مجری زن معروف از حاشیه های فضای مجازی و تاثیر آن گفت / اگر اهل حاشیه نباشی، سراغت نمیآیند!
رکنا: حضور در فضای مجازی آن هم توسط هنرمندان، از رخدادهایی است که در چند سال اخیر موجب شده تا هر از گاهی جنجالها و سر وصداهایی به پا شود که زندگی و کار آن فرد را تحتالشعاع خود قرار دهد و تا مدتها خبرسازی کند.
المیرا شریفیمقدم، گوینده شبکه خبر، از این افراد است که با فعالیت جالب توجه خود در فضاهای مختلف مجازی، باعث شده تا علاوه بر نمایش چهره نویی از گویندگان دنیای اخبار، با انتشار عکسهایی در چارچوب مشخص، هر چه بیشتر به مردم نزدیک شود و مطالبی را منتشر کند که صفحات او را بهعنوان یک منبع خبری معتبر بشناسند.
او با انتشار محتوایی تحت قالبی معین، از چهرههایی است که ثابت کرده میشود بدون حاشیه و جنجال پا به پای مردم در مسیری درست در فضای مجازی پیش رفت. بهعنوان نمونه، اینستاگرام Instagram وی که یکی از پربازدیدترین صفحههای این حوزه است، بیش از 320 هزار دنبالکننده دارد و آخرین پست او که مربوط به عکسی از کودکی اش است، بیشتر از 41 هزار لایک خورده است. حمایت از تیم مورد علاقه، انتشار عکسهایی از رخدادهایی که در جریان زندگی او هستند، بازنشر بخشی از اخبار و ویدئوهای جالب توجه، اطلاعرسانی از وقایع روز و ... از مواردیاند که شریفیمقدم، در صفحه خود میگذارد.
خبر تأیید نشده را منتشر نمیکنم
وی ابتدا در پاسخ به محدوده و چارچوبی که در فضای مجازی برای انتشار تصاویر و متنها دارد به «صبحنو» گفت: نخستین مسالهای که در این بین اهمیت دارد، این است که من گوینده خبر جمهوری اسلامی ایران هستم و علاوهبر جایگاه و شخصیت حقیقی که به زندگی خودم برمیگردد، یک جایگاه حقوقی هم به واسطه شغلم بین مردم پیدا کردهام؛ یعنی آنها ما را بهعنوان نماینده رسانه در فضای مجازی میشناسند. به همین دلیل باید در این فضا در انتشار اخبار و پستها دقت لازم صورت بگیرد. شریفیمقدم ادامه داد: در این بین از آن جایی که من زیاد خبر پخش و منتشر میکنم و در زمانی که بحث اخبار فوری مطرح است، خیلی از مردم در این چند سال با توجه به شناختی که دارند، به صفحههای مجازی من مراجعه میکنند؛ به همین دلیل خیلی سعی میکنم که در پستهای اینستاگرامی ام، توییتر و حتی کانالی که در تلگرام Telegram دارم، تا مطمئن نشدم که یک منبع رسمی و در واقع شبکه خبر آن را تأیید نکرده، من از پخش آن خبر در فضای مجازی خودداری میکنم، به همین دلیل تا به حال نشده که خبری را منتشر کنم و بعد تکذیب شود؛ از همین رو مردم همیشه اخبار معتبر را از صفحههای من دریافت میکنند.
