ماجرای قبرستان لاکچری در تهران  / بی آزار: در قبال خرید املاک 10 تا 20 میلیاردی برای امامزاده صالح به افراد قبر هدیه می دهیم
حجم ویدیو: 8.45M | مدت زمان ویدیو: 00:01:09

تصاویری از یک قبرستان لاکچری در تهران منتشر شده است. ابتدا گفته شد که قبرستان لاکچری در تهران در منطقه لواسان قرار گرفته است. اما بعدا حجت الاسلام احسان بی آزار تهرانی، تولیت امامزاده صالح تایید کرد که قبرستان لاکچری در تهران در این امامزاده واقع شده است. او ضمن تایید نسبی موضوع قبرستان لاکچری در تهران گفت که بعضا در قبال دریافت املاکی به قیمت 10 تا 20 میلیارد تومان، قبرهایی به عنوان هدیه به افراد مختلف داده می شود.

حفظ فاصله طبقاتی حتی پس از مرگ

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، تصاویری از یک قبرستان لاکچری در تهران منتشر شده است، در ابتدا گفته شد که اینجا قبرستانی در لواسان است، اما اکنون حجت الاسلام احسان بی آزار تهرانی، تولیت امامزاده صالح تایید کرده است که این قبرها در مکانی خاص در امامزاده صالح تهران قرار گرفته است.

منتشرکننده فیلم اعلام کرده بود که قیمت قبرها 3 تا 4 میلیارد تومان است و دستمزد حفاظت ماهانه از قبر، ماهانه 5 میلیون تومان است. در این میان اما تولیت امامزاده صالح تهران در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان ضمن رد موضوع دریافت شارژ ماهیانه برای قبرها، اصل مساله قیمت میلیاردی برای برخی قبرهای واقع در امامزاده صالح تهران را تایید کرده است.

بی آزار با تاکید بر این که در این مکان افراد خاص و شخصیت های برجسته علمی و فرهنگی دفن می شوند، عنوان کرد: برخی افراد در این مکان به صورت رایگان دفن می شوند و هیچ هزینه ای برای اهدای قبور از آنها گرفته نمی شود که از جمله آن می توان به علمای اسلام و پدران و مادران شهدا اشاره کرد.

تولیت امامزاده صالح تهران ادامه داد: این طور نیست که حتما یک وجه الزامی برای دفن اموات در این آستان گرفته شود، بلکه برخی افراد به صورت خیریه تصمیم می گیرند که یک کار بزرگی برای امامزاده انجام دهند، مثلا املاک معارضی را که در منطقه تجریش وجود دارد، برای امامزاده بخرند.

وی در ادامه تاکید کرد: در این شرایط ممکن است برخی افراد یک ملک را با نرخ 10 میلیارد تومان برای توسعه امامزاده تهیه کنند که ما به عنوان هدیه به این افراد یک قبر در این بخش از امامزاده هدیه می دهیم. البته برخی افراد نیز ممکن است ملکی را تهیه کنند که قیمت آن 20 میلیارد تومان باشد.

قبر در حرم امام رضا (ع) ارزان تر از امامزاده صالح

اما در شرایطی قیمت قبر در بخشی از امامزاده صالح تهران به 10 تا 20 میلیارد تومان می رسد که پیگیری های رکنا درباره قیمت قبر در مشهد نشان می دهد که قیمت قبر در خواجه ربیع بین 35 تا 45 میلیون تومان و نرخ قبر در حرم امام رضا (ع) بین 300 تا 500 میلیون تومان است؛ یعنی در شرایطی که قیمت قبر در مهمترین مکان مذهبی ایران به ارقام میلیاردی نمی رسد، در امامزاده صالح تهران شاهد فروش قبرهای میلیاردی هستیم.

حسن خلیل آبادی، عضو پیشین شورای شهر تهران در این باره به خبرنگار اجتماعی رکنا گفت: نرخ قبر در امامزاده های تهران توسط سازمان اوقاف تعیین می شود و حداقل قیمت حدود 30 میلیون تومان است که البته اوقاف به متولیان امامزاده ها اجازه می دهد که تا 10 درصد به افراد نیازمند تخفیف بدهند. البته بسته به مکان قبر ممکن است قیمت قبر در برخی امامزاده ها مثل امامزاده صالح یا ابن بابویه به 80 میلیون تومان هم برسد و فروش قبرهای میلیاردی در امامزاده صالح به نوعی خارج از عرف تلقی می شود.

وی افزود: قیمت قبر در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) بسته به مکان قبر تفاوت دارد. حداقل قیمت قبر در این امامزاده 10 میلیون تومان و حداکثر نرخ قبر نیز 100 میلیون تومان است. قیمت قبر در حرم حضرت عبدالعظیم (ع) نیز قاعدتا باید بالاترین نرخ قبر در تهران باشد و باید بررسی شود که بر چه اساسی قیمت برخی قبور در امامزاده صالح تهران با ارقام میلیاردی تعیین شده است.

