قبل از جراحی‌های مغز و اعصاب و ستون فقرات چه باید کرد؟

 جراحی به هر حال اتفاق مهمی در زندگی افراد است و از استرسهای بزرگ زندگی تلقی شده و از آن یاد می شود.

شاید بیهوش شدن، قطعی نبودن موفقیت عمل جراحی و خطرات آن که همواره وجود دارند از علل این اضطراب باشد. از طرفی عملهای جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات به دلیل حساسیت بسیار زیاد بافت عصبی و نقش برجسته موفقیت یا عدم موفقیت عمل در زندگی افراد، با نگرانی‌های دوچندان در ذهن بیماران همراه هستند. آمادگی روانی و جسمی بیمار پیش از انجام جراحی میتواند شانس موفقیت عمل را بسیار بالاتر ببرد و از این رو داشتن اطلاعات کافی در مورد عمل جراحی و اقدامات صحیح قبل از آن سهم قابل توجهی در موفقیت درمان دارد.

ماهیت بیماریهای جراحی مغز و اعصاب و ستون فقرات ایجاب میکند که بیمار از علائم رخ دادن اتفاق مهم و نیازمند اقدام فوری در ارتباط با بیماری خود مطلع باشد. در حالی که بیماری به دلیل تومور مغزی یا دیسک کمر کاندید جراحی است باید بداند که ممکن است در روزهای پیش از بستری دچار تشدید علائم ویا ایجاد علائمی شود که نیازمند اقدام فوری و اورژانسی باشد و او باید از این نشانه‌ها اطلاع کافی داشته باشد.

پس از انتخاب پزشک جراح، انتخاب بیمارستان محل جراحی هم بسیار مهم است که باید با در نظر گرفتن انتظارات فرد از مراقبت‌های پرستاری، کیفیت ارائه خدمات بستری و برآورد هزینه‌ای به دقت انجام گیرد. بسیاری از عملهای جراحی مغز و اعصاب نیازمند تهیه پروتزها، استخوان مصنوعی، مونیتورینگ حین عمل و موارد مشابه در زمان جراحی هستند که باید قبل از عمل از فراهم بودن آنها اطمینان حاصل شود.

شکل ۲

در روزهای قبل از جراحی لازم است تحت نظر پزشک جراح، پزشک متخصص داخلی یا متخصص بیهوشی برخی داروهای ضدانعقاد قطع شوند؛ فشار خون، قند خون، ضربان قلب، وضعیت تنفسی، عملکرد کلیوی و کبدی ارزیابی شده و در وضعیت مناسبی باشند و برخی داروهای مرتبط با بیماری مثل داروهای ضدتشنج و ضدالتهاب به شکل صحیحی مصرف گردند.

ترک سیگار، تغذیه مناسب شامل میزان کافی ویتامینها و پروتئینها و مراقبت از بدن در برابر سرماخوردگی در کاهش خطر عفونت و ترمیم بهتر زخم بسیار مهم هستند. عامل مهم دیگر در کاهش خطر عفونت زخم، استحمام در شب قبل از عمل است که با برداشتن چربی اضافه پوست، باکتری‌های تجمع یافته در داخل این لایه چربی را هم از بین می‌برد.

شکل ۳

نکته پایانی مساله بسیار مهمی است که بسیاری به آن بی‌توجهی میکنند و تاثیر شگرف آن در موفقیت عمل را باور نداشته و نادیده میگیرند و آن "آرامش قبل از جراحی" است. توکل به خداوند و اعتماد کامل به پزشکی که مسئولیت نجات خود از چنگال بیماری را به او سپرده‌اید سبب آرامش درونی در شما میشود که میتواند عملکرد تمام دستگاه‌های بدن انسان را در حد قابل ملاحظه‌ای تنظیم و مطلوب سازد و در حالی که شما احتمالا بیهوش هستید به طی شدن موفق روند جراحی کمک کند. پیش از جراحی افکار منفی و اضطراب آور را از خود دور کنید؛ از عزیزانی که وجودشان مایه آرامش خاطر شماست بخواهید در کنار شما باشند و جراحی را نه اتفاقی ترسناک و نگران کننده، بلکه رخدادی قدرتمندتر از هر دارویی برای رهایی از بیماری بدانید. انشالله با حال مساعد و احساس سلامت به زودی بیمارستان را ترک خواهید کرد.

شکل ۴

با آرزوی سلامتی و شفای همه بیماران