معرفی کتاب: آلیس در سرزمین عجایب / دیوانگی اندک و فانتزی عجیب در این کتاب
رکنا: آلیس در سرزمین عجایب رمانی است برای کودکان [و نوجوانان] از لویس(لوئیس) کارول (1832-1898)، نویسنده انگلیسی که در 1865 انتشار یافت.
به گزارش رکنا، کتاب به طور اتفاقی و از خلال داستانهایی که نویسنده برای 3 دوست کوچک خود، خواهران لیدل فیالبداهه حکایت میکرد، زاده شد و به یکی از آنها یعنی آلیس تقدیم گردید.
ماجرا، داستان یک رؤیاست. آلیس در حالیکه به اتفاق خواهرش در جنگلی نشسته است، خرگوش سفیدی را میبیند و به تعقیب او میپردازد، اما ناگهان به مرکز زمین پرتاب میشود و بر تودهای برگ خزان میافتد. در آنجا برحسب موقعیت به طور شگفتانگیزی تغییر قد میدهد: مثلا وقتی که میخواهد نان شیرینی را که اتفاقاً پیدا کرده بخورد یا وقتی که برای پسگرفتن دستکش و بادبزن جاماندهاش به منزل خرگوش میرود و لیکوری مینوشد. سپس با گربه چستر آشنا میشود که به میل خود پیدا و ناپیدا میشود و خندهاش مانند تصویری شفاف لحظهای در هوا معلق میماند.
آلیس در مراسم چای خرگوش مارس و بازی چوگان بیبیِ دل شرکت میکند و در محاکمه سربازی که متهم به شیرینیدزدی است شهادت میدهد. هنگامیکه با این ورقهای بازی آشنا میشود و همه آنها دور و برش میچرخند، به خطر و زحمت نیز میافتد. در این لحظه بیدار میشود و خود را دوباره در جنگل مییابد.
در 1871 نویسنده تحت عنوان از ورای آینه [آلیس در آنسوی آینه] دنباله ماجراهای آلیس را انتشار داد. در این قصه جدید، آلیس به سرزمینی سفر میکند که شبیه صفحه شطرنج است و پشت آینهای قرار دارد. آلیس از آن حاجب شیشهای میگذرد و در میان بسیاری شخصیتهای عجیب و گلهای سخنگو به دو موجود غریب برمیخورد که تویدِلْدی و تویدِلْدام نام دارند.
وقتیکه تویدلدام به خواب میرود، تویدلدی از آلیس میپرسد: «دارد تو را خواب میبیند. اما اگر دیگر خواب تو را نمیدید، فکر میکنی کجا بودی؟ - معلوم است، همینجا که الآن هستم!- ابداً؛ تو هیچجا نبودی چون تو مثل فکری در خواب او هستی.»
گفتگوهای عجیب دیگری از همین دست بین آلیس و ملکه و شاه نیز درمیگیرد، ملکه وعده مربا «برای هر فردا» میدهد و شاه از اینکه آلیس میتواند «هیچکس را از این فاصله!» ببیند خوشحال میشود. سرانجام دخترک به هشتمین خانه صفحه شطرنج میرسد، ملکه میشود و ریاست جشنی را به عهده میگیرد که در آن مهمانها در بشقابها، و غذاها به جای مهمانها دور میز قرار دارند.
ارزش خاص این کتاب که شاهکار ادبیات کودکان است در دیوانگی اندک و فانتزی عجیب آن است که بر مناظر و حیوانات و انسانها و اشیاء تسلط دارند. نویسنده در قالب یک خبرهی متبحر در روانشناسی کودک، معجزهآسا مسائل را با طرز تفکر کودکان، بدون پیشداوری و آزادانه و غالباً بدون ترحم در برابر سنتها و قواعد اجتماعی، میبیند و سرانجام سبک نویسندگی او دارای طنز ظریفی است که قهرمانان و اشیا و حوادث را به صورت کاریکاتورهایی در آینههای محدب و مقعر ترسیم میکند.
حیوانات کوچک سرزمین رؤیاهای آلیس همان حیوانات واقعی و حیوانات غریبهتر آنهایی هستند که تصویرشان را در کتابها دیده است: به عبارت دیگر تمام آنچه به نوعی در واقعیت دیده است در رؤیاهایش تا سر حد پوچی مجسم میشوند.
منبع: کتاب نیوز
ارسال نظر