معاون اسبق وزارت آموزش و پرورش در گفت و گو با رکنا:
افت نمرات امتحانات نهایی، نتیجه بی توجهی آموزش و پرورش به مدارس دولتی/میانگین نمرات خام دانش آموزان عمق این فاجعه است
رکنا: معاون اسبق وزارت آموزش و پرورش گفت: آموزش وپرورش سالها ست که با کلید زدن ارتقای خودبهخود به مدد ارزشیابی کیفی، سرچشمه و اساس نظام آموزشی یعنی دوره شش ساله ابتدایی را به امان خدا رها کرده، آنگاه در پایه دوازدهم از دانش آموزان مدارس تضعیف شده دولتی، انتظار معجزه دارد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، از وزیر آموزش و پرورش در باره دلایل افت نمرات دانش آموزان در امتحانات هماهنگ کشوری پایه دوازدهم پرسیدند که وزیر در پاسخ می گوید: « امتحانات نهایی اخیر، اولین و جامع ترین امتحانات استاندارد در طول تاریخ یک صد ساله آموزش و پرورش نوین در ایران است که براساس استانداردها و شاخص های ملی و بین المللی، به صورت کاملا یکپارچه در سراسر کشور برگزار شده که به اعتقاد بنده، نمرات دانش آموزان در این امتحانات افت نکرده بلکه واقعی شده است. ما درحال حاضر داده های قابل اعتمادی داریم که باید براساس آنها برنامه ریزی آموزشی کنیم.»
سید ابراهیم سحرخیز ، معاون اسبق وزارت آموزش و پرورش در گفت و گو با رکنا گفت: اهل منطق این حکایت را شاهد مثالی برای مغالطه «طلب برهان از مخالف یا مخالفان» ذکر می کنند. این که آقای وزیر با چنین اعتماد به نفس بالایی، یک تنه به میدان آمده، تحدی طلبیده و تمامی آزمون های پیشین پیشرفت تحصیلی در تاریخ آموزش وپرورش ایران را زیر سوال برده تا افت دو نمره ای در میانگین نمرات امسال دانش آموزان را واقعی و قابل اعتماد جلوه دهند، ادعای پیش پا افتاده ای نیست که از کنار آن به آسانی گذر کنیم. چنین ادعایی، نیازمند «حسن تعلیل» است تا مخاطبان و پرسشگران را نیک، مجاب کند. البته نه تعلیلی شاعرانه و غیرواقعی، بلکه مستند و منضم به داده های آماری گویا، متقن و پذیرفته شده در حوزه تجزیه و تحلیل آزمون های پیشرفت تحصیلی!
وی گفت: خاطرتان هست آزمون پیشرفت تحصیلی استاندارد که می بایست عملکرد شناختی یادگیرندگان را دریک دوره یا برنامه آموزشی خاص، اندازه گیری کند باید حداقل از ویژگی هایی مانند اعتبار یا پایایی، عینیت و روایی، وضوح، قدرت تشخیص و پیش بینی برخوردار باشد که سنجش هریک از این ویژگی ها مستلزم راستی آزمایی مستقل، به دور از سو گیری های سفارشی و درون سازمانی یا فرایند پیچیده دیگری است که طبیعتاً واگذاری چنین کاری حتی به مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزش وپرورش ، خالی از شائبه نیست تا چه رسد به دیگر اظهار نظر های حدسی و این چنینی!
سحرخیز تاکید کرد: می بایست براساس برخی از شاخص های آمار توصیفی در علم داده ها از جمله معیارهای مرکزی مثل میانگین و میانه، معیارهای پراکندگی مانند انحراف استاندارد و واریانس یا در صورت ضرورت با بهرهگیری از برخی از شاخص های آمار استنباطی از جمله تحلیل رگرسیون چند متغیره با ضریب اطمینان بالایی مخاطبان را قانع نمایید که با فرض کنترل دیگر متغیر های مداخله گر و مزاحم، سهم هر یک از متغیر های مفروض در نتایج ماخوذه به چه میزان است؟
معاون اسبق وزارت آموزش و پرورش در ادامه با اشاره به اینکه آیا افت دو نمره ای در میانگین نمرات دانش آموزان ، معلول دقت یا استاندارد سازی مراحل مختلف آزمون از تهیه سوالات، اجرا و تصحیح و استخراج نتایج است یا مصادره به مطلوب جنابعالی برای فرار از یک واقعیت تلخ که پیش درآمد آن را سال هاست که در دوره ابتدایی در آزمونهای بین المللی پرلز و تیمز شاهد هستیم، گفت: سزاوار این بود به جای این پاسخ فله ای و خالی از برهان، این پرسش فنی را به یک مرجع تخصصی مستقل ارجاع می دادید تا این مهم را واکاوی کرده با قرار دادن داده های قابل استناد در کنار هم، شرایط برای برنامهریزی آموزشی و درسی در رشته های شاخه نظری مهیا شود. نیازی به بهره گیری از مکانیسم های دفاعی ، مدح شبیه ذم یا قضاوت های شتابزده در این باره نیست. وقتی که بر اساس داده های قابل اعتنا، «فقر یادگیری در ایران به ۴۴ درصد رسیده یا قریب به ۵۰ درصد از دانش آموزان ایرانی از خواندن یک متن ساده به زبان فارسی عاجزند» افت دو نمره ای معدل در امتحانات نهایی پایه دوازدهم، اتفاق ناگهانی یا رویدادی خارق العاده نیست!
ابراهیم سحرخیز در پایان تاکید کرد: آموزش وپرورش سالها ست که با کلید زدن ارتقای خودبهخود به مدد ارزشیابی کیفی، سرچشمه و اساس نظام آموزشی یعنی دوره شش ساله ابتدایی را به امان خدا رها کرده، آنگاه در پایه دوازدهم از دانش آموزان مدارس تضعیف شده دولتی، انتظار معجزه دارد. سالهاست که نمرات خام کنکور، پرده از چهره واقعی آموزش و پرورش و کارکردهای آموزشی برداشته است. کافی است از سازمان سنجش کشور، میانگین نمرات خام دانش آموزان را در آزمون مربوط به دروس تخصصی جویا شوید تا بیشتر متوجه عمق این فاجعه شوید!
ارسال نظر