فقدان سامانه هشدار آتش در منابع طبیعی کشور / پیشنهاد پژوهشگاه علوم جوی چیست؟

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، اطلاعاتی که سازمان هواشناسی بدست می آورد، یا اطلاعاتی که کسب آنها طی تلاش چند ماه اخیر ممکن شده است، می تواند منجر به تشکیل سامانه ی هشداری برای استعداد آتش در جنگل و مراتع کشور شود. در حقیقت سازمان هواشناسی ازسازمان های مرتبط می خواهد به این اطلاعات تمسک کنند تا پیشگیری بهتر انجام شود. مهدی رهنما، رییس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، در این رابطه با رکنا گفت و گو کرد.

843

مهدی رهنما گفت: سال پربارش باعث شد که پوشش گیاهی امسال، با شروع فصل گرم مستعد اشتعال شود. برای اینکه بتوانیم پیش بینی علمی تری از مخاطرات داشته باشیم، نقشه های پیش بینی آتش سوزی را با پارامترهای جوی تهیه کردیم. در ابتدا این نقشه ها بر مبنالی الگوهای خارجی انجام شد. شاخصی که اتخاذ شد شاخص FWR است که از شاخص های معروف جهانی است. تقریبا فارغ از پارامترهای زمینی، توجه ما بر شاخص های هوایی مانند رطوبت، حرارت، اختلاف دما و از این قبیل است. با پس پردازی بر مبنای این شاخصه ها بر روی نقشه مراتع، می توانیم برای مخاطرات پیش بینی ارائه دهیم. بنابراین می توان اینگونه پیش بینی کرد که در فلان مختصات مشخص، با توجه به این پارامترها، X درصد امکان اشتعال وجود دارد.

امکانات پیش بینی آتش در سازمان هواشناسی برای جنگل ها 

رییس پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو، بیان کرد: این اطلاعات می تواند برای یگان های منابع طبیعی مفید باشد. حداقل امکانی که برای آنها فراهم می کند این است که گشت های خود را در منطقه هایی که احتمال آتش بالاتر است مستقر کنند. در واقع ما با داده های ماهواره ای و زمینی، آتش سوزی های اتفاق افتاده را رصد می کنیم و آنها را برای تطبیق پیش بینی های خودمان استفاده می کنیم. این تنها برای تشخیص استعداد آتش در یک منطقه است. ما نمی توانیم بگوییم علت آتش چه است. این وظیفه سازمان جنگل ها و منابع طبیعی است. ما می توانیم به آنها داده هایی بدهیم که پیشگیرانه باشد.
 

ایجاد مرکز پیش بینی مخاطرات اتش از خرداد ماه

وی در پاسخ به اینکه « آیا این اطلاعات در آتش سوزی های اخیر دست سازمان منابع طبیعی بود؟ » گفت : متاسفانه در چند ماه منتهی به این آتش سوزی ها سازمان های دیگر به منابع طبیعی اطلاعات می دادند. این داده ها عموما از منابع خارجی بود . بصورت مستقیم از این داده ها استفاده می کردند تا پیش بینی آتش سوزی داشته باشند. اما ما در اوایل خرداد ماه برآورد کردیم که آیا می توانیم پیش بینی آتش سوزی داشته باشیم. این برآورد مثبت بود. بنابراین با داده های داخلی از پایان خرداد پیش بینی های ما ارائه شدند. این اطلاعات دقت بیشتری نسبت به داده های خارجی دارد. این نقشه ها که به سازمان بحران ارائه می شده است، اکنون توسط آنها استفاده می شود. اما باید از سازمان منابع طبیعی پرسید که این نقشه ها سبب کاهش آتش شده است یا خیر؟ ما نمی دانیم که آنها از نقشه ها چقدر استفاده می کنند؟

فقدان سامانه هشدار آتش در کشور

رهنما گفت: داده ها می تواند در سامانه های هشدار مورد استفاده قرار گیرد. این اطلاعات می توانند کنار کنترل کننده های دیگر مانند دوربین های حرارتی قرار بگیرد. ایجاد سامانه هشدار می تواند در آغاز آتش سوزی مدیریت را بهینه کند. این یک پیشنهاد و کمک است که از دست سازمان هواشناسی بر می آید تا سامانه هشدار کشور برای مخاطرات منابع طبیعی بیشتر شود. الان سامانه هشداری وجود ندارد. ما تنها پیش بینی بر مبنای پارامترهای اب و هوایی در کشور داریم. این اطلاعات می توانند منجر به خیر شوند. اگر از نکات تخصصی و علمی بگذریم، این اطلاعات به سامانه هشدار آتش سوزی منجر می شوند. این برنامه وجود دارد اما اینکه سازمان های درگیر چه همکاری و کمکی به ما بکنند، منوط به رایزنی بین این سازمان ها است. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.