5 تفاوت سیاست ترامپ و بایدن در خاورمیانه/ ایران باید منتظر چه بازی جدیدی باشد؟

به گزارش رکنا، جو بایدن در گفتگوی اخیر خود با امانوئل مکرون اعلام کرد که آمریکا آماده است اداره جهان را دوباره دست بگیرد. این بازگشت به مسائل جهانی چیزی است که بسیاری از قبل هم انتظار آن را داشتند. دولت ترامپ بیش از حد از متحدان اروپایی خود دور شد و بایدن دموکرات می‌خواهد این نقص را جبران کند.

با این مقدمه، باید به یک سوال مهم در رابطه با خودمان بپردازیم. سیاست خارجی بایدن در خاورمیانه چه جایگاهی داشته و تفاوتش با سیاست دونالد ترامپ چیست؟ فایننشیال تایمز در گزارشی به این موضوع پرداخته و سعی کرده سیاست خاورمیانه‌ بایدن و ترامپ را با هم مقایسه کند.

نکات زیر مهم‌ترین تفاوت‌های سیاست خارجی بایدن و ترامپ در مناطق مختلف خاورمیانه از نظر فایننشیال تایمز است:

الف. ایران و عربستان

در نگاه ترامپ، خاورمیانه زمین معامله بود. محور سیاست خاورمیانه ای ترامپ (که تحت تاثیر دامادش کوشنر بود) معامله حداکثری با عربستان و فشار حداکثری بر ایران بود. این دیدگاه در بایدن تا حد زیادی متفاوت است. جو بایدن سالها معاون اوباما بوده است. او بدون شک هم طرح معامله حداکثری با عربستان را تعدیل می‌کند و هم با بازگشت به برجام فشار حداکثری را از روی ایران را برمی‌دارد. هر چند بایدن نیز مخالفت خود را با ایران ادامه می‌دهد اما سعی می‌کند به تعادلی در این رابطه برسد.

ب. رژیم صهیونیستی

ترامپ یکی از روسای جمهوری بود که بیشترین خدمت را به رژیم صهیونیستی کرد. طرح معامله قرن و الحاق اراضی غربی به این رژیم و همچنین عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل مهم‌ترین خدمات ترامپ به نتانیاهو بود. این رویکرد بدون شک در جو بایدن تعدیل می‌شود. بایدن اگرچه یکی از آن دموکرات‌هایی است که روابط خوبی با اسرائیل دارد و همّ خود را تقویت متحد منطقه‌ای آمریکا قرار می‌دهد اما از آن طرف، محدودیت‌هایی را هم برای رژیم صهیونیستی به وجود می‌آورد.

مشخص است که بایدن طرح عادی‌سازی روابط با رژیم صهیونیستی را تقویت کرده و از آن حمایت می‌کند اما با الحاق اراضی غربی به اسرائیل مخالفت می‌کند؛ چراکه این اقدام باعث قانونی جلوه کردن الحاق هنگ کنگ و تبت به چین، کریمه و شرق اوکراین به روسیه، کشمیر به هند و شمال سوریه به ترکیه می‎شود.

ج. محمد بن سلمان

دیدگاه بایدن در مورد شخص محمد بن سلمان نیز متفاوت از ترامپ است. در اوج بحران قتل جمال خاشقچی، ترامپ بیشترین حمایت را از محمد بن سلمان کرد. در همان زمان کنگره قانونی تصویب کرد که آمریکا نباید از محمد بن سلمان حمایت کند و به خصوص کمک‌های نظامی و تسلیحاتی خود را از عربستان بردارد و مانع جنگ افروزی آنها در یمن شود. در آن زمان ترامپ پول عربستان را به قانون کنگره ترجیح داد و تقریبا تمام قوانین ضدعربستانی کنگره را رد کرد. به نظر می‌رسد بایدن از این نظر، بیشتر به کنگره نزدیک باشد و لذا احتمالا حمایت حداکثری آمریکا را از بن سلمان برمی‌دارد { ناگفته نماند که برنی سندرز، سناتور چپ گرا و ضدعربستانی نیز اخیرا در توییتی گفت با تشکیل دولت جدید آمریکا، جنگ یمن نیز حتما باید به اتمام برسد و آمریکا حمایت خود را از عربستان بردارد}.

د. ترکیه اردوغان و مصر السیسی

رابطه ترامپ با اردوغان بسیار خوب بود؛ تا جایی که چشم خود را به روی ماجراجویی‌هایش در سوریه و لیبی بست. همچنین ترامپ رابطه دوستانه ای با السیسی رئیس جمهور نظامی مصر داشت و او را "دیکتاتور محبوب من" نامید. سیاست بایدن در مورد این دو شخص تغییر می‌کند. بدون شک آمریکای بایدن در مقابل ماجراجویی‌های اردوغان سرسختانه‌تر می‌ایستد. همچنین، علیرغم حمایت مالی احتمالی آمریکا از ارتش مصر برای حفظ امنیت منطقه استراتژیک کانال سوئز، فشار آمریکا بر دیکتاتوری السیسی و جباریت نظام سیاسی مصر بیشتر شود.

ه. سوریه

یکی از انتقادات جدی بایدن به ترامپ خروج نیروهای نظامی آمریکا از سوریه بود. بایدن علاقه‌مند است حضور نظامی آمریکا در این منطقه بیشتر شود. از نظر او، این کار هم به معنی حمایت از متحدین کرد آمریکاست. همچنین باعث می‌شود تعادلی بین نیروهای سلفی – تکفیری و ارتش سوریه و متحدان روسی – ایرانی‌ آنها به وجود بیاید.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.