نباید ذهنیت و اعتماد مخاطب را خدشهدار کنیم
پرداخت به زندگی شخصی و انتشار محتوا در این فضا، از دیگر مواردی بود که شریفی مقدم با اشاره به آن گفت: درباره زندگی شخصی و شخصیت حقیقی ای که وجود دارد هم باید بگویم که باز با توجه به همان جایگاه و ذهنیتی که مردم نسبت به ما دارند، سعی میکنیم همان ذهنیت را حفظ کنیم. این باعث میشود مخاطب اعتمادش نسبت به یک گوینده خبر سلب نشود. چون کار ما این است که اعتماد مخاطب را جلب کنیم و اخبار را به او برسانیم، حال اگر آن اعتماد خدشه دار شود، همه چیز به هم میریزد و دیگر فایدهای ندارد. بنابراین سعی میکنم که در فضای مجازی هم آن اعتماد را خدشه دار نکنم، علاوه بر این که ما هم جزو مردم هستیم، یعنی پستهایی که من از زندگی خصوصی ام میگذارم در بخشی به این کمک میکند که بگوییم ما هم جزو مردم هستیم و با آنها هیچ تفاوتی نداریم، یعنی که ما هم مثل همه یک زندگی معمولی، بچه و خانواده داریم و نه تنها از مردم جدا نیستیم، بلکه هیچ امتیاز ویژهای نسبت به آنها نداریم و تنها ما در تلویزیون کار میکنیم که این موجب میشود تا برخیها چندبار ما را در این فضا ببینند و کلیت ماجرا همین است.
لازم نیست همهچیز را بازتاب دهیم
تعیین حریم مشخص برای چهرهها و افراد شناخته شده و حفظ رعایت حریم خصوصی که در این فضا حاضر میشوند، مسالهای بود که او در پاسخ به میزان حد و حدود آن به «صبحنو» گفت: به طور کلی افراد شناخته شده، 100درصد باید حریمی را برای خودشان تعیین کنند.
ممکن است آنها مثلاً مهمانی Party و دورهمیهایی داشته باشند که لازم نیست عکس آن منتشر شود یا حتی گاهی کارهای عجیب و غریبی انجام میدهند که خارج از چارچوب هم نیست، اما حتی کارهای عرفی که صورت میگیرد هم، تماماً قابل انتشار و بازتاب دادن در فضای مجازی نیستند، چون ممکن است کمی عجیب باشد و ذهن مخاطب را قلقک دهد.
به همین دلیل یک فرد شناخته شده باید برای خودش چارچوب و حریمی را مشخص کند و از آن خارج نشود و دائم تمام کارها و رفتارهایش را بازتاب ندهد و منتشر نکند. به همین دلیل، اگر این اتفاق در چارچوب معین رخ دهد، میتوان گفت که حضور در فضای مجازی نه تنها بد نیست، بلکه مفید هم هست و باعث ارتباط نزدیک بین مردم و آن
افراد شناخته شده میشود و حتی حس خوبی را در این بین به وجود میآورد. به عنوان مثال در روز تولد من، زمانی که این حجم از پیامهای تبریک را دریافت میکنم، خیلی خوشایند است و این حس فوقالعادهای است که مردم هم حس خوبی به ما دارند.
با توییتر مکاتبه کردم؛ اکانتهای جعلی را بستم
شریفیمقدم با اشاره به عکسها و تصاویری که گاهی در این فضا از برخی چهرهها منتشر میشوند اضافه کرد: در اینباره، من به شدت معتقدم که حریمی مشخص باید وجود داشته باشد و خارج از آن، ما نباید به قول معروف پایمان را از گلیم مان درازتر کنیم. گاهی دیده میشود که از افراد معروف عکسی بیرون میآید یا منتشر میشود و با چهرهای که مردم از آن انتظار دارند متفاوت است. این اتفاق خیلی بد است و نه تنها به ضرر آن فرد بلکه به ضرر همه ما تمام میشود، چون این مساله به همان بحث اعتماد مردم به ما برمیگردد و این دست اتفاقات باعث میشوند که مردم فکر کنند همه ما همان شکلی هستیم و در دنیای تصویر ادا درمیآوریم! به همین دلیل اعتماد مردم در فضای مجازی این گونه نسبت به همه افراد شناخته شده سلب میشود.او همچنین درباره وجود صفحههای فیک و سوءاستفاده در این فضا بهنام چهرهها از جمله خود او گفت: در سالهای اول فعالیت من در اینستاگرام، چندین صفحه فیک بود که به اسم من باز شده بود و با پیگیری آنها را بستم، به همین دلیل الان دیگر چنین مواردی برای من وجود ندارد. همچنین هر وقت فن پیجهایی هم باز شده به آنها گفتم که من نیازی به این موارد ندارم و اصلاً علاقهمند هم نیستم که غیر از صفحه خودم هیچ پستی دربارهام گذاشته شود. درباره توییتر هم چند شب پیش فهمیدم که یک نفر با اسم و مشخصات من همه پستهای من را توییت میکند. با توییتر مکاتبه کردم و یک شبه آن را بستم، چون ما مدارک قانونی داریم که میتوانیم آن را به مراکز مدیریتی بفرستیم و ثابت کنیم که کدام موارد قلابی و مزاحمت هستند. در اینستاگرام هم با پلیس Police فتا خیلی مراوده داشتم و توانستم چندین پیج فیک را ببندم.
