ویتامین D کی و چقدر بخوریم؟ + جدول

مصرف ویتامین D در دوران کرونا بیشتر از قبل اهمیت دارد.

به گزارش رکنا، ویتامین ها ترکیباتی هستند که وجود آنها در بدن ما حیاتی است و می توانند تاثیرات بسیار زیادی را در عملکرد اعضای بدن داشته باشند.

بدن ما تنها می تواند ویتامین های D را از طریق نور خورشید و ویتامین K را از طریق باکتری های روده تولید نماید. سایر انواع ویتامین ها باید از طریق مواد غذایی تامین شوند. به همین علت داشتن یک رژیم غذایی متعادل برای بدن ما کاملا حیاتی است. گرفتن رژیم های بدون چربی یا حذف کامل دسته ای از مواد غذایی، می تواند بدن ما را از ویتامین های مورد نیاز محروم کرده و عوارض چنین حالتی می تواند بیشتر از خطرات چاقی باشد. لذا گرفتن رژیم های غذایی که توسط متخصصین تغذیه نجویز نشده باشد و نیازهای بدن در آنها در نظر گرفته نشود، می تواند بسیار خطرناک باشد.

ویتامین دی

ویتامین D یا کلسی فرول از دسته ویتامین های محلول در چربی است. بدن یک فرد بزرگسال به حدود ۱۰ میلی گرم یا ۲،۰۰۰ واحد از این ویتامین در روز نیاز دارد. منابع تامین ویتامین D غذاهای گیاهی همچون غلات و غذاهای با منشاء حیوانی مانند تخم مرغ، ماهی ساردین، شاه ماهی و آزاد و همچنین شیر و فراورده های آن مانند پنیر هستند.  این ویتامین در بدن، با روزانه ۱۰ تا ۲۰ دقیقه قرار گرفتن در معرض نور خورشید تولید می شود.

عوارض کمبود ویتامین D

ویتامین D از طریق جذب و متعادل کردن کلسیم و فسفر در تولید استخوان دخالت دارد. کمبود ویتامین D می تواند موجب پوکی استخوان و دردهای استخوانی و مفاصل در بزرگسالان گردد که تنها با خوردن مواد غذایی کلسیم دار قابل پیشگیری نیست. زیرا کمبود ویتامین D می تواند جذب کلسیم را مختل نموده و با وجود مصرف مواد غذایی کلسیم دار بدن ما دچار فقر کلسیم شود.

همچنین تحقیقات جدید نشان داده اند که کمبود ویتامین D می تواند در میانگین طول عمر افراد تاثیر منفی داشته باشد. کمبود ویتامین D  می تواند موجب درد و ضعف عضلانی و خواب آلودگی شود. کمبود این ویتامین همچنین می تواند بر اعصاب تاثیر گذاشته و موجب کج خلقی در کودکان و افسردگی شود.

میزان شیوع کمبود ویتامین D

کشف شیوع بالای کمبود ویتامین D در سالیان اخیر باعث شده تا یکی از آزمایشات رایج در چکاپ های دوره ای، میزان این ماده در خون باشد.

با توجه به اینکه امروزه در جوامع مختلف دنیا بدن ما کمتر در معرض نور خورشید قرار می گیرد، کمبود ویتامین D در دنیا شیوع بالایی دارد به طوری که در ایران پیش بینی می شود که حدود ۵۰ تا ۸۰ درصد مردم از کمبود ویتامین D در بدن رنج می برند. بنابراین می توان گفت کمبود ویتامین D در ایران بسیار شایع شده است و به همین علت و با توصیه وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، روغن های خوراکی با ویتامین D غنی سازی شده اند اما در بسیاری از افراد کمبود این ویتامین به اندازه ای است که نیاز به خوردن کپسول های ویتامین D را ضروری می کند. میزان مصرف ویتامین D در خانم‌های باردار باید به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد.

ضرورت تشخیص و تعیین میزان مصرف توسط پزشک

در صورتی که پزشک متخصص با توجه به نتایج آزمایش، نیاز به مصرف قرص یا کپسول های ویتامین D را تشخیص داد، بر حسب میزان کمبود این ویتامین ممکن است در ابتدای مصرف، هفته ای یک کپسول و در ادامه، مصرف ماهانه کپسول را به شما توصیه کند و یا از ابتدا مصرف ماهانه آنها را تجویز نماید. میزان مصرف این دارو باید دقیقا با تشخیص پزشک متخصص انجام شود. زیرا ، همانگونه که کمبود ویتامین D می تواند زیانبار باشد، مازاد آن هم با توجه به اینکه از طریق ادرار دفع نمی شود، می تواند برای بدن مضر باشد

برای تشخیص کمبود ویتامین D و آزمایشات دوره ای و همچنین میزان مصرف داروهای ویتامین D، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

وبگردی