قیمت قبر در امامزاده ها چطور تعیین می شود؟

نکته مهمی که باید به آن توجه داشت، این است که امامزاده های تهران یا سایر شهرستان ها متولیانی دارند که زیر نظر سازمان اوقاف از سوی هیات امنای امامزاده ها انتخاب می شوند. البته متولی برخی بقاع متبرکه کشور نیز به صورت مستقیم توسط مقام معظم رهبری انتخاب می شود که از جمله آنها می توان به حرم امام رضا (ع)، حرم حضرت معصومه (س)، حرم حضرت شاهچراغ (ع)، حرم حضرت عبدالعظیم و مسجد جمکران اشاره کرد.

در این میان درآمد امامزاده ها بیشتر نیز از نذورات، رقبات و فروش قبرها تامین می شود و مهمترین امامزاده های تهران نیز که اجازه دفن اموات در آنها وجود دارد، شامل حرم حضرت عبدالعظیم (ع)، ابن بابویه، امامزاده عبدالله ری، امامزاده علی اکبر چیذر، امام زادگان عین‌علی و زینعلی و امامزادگان سید جعفرو حمیده خاتون باغ فیض هستند.

خلیل آبادی در همین راستا درباره نحوه صدور مجوز برای دفن اموات در امامزاده ها توضیح داد: از زمان ساخت بهشت زهرا (س) تهران در سال 1349 دفن اموات در امامزاده ها ممنوع شد، اما از اوایل دهه 70 نظر بزرگان نظام بر این شد که دفن اموات در قبرستان های محلی و امامزاده های تهران نیز فعال شود. البته برخی ساکنان مجاور امامزاده ها نسبت به این مساله اعتراض دارند، اما بازهم متولیان امامزاده ها اجازه دفن اموات در این اماکن مذهبی را می دهند.

عضو پیشین شورای شهر تهران ادامه داد: قیمت قبر در بهشت زهرا تهران توسط شورای شهر تعیین می شود، قیمت قبر در امامزاده هایی که زیر نظر اوقاف هستند، توسط سازمان اوقاف تعیین می شود و نرخ قبر در بقاع متبرکه ای مثل حرم حضرت عبدالعظیم (ع) که متولی خاص دارند، توسط همان متولی تعیین می شود. هزینه خرید قبر نیز به حساب اوقاف یا امامزاده واریز می شود و صرف امور همان امامزاده می شود.

ماجرای واسطه گری در فروش قبرها چیست؟

خلیل آبادی در بخش دیگری از صحبت هایش رد موضوع واسطه گری در فروش قبر تاکید کرد: سال هاست که سازمان اوقاف متولیان امامزاده ها و نحوه فروش قبر در این اماکن متبرکه را ساماندهی کرده است و کسی نمی تواند خارج از ارقام تعیین شده توسط این سازمان، قیمتی را برای یک قبر تعیین کند. اگر هم قبری در امامزاده صالح تهران با نرخ های میلیاردی به فروش می رسد، حتما این مساله خارج از دید سازمان اوقاف اتفاق نمی افتد.

البته به گفته خلیل آبادی، ممکن است برخی شرکت ها که مراسم ترحیم برگزار می کنند، پول های بیشتری را بابت خرید قبر در بعضی نقاط خاص امامزاده ها از مردم بگیرند و به این شکل به واسطه گری بپردازند، ولی بازهم شهروندان باید توجه داشته باشند که اگر خودشان به دفاتر امامزاده ها مراجعه کنند، می توانند با نرخ های معقول تری قبر تهیه کنند.

عضو پیشین شورای شهر تهران روی این نکته هم تاکید کرد که حدود هشت سال پیش که هنوز متولیان تمام امامزاده ها از سوی سازمان اوقاف ساماندهی نشده بودند و بیشتر امامزاده ها به صورت موروثی اداره می شدند، بعضا واسطه هایی برای فروش قبر در محل های خاص امامزاده ها از مردم پول های کلانی را دریافت می کردند، اما چند سالی است که اوقاف متولیان تمام امامزاده ها را ساماندهی کرده و نرخ هایی ثبیت شده برای قیمت قبر در هر امامزاده تعیین شده است.

وی در پایان تصریح کرد: بهتر است مردم به این نکته توجه داشته باشند که اموات آنها چه در قبرهای گران قیمت دفن شوند و چه در قبرهای عادی، هیچ تغییری برای سرنوشت این اموات پدید نمی آید و می توان هزینه های گزاف برای خرید قبر را برای امور خیریه صرف کرد تا خیر این کار بیشتر به اموات برسد.

وبگردی