همه آنچه که باید درباره ویروس کرونا بدانید

دکتر سهیل الهی / متن پیش رو حاصل ترجمه متن Patient education: Coronavirus disease 2019 (COVID-19) (The Basics) است. این نوشته به منظور ارتقاء دانش عمومی بیماران (و نه برای متخصصین) توسط موسسه UpTotade در تاریخ ۵ مارچ ۲۰۲۰ منتشر شده است. امید است مفید واقع شود.

آموزش عمومی: بیماری کروناویروس ۲۰۱۹ (COVID-19)

COVID-19 چیست؟

بیماری کروناویروس ۲۰۱۹، یا COVID-19 یک بیماری است که توسط ویروسی خاص به نام SARS-CoV2 ایجاد می‌شود. این بیماری اولین بار در اواخر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین پدیدار شد. کسانیکه به COVID-19 مبتلا می‌شوند می‌توانند تب، سرفه و اختلال تنفسی ‌داشته باشند. اختلال تنفسی زمانی بروز می‌کند که عفونت بر ریه‌ها اثر گذاشته باشد و موجب ذات‌الریه شده باشد.

متخصصان بر روی این ویروس مشغول تحقیق‌اند و در آینده دانش بیشتری از آن به دست خواهد آمد.

چگونه COVID-19 منتشر می‌شود؟

متخصصان بر این باورند که COVID-19 اولین بار در چین، از طریق حیواناتی که به این ویروس آلوده بودند، به مردم سرایت کرد. اما می‌تواند همانند آنفولانزا از انسان به انسان نیز منتقل شود.

بیشتر موارد مبتلا، در چین گزارش شده است. ولی به سرعت گسترش یافت و موارد بسیاری در سایر کشورها از جمله ایالات متحده گزارش شده است. بیشتر این رویداد به این دلیل اتفاق افتاده است افرادی که به این عفونت آلوده بودند به کشورهای دیگر سفر کردند.… به همین دلیل، اکنون در کشورهای دیگر، میزانی از شیوع به وسعت کمتری (نسبت به چین) وجود دارد.

نشانه‌های COVID-19 چیست؟

نشانه‌ها معمولا چند روز بعد از انکه فرد به ویروس آلوده می‌شود بروز می‌کند. اما در بعضی افراد ممکن است زمان بیشتری سپری شود.

نشانه‌ها می‌تواند شامل این موارد باشد:

• تب

• سرفه

• مشکلات تنفسی

• احساس خستگی

• درد عضلات

بعضی افراد می‌توانند هیچ نشانه‌ای نداشته باشند یا نشانه‌های خفیفی از خود بروز دهند. اما در بعضی دیگر می‌تواند موجب مشکلات جدی شود که عبارتند از،‌ عفونت بافت ریه (ذات‌الریه)،‌ عدم دریافت اکسیژن به مقدار کافی، یا حتی مرگ. این موارد بیشتر در بین کسانی اتفاق می‌افتد که مشکلات سلامتی دیگری نیز به همراه دارند.

آیا لازم است به پزشک یا پرستار مراجعه کنم؟

اگر شما تب به همراه سرفه یا اختلال تنفسی دارید و ممکن است با COVID-19 مواجه شده باشید، با پزشک یا پرستار خود تماس بگیرید. اگر شما با کسی که به این ویروس مبتلا هست مواجه بوده‌اید یا اخیراً (در ۱۴ روز اخیر) به منطقه‌ای سفر کرده‌اید که افراد بسیاری به این بیماری گرفتار بودند، شما نیز ممکن است در معرض این ویروس بوده باشید.

اگر نشانه‌های بیماری در شما شدید نیست، بهتر است قبل از مراجعه، با پزشک،‌ پرستار یا درمانگاه تماس بگیرید. آنها به شما خواهند گفت چه‌کار کنید و به کجا مراجعه نمایید. اگر نیاز باشد که به درمانگاه یا بیمارستان مراجعه کنید، لازم است ماسک به صورت بزنید. شاید لازم باشد کارکنان مراکز بهداشتی و درمانی شما را در محلی به دور از سایر افراد در انتظار قرار دهند.

اگر شما به شدت بیمار هستید و نیاز است فوراً به درمانگاه یا بیمارستان مراجعه کنید، باز لازم است ابتدا تماس بگیرید. به این روش کارکنان بهداشت و درمان می‌توانند همانطور که به شما خدمت‌رسانی می‌کنند،‌ دیگران را از ابتلا به این بیماری محافظت کنند.

دکتر یا پرستار یک آزمایش انجام خواهند داد و از شما درباره نشانه‌های بیماری سوال خواهند کرد. همچنین آنها درباره محل زندگی و اینکه آیا با کسان دیگر که ممکن است بیمار باشند تماس داشته‌اید یا خیر و درباره تماس با حیوانات از شما سوال خواهند پرسید.

آیا به آزمایشاتی نیاز خواهم داشت؟

بله، اگر پزشک یا پرستار شک داشته باشند که شما به COVID-19 مبتلا هستید، آزمایشاتی را بر نمونه ترشحاتی که از داخل دهان و بینی شما به دست می‌آورند انجام خواهند داد. همچنین ممکن است آزمایشی را بر روی ترشحات ریه‌، ادرار و مدفوع شما انجام دهند. این تست‌ها نشان خواهند داد که آیا شما به COVID-19 یا عفونت دیگری مبتلا هستید یا خیر.

پزشک شما ممکن است برایتان عکس رادیولوژی قفسه سینه درخواست کند تا وضعیت ریه‌ها را بررسی کند.

COVID-19 چگونه درمان می‌شود؟

بسیاری از بیماران مبتلا به COVID-19، فقط یک بیماری خفیف دارند و می‌توانند تا زمان بهبودی در منزل استراحت کنند. اگر شما به نوع شدید آن مبتلا شدید، ممکن است لازم باشد در بیمارستان بستری شوید و احتمال دارد در بخش مراقبت‌های ویژه (که به آن ICU گویند) از شما مراقبت شود. درمان به خصوصی برای این عفونت وجود ندارد، ولی پزشکان و پرستاران در بیمارستان می‌توانند وضعیت تنفس و سایر فعالیت‌های بدن شما را تحت نظر بگیرند و موجبات راحتی شما را تا حد امکان فراهم کنند.

ممکن است شما به اکسیژن بیشتری نیاز داشته باشید تا کمک شود راحت‌تر تنفس کنید. اگر شما برای تنفس با مشکلات بسیار زیادی همراه هستید ممکن است شما را به دستگاه ونتیلاتور متصل کنند. این دستگاه به نفس کشیدن شما کمک می‌کند.

آیا می‌توان از COVID-19 پیشگیری کرد؟

کارهایی هست که شما می‌توانید انجام دهید تا شانس ابتلا به COVID-19 را در خود کاهش دهید.

بعضی از متخصصان پیشنهاد می‌کنند از سفر به کشورهایی که تعداد زیادی مورد COVID-19 در آن شناخته شده است اجتناب شود. اگر شما در یکی از این نواحی زندگی می‌کنید یا به این نواحی سفر کرده‌اید، سعی کنید از کسانیکه هرکدام از نشانه‌های ابتلا به این عفونت را دارند دوری کنید. همچنین شما می‌توانید با شستن مرتب دست‌ها با آب و صابون از خودتان محافظت کنید. …

اگر می‌خواهید ریسک ابتلا به عفونت را در خود کاهش دهید، از تماس با حیوانات و عبور از بازارهایی که محصولات حیوانی عرضه می‌کنند دوری کنید. گوشت خام مصرف نکنید، و از غداهایی که ممکن است در تماس با حیوانات بوده باشند بدون آنکه شسته،‌ پوست‌کنده یا جوشانده شده باشند استفاده نکنید.

اگر کسی در منزل شما به COVID-19 مبتلا است، اقدامات زیر را جهت حافظت از خود می‌توانید انجام دهید:

• فرد بیمار را از سایر افراد خانه دور نگه دارید - شخص بیمار باید در اتاق جداگانه نگهداری شود و در صورت امکان از حمام و دستشویی جداگانه استفاده کند.

