اما در نگاه اول همه چیز عادی به نظر می‌رسد و فرد غیرواقعی با اطلاعات و عکس‌های تقلبی تلاش می‌کند تا از خود یک چهره و شخصیت موجهی بسازد. این روابط در بستر فضای مجازی به نسبت اعتماد افراد،  گسترش می‌یابد و در اغلب مواقع پس از یک دوره کوتاه با قربانی شدن یک طرف کار به انتها می‌رسد.
گاه این روابط در حد دوستی‌های سطحی و ناراحتی‌های پس از آن، اشخاص را آزار می‌دهد و گاهی هم ارتباطات تا حدی زیاد می‌شود که قربانی، ناآگاهانه اطلاعات، عکس و فیلم و مطالب کاملاً خصوصی خود را در اختیار افراد سودجو قرار می‌دهد و در نهایت  شخص فریب خورده در صورت نافرمانی از خواسته مجرم، به شکل‌های مختلف قربانی شده و یا اسیر باج خواهی‌های مختلف می‌شود.
در این حالت هم قربانی‌ها به یک صورت آسیب نمی‌بینند، اشخاص فریب خورده و قربانی با مرور زمان درگیر خواسته‌هایی چون؛ سوء‌استفاده‌های جنسی، مالی و روحی قرارمی گیرند که در بسیاری از مواقع، نمی‌توان آن را جبران کرد و فرد قربانی دچار خسران‌های روحی، روانی و حتی جانی می‌شود.
ارتباط در فضای مجازی تنها یک اتصال است
سید حسن موسوی چلک مشاور رئیس سازمان بهزیستی کشور در خصوص این موضوع گفت: گسترش فضای مجازی شکل ارتباطات را تغییر داده است و ذائقه جامعه را از یک روابط رو در رو و حقیقی به یک رابطه غیرحقیقی تقلیل داده است. به‌طور کلی من اسم این شکل از آشنایی را ارتباط نمی‌گذارم و باید به آن اتصال گفت.
در این اتصالات هم هیچگاه حس خوب واقعی به طرفین منتقل نمی‌شود.رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران ادامه داد: متأسفانه همه این مشکلات از آنجا نشأت می‌گیرد که افراد از طریق فضای حقیقی نمی‌توانند به محبت مدنظر و ایده آل‌شان دست پیدا کنند و در نهایت از طریق راه‌های مختلف تلاش می‌کنند تا در فضای مجازی به آن مهر و محبت موردنظرشان برسند که در نهایت این راه‌ها به ارتباطات جنسی، اخاذی، رد و بدل کردن عکس و فیلم و مسائلی از این دست منجر می‌شود.
دوستت دارم‌ها واقعی نیستند
این کارشناس حوزه آسیب‌های اجتماعی خاطرنشان کرد: در فضای مجازی باید به‌دنبال آنچه که در ذهن‌مان هست نباشیم. دلبری‌ها، دوستت دارم‌ها و اشعار زیبا واقعی نیستند مگر آنهایی را که از قبل می‌شناسیم. اما برخی از کاربران چشم‌های‌شان را می‌بندند و می‌خواهند باور کنند که محبت و مهری که ابراز می‌شود واقعی است و همین موضوع باعث می‌شود که براحتی فریب افراد را بخورند. از سن افراد هم نباید غافل شد. افراد به صرف اینکه می‌توانند با یک پیام رسان کار کنند نباید خودشان را مبرا بدانند. این در حالی است که بیشترین آسیب‌ها در فضای مجازی مربوط به افراد کم سن و سال و همین‌طور اشخاصی است که خیال می‌کنند هیچگاه فریب مجرمان فضای مجازی را نمی‌خورند.
تملق تنها مختص به فضای مجازی نیست
موسوی چلک ضمن اشاره به اینکه فریب خوردن تنها محدود به فضای مجازی نیست، گفت: تملق و چاپلوسی‌ها در فضای واقعی هم وجود دارد، اما تفاوت زیادی که در فضای واقعی و مجازی وجود دارد آن است که در واقعیت نمی‌توان همیشه مخفی بود و پشت نقاب ظاهر شد اما در فضای مجازی یک عکس که می‌تواند واقعی هم نباشد، می‌تواند افراد سودجو را استتار کند.
سواد در فضای مجازی راهی برای مقابله با سودجویان
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در پاسخ به این سؤال که چه عللی باعث می‌شود تا کاربران براحتی فریب تبهکاران را نخورند، تصریح کرد: اصلی‌ترین موضوع مهم در این مبحث، داشتن سواد فضای مجازی است. هرچقدر سواد کاربران از کارکرد در فضای مجازی کمتر باشد، بالطبع عوارض و تبعات منفی بیشتری گریبانگیر افراد قربانی می‌شود.
در دوره‌ای به افراد توصیه می‌شد تا از بازکردن ایمیل‌های ناشناس خودداری کنند چراکه در پشت بعضی از آنها اهداف شومی قرار داشت که البته با یک توصیه ساده و توجه به آن مشکلی پیش نمی‌آمد. اما در حال حاضر فضای مجازی آنقدر گسترده شده که با یک توصیه نمی‌توان مسأله را حل و فصل کرد و مجرمان و سودجویان با ترفندها و روش‌های مختلف در پی آن هستند تا از کوچکترین بی‌اطلاعی و کم سوادی کاربران در جهت قربانی کردن بهره‌برداری کنند.
نقش خانواده، جامعه و رسانه در حل معضلات فضای مجازی
وی درپاسخ به این سؤال که چه راهکاری برای برون رفت از این معضل وجود دارد گفت: خانواده، جامعه و رسانه نقش بسیار مهمی در حل این معضل دارند. البته همه این‌ها باید خودشان صاحب دانش و فن استفاده از فضای مجازی باشند. بی‌تردید هرچقدر سواد فضای مجازی در افراد تقویت شود، کمتر دچار آسیب‌هایی از این دست خواهند شد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

وبگردی