رئیس سازمان نظام روانشناسی:افزایش آمار خودکشی در نبود بیمه خدمات روانشناسی

در دوران شیوع کرونا در کشور بارها خبرهایی از خودکشی اقشار مختلف از دانش آموزان و دانشجویان گرفته تا افراد مشهور و حتی مردم عادی در رسانه های کشور منتشر شده و جامعه را نسبت به افزایش آمار خودکشی در ایران نگران کرده است.

با این وجود، نهاد متولی یعنی سازمان پزشکی قانونی هنوز هیچ آماری در خصوص موارد خودکشی در سال 99 ارائه نکرده و آخرین آمار رسمی این سازمان به سال 98 بازمی گردد. از همه بدتر هم این که در این شرایط، نه تنها دولت و مجلس نسبت به بیمه کردن خدمات روانشناسی برای عموم غفلت کرده اند، بلکه هزینه دریافت مشاوره نیز سال به سال گران تر می شود.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، با وجود این که هنوز هیچ آمار رسمی درباره تعداد موارد خودکشی در ایران در سال گذشته ارائه نشده است، اما اوایل بهمن سال گذشته روزنامه اعتماد به نقل از منابع آگاه در پزشکی قانونی گزارش داد که آمار خودکشی منجر به فوت در هشت ماه نخست سال 99 در مقایسه با مدت مشابه سال 98 به میزان 4.2 درصد افزایش یافته است.

این در حالی است که همین چند روز پیش محمد حاتمی، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره از افزایش 30 درصدی تعرفه خدمات روانشناسی برای سال 1400 خبر داد و گفت که تعرفه 45 دقیقه مشاوره برای مشاوران کارشناسی ارشد در سال جدید 140 هزار تومان و برای مشاوران دکتری 200 هزار تومان خواهد بود.

در این میان نکته تاسف برانگیز این است که بیشتر بیمه های پایه و تکمیلی کشور همچنان زیر بار بیمه کردن خدمات روانشناسی نمی روند و بار چنین هزینه هایی بالایی برای دریافت مشاوره از روانشناسان هنوز هم روی دوش اقشار کم در آمد جامعه سنگینی می کند.

بی توجهی دولت و مجلس به قانون برنامه ششم توسعه

رشد آمار خودکشی در کشور زیر سایه بیمه نبودن خدمات روانشناسی در شرایطی رخ می دهد که در بند «ج» ماده102 قانون برنامه ششم توسعه کشور مصوب سال 1395 تصریح شده است که خدمات مشاوره و روان شناسی باید از تسهیلات بیمه های پایه و تکمیلی بهره مند شوند، اما تا همین حالا که در سال آخر اجرای این برنامه قرار داریم، تقریبا هیچ کدام از بیمه های عمومی خدمات روانشناسی را بیمه نکرده اند.

این موضوعی است که دکتر محمد حاتمی، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره نیز در گفت و گو با رکنا نسبت به آن ابراز تاسف کرد و اظهار داشت: ما هم قبول داریم که هزینه دریافت خدمات روانشناسی برای مردم بخصوص اقشار کم درآمد، مبلغ بالایی محسوب می شود و به همین دلیل، بارها مساله بیمه شدن خدمات روانشناسی را از دولت و مجلس پیگیری کرده ایم.

وی افزود: بر اساس قانون برنامه ششم توسعه کشور، نمایندگان مجلس در پنج سال گذشته باید سرفصلی را در بودجه های سنواتی برای بیمه کردن خدمات روانشناسی در نظر می گرفتند، اما این اتفاق حتی در هنگام تدوین و اصلاح لایحه بودجه امسال نیز رخ نداد و به همین دلیل، همچنان افراد تحت پوشش بیمه های خدمات درمانی و تامین اجتماعی نمی توانند از بیمه های مربوط به روانشناسی استفاده کنند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره تاکید کرد: متاسفانه اکنون چون وضعیت بودجه کشور در شرایط انقباضی است، دولت در بیمه کردن خدمات روانشناسی تعلل می کند، ولی ما معتقدیم که اگر بخواهیم با لطمات روانی ناشی از همه گیری کرونا مقابله کنیم و آسیب های اجتماعی را در کشورمان کاهش دهیم، باید دسترسی به خدمات روانشناسی را برای مردم همگانی کنیم.

وعده کمیته امداد و بهزیستی برای کاهش هزینه خدمات مشاوره

حاتمی البته روی این نکته دست گذاشت که سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جهت کاهش هزینه خدمات روانشناسی برای اقشار کم درآمد با برخی نهادهای عمومی از جمله کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی وارد مذاکره شده است تا افراد تحت پوشش این نهادها بتوانند با هزینه ای کمتر از خدمات روانشناسی بهره مند شوند.

وی در توضیح بیشتر این موضوع عنوان کرد: سال گذشته ما با کمیته امداد امام خمینی (ره) که حدود 5 میلیون مددجو دارد، تفاهم نامه ای را امضا کردیم که براساس آن این کمیته یارانه ای را به خدمات روانشناسی ارائه دهد و البته روانشناسان زیر نظر سازمان هم تخفیفات مناسبی را به افراد تحت پوشش کمیته امداد ارائه کنند تا این قشر کم درآمد در صورت نیاز بتوانند با هزینه مناسبی از خدمات روانشناسی بهره مند شوند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره البته این را هم گفت که هنوز درصد تخفیف مربوط به افراد تحت پوشش کمیته امداد مشخص نشده است، اما هم نظام روانشناسی و هم کمیته امداد روی این مساله جدیت دارند و به زودی موضوع کاهش هزینه های خدمات روانشناسی برای افراد تحت پوشش این نهاد اجرایی خواهد شد.

حاتمی از سازمان بهزیستی نیز به عنوان یکی دیگر از نهادهایی که قرار است همه افراد تحت پوشش آن از بیمه های روانشناسی بهره مند شوند، یاد کرد و ادامه داد: این سازمان در گذشته نیز یارانه ای را برای دریافت خدمات روانشناسی به بعضی گروه های تحت پوشش خود ارائه می داد و قرار است در آینده ای نزدیک این موضوع برای همه افراد تحت پوشش بهزیستی اجرایی شود.

بیمه شدن خدمات روانشناسی برای نیروهای مسلح

در این میان اما با وجود این که عمده مردم کشور از دریافت خدمات روانشناسی و مشاوره با هزینه پایین بی بهره اند، نیروهای مسلح و خانواده آنها از جمله معدود اقشاری هستند که در حال حاضر تحت پوشش خدمات بیمه ای روانشناسی قرار گرفته اند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ضمن اشاره به این موضوع گفت: از سال گذشته خدمات روانشناسی برای تمام شاغلان نهادهای نظامی و انتظامی و خانواده هایشان به طور کامل تحت پوشش بیمه قرار گرفت و اکنون جمعیت این افراد که قابل ملاحظه هم هست، می توانند با هزینه پایین از این خدمات بهره مند شوند.

وی در ادامه تاکید کرد: بر این اساس، تمام افرادی که دفترچه بیمه نیروهای مسلح دارند، می توانند با استفاده از دفترچه بیمه خود در تمام مراکز مجوزدار از سوی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، با هزینه مناسب از خدمات روانشناسی بهره مند شوند.

حاتمی ادامه داد: همچنین طبق توافقات انجام شده، از سال گذشته بیمه های تکمیلی کارکنان بانک ها و برخی موسسات دیگر نیز هزینه های مربوط به خدمات روانشناسی را قبول می کنند و این افراد هم با هزینه پایین می توانند از این خدمات استفاده کنند.

پیشگیری از بروز آسیب های اجتماعی با بیمه کردن خدمات روانشناسی

اما با وجود توضیحاتی که رئیس سازمان نظام روانشناسی از توافق این سازمان با دیگر نهادها درباره بیمه خدمات مشاوره برای برخی اقشار جامعه ارائه می کند، آنچه در این میان حائز اهمیت به نظر می رسد، این است که هم چنان بخش اعظم مردم کشور ناچارند هزینه های بالایی را برای خدمات روانشناسی پرداخت کنند.

ریشه اصلی این موضوع هم آن است که حتی در صورت اجرایی شدن وعده های کمیته امداد، بهزیستی و دیگر دستگاه ها، بازهم سازمان های بیمه گر عمومی مانند بیمه خدمات درمانی یا تامین اجتماعی بیمه کردن خدمات مشاوره را مقرون به صرفه نمی دانند و این در حالی است که آمار خودکشی یا دیگر آسیب های اجتماعی در کشورمان سال به سال بالاتر می رود.

حاتمی نیز ضمن اذعان به همین مساله تاکید کرد: ما این موضوع را قبلا هم اعلام کردیم که نه تنها برای جلوگیری از خودکشی بلکه برای پیشگیری از بروز سایر آسیب های اجتماعی از جمله قتل های خانوادگی، حتما باید مراجعه به روانشناس و مشاوره را در سراسر کشور نهادینه کنیم تا پیش از این که کار به پلیس و قوه قضاییه برسد، مردم بتوانند مشکلات خود را نزد روانشناس مطرح کنند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره اضافه کرد: خودکشی زمانی اتفاق می افتد که فرد از لحاظ اقتصادی، عاطفی و ... به یک بن بست ذهنی می رسد و تنها راه نجاتش را در گرفتن جان خود می داند. در این شرایط، حتما باید روانشناس مداخله کند و ضمن ارائه راهنمایی های لازم به اشخاص، آنها را از بن بست خارج کند تا خودکشی رخ ندهد.

وی در ادامه تاکید کرد: اگر ستاد ملی مقابله با کرونا و شخص رئیس جمهور به دنبال حل مسائلی از این دست هستند و می خواهند در این شرایط دشوار کمکی به مردم بکنند، مهمترین کاری که باید انجام دهند این است که بیمه های پایه و تکمیلی روانشناسی را برای تمام افراد جامعه حداقل در دوران کرونا و ماه های ابتدایی پس از همه گیری کرونا اجرایی کنند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در جمع بندی صحبت خود تصریح کرد: بنابراین برای این که از بالا رفتن آمار خودکشی جلوگیری کنیم، باید خدمات روانشناسی با بیمه و هزینه پایین در اختیار همه افراد قرار گیرد تا عموم مردم بتوانند در زمانی که دچار بحران می شوند، به راحتی به روانشناس مراجعه کنند.

خبرنگار: محمدحسین خودکار

آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

وبگردی