اهل حاشیه نباشی، سراغت نمیآیند
شریفیمقدم در خصوص سختی حضور در این فضا بیان کرد: این موارد وجود دارند، البته زمانی که اهل حاشیه نباشی، چندان سراغت نمیآیند و افرادی که این کار را میکنند، وسوسه نمیشوند که برایت دردسر درست کنند و صفحه بزنند. کامنتها و گاه توهینهایی که در این فضا وجود دارند نیز موضوع دیگری بود که وی پیرامون آن گفت: در کنار حجم انبوهی از حمایتها و الطافی که از سوی مردم هست، گاهی موارد ناخوشایندهم دیده میشود. در اینباره ما عادت کردهایم که خیلی واکنش نشان ندهیم، چون متاسفانه همه جور آدم با سطوح مختلف سواد و فرهنگ در این فضا حضور دارند و خیلی نمیشود آنها را کنترل کرد، بلکه باید فرهنگسازی کرد تا ادب و تربیت خانوادگی در فضای مجازی هم نشر پیدا کند.یعنی منِ مادر باید به فرزندم یاد دهم که ادب و اصالتش را در فضای مجازی نیز به همراه داشته باشد و خود را پشت یک صفحه قایم نکند که هر چه را خواست بگوید. این گوینده خبر اضافه کرد: غیر از اینها، خودم را عادت دادهام و اگر فحش و ناسزایی بنویسند، حتی آن را پاک هم نمیکنم و هیچ واکنشی نشان نمیدهم، اما بالاخره در وهله اول ناراحتی را ایجاد میکند؛ ناراحتیای که نه به خاطر آن ناسزاست بلکه به دلیل سوء برداشتی است که اتفاق افتاده. در این بین میگویی چرا باید منظورت را درست نفهمند، به همین دلیل گاهی آن پست را آرشیو میکنیم که دیده نشود یا توضیحی در ادامهاش اضافه میکنیم، مثل یک پینوشت که بقیه متوجه شوند چرا فلان مطلب را گذاشتهایم.
بعضیها نگاه دوم ندارند!
شریفیمقدم در پایان در پاسخ به نظر و نگاهش درباره افرادی که پستها و موارد نامتعارفی را از خود منتشر میکنند، یادآور شد: من نمیتوانم بگویم که این موارد عمدی اتفاق افتاده و ممکن است سهوی باشند. بهعنوان مثال ما در حوزه گویندگی میگوییم که گوینده خبر باید نگاه دوم داشته باشد، یعنی بتواند جملاتی را که در متن هست، قبل از نمایش آن حدس بزند. در این بین ممکن است برخی از افراد شناختهشده آن نگاه دوم را از فضای مجازی نداشته باشند و زمانی که آن پست را میگذارند، ندانند که بعد چه عواقبی میتواند داشته باشد و ذهنیت مردم چطور تغییر میکند. ولی قاعدتاً نمیتواند عمدی باشد، یعنی اصلاً آن فرد چرا باید کاری را انجام دهد که عمداً خودش را وارد حاشیه کند و به دردسر بیندازد؟ از همین رو این رخدادها به نظرم سهویاند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر