رکنا گزارش می دهد؛
شعله ور شدن آتش خشم روزنامه «کیهان» از تغییرات عجیب در شیوهنامه انضباطی جدید دانشگاه ها!
رکنا: تصویب شیوهنامه جدید انضباطی توسط وزارت علوم، تغییرات اساسی در نحوه برخورد با تخلفات دانشجویی نسبت به شیوه نامه های قبلی داشته است. کاهش مجازاتها و حذف برخی از مواد قانونی، نگرانیهای جدی در مورد آینده دانشگاهها ایجاد کرده است. روزنامه کیهان به این شیوه نامه جدید واکنش نشان داده که در این گزارش به بررسی آن می پردازیم.
به گزارش رکنا، شیوهنامه انضباطی جدید که با امضای وزرای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در دولت چهاردهم به دانشگاه ها ابلاغ شد. در کنار تغییرات شیوهنامه انضباطی شاهده حذفیات مسائل مهمی در شیوهنامه انضباطی هستیم که در ادامه به بررسی این موارد واکنش روزنامه کیهان به آنها میپردازیم.
روزنامه کیهان درخصوص این شیوه نامه اظهارات جالب توجهی داشته است.
اولین آنها اصل تقدم پیشگیری بر مجازات است. عملکرد کمیتهها و دانشگاهها باید به گونهای تنظیم شود که رویههای پیشگیرانه در اولویت قرارگرفته و سعی بر پیشگیری از بروز تخلفات توسط دانشجویان صورت گیرد. احکام صادره کمیته باید طوری صادر شود که قابلیت پیشگیری از تکرار تخلف را توسط دانشجوی خاطی و دیگر دانشجویان را داشته باشد. این موضوع در شیوهنامه قبل قابل مشاهده است، اما در شیوهنامه جدید به طور کامل حذف شده است. یکی از موضوعات مهمی که در دورههای قبلی بسیار مورد توجه اعضای دانشگاه اه بود، کرسیهای آزاد اندیشی است که برای پیشگیری از بروز تخلفات توسط دانشجویان صورت میگرفت و در شیوهنامه جدید انضباطی شاید این مبحث کمرنگتر شود.
یکی دیگر از این اصول، اصل حق سلامت محیط و احترام به حریم خصوصی است. حریم خصوصی افراد محترم است و هیچ فرد حقیقی یا حقوقی حق تجسس در حریم خصوصی دانشجویان را غیرمرتبط با پرونده انضباطی ندارد. همچنین حق تحصیل در یک محیط ایمن و سالم برای تمامی دانشجویان محفوظ تلقی شده و هیج فردی با انجام تخلف اجازه تعرض به آن را ندارد. این اصل هم از جمله اصول مهمی است که از شیوه نامه جدید حذف شده است.
اصل سرعت در رسیدگی اصل حذفی بعدی است. مطابق اصل سرعت در رسیدگی کمیتهها باید در کمترین زمان ممکن اقدام به رسیدگی و صدور احکام برای دانشجویان کند. دقت عمل و همچنین رعایت اصول و مواد شیوهنامه توام با افزایش سرعت در رسیدگی امری الزامی است. این اصل نیز در شیوهنامه جدید به طور کامل حذف شده است.
علاوه بر سه اصل حذف شده ما در شیوهنامه جدید انضباطی شاهده حذف ۶ تبصره هستیم که این تبصرهها مربوط به تخلفات رایانهای و مخابراتی است. در این بخش به حذف تبصرههای مربوط به ماده ۳۲ تخلفات رایانهای و مخابراتی و مجازی در شیوه نامه جدید انضباطی می پردازیم.
