مجلس دهم از همسان سازی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی خبر داد

به گزارش رکنا، این طرح در حالی روز سه شنبه ۱۶ اردیبهشت به هیئت رئیسه وصول شد که با توجه به سه یا چهار جلسه باقی مانده این مجلس، چندان نباید به آینده این طرح امیدی داشت مگر این که نمایندگان مجلس بعدی برای به سرانجام رساندنش اهتمام داشته باشند. در عین حال طبق گفته اکبر رنجبرزاده عضو هیئت رئیسه مجلس، این مجلس هفته آینده در سه روز متوالی ۲۱، ۲۲ و ۲۳ اردیبهشت صحن علنی را برگزار خواهد کرد و دهم خرداد نیز آخرین جلسه و روز خداحافظی نمایندگان مجلس دهم است.

طرح جدید چه می گوید؟

برای این که از کم و کیف این طرح بیشتر آگاه شویم، روز گذشته با مسعود رضایی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس همکلام شدیم و او جزئیات بیشتری از طرح را توضیح داد. آقای رضایی گفت: با هدف برقراری عدالت اجتماعی و رفع تبعیض باید حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی همسان سازی شود و مجلس نیز در این خصوص تمام تلاش خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ انجام داده است. در همین زمینه طرحی نیز با امضای ۸۰ نماینده مجلس بر اساس ماده ۱۰۳ قانون خدمات کشوری در دست بررسی است و امیدواریم در مجلس فعلی به نتیجه برسد که همان متناسب سازی حقوق طی برنامه ششم(طی سه سال آینده) است که بازنشستگان تأمین اجتماعی، لشکری و کشوری در آن دیده شده اند.

لاریجانی دستور داد

رضایی در پاسخ به این پرسش که آیا این طرح به سه جلسه پایانی این مجلس می رسد، می گوید: این طرح روز سه شنبه گذشته با ۸۰ امضا تحویل هیئت رئیسه شد و آقای لاریجانی هم روی طرح به دایره قوانین دستور داد که مقدمات طرح برای بررسی در صحن علنی آماده شود. آقای رضایی البته اظهار امیدواری هم می کند که این طرح به جلسات باقی مانده مجلس دهم برسد.

اجرای طرح با کدام منابع مالی؟

آن طور که این نماینده مجلس توضیح می دهد، این طرح تعیین کرده است که تأمین اجتماعی از منابع موجود باید همسان سازی حقوق بازنشستگان را اجرایی کند. آقای رضایی این را هم بیان می کند که دولت حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان به تأمین اجتماعی بدهکار است.

اما آیا تامین اجتماعی هم به این طرح در صورت تصویب تن خواهد داد؟ این پرسشی است که در روزهای قبل هم بحث آن در اظهارات آقای نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه مطرح شد که دولت در صورتی بخشی از بدهی های خود را به تامین اجتماعی پرداخت خواهد کرد که این سازمان آن را صرف اجرای همسان سازی حقوق بازنشستگان کند و این در حالی است که قانون به صراحت اعلام کرده است، منابع همسان سازی باید توسط دولت تامین شود. حالا این طرح در صورت تصویب فضای جدیدی را پدید می آورد به طوری که سازمان تامین اجتماعی باید همسان سازی را تا پایان برنامه ششم یعنی طی سه سال آینده، از منابع موجود محقق کند.

همسان سازی چقدر بودجه می خواهد؟

این که اجرای همسان سازی با توجه به عقب ماندگی های چند ساله آن اکنون چه میزان اعتبار لازم دارد تا حقوق بازنشستگان همسان با شاغلان عادلانه شود، موضوعی است که چند روایت درباره آن وجود دارد. آقای محجوب، نماینده مجلس، اواخر سال ۹۸ هنگام بررسی لایحه بودجه اعلام کرد که اگر همسان سازی بخواهد اکنون در جای خود قرار بگیرد به ۳۰ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد اما آقای رضایی دیگر نماینده مجلس دیروز به ما این طور گفت: «چندی قبل (نیمه دوم سال۹۸) آقای شریعتمداری وزیر رفاه در جلسه ای در کمیسیون اجتماعی اعلام کرد که من اگر ۱۵ هزار میلیارد تومان در اختیار داشته باشم می توانم طرح همسان سازی حقوق بازنشستگان را به طور کامل اجرایی کنم».

این میزان حقوق عادلانه نیست

با همه این تفاسیر و این که سرانجام این طرح ها و قوانین چه می شود، اما اکنون وضعیت حقوق بازنشستگان شرایط عادلانه ای با توجه به تورم ندارد. رضایی نماینده مجلس این طور می گوید: این که با تمامی مشکلات و تورم حداقل حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی به دو میلیون تومان می‌رسد، ظلم است و باید این رقم بیشتر شود.

تأمین اجتماعی توانایی پرداخت حقوق بازنشستگان را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تا حداقل دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هم اکنون دارد و موظف است این اقدام قانونی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ انجام دهد.

