معاون محیط‌زیست: سالانه پنج میلیارد متر مکعب به بیلان منفی آب افزوده می‌شود

به گزارش  رکنا از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط‌زیست، هادی کیادلیری روز پنجشنبه در آیین معارفه مدیرکل محیط‌زیست همدان با بیان اینکه در کشوری که ۹۳ درصد آن خشک و نیمه خشک است و تغییرات اقلیمی بر آن اثرات زیادی گذاشته، افزود: علاوه بر بیلان منفی آب، افزایش دما که به گفته متخصصان ۲۸ میلیارد متر مکعب تبخیر را افزایش می‌دهد، موجب شده توسعه به دوش کشاورزی گذاشته شود.

وی تاکید کرد: کشاورزی سنتی ایران نمی‌تواند بار توسعه را به دوش بکشد بنابراین آن را به دوش محیط‌زیست انداخته و آب محیط‌زیست را مصرف می‌کند و زمین منابع طبیعی و محیط‌زیست را تصرف می‌کند، بنابراین باید از ابتدا مسیر توسعه را صحیح انتخاب کرد.

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان محیط‌زیست افزود: در ۱۶ سال اخیر و به علت افزایش تولید مواد غذایی، سه میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار از اراضی مرتعی، جنگلی و منابع طبیعی را برای کشت و زارعت از دست داده‌ایم و هم‌اینک واگذار کردن یک وجب از اراضی طبیعی برای کشاورزی کار اشتباهی است.

وی با بیان اینکه بدون گفتمان نمی‌شود به راه حل رسید اظهار کرد: برای رفع اختلاف نظر ۲ راهکار تقابل و تعامل وجود دارد که نتیجه تقابل تخریب محیط زیست و تعامل، تعاون و همکاری است.

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست اضافه کرد: جامعه‌ای که مردم و ملت آن وفاق و همبستگی نداشته باشند به سرانجام نمی رسند و با نگاهی به تاریخ ایران علت بیشتر شکست نبود وفاق و همبستگی بوده است.

کیا دلیری ادامه داد: بدون وفاق نمی‌توان به موفقیت دست یافت چرا که وفاق نوعی هم‌افزایی و توانمندسازی جامعه است چرا که با شکل‌گیری هرج و مرج فکری نمی‌شود به توفیق دست یافت.

وی گفت: توجه به تخصص‌گرایی و تخصص یعنی آگاهی دانش علمی همچنین تخصص تعهد می‌آورد و مسئولیت‌پذیری با آگاهی و دانش به دست می‌آید و در دنیای کنونی علم، دانش و تخصص دلیل برتری کشورها به یکدیگر است.

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان محیط‌زیست افزود: شفاف بودن یکی از خصوصیات مدیر خوب است بنابراین مدیران درباره اقدامات صورت گرفته و آثار آن بر روی زندگی مردم و مشکلات زیست محیطی را شفاف با مردم در میان بگذارید چرا که شفافیت پاسخگویی، مسئولیت پذیری، قانون مداری و عدالت می آورد.

کیادلیری اظهار کرد: مشارکت مردمی به‌عنوان نگاه ابزاری به مردم نیست، بلکه باید در تصمیم‌گیری، نظارت و اجرا همه نقش داشته باشند و مردم باید ابزاری برای توسعه و هدف توسعه باشند، چرا که مردم قربانیان و برده توسعه نیستند.

وی گفت: ایران از ۱۱ بایوم(منطقه جغرافیایی) ۹ بایوم را در خود جای داده و به مثابه یک قاره است اما به‌علت آنکه ۹۳ درصد آن خشک و نیمه‌خشک است به شدت آسیب‌پذیر و حساس شده است.

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان محیط زیست، بدترین نوع مدیریت را فروش منابع دانست و افزود: سرمایه طبیعی شامل منابع طبیعی و خدمات طبیعت است و کشورهای عقب افتاده و در حال توسعه از اصل منابع استفاده می کنند اما کشورهای توسعه یافته از خدمات طبیعت بهره‌مند می‌شوند.

کیادلیری افزود: خدمات اکوسیستم باید به درستی ارزشگذاری شود تا دولت در محاسبات ملی آن را محاسبه کند چراکه در صورت محاسبه و گفت و گو با مسئولان با زبان اقتصاد، به درستی می‌توان هزینه زیست‌محیطی اجرای برخی طرح‌های خسارت‌زا را محاسبه کرد.

وی اضافه کرد: اگر مردم و مسئولان بدانند خدمات طبیعت دائم العمر است آن وقت متوجه می‌شوند که خسارت وارده هم دائمی است.

معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان محیط زیست کشور از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواست حین وضع قانون حواسشان باشد چراکه برخی مواقع قوانینی مصوب می شود که ۵۰۰ سال مملکت را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

کیادلیری با انتقاد از حذف بندهای محیط‌زیستی در برنامه هفتم توسعه کشور گفت: از نمایندگان مجلس توقع داشتیم که اجازه نمی‌دادند برنامه هفتم توسعه کشور اینگونه تصویب شود و انتظار این بود که فصل محیط‌زیست و منابع طبیعی حذف نشود و به حقوق محیط‌بانان و اعتبارات رسیدگی شود.

وی گفت: دلیل ناکامی ما در مقابل مشکلات زیست‌محیطی این است که اقدامات ما پس از بروز مشکلات است که به علت محدودیت‌های محیط‌زیستی نمی‌توان مشکلات محیط‌زیست را حل کرد درحالی‌که مدیریت ما باید بر مبنای پیشگیری و پیش‌آگاهی باشد.

معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان محیط‌زیست کشور افزود: آموزش تنها با گفتن نیست بلکه نیاز به آموزش برای ایجاد اشتغال پایدار است چراکه مردم فقیر طبیعت را تحت تأثیر قرار داده و سودجویان به دست افراد فقیر، طبیعت را تخریب می‌کنند.

 

وبگردی