• از ماسک صورت استفاده کنید - هنگامیکه شخص بیمار با سایر افراد در یک اتاق هستند، بهتر است از ماسک استفاده کند. اگر شما از فرد بیمار مراقبت می‌کنید، شما هم می‌توانید هنگامیکه در اتاق بیمار هستید با پوشیدن ماسک از خود محافظت کنید. این کار، مخصوصا زمانیکه فرد بیمار نمی‌تواند از ماسک استفاده کند اهمیت ویژه‌ای دارد.

• نسبت به مایعات بدن احتیاط ویژه داشته باشید - اگر احتمال دارد در تماس با خون، مخاط، یا سایر ترشحات بدن فرد بیمار قرار بگیرید از ماسک، گان و دستکش‌های یکبار مصرف استفاده کنید. اگر ترشحات بدن فرد بیمار با پوست‌تان برخورد کرد، فوراً پوست‌تان را با صابون بشویید.

• شست‌وشوی مرتب- این امر از اهمیت بالایی برخوردار است، وسایلی که مرتب لمس می‌شوند را تمیز کنید. این موارد شامل تاقچه‌ها (کانتر آشپرخانه و …)، پاتختی، دستگیره در، کامپیوترها، تلفن‌ها و محیط حمام می‌شود.

• شستن دست‌ها - دستانتان را با آب و صابون مرتباً بشویید.

هنوز واکسنی برای محافظت از COVID-19 وجود ندارد.

چگونه می‌توانم خود را در برابر شیوع احتمالی COVID-19 آماده کنم؟

پیش‌بینیِ اینکه در آینده ممکن است شیوع یابد یا خیر مشکل است. بهترین چیز که می‌تواند سلامت شما را حفظ کند این است که دستانتان را مرتب بشویید، از تماس نزدیک با بیماران جلوگیری کنید،‌ و اگر بیمار هستید در منزل بمانید.

اگر بیماری در منطقه‌ی شما شیوع دارد،‌ ممکن است مدارس و مشاغل به طور موقت تعطیل شوند. اگر این‌چنین شد، یا اگر کسی در خانواده‌ی شما با COVID-19 بیمار شد، لازم است برای مدتی در خانه بمانید. مواردی است که می‌توانید از قبل برای این موقعیت‌ها آماده کنید. به عنوان مثال، ممکن است لازم باشد از رئیس‌تان بخواهید برای مدتی از خانه کار کنید، یا مرخصی بگیرید. شما باید مطمئن شوید که راهی برای ارتباط برقرار کردن با خویشاوندان، همسایه‌ها و سایرین که در ناحیه‌ی شما زندگی می‌کنند در دست دارید. به این روش شما می‌توانید راحت‌تر به اخبار دسترسی داشته باشید.

اگر شما یا سایر اعضای خانواده‌تان درباره‌ی COVID-19 نگران هستید، در ذهن داشته باشید که بیشتر افراد مبتلا به این ویروس به بیماری سخت مبتلا نمی‌شوند یا به این علت فوت نمی‌کنند. اگرچه لازم است برای این بیماری آماده بود و اقداماتی جهت کم‌کردن شانس ابتلا به این ویروس را انجام داد،‌ اما سعی کنید ترس به خود راه ندهید.

همچنان که دانش ما از این ویروس بیشتر می‌شود،‌ ممکن است نظر صاحب‌نظران تغییر کند. از پزشک یا مرکز بهداشتی خود درباره جدیدترین اطلاعات مربوط به این بیماری و راه‌های محافظت از خود جویا شوید.

همچنین شما می‌توانید اطلاعات بیشتری درباره COVID-19 از طریق وب‌سایت‌های زیر به دست آورید:

• مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ایالات متحده (CDC): www.cdc.gov

• سازمان بهداشت جهانی (WHO): www.who.int

منبع: موسسه Uptodate

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.