اگر دولت بدهی ها را پرداخت نکند

رضایی به بدهی دولت به تأمین اجتماعی اشاره کرد و گفت:‌ «دولت حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان به تأمین اجتماعی بدهکار است که در سال‌های قبل بخش‌هایی از آن را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تهاتر کرده و دلیل نمی‌شود که به خاطر این بدهی حقوق بازنشستگان تأمین اجتماعی افزایش پیدا نکند. حتی اگر دولت مطالبات خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به تأمین اجتماعی پرداخت نکند، باید این سازمان حقوق بازنشستگان را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به حداقل دو میلیون و ۸۰۰ هزار تومان افزایش دهد و در صورت پرداخت مطالبات آن را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ در بخش‌های دیگر هزینه کند».

پیگیری آغاز همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

ناهید تاج‌الدین (نماینده اصفهان در دهمین دوره مجلس شورای اسلامی) در نشست آنلاین کارگر ایرانی، با اشاره به اهمیت اجرای همسان‌سازی برای بازنشستگان اظهار داشت: از چند سال پیش برای اجرای این مطالبه و برای حل مشکلات بازنشستگان این مسئله استارت خورد. در لایحه بودجه، مبلغی برای اجرای همسان‌سازی در نظر گرفته شده و اکنون نیز در حال پیگیری هستیم تا این مسئله عملی شود.

وی با اشاره به اینکه ظلم مضاعفی در خصوص بازنشستگان تامین اجتماعی نسبت به کشوری و لشگری وجود دارد، بیان کرد: خوشبختانه در برنامه توسعه ششم بند ب ماده ۱۲ آن، اولین گام‌ها برای اجرای همسان‌سازی برداشته شد. با توجه به اینکه مجلس شورای اسلامی وظیفه نظارتی دارد، با آقایان ربیعی، شریعتمداری و نوبخت نشست‌هایی برگزار شد تا همسان‌سازی هرچه سریعتر عملی شود.

او ادامه داد: مشکل این است که همسان‌سازی را به بدهی دولت لینک بدهند. دولت متاسفانه بیش از ۲۵۰ هزار میلیارد تومان به سازمان تامین اجتماعی بدهی دارد و در لایحه بودجه ۹۹ تلاش شد که پرداخت بخشی از بدهی در دستور کار قرار بگیرد.

تاج‌الدین با اشاره به اینکه امیدواریم شکاف و تبعیض بین شرایط بازنشستگان تامین اجتماعی و کشوری کمتر شود، گفت: بازنشستگان تامین اجتماعی سال‌ها به کشور خدمت کرده‌اند و درست نیست اکنون که نیاز به درمان دارند و تورم و گرانی بیداد می‌کند، آنها را تنها بگذاریم. باید در نظر داشته باشیم که این عزیزان سن زیادی دارند و مثل گل پر پر می‌شوند و عمرشان ممکن است به تصمیمات دولت قد ندهد.

او ادامه داد: درست است که شرایط اقتصادی کشور خوب نیست اما دلیل نمی‌شود که دولت مشکلاتش را بر دوش سازمان تامین اجتماعی بگذارد. چیزی که در عرضه سهام شستا نیز شاهد بودیم.

تاج‌الدین با اشاره به جلسات نمایندگان مجلس با آقایان سالاری و زدا گفت: نحوه اجرای همسان‌سازی بازنشستگان کاملا آماده است و حال که در شرایط کرونا نتوانستیم جشن روز کارگر داشته باشیم، خوب است که این هدیه را به بازنشستگان بدهیم.

وی افزود: دغدغه اصلی بازنشستگان اجرای همسان‌سازی است. متاسفانه دولت در سال‌هایی که شرایط خوبی داشته همسان‌سازی را اجرا نکرده و اکنون شرایط اقتصادی سختی را پشت سر می‌گذاریم به هر حال باید آن را اجرا کند. بحث همسان‌سازی بالاخره در سال ۹۵ استارت خورد و ما پنج سال برای اجرای آن فرصت داریم. امیدواریم در بازه زمانی کوتاهی که باقی مانده و دولت مکلف به اجرای آن است، این مطالبه محقق شود.

او ادامه داد: بارنشسته‌ها خیلی دستشان به جایی نمی‌رسد تا مشکل خود را دنبال کنند و ما باید مطالبات این قشر ضعیف را دنبال کنیم. تاکنون ۱۸۲ نفر از نمایندگان مجلس برای حل مشکلات بازنشستگان در این خصوص امضا جمع‌آوری کرده‌اند. فراموش نکنیم که کارگران قشر ضعیفی هستند.

وی با اشاره به واگذاری شستا در بورس گفت: تاکنون پالس‌های مختلفی از نارضایتی جامعه کارگری در این زمینه به ما رسیده است. باید توجه کنیم که این شرکت‌ها حق‌الناس است و مربوط به زندگی بیش از ۴۲ میلیون کارگر و خانواده‌شان می‌شود.منبع/ایلنابرای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.