ماده 32 می گوید: تخلفات رایانهای و مخابراتی و مجازی؛ در صورت ارتکاب هر یک از تخلفات در فضای مجازی از قبیل هک کردن، ویروسی کردن، سابوتاژ رایانهای (تغییر، محو، متوقف سازی و..). تخریب رایانه (نرمافزاری یا سختافزاری) از طریق نفوذ به سیستم، جاسوسی کردن و دستیابی غیرمجاز به اطلاعات، ضبط صدا یا تصویربرداریهای بدون مجوز یا انتشار آنها، فروش، افشا یا انتشار اسناد، اطلاعات یا دادههای مربوط به دانشگاه، وارد شدن به حریم خصوصی افراد در فضای وب یا استفاده ابزاری یا سوءاستفاده از اطلاعات، تصاویر یا محصولات صوتی و تصویری صفحات شخصی افراد حقیقی یا حقوقی (اعم از اخاذی، افشا، انتشاریا تهدید به اقدام در این موارد یا موارد مشابه) شنود غیرقانونی، تهیه سایتها و وبلاگهای غیراخلاقی و ضدامنیت ملی، تهدید و هتک حرمت اشخاص، اهانت به مقدسات دینی، نفوذ به سایتهای دولتی، ارسال ایمیلهای مخرب، ایجاد دسترسی غیرمجاز یا اخلال در سطح دسترسی افراد، بارگذاری، دانلود یا انتشار موضوعات غیراخلاقی و تمامی جرایم عمومی در فضای وب، متخلف به تناسب تخلف، به یکی از تنبیهات بندهای ۳ تا ۱۸ محکوم میشود.
از دیگر تغییرات مهم صورت گرفته در این شیوه نامه که جامعه دانشگاهی را شوکه کرده است، عدم ابطال پایاننامه و رساله یا مدارک تحصیلی است. در شیوه نامه انضباطی قبلی دانشگاه ها بر ابطال پایاننامه به طور جدی تاکید شده بود. دانشجویان متقلبی که پایان نامه های خود را جعل، تکرار یا از برخی فروشندگان در سطح شهر خریداری کرده بودند، پس از شناسایی و ارجاع به کمیته انضباطی، پایان نامه های باطل شده خود را به خانه بر می گرداندند. اما در شیوه نامه انضباطی جدید دولت چهاردهم از این مسئله سخنی به میان نیامده است و این معضل نگرانی بسیاری از اساتید و دانشجویانی که در حال کار کردن روی پایان نامه خود هستند را در پی داشته است.
مشکل خرید و فروش پایان نامه در سطح شهر یکی از مشکلاتی است که سالهاست گریبانگیر دانشگاه ها شده است. در سال های اخیر رسانه های مختلف از جمله رکنا، این مسئله را برجسته کرده اند و به اشکال مختلف برای حل آن تلاش کرده اند. حال باید آموزش عالی باید به فکر چارهای برای کم کردن تقاضاهای دانشجویان در این خصوص باشد و لحظه ای بیندیشد که آیا حذف ماده قانونی ابطال پایاننامه گره گشا است؟
ابطال پایاننامه باعث ضایع شدن حق بسیاری از دانشجویانی میشود که برای مقاله و پایاننامههای خود زحمت میکشند و این ماده ابطال پایاننامه به مافیای خرید و فروش پایاننامه این اجازه را میدهد تا با خیال آسودهتری به کار خود ادامه دهند.
تقلب یکی از موضوعات بسیار مهم و محورهای منفی در دانشگاهها است که در شیوهنامه جدید به این آن توجه نشده است و این باعث پایمال شدن حق دانشجویان و نخبگان کشوری میشود. تقلب برای آموزش عالی بسیار مسئله مهمی است، اما این مبحث در شیوهنامه انضباطی حذف شده است و اگر در شیوهنامه انضباطی درج نشود باید در کدام شیوهنامه آموزشی درج شود؟
تنبیهات دانشجویی نیز از دیگر مباحث مغفول مانده از چشم وزارت علوم در تدوین شیوه نامه جدید انضباطی است. تنبیهات بخش حکم شورای انضباطی دانشگاه یا مرکزی که نسبت به دانشجویان اعمال میشود را با هم مرور میکنیم تنبیهات به درج ذیل است.
- احضار و اخطار شفاهی بدون درج در پرونده انضباطی دانشجو
- تذکر کتبی و درج در پرونده انضباطی دانشجو
- اخطار کتبی بدون درج در پرونده انضباطی دانشجو
- تذکر کتبی و درج در پرونده انضباطی دانشجو
- توبیخ کتبی و درج در پرونده انضباطی دانشجو
- دادن نمره ۰.۲۵ در درس، آزمون یا تکالیف مربوط به تخلف محرومیت از تسهیلات رفاهی دانشگاه از قبیل وام، خوابگاه، تغذیه و... از یک ماه تا مدت زمان باقی مانده از تحصیل است.
