادامه دارد؟
آقای زارع اشتباه میکند.دریاچه اورومیه درحال حاضربیش از سه میلیارد مترمکعب آب دارد
حال بهترین راه تحقق حق آبه دریاچه ارومیه است .مثلا سدهایی مانند سد علویان مراغه باید باز شود هم منابع زیر زمینی اراضی پایین دست سد علویان پر می شودو هم به احیا دریاچه کمک می کند.کشاورزی هم آسیب نمی بیند.
خدا لعنت کنه کسانی را که با زدن سد هایی که کار شناسی دقیق نشده این طبیعت چند هزار ساله راتا مرز خشک شدن به پیش بردن.....