- منع موقت از تحصیل به مدت یک نیمسال یا از ۱ تا ۶ ماه بدون احتساب سنوات
- منع موقت از تحصیل به مدت یک نیمسال یا از ۱ تا ۶ ماه با احتساب سنوات
- منع موقت از تحصیل به مدت دو نیمسال یا از ۶ تا ۱۲ ماه بدون احتساب سنوات
- منع موقت از تحصیل به مدت دو نیمسال یا از ۶ تا ۱۲ ماه با احتساب سنوات
- تنبیهاتی که فقط با حکم شورای مرکزی میتواند نسبت به دانشجو اعمال شود
- منع موقت از تحصیل به مدت سه نیمسال یا از ۱۳ تا ۱۸ ماه بدون احتساب سنوات
- منع موقت از تحصیل به مدت سه نیمسال یا از ۱۳ تا ۱۸ ماه با احتساب سنوات
- منع موقت از تحصیل به مدت چهار نیمسال یا از ۱۸ تا ۲۴ ماه بدون احتساب سنوات
- منع موقت از تحصیل به مدت چهار نیمسال یا از ۱۸ تا ۲۴ ماه با احتساب سنوات
- تغییر محل تحصیل دانشجو
- تبدیل دوره تحصیلی دانشجو از دولتی روزانه به شبانه شهریه پرداز
- اخراج دانشجو از دانشگاه، با حفظ حق شرکت مجدد در آزمون ورودی
- اخراج دانشجو از دانشگاه با محرومیت از تحصیل در تمامی دانشگاهها تا ۵ سال
طبق این شیوهنامه، اگر دانشجویی عضو یکی از گروههای ضدانقلاب باشد و این مسئله نیز ثابت شود، جرم بسیار ناچیزی برای جامعه دانشگاهی دارد و دانشگاه تنها او را توبیخ شفاهی یا کتبی میکنند.
شیوهنامه انضباطی باید به گونهای باشد که دانشجویان را محدود نکند، اما نه اینطور که فرد در یکی از گروههای محارب و دشمن عضو باشد و بتواند به راحتی در یکی از دانشگاههای کشور مشغول به تحصیل شود.
در شیوهنامه انضباطی جدید دیگر اخراج معنایی ندارد و نهایتا دانشجو تا ۵ سال آینده محروم میشود.
اگر دانشجویی به اموال دانشگاه لطمه بزند و هنجار شکنی کند و خود را عضوی از شهروند ایرانی نداند و در یکی از گروههای محارب عضو باشد، این دانشجو هرگز اخراج نمیشود و جرم ناچیزی برای او در این شیوهنامه در نظر گرفته شده است که تنبیهات دانشجویی در بالا قابل مشاهده است
از دیگر ویژگی های جالب توجه این شیوه نامه انضباطی کاهش شدت مجازات ضوابط پوششی است. در شیوه نامه های قبلی تکرار عدم رعایت پوشش کامل اسلامی یا ضوابط پوشش ابلاغی، شامل تنبیه تا بند ۱۵ یعنی «منع موقت از تحصیل به مدت چهار نیمسال یا از ۱۸ تا ۲۴ ماه با احتساب سنوات» میشد، اما در ابلاغیه جدید به بند ۹ یعنی «منع موقت از تحصیل ۱ تا ۶ ماه بدون احتساب در سنوات» کاهش یافته است. همچنین از این مجازات در شیوه نامه پیشین با عنوان «هنجارشکنی یا عمل شبکهای و یا اصرار و تکرار» یاد شده بود، در حالی که در ابلاغیه جدید به «اصرار و تکرار» تقلیل یافته است.
بنابراین به گفته روزنامه کیهان، در شیوهنامه انضباطی جدید به مبحث حجاب آن طور که باید توجه نشده است. از منظر کیهان، در کشور جمهوری اسلامی ایران رعایت پوشش اسلامی خود یک قانون است و پایمال شدن این قانون توسط دانشجو نباید با چنین مجازات کوچکی همراه باشد.
ارسال نظر